Nuh Suresi’nin Türkçe Meali ve Anlamı Nedir
“Nuh’un sabrı, bir peygamberin direnci ve insanlığa örnek olacak bir imandır.”
– Ersan Karavelioğlu
Giriş: Nuh Suresi’nin Genel Özellikleri
Nuh Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 71. suresidir. Mekke döneminde inmiştir ve 28 ayetten oluşur. Sure, adını Hz. Nuh’tan alır ve onun kavmiyle olan mücadelesini, sabrını ve kavminin inkârını konu edinir.
Ana teması, peygamberin tebliğ görevi, inkârcıların tavrı ve Allah’ın azabının kaçınılmazlığıdır. Aynı zamanda, müminler için öğütler ve dua örnekleri içerir.
Nuh Suresi’nin Türkçe Meali
1. Şüphesiz biz, Nuh’u kavmine “Kavmine, elem dolu bir azap gelmeden önce onları uyar” diye peygamber olarak gönderdik.2. (Nuh) dedi ki: “Ey kavmim! Şüphesiz ben, sizin için (gönderilmiş) apaçık bir uyarıcıyım.”
3. “Allah’a kulluk edin, O’na karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin ki,”
4. “Allah, günahlarınızdan bir kısmını bağışlasın ve sizi, belirlenmiş bir vakte kadar ertelesin. Şüphesiz Allah’ın belirlediği vakit geldiğinde ertelenmez. Keşke bilseydiniz!”
5. (Nuh) dedi ki: “Ey Rabbim! Şüphesiz ben kavmimi gece gündüz (iman etmeye) davet ettim.”
6. “Fakat davetim, onların kaçışlarını artırmaktan başka bir şey yapmadı.”
7. “Gerçekten ben, onları bağışlaman için her davet ettiğimde, parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler, ayak dirediler ve çok kibirli davrandılar.”
8. “Sonra onları açıktan açığa davet ettim.”
9. “Sonra onlarla hem açıktan açığa hem de gizli gizli konuştum.”
10. “Ve dedim ki: Rabbinizden bağışlanma dileyin. Çünkü O, çok bağışlayandır.”
11. “Üzerinize gökten bol bol yağmur indirsin.”
12. “Sizi mallar ve oğullarla desteklesin, sizin için bahçeler yapsın ve sizin için ırmaklar yapsın.”
13. “Size ne oluyor ki, Allah’a büyüklük ve ululuk vermiyorsunuz?”
14. “Oysa O, sizi çeşitli merhalelerden geçirerek yaratmıştır.”
15. “Allah’ın yedi kat göğü birbiriyle uyumlu olarak nasıl yarattığını görmediniz mi?”
16. “Onların içinde ayı bir nur, güneşi de bir lamba yapmıştır.”
17. “Allah, sizi yerden bir bitki gibi bitirdi.”
18. “Sonra sizi oraya geri çevirecek ve tekrar çıkaracaktır.”
19. “Allah, yeryüzünü sizin için bir sergi yapmıştır.”
20. “O hâlde, onda geniş yollar edinip dolaşın.”
21. Nuh dedi ki: “Rabbim! Onlar bana isyan ettiler ve malı ve evladı kendisine kayıptan başka bir şey artırmayan kimseye (peygambere) uydular.”
22. “Ve büyük tuzaklar kurdular.”
23. “Dediler ki: Tanrılarınızı sakın bırakmayın; hele hele Vedd, Suva’, Yeğûs, Yeûk ve Nesr’i hiç bırakmayın.”
24. “Andolsun ki, birçoklarını saptırdılar. (Rabbim!) Sen de o zalimlerin şaşkınlıklarını artır.”
25. Günahları sebebiyle suda boğuldular ve ateşe sokuldular. Sonra kendileri için Allah’tan başka yardımcı bulamadılar.
26. Nuh dedi ki: “Rabbim! Yeryüzünde kâfirlerden bir tek kişi bırakma!”
27. “Çünkü sen onları bırakırsan, kullarını saptırırlar ve sadece ahlaksız, inkârcı nesiller yetiştirirler.”
28. “Rabbim! Beni, annemi, babamı, evime mümin olarak gireni, mümin erkekleri ve mümin kadınları bağışla. Zalimlerin de sadece helâkini artır.”
Anlam ve Mesajlar
1. Peygamberin Sabrı
- Hz. Nuh’un 950 yıl boyunca kavmine tebliğ etmesi, peygamberlerin sabır ve kararlılığını gösterir.
2. İnkârın Sonucu
- İnsanlar, hakikati reddettiklerinde kendi helâklerini hazırlarlar. Bu, evrensel bir uyarıdır.
3. Tevbe ve Bağışlanma
- Allah’a yönelenler için bağışlanma ve rahmetin kapılarının açık olduğu hatırlatılır.
4. Dua ve Yakarma
- Hz. Nuh’un duası, müminlere örnektir: hem kendisi hem ailesi hem de tüm müminler için bağışlanma dilemiştir.
Sonuç: Nuh Suresi’nin Evrensel Öğretileri
Nuh Suresi, yalnızca bir tarihsel kıssa değil; iman, sabır, tebliğ, tevbe ve adalet konularında evrensel dersler içeren bir rehberdir.
- Peygamberin vazifesi: Tebliğ etmek,
- Kavmin görevi: Kabul etmek veya reddetmek,
- Allah’ın vaadi: İnkârcıya azap, mümine rahmettir.
“Nuh Suresi, direncin, inancın ve ilahî adaletin zamansız bir hatırlatıcısıdır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: