Eğitim Dünyasında Yeni Trendler Nelerdir
Dijital Öğrenme, Yapay Zekâ Ve Yenilikçi Öğretim Metotları Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
“Eğitim, yalnızca bilgi aktarmak değil; insanın değişen dünyada kendini, aklını ve geleceğini yeniden kurabilme sanatıdır.”
– Ersan Karavelioğlu
Eğitim Dünyasında Yeni Trendler Neden Önemlidir
Eğitim dünyasında yeni trendler, yalnızca sınıflara tablet girmesi, derslerin çevrim içi yapılması veya öğretmenlerin dijital araç kullanması anlamına gelmez. Asıl dönüşüm, öğrenmenin nerede, nasıl, hangi hızda, hangi araçlarla, hangi becerilerle ve hangi insan modeli için yapılacağı sorusunun yeniden şekillenmesidir.
Bugünün eğitim anlayışı artık yalnızca ezber, tek yönlü anlatım, sınav merkezli başarı ve standart müfredat etrafında dönmüyor. Dünya; yapay zekâ, dijitalleşme, uzaktan çalışma, yaşam boyu öğrenme, beceri temelli ekonomi, yaratıcı problem çözme, eleştirel düşünme ve insan merkezli teknoloji kullanımı ekseninde hızla değişiyor.
OECD’nin 2025 eğitim trendleri raporu, eğitim sistemlerini dönüştüren sosyal, teknolojik, ekonomik, çevresel ve politik güçleri birlikte ele alıyor; özellikle dijital teknolojilerin ve yapay zekânın öğrenme sistemleri üzerinde stratejik düşünmeyi zorunlu hâle getirdiğini vurguluyor.
Bu yüzden eğitimde yeni trendleri anlamak, yalnızca “okullarda hangi teknoloji kullanılıyor
“Geleceğin insanı nasıl düşünecek, nasıl öğrenecek, nasıl üretecek ve değişen dünyada kendini nasıl yenileyecek
Dijital Öğrenme Nedir
Dijital öğrenme, öğrenme sürecinin dijital araçlar, çevrim içi platformlar, etkileşimli içerikler, video dersler, sanal sınıflar, öğrenme yönetim sistemleri, mobil uygulamalar, yapay zekâ destekli araçlar ve veri temelli geri bildirimlerle desteklenmesidir.
Fakat dijital öğrenme, yalnızca dersi bilgisayardan izlemek değildir. Gerçek dijital öğrenme; öğrencinin kendi hızında ilerleyebilmesi, tekrar yapabilmesi, anlık geri bildirim alabilmesi, farklı kaynaklara ulaşabilmesi, etkileşimli materyallerle öğrenebilmesi ve öğrenme sürecinin ölçülebilir hâle gelmesi demektir.
| Geleneksel Öğrenme | Dijital Öğrenme |
|---|---|
| Tek zamanlı sınıf anlatımı | Esnek zamanlı erişim |
| Öğretmen merkezli akış | Öğrenci merkezli ilerleme |
| Sınırlı materyal | Video, simülasyon, test, oyun ve veri |
| Genel geri bildirim | Kişiselleştirilmiş geri bildirim |
| Sadece sınıf ortamı | Sınıf, ev, mobil cihaz ve çevrim içi platform |
Dijital öğrenme, doğru kullanıldığında öğrenciyi pasif dinleyici olmaktan çıkarıp aktif öğrenen, araştıran, deneyen, hata yaparak gelişen ve kendi öğrenme yolunu izleyen bir bireye dönüştürebilir.
Yapay Zekâ Eğitimde Nasıl Bir Dönüşüm Başlatıyor
Yapay zekâ, eğitim dünyasının en güçlü ve en tartışmalı trendlerinden biridir. Çünkü yapay zekâ; öğrencinin seviyesine göre içerik önerebilir, öğretmene ölçme-değerlendirme desteği sunabilir, öğrenme eksiklerini analiz edebilir, kişiselleştirilmiş çalışma planı oluşturabilir ve idari yükleri azaltabilir.
UNESCO, yapay zekânın eğitimde kullanılmasında insan merkezli ve hak temelli bir yaklaşım gerektiğini; teknolojinin öğrenme fırsatlarını güçlendirmesi ama kimseyi geride bırakmaması gerektiğini vurguluyor.
Yapay zekânın eğitimde sunduğu başlıca imkânlar şunlardır:
Kişiselleştirilmiş öğrenme yolları,
otomatik geri bildirim,
öğrenci performans analizi,
öğretmenlere ders planı desteği,
dil öğreniminde konuşma pratiği,
özel gereksinimli öğrenciler için destek araçları,
öğrenme boşluklarının erken tespiti,
öğrencinin kendi hızında ilerleyebilmesi.
Fakat burada kritik bir denge vardır: Yapay zekâ öğretmenin yerine geçmemeli, öğretmenin rehberliğini güçlendirmelidir. Çünkü eğitim yalnızca bilgi işleme süreci değil; duygu, etik, ilişki, motivasyon, karakter, sabır ve insanî temas sürecidir.
Yapay Zekâ Eğitimde Riskler Taşır Mı
Evet, yapay zekâ büyük fırsatlar sunduğu kadar ciddi riskler de taşır. Öğrenci yapay zekâyı düşünmek için değil, düşünmekten kaçmak için kullanırsa öğrenme derinliği azalabilir. Hazır cevaplar, öğrencide sahte bir başarı hissi oluşturabilir. Bu da gerçek kavrama yerine çıktı üretme kolaylığına dönüşebilir.
OECD’nin dijital eğitim çalışmaları, yapay zekânın eğitimde kişiselleştirme ve idari verimlilik gibi imkânlar sunabileceğini; ancak gerçek öğrenmenin yerine geçmemesi, öğrencinin bilişsel çabasını zayıflatmaması ve öğretmenin pedagojik rolünü azaltmaması gerektiğini özellikle tartışıyor.
Yapay zekâ kullanımında dikkat edilmesi gereken riskler:
Kopya ve akademik dürüstlük sorunları,
öğrencinin düşünme becerisinin zayıflaması,
hazır cevaba alışma,
yanlış bilgi üretimi,
veri gizliliği sorunları,
önyargılı algoritmalar,
öğretmenin pasif denetleyiciye dönüşmesi,
öğrencinin özgün sesini kaybetmesi.
Bu nedenle eğitimde yapay zekâ kullanımı yasaklanacak veya sınırsız bırakılacak bir konu değildir. En doğru yol, öğrenciye şunu öğretmektir:
Yapay zekâyı cevabın sahibi olarak değil, düşünmenin yardımcısı olarak kullan.
Hibrit Öğrenme Neden Kalıcı Bir Eğitim Modeline Dönüşüyor
Hibrit öğrenme, yüz yüze eğitim ile çevrim içi öğrenmenin birlikte kullanıldığı modeldir. Bu model, pandemi döneminde zorunlu olarak yaygınlaştı; fakat zamanla eğitim dünyasında kalıcı bir seçenek hâline geldi.
Hibrit öğrenmenin gücü, tek bir öğrenme ortamına bağlı kalmamasıdır. Öğrenci sınıfta öğretmenle tartışabilir, evde video içerikleri izleyebilir, dijital platformda test çözebilir, çevrim içi ödev teslim edebilir ve öğretmeninden uzaktan geri bildirim alabilir.
Hibrit modelin avantajları:
Zaman ve mekân esnekliği,
ders tekrarına kolay erişim,
farklı öğrenme hızlarına uyum,
öğrenci verilerinin izlenebilmesi,
yüz yüze etkileşimin korunması,
dijital kaynaklarla derinleştirme imkânı.
Fakat hibrit eğitim, yalnızca “dersin bir kısmını internete koymak” değildir. Başarılı hibrit modelde hangi içeriğin sınıfta, hangi içeriğin çevrim içi, hangi etkinliğin bireysel, hangisinin grup çalışmasıyla yapılacağı dikkatle tasarlanmalıdır.
Kişiselleştirilmiş Öğrenme Neden Öne Çıkıyor
Geleneksel eğitim çoğu zaman tüm öğrencileri aynı hızda, aynı içerikle, aynı yöntemle ilerletmeye çalışır. Oysa her öğrencinin öğrenme hızı, ilgi alanı, hazır bulunuşluğu, güçlü yönü ve zorlandığı alan farklıdır.
Kişiselleştirilmiş öğrenme, öğrencinin ihtiyacına göre içerik, hız, etkinlik ve geri bildirim düzenlemeyi amaçlar. Dijital platformlar ve yapay zekâ destekli sistemler bu alanda güçlü imkânlar sunar. Dünya Ekonomik Forumu’nun Education 4.0 yaklaşımı da geleceğin eğitiminin öğrencileri yalnızca bilgiyle değil; beceri, değer, tutum ve geleceğe uyum kapasitesiyle donatması gerektiğini vurgular.
Kişiselleştirilmiş öğrenmede:
Öğrenci eksikleri daha erken görülür,
güçlü yönler desteklenir,
öğrenme hızı bireye göre ayarlanır,
motivasyon artar,
öğrenci kendi öğrenme sorumluluğunu daha fazla üstlenir,
öğretmen daha hedefli rehberlik yapabilir.
Bu model, öğrenciyi kalabalık sınıfın içinde kaybolan biri olmaktan çıkarıp kendine özgü öğrenme yolculuğu olan bir birey olarak görür.
Mikro Öğrenme Nedir Ve Neden Yaygınlaşıyor
Mikro öğrenme, bilgiyi kısa, odaklı ve sindirilebilir parçalar hâlinde sunma yöntemidir. Uzun ders anlatımları yerine kısa videolar, mini testler, küçük görevler, kısa metinler, hızlı tekrar kartları ve kısa uygulama etkinlikleri kullanılır.
Bu trend özellikle dijital çağda önem kazanmıştır. Çünkü öğrencilerin dikkat süreleri, bilgiye erişim biçimleri ve öğrenme alışkanlıkları değişmiştir. Mikro öğrenme, karmaşık konuları küçük parçalara ayırarak öğrenmeyi kolaylaştırabilir.
Mikro öğrenmenin güçlü yönleri:
Kısa sürede öğrenme imkânı,
tekrar kolaylığı,
mobil cihazlarla uyum,
yoğun programlara uygunluk,
bilginin parça parça pekişmesi,
öğrenme motivasyonunun korunması.
Fakat mikro öğrenme her konu için tek başına yeterli değildir. Derin analiz, felsefi düşünme, bilimsel akıl yürütme, yazılı ifade ve problem çözme gibi alanlarda daha uzun, daha bütünlüklü öğrenme süreçleri gerekir.
En doğru kullanım, mikro öğrenmeyi derin öğrenmenin kapısı olarak görmektir.
Oyunlaştırma Eğitimde Neden Etkilidir
Oyunlaştırma, oyun mantığının eğitim süreçlerine uyarlanmasıdır. Puanlar, rozetler, seviyeler, görevler, ilerleme çubukları, rekabet, takım çalışması ve ödül sistemleri öğrenmeyi daha motive edici hâle getirebilir.
Fakat oyunlaştırma sadece dersi eğlenceli yapmak değildir. Doğru kullanıldığında öğrencinin hedef belirleme, ilerlemeyi görme, hata yapmaktan korkmama, tekrar deneme, problem çözme ve katılım davranışlarını güçlendirir.
| Oyunlaştırma Unsuru | Eğitimde Etkisi |
|---|---|
| Seviye sistemi | Öğrenci ilerlemesini görünür kılar |
| Rozetler | Başarı duygusunu artırır |
| Görevler | Öğrenmeyi amaç odaklı yapar |
| Takım çalışması | Sosyal öğrenmeyi destekler |
| Anlık geri bildirim | Hatanın hızlı düzelmesini sağlar |
| Puanlama | Motivasyon sağlayabilir |
Ancak oyunlaştırma dikkatli kullanılmalıdır. Öğrenci yalnızca puan için öğrenirse, içsel merak zayıflayabilir. Bu yüzden oyunlaştırmanın amacı bilgiyi oyuna indirgemek değil; öğrenme sürecini daha canlı, katılımcı ve sürdürülebilir hâle getirmektir.
Ters Yüz Sınıf Modeli Nedir
Ters yüz sınıf, öğrencinin temel bilgiyi sınıf dışında öğrenip, sınıf zamanını tartışma, uygulama, problem çözme ve derinleştirme için kullandığı modeldir.
Geleneksel modelde öğretmen sınıfta anlatır, öğrenci evde ödev yapar. Ters yüz modelde ise öğrenci videoyu, metni veya temel içeriği önceden inceler; sınıfta ise öğretmenle birlikte uygulama yapar.
Bu yöntemin avantajları:
Sınıf zamanı daha verimli kullanılır,
öğrenci pasif dinleyici olmaktan çıkar,
öğretmen öğrencinin zorlandığı noktayı daha iyi görür,
uygulama ve tartışma artar,
öğrenci derse hazırlıklı gelir,
ezber yerine aktif öğrenme güçlenir.
Ters yüz sınıf, özellikle matematik, fen, dil öğrenimi, sosyal bilimler ve mesleki eğitimde etkili biçimde kullanılabilir. Fakat başarılı olması için öğrencinin sınıf öncesi materyallere gerçekten erişmesi ve hazırlanması gerekir.

Proje Tabanlı Öğrenme Neden Güçleniyor
Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin gerçek yaşam problemleri üzerinde çalışarak bilgi, beceri ve çözüm üretme kapasitesi geliştirdiği yöntemdir. Bu yaklaşımda öğrenci yalnızca konuyu öğrenmez; öğrendiğini bir ürün, çözüm, sunum, tasarım veya araştırma hâline getirir.
Proje tabanlı öğrenme şunları geliştirir:
Araştırma becerisi,
problem çözme,
takım çalışması,
zaman yönetimi,
yaratıcılık,
eleştirel düşünme,
sunum becerisi,
gerçek hayat bağlantısı.
Örneğin çevre kirliliği konusu yalnızca kitapta okunmaz; öğrenciler okul çevresinde atık analizi yapabilir, veri toplayabilir, çözüm önerisi geliştirebilir ve bunu okul yönetimine sunabilir. Böylece bilgi, hayatla temas eder.
Eğitimde yeni trendlerin temel ruhu da budur: Öğrenci yalnızca bilen değil, uygulayan, üreten, dönüştüren ve sorumluluk alan birey olmalıdır.

Beceri Temelli Eğitim Neden Daha Değerli Hale Geliyor
Modern dünyada bilgiye ulaşmak kolaylaştı; fakat bilgiyi doğru yorumlamak, uygulamak, eleştirmek ve yeni çözümler üretmek daha değerli hâle geldi. Bu nedenle eğitim sistemleri artık yalnızca müfredat tamamlamaya değil, beceri kazandırmaya odaklanmak zorunda.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2025 beceri raporlarında AI ve büyük veri, sistem düşüncesi, merak, yaşam boyu öğrenme, dikkat, kalite kontrolü ve insan merkezli becerilerin geleceğin iş dünyasında önemini artırdığı vurgulanıyor.
Geleceğin öğrencileri için kritik beceriler:
Eleştirel düşünme,
yaratıcı problem çözme,
dijital okuryazarlık,
yapay zekâ okuryazarlığı,
iletişim,
iş birliği,
duygusal zekâ,
etik farkındalık,
uyum sağlama,
yaşam boyu öğrenme.
Bugünün eğitimi, öğrenciyi yalnızca sınava değil; belirsizlikle başa çıkmaya, yeni meslekler öğrenmeye, karmaşık sorunları çözmeye ve insan kalmayı başarmaya hazırlamalıdır.

Dijital Okuryazarlık Neden Vazgeçilmezdir
Dijital okuryazarlık, yalnızca bilgisayar kullanmak değildir. Asıl anlamı; dijital bilgiyi bulmak, değerlendirmek, doğrulamak, üretmek, paylaşmak ve etik biçimde kullanmaktır.
Bugünün öğrencisi internette bilgiye ulaşabiliyor; fakat bu bilginin doğru mu, eksik mi, manipülatif mi, reklam mı, algoritmik yönlendirme mi, yapay zekâ ürünü mü olduğunu anlamak zorunda.
Dijital okuryazarlık şunları kapsar:
Kaynak kontrolü,
bilgi doğrulama,
veri gizliliği,
siber güvenlik,
yapay zekâ çıktısını sorgulama,
dijital etik,
telif hakkı bilinci,
çevrim içi iletişim adabı,
algoritmaların etkisini fark etme.
Yapay zekâ çağında dijital okuryazarlık daha da önemli hâle gelmiştir. Çünkü artık öğrenci yalnızca internetteki bilgiyi değil, makine tarafından üretilmiş bilgiyi de eleştirel gözle değerlendirmek zorundadır.

Artırılmış Gerçeklik Ve Sanal Gerçeklik Eğitimi Nasıl Değiştirir
Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, soyut veya uzak konuları deneyimlenebilir hâle getirir. Öğrenci tarihi bir mekânı sanal ortamda gezebilir, insan vücudunu üç boyutlu inceleyebilir, kimyasal deneyleri güvenli simülasyonlarla deneyebilir veya uzay sistemlerini görsel olarak keşfedebilir.
OECD’nin dijital teknolojilerin öğrenme üzerindeki etkisini inceleyen 2025 literatür çalışması; yapay zekâ, öğrenme analitiği, genişletilmiş gerçeklik ve simülasyon araçlarını eğitimde önemli dijital araç grupları arasında değerlendiriyor.
Bu teknolojilerin güçlü yanları:
Soyut bilgiyi somutlaştırma,
tehlikeli deneyleri güvenli yapma,
öğrenciyi deneyimin içine alma,
tarih, tıp, mühendislik ve fen alanlarında görsellik sağlama,
öğrenme motivasyonunu artırma.
Fakat bu araçlar amaç değil, araçtır. Sanal gerçeklik yalnızca etkileyici olduğu için değil, öğrenmeyi gerçekten derinleştirdiği yerde kullanılmalıdır.

Öğrenme Analitiği Nedir
Öğrenme analitiği, öğrencinin dijital platformlardaki öğrenme verilerinin analiz edilerek öğrenme sürecinin daha iyi anlaşılmasıdır. Öğrencinin hangi konuda zorlandığı, hangi sorularda hata yaptığı, ne kadar süre çalıştığı, hangi içerikleri tekrar ettiği ve hangi becerilerde ilerlediği görülebilir.
Bu veriler doğru kullanıldığında öğretmene çok değerli ipuçları verir:
Hangi öğrenci geride kalıyor
Hangi konu sınıf genelinde anlaşılmadı
Kim ek desteğe ihtiyaç duyuyor
Hangi içerik daha etkili oldu
Öğrenci düzenli çalışıyor mu
Fakat öğrenme analitiğinde etik sınırlar çok önemlidir. Öğrenci verileri korunmalı, mahremiyet ihlal edilmemeli, öğrenciler yalnızca rakamlara indirgenmemeli ve veri, cezalandırma aracı olarak değil destek aracı olarak kullanılmalıdır.

Öğretmenin Rolü Yeni Eğitim Dünyasında Nasıl Değişiyor
Dijital çağda öğretmenin rolü azalmıyor; aksine daha stratejik hâle geliyor. Çünkü bilgiye ulaşmak kolaylaştıkça, öğrencinin bilgiyi anlamlandırmasına rehberlik etmek daha önemli oluyor.
Yeni öğretmen modeli:
Sadece anlatan değil, rehberlik eden,
sadece ölçen değil, geri bildirim veren,
sadece disiplin sağlayan değil, öğrenme kültürü kuran,
sadece bilgi aktaran değil, düşünmeyi öğreten,
sadece müfredatı bitiren değil, öğrencinin potansiyelini açığa çıkaran kişidir.
Yapay zekâ, video dersler ve dijital platformlar öğretmenin yerini tutamaz. Çünkü öğretmen, öğrencinin gözündeki korkuyu, sesindeki tereddüdü, davranışındaki değişimi, motivasyonundaki kırılmayı ve öğrenme cesaretini fark eden insandır.
Eğitim teknolojisi ne kadar gelişirse gelişsin, iyi öğretmen hâlâ eğitimin kalbidir. Çünkü teknoloji bilgi sunar; öğretmen anlam, yön, cesaret ve insanî temas verir.

Ölçme Ve Değerlendirme Nasıl Değişiyor
Yeni eğitim trendleri, ölçme ve değerlendirme anlayışını da değiştiriyor. Artık sadece çoktan seçmeli sınavlarla öğrencinin gerçek öğrenmesini anlamak yetersiz kalabiliyor.
Yeni değerlendirme yaklaşımları:
Süreç değerlendirmesi,
portfolyo çalışmaları,
proje sunumları,
performans görevleri,
akran değerlendirmesi,
öz değerlendirme,
dijital öğrenme kayıtları,
problem çözme temelli sınavlar,
açık uçlu düşünme soruları.
Özellikle yapay zekâ çağında değerlendirme sadece “son cevap doğru mu
Çünkü geleceğin eğitimi, yalnızca doğru cevabı değil; doğru düşünme yolunu da ölçmek zorundadır.

Eşitlik Ve Erişim Sorunu Eğitimde Neden Kritik Bir Konudur
Dijital eğitim fırsatlar sunarken, eşitsizlikleri de büyütebilir. İnternet erişimi olmayan, uygun cihazı bulunmayan, sessiz çalışma ortamına sahip olmayan veya dijital becerileri zayıf olan öğrenciler geride kalabilir.
Bu nedenle dijital öğrenme, yalnızca teknoloji dağıtımı meselesi değildir. Asıl mesele, her öğrencinin bu teknolojiyi anlamlı, güvenli, etkili ve eşit biçimde kullanabilmesidir.
Eşitlik için dikkat edilmesi gerekenler:
Cihaz erişimi,
internet altyapısı,
öğretmen eğitimi,
dijital içerik kalitesi,
engelli öğrenciler için erişilebilirlik,
dil ve kültür uyumu,
veri güvenliği,
ailelerin dijital destek kapasitesi.
UNESCO’nun yapay zekâ ve eğitim yaklaşımı, teknolojik yeniliklerin öğrenme hakkını güçlendirmesi ve kimseyi geride bırakmaması gerektiğini özellikle vurgular.
Eğitimde dijitalleşme, zengin okulları daha da güçlendirip dezavantajlı öğrencileri geride bırakırsa, gerçek anlamda ilerleme değil, dijital adaletsizlik üretir.

Geleceğin Okulu Nasıl Olacak
Geleceğin okulu yalnızca akıllı tahta, tablet ve yapay zekâ yazılımlarından oluşmayacak. Asıl gelecek okulu; esnek, insan merkezli, teknolojiyle güçlendirilmiş, beceri odaklı, yaratıcı, etik, katılımcı ve yaşamla bağlantılı bir okul olacaktır.
Geleceğin okulunda:
Öğrenci pasif dinleyici olmayacak,
öğretmen rehber ve tasarımcı olacak,
dersler gerçek yaşam problemleriyle bağlanacak,
yapay zekâ destek verecek ama insanî düşünmenin yerini almayacak,
sınavlar sadece ezberi değil süreci ölçecek,
öğrencinin duygusal ve sosyal gelişimi daha fazla önem kazanacak,
yaşam boyu öğrenme kültürü erken yaşta başlayacak.
Geleceğin eğitimi, insanı yalnızca meslek sahibi yapmakla yetinmemelidir. Onu düşünen, sorgulayan, üreten, ahlaki karar verebilen, teknolojiyi bilinçli kullanan ve insanlığını kaybetmeden yeniliklere uyum sağlayan bir birey hâline getirmelidir.

Son Söz: Eğitimde Yenilik, Teknolojiden Önce İnsan Aklını Uyandırmalıdır
Eğitim dünyasında yeni trendler, insanlık için büyük imkânlar taşıyor. Dijital öğrenme, bilgiye erişimi genişletiyor. Yapay zekâ, kişiselleştirilmiş destek sunabiliyor. Hibrit eğitim, zaman ve mekân esnekliği sağlıyor. Oyunlaştırma, motivasyonu artırıyor. Proje tabanlı öğrenme, bilgiyi hayata bağlıyor. Öğrenme analitiği, öğrencinin gelişimini daha görünür kılıyor.
Fakat bütün bu yeniliklerin merkezinde şu soru durmalıdır:
Teknoloji öğrenciyi gerçekten daha bilinçli, daha üretken, daha meraklı, daha ahlaklı ve daha bağımsız düşünen biri yapıyor mu
Eğer cevap evetse, teknoloji eğitimin dostudur.
Eğer cevap hayırsa, teknoloji yalnızca parlak bir kabuktur.
Eğitimde asıl hedef, öğrenciyi ekrana bağımlı hâle getirmek değil; ekranın ötesinde düşünebilen, bilgiyi sorgulayabilen, kendi zihnini yönetebilen, insanlarla iş birliği kurabilen ve dünyaya anlamlı katkı sunabilen bireyler yetiştirmektir.
Çünkü geleceğin en değerli insanı, yalnızca teknolojiyi kullanan kişi olmayacak. Geleceğin en değerli insanı, teknolojinin içinde bile insan kalabilen, aklını kiraya vermeyen, hakikati araştıran, öğrenmeyi sürdüren ve bilgiyi hikmete dönüştürebilen kişi olacaktır.
“Eğitimin geleceği makinelerin ne kadar akıllı olacağıyla değil; insanın o makineler çağında ne kadar bilinçli, vicdanlı ve yaratıcı kalacağıyla belirlenecektir.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: