Kaf Suresi'nin Türkçe Meali ve Anlamı
Kaf Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 50. suresidir ve 45 ayetten oluşur. Mekke döneminde indirilmiş olan sure, adını ilk ayetindeki "Kaf" harfinden alır. Bu surede, ölümden sonra diriliş, Allah’ın yaratma gücü, ahiret hayatı ve inkarcıların durumu ele alınmaktadır. İşte Kaf Suresi'nin Türkçe meali ve anlamı:Kaf Suresi'nin Türkçe Meali
1. Kaf. Şanlı Kur’an’a andolsun ki,2. Onlar, içlerinden bir uyarıcının gelmesine şaştılar. İnkârcılar, “Bu şaşılacak bir şey!” dediler.
3. “Biz öldüğümüz ve toprak olduğumuz zaman mı (diriltileceğiz)? Bu, akla uzak bir dönüştür.”
4. Biz, toprağın onlardan neleri eksilttiğini bilmekteyiz. Katımızda her şeyi saklayan bir kitap vardır.
5. Hayır, onlar kendilerine geldiğinde hakkı yalanladılar. Artık onlar, karışık bir durum içindedirler.
6. Üstlerindeki göğe bakmazlar mı? Biz onu nasıl bina ettik ve süsledik. Onun hiçbir çatlağı yoktur.
7. Yeri de döşedik, ona sabit dağlar yerleştirdik ve onda her türden güzel bitkiler yetiştirdik.
8. Bütün bunlar, (Allah’a) yönelen her kul için bir ibret ve öğüttür.
9. Gökten bereketli bir su indirdik, onunla bahçeler ve biçilecek taneler bitirdik.
10. Tomurcukları üst üste dizilmiş hurma ağaçları,
11. Kullara rızık olması için (yetişmiştir). O su ile ölü toprağı dirilttik. İşte kabirden çıkış da böyledir.
12. Onlardan önce Nuh’un kavmi, Res halkı ve Semûd (kavmi) yalanladı.
13. Ad, Firavun ve Lût’un kardeşleri,
14. Eyke halkı ve Tubba kavmi de (peygamberlerini) yalanladılar. Hepsi peygamberleri yalanladı ve tehdidim gerçekleşti.
15. İlk yaratılıştan aciz mi kaldık? Hayır, onlar yeni bir yaratılış içindedirler.
16. Andolsun, insanı biz yarattık ve nefsinin ona fısıldadıklarını biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız.
17. Sağında ve solunda oturan iki melek, (yaptıklarını) yazmaktadır.
18. Ağzından çıkan her söz, yanında hazır bir gözcü varken (kayda alınır).
19. Ölüm sarhoşluğu gerçekten gelir de, “İşte bu, senin öteden beri kaçtığın şeydir” denir.
20. Sûr’a üflenir. İşte bu, tehdid edilen gündür.
21. Herkes, yanında bir sevk edici ve bir de şahit ile gelir.
22. “Andolsun, sen bundan gaflet içindeydin. Şimdi biz senin üzerindeki perdeyi kaldırdık. Bugün artık gözün keskindir.”
23. Yanındaki melek, “İşte yanımdaki kayıt hazır” der.
24. “Atın cehenneme her inatçı inkârcıyı,
25. Hayra engel olanı, sınırları aşan şüpheciyi.
26. Allah ile birlikte başka ilah edineni. Artık ikiniz onu şiddetli azabın içine atın.”
27. Arkadaşı (şeytan) der ki: “Rabbimiz! Onu ben azdırmadım, fakat kendisi derin bir sapıklık içindeydi.”
28. Allah der ki: “Benim huzurumda çekişmeyin. Ben size daha önce tehdidi bildirmiştim.”
29. Katımda söz değiştirilmez ve ben kullara asla zulmedici değilim.
30. O gün cehenneme, “Doldun mu?” deriz. O da, “Daha var mı?” der.
31. Cennet, takva sahiplerine yaklaştırılmıştır. (Onlardan) uzak değildir.
32. İşte bu, size vaat edilen şeydir. (Size) dönen,
33. Görmediği halde Rahman’a saygı duyan ve içten yönelen herkes için.
34. Ona selâmetle girin. İşte bu, ebedilik günüdür.
35. Orada onlar için diledikleri her şey vardır. Katımızda daha fazlası da vardır.
36. Biz onlardan önce, kendilerinden daha güçlü nice nesilleri helâk ettik. Onlar, beldeleri dolaşıp durdular. Kaçacak bir yer var mı?
37. Şüphesiz ki bunda, kalbi olan veya dikkat kesilerek kulak veren kimse için bir öğüt vardır.
38. Andolsun, biz gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yarattık. Bize hiçbir yorgunluk dokunmadı.
39. Onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan önce ve batışından önce Rabbini överek tesbih et.
40. Gecenin bir kısmında ve secdelerin ardından O’nu tesbih et.
41. Sesin korkunç bir yerden geleceği günü dinle! İşte o gün, herkes o korkunç sesi gerçekte yakından işitecektir.
42. Biz diriltir ve öldürürüz. Dönüş de ancak bizedir.
43. O gün, yer onların üzerinden yarılır, süratle (kabirlerinden) çıkarlar. Bu, bizim için kolay olan bir toplayıştır.
44. Biz, onların ne söylediklerini iyi biliriz. Sen onların üzerinde bir zorlayıcı değilsin. O hâlde, benim tehdidimden korkanlara Kur’an ile öğüt ver.
Kaf Suresi'nin Anlamı
Diriliş ve Ahiret: Kaf Suresi, ölümden sonra dirilişin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak başlar. İnkârcıların bu konudaki şüpheleri ve alaycı tutumları kınanır. Allah, her şeyin kaydedildiği bir kitap olduğunu ve insanların yaptıklarından haberdar olduğunu belirtir.Allah'ın Kudreti ve Yaratılış: Allah'ın gökleri ve yeri mükemmel bir şekilde yaratması, insanlara bir delil olarak sunulur. Yeryüzünün döşenmesi, dağların yerleştirilmesi ve bitkilerin yaratılması, Allah'ın kudretini ve yaratıcılığını gösterir.
İnsanların Hali ve Hesap Günü: İnsanların dünya hayatındaki gafletleri ve ahiretteki pişmanlıkları anlatılır. Her insanın yanında, yaptıklarını kaydeden melekler bulunur. Ölüm anı ve kıyamet günü, herkesin hesaba çekileceği zamanlardır.
Cennet ve Cehennem: İnkârcıların cehenneme atılacakları ve orada kalacakları belirtilirken, takva sahiplerinin cennete girecekleri müjdelenir. Cennet, onlara vaat edilen bir yer olup, orada diledikleri her şey vardır ve daha fazlası da Allah katındadır.
İlahi Öğüt ve Sabır: Allah, peygambere sabır tavsiye eder ve insanların söylediklerine karşı sabırlı olmasını ister. Kur’an, insanlara öğüt vermek için bir rehberdir ve Allah’ın kudretini, adaletini ve rahmetini hatırlatır.
Kaf Suresi, Allah’ın kudreti, ahiret inancı ve insanların sorumlulukları üzerine derin tefekkür etmeyi teşvik eder. İnkârcıların uyarıldığı, müminlerin ise müjdelendiği bu sure, insanları düşünmeye ve ibret almaya davet eder.
Son düzenleme: