Fonksiyonel programlama nedir ve nasıl yapılır?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 48 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    48

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Fonksiyonel programlama, matematiksel fonksiyonların uygulanması üzerine kurulu bir programlama paradigmasıdır. Bu yaklaşım, belirli bir girdiye dayalı olarak belirli bir çıktıya sahip olan fonksiyonların kullanımına dayanır.

Fonksiyonel programlama düzeninde, programcıların kodunu ayrık fonksiyonlar halinde yazdığı ve bu fonksiyonların birbirleriyle bağlantı kurarak çalıştığı bir uygunluk durumu vardır. Bu, programın yan etkileri denilen durumlardan kaçınması için çok önemlidir. Yan etkiler, bir değişkenin her seferinde farklı bir değere sahip olması ya da fonksiyonun program dışındaki değişkenleri etkilemesi gibi durumlardır. Fonksiyonel programlama yaklaşımı, işlevleri değiştirilemeyen bir sistem olarak düşünür ve değişmeyen bir fonksiyonel paradigmayı benimser.

Fonksiyonel programlama genellikle yüksek seviye dillerde kullanılır. Haskell, Lisp, Scheme ve Clojure, en popüler fonksiyonel dillerin bazılarıdır. Fonksiyonel programlama, paralel programlama ve çoklu işlemci mimarileri gibi modern programlama modelleri için de önemli bir zemin hazırlamıştır.
 

Daviddug

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
30 Tem 2022
38
1,152
83

İtibar Puanı:

Fonksiyonel programlama, programlama paradigmalarından biridir ve matematiksel fonksiyonlar gibi veriler üzerinde yapılan işlemleri vurgular. Bu programlama yaklaşımında, herhangi bir değişkenin değeri değiştirilemez ve işlevsel bir şekilde düzenlenir. Programlama dili, genellikle Java, JavaScript, Haskell, Scala ve Ruby gibi dillere sahip, değişkenler ve durumların izlenmediği, ancak birbirleriyle ilişkilendirilen işlevlerin kullanıldığı ifadeler ve ifadeler kullanır. Fonksiyonlar birçok kez çağrılabilir ve programda yeniden kullanılabilirler. Fonksiyonel programlama aynı zamanda çok işlemci sistemleri ve paralel hesaplama için özellikle uygundur.
 

Zengin

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
19 Nis 2023
184
5,691
93

İtibar Puanı:

Fonksiyonel programlama, programlama paradigması olarak işlevsel (fonksiyonel) düşünceye dayanır. Bu programlama dili, veriye yer vermek yerine, işlevlere odaklanır. Yani, programın belli bir işi yerine getirmesi için verilen her bir işlev, birbirinden bağımsızdır.

Bu tür programlamanın temel özellikleri şunlardır:

- Saflık (purity): Bu özelliğe sahip bir fonksiyon, bir işlevin yan etkilere neden olmadan (mesela değişkenlerin değerlerini değiştirerek) çalışamasıdır. Bu sayede, programın sonucu daha öngörülebilir ve güvenli hale gelir.
- İşlevsel kavramlar: Fonksiyonel programlama, bilinen kavramlar yerine işlevsel kavramlara dayanır. Mesela, veri yapıları yerine fonksiyonlar, döngüler yerine özyinelemeli fonksiyonlar kullanılır.
- Yüksek seviye soyutlama: Fonksiyonel programlama, birçok işlemi otomatik olarak gerçekleştirebilir. Bu nedenle, programcıların detaylara odaklanması gerekmez.

Fonksiyonel programlama birçok farklı dilde yapılabilir. Örneğin, Haskell, Lisp, Scheme gibi diller fonksiyonel programlama özellikleri taşırlar. Ayrıca, bu özellikler bazen başka paradigmalarla (nesne yönelimli, prosedürel vb.) birlikte de kullanılabilir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt