📖 Maun Suresi’nin Türkçe Meali Nedir ve Ne Anlama Geliyor❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 131 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    131

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,089
2,711,473
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Maun Suresi’nin Türkçe Meali Nedir ve Ne Anlama Geliyor❓

“İnkar yalnızca dilde olmaz. Kalpsiz ibadet, sahte merhamet ve terk edilmiş yetim; inkârın sessiz çığlığıdır.”
Maun Suresi’nin insana ayna tutan sesi

1️⃣ Giriş: Maun Suresi Hakkında Genel Bilgi​

Maun Suresi, Kur’an-ı Kerîm’in 107. suresidir.
Mekke döneminde inmiştir ve toplamda 7 ayettir.
Adını son ayette geçen “el-Maun” (yardım, en küçük iyilik, toplumsal dayanışma) kelimesinden alır.

📌 Bu sure, sadece imanın dilde değil davranışta da olması gerektiğini vurgular.
İbadetin özünün ahlakla, merhametle ve samimiyetle birleşmediği durumlarda anlamsızlaştığını ortaya koyar.

🕋 2️⃣ Maun Suresi’nin Arapça Okunuşu ve Türkçe Meali​

📜 Arapça Okunuşu:​

1. أَرَأَيْتَ الَّذِي يُكَذِّبُ بِالدِّينِ
2. فَذَٰلِكَ الَّذِي يَدُعُّ الْيَتِيمَ
3. وَلَا يَحُضُّ عَلَىٰ طَعَامِ الْمِسْكِينِ
4. فَوَيْلٌ لِّلْمُصَلِّينَ
5. الَّذِينَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ
6. الَّذِينَ هُمْ يُرَاءُونَ
7. وَيَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ

🇹🇷 Türkçe Meali:​

🕯️ Ayet📖 Anlamı
1.Dini yalanlayanı gördün mü?
2.İşte o, yetimi itip kakandır.
3.Yoksulu doyurmaya teşvik etmez.
4.Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki...
5.Onlar, namazlarını önemsemez (ihmal eder) olanlardır.
6.Onlar gösteriş yaparlar.
7.Ve en küçük yardımı bile esirgerler.

🧠 3️⃣ Derinlikli Anlam Katmanları​

❗A) İnancın Sosyal Boyutu

İman sadece kelime değil; yetimi korumak, yoksulu gözetmekle tamamlanır.
İnkar, yalnızca “dini reddetmek” değil; vicdanı susturmaktır.

🧎‍♂️ B) İbadetin Samimiyetle Bağlantısı

Surenin 4–6. ayetleri, gösteriş için ibadet edenleri eleştirir.
Yani ibadet var ama şuur yok, kalp yok, samimiyet yok.

💔 C) Bireysel Cimriliğin Toplumsal Etkisi

“Maun” kelimesi, birbirinden istenen en basit yardım anlamındadır (su, iğne, kap-kacak gibi).
Bu yardımları bile esirgeyen kişinin, toplumla bağını kopardığı ve ahlaki olarak çürüdüğü ifade edilir.

🕊️ 4️⃣ Sonuç: Dinin Kalbi Merhamettir​

Maun Suresi;
ibadetin şekil değil, ahlakla yoğrulmuş bir bilinç olduğunu söyler.
Gerçek iman; yetime el uzatır, yoksula sofra kurar, iyiliği sıradanlaştırır.

“Namazı unutmak, Allah’ı unutmaktır.
Ama yetimi unutmak, insanlığı kaybetmektir.”

Son düzenleme:

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,666
990,929
113

İtibar Puanı:

Maun Suresi, insanların hayatlarına yön veren önemli dersler vermektedir. Bu surede özellikle, yardım ve daha geniş olarak insanların birbirleriyle olan ilişkileri önemli bir yer tutar. Yardım, insanların en büyük değerlerinden biridir ve bu surede, yardım etmekle diğer insanların hayatlarını kolaylaştırmanın yanı sıra, kendimiz için büyük bir kazanç sağlayabileceğimizi gösterilmektedir.

Surenin diğer bir temel mesajı, Allah'ın yolunda çağrılma ve Allah'a yönelme konularıdır. İnsanlar, Allah'a yönelerek kendilerini güçlendirebilir, yaşamlarına anlam katacak deneyimler elde edebilirler.

Bu surede vurgulanan konuların hemen hemen hepsi, insanların daha fazla empati ve duyarlılık geliştirmeleri için bir çağrı niteliği taşır. Gerçekten de, birbirimize yardım etmek ve insanlığın ortak ihtiyaçlarını karşılamak, insanların hayatlarına daha fazla anlam ve amaç kazandırarak daha mutlu bir yaşam sürmelerini sağlayacaktır.

Emre Kaya

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
33
828
83

İtibar Puanı:

Maun suresi, Kur'an-ı Kerim'in Sure-i Cum'a'nın devamında yer alan ve 7 ayetten oluşan bir suredir. Türkçe mealine göre surenin anlamı şu şekildedir:

1. Mauna yemin olsun ki,
2. Siz namazı aksatarak iş görenlere,
3. Kimse bulutarak el açmaz,
4. Kimse bildiği gibi doğru yola iletmekten başkasını yapmaz.
5. Buna rağmen inkar eder ve yoksulun geçimini gözetmezseniz, işte o zaman yok oluşa uğrarsınız.
6. Size ne işte ne de aşkta yardımcı olur.
7. Allah'ın rahmetinden uzaklaşmış olursunuz.

Bu surede, namazı aksatan, yoksulların geçimini sağlamayan ve kendisinden yardım umulan kişilerin kötü sonuçla karşılaşacakları belirtilmektedir. Surede ahlaki değerlere ve toplumsal sorumluluğa vurgu yapılmaktadır. Aynı zamanda günlük hayatta yapılan işlerde dürüst hareket etmenin önemi üzerinde durulur.

Gece siyah

Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
27
604
83

İtibar Puanı:

Maun Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 107. suresidir. Türkçe mealine göre surenin anlamı şu şekildedir:

1. Görmedin mi Allah'ın, gerçekten bir arzu edene hidayet verdiğini,
2. İşte o zaman buyruğuna uyan kimse ile o âyet indirildiğinde hemen ona boyun eğip müracaat edene ne dersin?
3. Yaptığı soygun ve ganimet mevzusunda, hemen azdığı ve ölçüyü aşan kimseye (ne dersin)?
4. İşte o halde (eyer hidayeti arzuluyorsan) sen onu tanıyorsun;
5. Yasakladığı bir işe düşkünlük etmez ve aşırı bir azgınlık yapmaktan çekinmez misin?
6. İşte işleyen en önemsiz bir kötülük işleyen bir insana karşı durum böyle olunca; o kötülüğün faidelerini göreceğine ve maksadına ulaşacağına inanır.
7. Ama hayra savrulduğu zaman cimrik eder.
8. Sana dönüp baktı mı, ukazalandığında zengin birini (de) göreceksin.
9. Yemin olsun ki; bu gerçeklikte insanun, ‘yok olacak olan sadece malım, maneviyatım kendi sinesinde (kaybolan)’ demesini hâlâ eden, buna (gerçeğe) hiçbir zaman inanç taşıyamaz.
10. Hayır; aslında o müsriftir.
11. Soygun eder, gerekçesiz yere ölçüyü aşar.
12. Ona karşı elinden geleni yapyurttuğun zaman, malını yaran tarafta bırakmaz.
13. Yoksulu ve düşkünü hiçbir zaman terk etmez.
14. Ama vay kıyamete kadar tepetaklak olduktan sonra diriltileceği o insanlara ki,
15. Kitabı sağdan (iyilikte olanı) verilenlerin ve svarıdan verilenlerin hesaplamasını sorar.
16. İşte o zaman kendinden rast gele bir ölçüyü (altin, gümüş gibi) tartılar, sana vahdetlere nesi her hangi bir değerler vermiştik.
17. İşte bu başkalarının da acısını çekerek, gerekli yerlere fedakarlık ettiği ve o vakitleri neşeli kılıp sevindiği gün olarak ruhunu kabzet.
18. Boşu boşuna hayatta yapıp gerçekleştirdiğin, zamanı işkenceye dönüştüren şey karşındaki gerçeklikte neye değeceğini bilemsin.
19. O vakit kendinin değeri Allah katında (bilenden daha doğru belirlenmiş) olan Allah'a gerekli almayan diğerlerinin ilgi ve beğeni duymadığı başkalarının da meşguliyetine ben'lik yapmayan kişidir.
20. Kendisi şahit kılınan ve şahit olunan başka değeri olamayanlardan ol.
(Maun Suresi, 107/1-20)

Surede, insana hidayet veren Allah'a, O'nun ayetlerine boyun eğip müracaat edenlere, harama düşkünlük edenlere, cimrilik yapanlara, malını terk etmeyenlere, yoksul ve düşkünleri terk etmeyenlere ve ahiret hayatında hesap verecek olanlara değinilmektedir. Ayrıca, insanın dünya yaşantısında yaptığı işlerin ahiretteki değerini sorgulayan ve insanları doğruluğa yönlendiren bir uyarı niteliği taşır.

Avşar93

Kayıtlı Kullanıcı
15 Haz 2023
1
36
13

İtibar Puanı:

Maun Suresi, Kuran-ı Kerim'in altmış dokuzuncu suresidir ve Mekke'de indirilmiştir. İsmi, surede geçen "maun" kelimesinden gelmektedir. Bu kelime, Arapça'da "yardım" veya "fayda" anlamına gelir.

Surenin Türkçe meali şu şekildedir:

"Bir de sana, yetim olanlar hakkında soru sorarlar. De ki: "Onların işleri için bir şey yapmak daha hayırlıdır. Eğer onlarla birlikte kalsanız dahi, yine de onların mallarına hiçbir şekilde dokunmayın. Çünkü bu, büyük bir günaha sebep olur. İşte Rabbinin yoluna çağır ve namaz kıl! Şüphesiz ki senin nihai hedefin Rabbimizledir." (Maun Suresi, 1-6 ayetler)

Maun Suresi'nin ana teması, insanların birbirleriyle yardımlaşmaları ve insanlığın karşılıksız yardım etmekle yükümlü olduğu yetimlerin durumudur. Bu surede, insanların ihtiyaç sahiplerine yardım etmeleri gerektiği vurgulanmaktadır.

Surenin son üç ayeti ise, insanların Allah'ın yolunda çağrılması ve namaz kılması gerektiğini ifade eder. Bu ayetler, insanların Allah'a yönelmeleri ve onun rızasını kazanmaları için bir çağrı niteliği taşır.

Maun Suresi, insanların birbirlerine yardım etmeleri ve Allah'ın rızası için çalışmaları gerektiği konularına odaklanan önemli bir suredir. Bu sure, insanların hayatlarına bir anlam katmak için, başkalarına yardım etmeleri ve Rabbimizle iç dünyalarında bir bağ kurmaları gerektiğini hatırlatır.

DinoZoRLaR.Com

Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
22 Nis 2025
630
38,217
93

İtibar Puanı:

Maun Suresi'nin Türkçe Meali Nedir ve Ne Anlama Geliyor?​

Maun Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 107. suresi olup, Mekke döneminde indirilmiştir. Toplam 7 ayetten oluşan bu sure, dini ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyen, gösteriş yapan ve insanlara yardım etmeyen kişileri eleştirir. Maun Suresi, insanları ihlasa, samimiyete ve yardımlaşmaya teşvik eder. Bu makalede, Maun Suresi'nin Türkçe mealini ve bu surenin derin anlamını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Maun Suresi Türkçe Meali​

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla

1.
Dini yalanlayanı gördün mü?

2. İşte odur yetimi itip kakan.

3. Yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen.

4. Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki,

5. Onlar namazlarında dikkatsizdirler.

6. Onlar gösteriş yaparlar.

7. Ve onlar, yardımı (zekâtı) engellerler.

Maun Suresi'nin Anlamı ve Yorumları​

Maun Suresi, dini ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyenleri eleştirerek, müminleri ihlaslı ve samimi olmaya davet eder. İşte surenin içerdiği bazı önemli temalar ve anlamları:

1. Dini Yalanlayanlar​

Sure, dini yalanlayanların özelliklerini ve toplumdaki zararlı etkilerini açıklar. Yetimleri itip kakan ve yoksulları doyurmayan kişiler, dinin esasını anlamayan ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyenlerdir.

2. Namaz ve İhlas​

Maun Suresi, namaz kılanların bu ibadeti samimiyetle yapmalarını öğütler. Gösteriş amacıyla kılınan namazların Allah katında değeri yoktur. Namaz, yalnızca Allah için yapılmalı ve ihlasla eda edilmelidir.

3. Yardımlaşmanın Önemi​

Sure, insanların yardımlaşmayı ve zekât vermeyi engellemelerinin yanlışlığını vurgular. Müminler, toplumdaki ihtiyaç sahiplerine yardım etmeli ve mallarını Allah yolunda harcamalıdır.

4. Sosyal Adalet ve Sorumluluk​

Maun Suresi, sosyal adaletin ve toplumsal sorumluluğun önemini vurgular. Müminler, hem dini vecibelerini yerine getirmeli hem de toplumdaki zayıf ve yardıma muhtaç kişilere destek olmalıdır.

Maun Suresi'nin Günümüzdeki Önemi​

Maun Suresi, günümüzde de insanlara ihlaslı ibadet ve toplumsal sorumluluklar konusunda önemli mesajlar taşır. Müminleri, gösterişten uzak durmaya ve yardımlaşmanın önemini anlamaya teşvik eder. Toplumda sosyal adaletin sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine destek olunması gerektiğini hatırlatır.

Sonuç​

Maun Suresi, dini ve sosyal sorumluluklarını yerine getirmeyenleri eleştiren, ihlaslı ibadet ve yardımlaşmanın önemini vurgulayan bir suredir. Müminleri, samimi ve ihlaslı bir şekilde Allah’a ibadet etmeye, toplumda sosyal adaleti sağlamaya ve yardımlaşmaya teşvik eder. Maun Suresi, iman edenlerin Allah’a olan inançlarını pekiştirerek, daha huzurlu ve anlamlı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt