Stephen Hawking’in Evrenin Başlangıcı Hakkındaki Düşünceleri
Zamanın Sıfır Noktasından Sınır Tanımayan Evrene
“Eğer evrenin bir başlangıcı varsa, Tanrı’nın elini orada görebiliriz; ama eğer başlangıç yoksa, evren kendi kendini var eder.”
– Stephen Hawking
– Ersan Karavelioğlu
1. Hawking’in Kozmolojiye Katkıları
Stephen Hawking, modern fiziğin en etkili isimlerinden biri olarak, özellikle evrenin başlangıcı, kara delikler ve zamanın doğası üzerine teorileriyle tanındı. Onun sorusu şuydu: Evren nasıl ve neden var oldu?
Büyük Patlama’ya Bakışı: Hawking, evrenin bir başlangıcı olduğunu kabul etti, fakat bu başlangıcın klasik anlamda “zamandan önce bir an” olmadığını ileri sürdü.
Zamanın Kökeni: Ona göre zaman, evrenin doğumuyla birlikte başlamıştır; “öncesi” diye bir şey yoktur, çünkü zamanın dışında bir “önce” kavramı anlamsızdır.
2. Sınır Tanımayan Evren (No-Boundary) Teorisi
Hawking’in en ünlü katkılarından biri, James Hartle ile birlikte geliştirdiği **“No-Boundary Proposal” (Sınır Tanımayan Evren Önerisi)**dir.
Kuantum Kozmolojisi: Evren, kuantum mekaniğinin yasalarına göre tanımlanabilir bir sistemdir.
Başlangıç Noktası Yok: Evrenin bir “başlangıç anı” yoktur; tıpkı dünyanın yüzeyinde kuzey kutbunun son nokta değil bir yön olması gibi, zaman da “başlangıçsız” bir şekilde evrenin yapısına gömülüdür.
Kendi Kendine Var Olan Evren: Bu modele göre evren, dışsal bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kuantum yasalarıyla kendiliğinden ortaya çıkabilir.
3. Hawking’in Teorisinin Teolojik ve Felsefi Yansımaları

Tanrı Sorusu: Hawking, evrenin başlangıcını açıklamak için Tanrı’ya başvurulması gerektiği fikrine mesafeli durdu. “Tanrı’ya ihtiyaç yoktur, çünkü fizik yasaları evreni yaratabilir.” dedi.
Felsefi Etki: Evrenin kendiliğinden doğabileceği fikri, varoluşun nedenini bilimsel bir düzlemde açıklama çabasının zirvesi oldu.
Eleştiriler: Kimileri bu görüşü, bilimin felsefi ve teolojik sorulara fazla müdahalesi olarak yorumladı; kimileri ise evrenin kökenini Tanrı’dan bağımsız anlamaya yönelik devrimci bir adım olarak gördü.
Sonuç: Başlangıcı Olmayan Bir Evrenin Düşüncesi
Hawking’in evrenin başlangıcı hakkındaki teorisi, bizi klasik “ilk neden” sorusundan farklı bir bakışa yönlendirir: Evren, bir başlangıç anıyla sınırlı değildir; kuantum yasalarının sonsuz oyununda kendi kendine doğmuştur.
“Eğer evrenin sınırı yoksa, o zaman bir başlangıç noktası da yoktur; başlangıçsız bir evrenin varlığı ise, varoluşun en büyük sırrıdır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: