Tesla, kendi zamanının önde gelen bilim adamları arasındaydı ve birçok bilim insanıyla etkileşimde bulundu. Nikola Tesla, Thomas Edison ile rekabet halindeydi ve bu ikilinin elektrik sistemi konusundaki farklı görüşleri vardı. Edison, doğru akım elektrik sistemini desteklerken, Tesla, alternatif akım elektrik sistemini savundu. Tesla, bunun daha verimli ve daha kolay iletilen bir sistem olduğuna inanıyordu.
Tesla ayrıca, Röntgen ışınları ve X ışınları gibi diğer bilimsel keşiflerle de ilgileniyordu. Elektromanyetik alanlar, manyetik rezonans ve uzaktan kumanda gibi konulara da büyük önem verdi. Tesla, manyetik alanların çeşitli uygulamaları konusunda da araştırmalar yürüttü ve bu alanda önemli buluşlara imza attı.
Tesla'nın yaptığı önemli icatlar arasında alternatif akım (AC) motoru, Tesla bobini, radyo, manyetik rezonans, kablosuz iletim ve Tesla transformatörü gibi teknolojiler bulunmaktadır. Bu icatlar, çağdaş elektrik sistemlerinin temelini oluşturmuş ve birçok modern teknolojinin gelişimine katkı sağlamıştır.
Bugün, Tesla'nın icatları ve görüşleri hala büyük ilgi ve hayranlık uyandırmaktadır. Alternatif akım sistemi hala günümüz elektrik dağıtım sistemlerinin temelini oluştururken, kablosuz iletim teknolojisi de hızla gelişmektedir. Ayrıca, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) cihazları gibi tıbbi teknolojilerde de Tesla'nın çalışmalarının etkisi görülmektedir.