Nohut Nedir ve Nasıl Yetiştirilir ❓ Anadolu’nun Kadim Baklagili

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 93 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    93

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,377
2,494,328
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🫘 Nohut Nedir ve Nasıl Yetiştirilir ❓ Anadolu’nun Kadim Baklagili 🫘

“Nohut, Anadolu’nun bereketli topraklarında filizlenen; hem geçmişi besleyen hem de geleceğe umut taşıyan kadim bir baklagildir.”
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Nohut Nedir ❓

• 🌱 Botanik özellikleri: Nohut (Cicer arietinum), baklagiller familyasından, sert iklime dayanıklı, tek yıllık bir bitkidir.
  • 🥗 Besin değerleri:
    • Yüksek protein (%20’ye kadar), lif ve kompleks karbonhidrat içerir.
    • B grubu vitaminleri, demir, magnezyum, çinko ve folat açısından zengindir.
    • Kolesterolsüz yapısıyla kalp-damar sağlığını destekler.
  • 🌍 Kültürel önemi: Orta Doğu’dan dünyaya yayılan nohudun, Anadolu mutfaklarında binlerce yıldır yeri vardır.
  • 🍽️ Kullanım alanları: Haşlama, çorba, pilav, salata, humus, nohut unu, hatta kavrulmuş atıştırmalık.

💡 Nohut, hem vegan/vejetaryen protein kaynağı hem de geleneksel mutfakların vazgeçilmezidir.

2️⃣ Nohut Nasıl Yetiştirilir ❓

Aşama 🌟Açıklama 📖Dikkat Noktası ⚠️
İklimSıcak ve kurak iklimlere dayanıklıdır.Don olayına hassastır.
ToprakKilli-tınlı ve geçirgen toprak idealdir.Fazla su kök çürümesine neden olur.
Ekim zamanıİlkbahar başında ekilir.Toprak ısısı 10–15 °C olmalı.
Ekim yöntemiTohumlar 5–7 cm derinliğe ekilir.Sıra arası 30–45 cm bırakılmalı.
SulamaGenellikle sulama istemez, yağışla yetişir.Çiçeklenme döneminde hafif sulama verimi artırır.
Hasat90–120 gün içinde olgunlaşır.Bitki sararıp kabuklar sertleştiğinde hasat yapılır.

3️⃣ Nohutun Önemi 🌍

• 🌱 Beslenme değeri: Protein ve lif açısından güçlüdür; et alternatifi olarak tüketilir.
  • 🥘 Çeşitlilik: Çorba, pilav, humus, falafel, salata gibi pek çok yemekte yer bulur.
  • 💰 Ekonomik güç: Türkiye, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerde temel ihraç ürünlerindendir.
  • 🧪 Sağlık katkısı:
    • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
    • Bağırsak sağlığını destekler.
    • Tokluk süresini uzatarak kilo kontrolünü kolaylaştırır.

4️⃣ Günümüzde Nohut 🌟

• Anadolu, nohutun en eski üretim merkezlerinden biridir.
  • Dünya genelinde en çok tüketilen baklagillerden biridir.
  • Vegan mutfaklarda nohut unu ve nohut suyu (aquafaba) yumurta alternatifi olarak kullanılmaktadır.

“Nohut, halk sofralarının sadık dostu; doğallığıyla hem geçmişi hem geleceği besleyen bir hazine.”
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt