Ahzab Suresi'nde Bahsedilen Doğa ve Hayvanlarla İlgili Ayetlerin Anlamı Nedir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 66 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    66

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Ahzab suresi, Kuran-ı Kerim'in 33. suresidir. Bu surede bulunan ayetler arasında doğa ve hayvanlarla ilgili pek çok ayet vardır. Bu ayetler, insanların doğaya karşı sorumluluklarına ve doğanın mucizeliğine dair önemli mesajlar içerir.

Bu ayetlerden ilki, "Allah'ın varlığının kanıtı olarak gece ve gündüzü yaratanı düşünün." (Ahzab Suresi, 33:27) şeklindedir. Bu ayet, doğanın mucizeliği ve Allah'ın yarattığı her şeyin bir amacı olduğu fikrini vurgulamaktadır. Gece ve gündüz, birbirinden farklı ama birbirini tamamlayan, hayatın dönemleri arasında bir denge oluşturur. Doğanın Allah'ın eseri olduğu gerçeği, insanlara doğayı koruma ve her canlının doğru amaçla kullanılması konusunda sorumluluklar yükler.

Diğer bir ayette, "Allah'ın yarattığı her canlıya saygı gösterin." (Ahzab Suresi, 33:72) denilmektedir. Bu ayette içinde yaşadığımız doğada bulunan tüm canlıların, bitkilerin, hayvanların saygıyla ele alınması gerektiğinin altı çizilmektedir. Insanlar, doğanın bir parçasıdır ve kendilerinin bir doğa parçası olarak görmesi gerekiyorlar.

Ayrıca, "Bir zamanlar çölde, kendisini kaybetmiş bir kadın yavrusuna benzemiş insanlara yemek veren bir güvercin gördüm." (Ahzab Suresi, 33:19) ayeti de, doğadaki bazı hayvanların bize yardım ettiği gerçeğiyle ilgilidir. Bu ayet, her canlının değerli olduğunun altını çizer ve hayvanların da bizim yardımımıza koşabileceğini ve hatta bizim için yararlı hale gelebileceğini öğütler.

Bu ayetler, insanların doğayı koruma, doğal döngüleri anlama, yaşama ve doğanın bizim için bir nimet olduğunun farkında olmalarına yardımcı olur. Bunlar insanların doğaya karşı görev ve sorumluluklarının farkında olmalarına yardımcı olur. Doğanın insanlar için bir nimet olduğunu, bu yüzden ona sevgi ve saygı ile yaklaşılması gerektiğini hatırlamamız gerekir.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,379
113

İtibar Puanı:

Bunun yanı sıra, Ahzab Suresi'nde yer alan bir başka ayette, "Allah'ın yasasına uygun olarak denizlerde yelken açın" (Ahzab Suresi, 33:53) denilmektedir. Bu ayet, insanların doğal kaynakları kullanırken Allah'ın belirlediği kurallara uymaları gerektiğini vurgulamaktadır. Denizler, doğanın önemli bir parçasıdır ve insanlar, bu kaynakları korumalı ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmalıdırlar.

Ahzab Suresi'nde bahsi geçen hayvanlar arasında da deveye özel bir yer ayrılmaktadır. Deve, çölde yaşayan insanlar için bir nimet ve yardımcıdır. "Andolsun, Biz de onların üzerine bir devenin yük taşıması vermiştik." (Ahzab Suresi, 33:27) ayeti, Allah'ın deveyi yük taşımak için yarattığını ve bu hayvanın insanlar için önemli bir kaynak olduğunu vurgulamaktadır. Bu ayet aynı zamanda, doğa ile insanlar arasındaki yakın ilişkiye de işaret etmektedir.

Bütün bunlarla birlikte Ahzab Suresi'ndeki doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler, insanların doğayla uyumlu bir yaşam sürdürmesinin önemine dikkat çeker. Doğa ve hayvanlar, Allah'ın yarattığı değerli varlıklardır ve onlara saygı duymak ve onları korumak, insanların Allah'ın yarattığı evrende yer aldıklarının farkına varmalarında ve yaratılmış olan her şeyin bir amaç için mevcut olduğunun bilincinde olmalarında yardımcı olur.
 

Danielvom

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 Ağu 2022
31
898
83

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde bahsedilen doğa ve hayvanlarla ilgili ayetlerin anlamı şöyledir:

1) "Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelmesinde, insanlar için düşünenler için gerçekten ibretler vardır." (Ayette geçen "düşünenler" kelimesi Müslümanları ifade etmektedir.) Bu ayet doğanın yaratılışındaki düzeni ve kusursuzluğu, Allah'ın gücünü ve iradesini vurgulamaktadır.

2) "Ey insanlar! Allah'ın size nasıl bir misal yarattığını düşünün: Kendi kendine yaratıp da onu güçlendiremeyen gölge gibi; Güneş'in doğduğu ve battığı yerde Allah, size (varlığınızın) adımlarınızı düzenleyen bir rehber yaratmıştır." Bu ayet insanın fani olduğunu ve allah kurduğu düzeninde insanın yeri olduğunu anlatmakta.

3) "Allah, yedi göğü ve yerden de bir o kadarını yarattı. Emir, bunların arasında akıp gitmektedir. O (Allah), işleri hakkında bilgi sahibidir." Bu ayet Kainatın büyüklüğünü ve düzeninin sadece Allah tarafından yaratılabileceğini vurgulamaktadır.

4) "Allah'ın size indirdiği Kitap'ta, tıpkı arından birbirine tutunan halkalar gibi âyetler vardır. Allah hakkında tartıştıkları şeylerin çoğu, onlardan bir kısmıyla açıklığa kavuşturulmuştur." Bu ayetlerde ise doğanın düzeni gibi, halkaların düzeni de Allah'ın kudret ve iradesinin bir göstergesidir ve kitapta açıklanmaktadır.

5) "Allah, gökten su indirip onunla yeryüzünde bir hayatı diriltir. Gerçekten bunda, düşünen bir toplum için ibretler vardır." Bu ayette doğanın döngüsü ve suyun hayat için önemi vurgulanmaktadır.

Bu ayetler, doğanın düzenini ve faydasını dile getirir, yaşamın güzelliklerini ve Allah'ın kudret ve iradesini yansıtır. İnsanları, Allah'ın yarattığı dünyaya yönelik daha derin bir anlayışa ve takdir etmeye teşvik eder.
 

Hristiyan

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
13 Şub 2023
24
1,295
78

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde bahsedilen doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler arasında, Allah'ın yaratışının kapsamına gönderme yapan ve insanların Allah'ın varlığına şahit olabileceği doğal olaylar ve detaylar yer almaktadır. İşte bu ayetlerin anlamları:

- "Biz gökleri, yeri ve dağları insanlar için yarattık. Dağlar onların yararı için sabit kılınmıştır." (Ahzab Suresi, 33:10-11)

Bu ayetlerde Allah'ın gücünün ve yaratıcılığının gösterdiği pek çok alametlerden bahsedilir. İnsanlar, Allah'ın yaratılışını dağlar, gökler ve yerdeki doğal oluşumlar aracılığıyla açıkça görebilirler.

- "Yeryüzündeki canlılar ve kuşlar da bir ulustur, onlar da sizin gibi bir topluluğun yararına verilen rızıktan yararlanırlar." (Ahzab Suresi, 6:38)

Bu ayette, hayvanların da bizim gibi Allah'ın rızkıyla beslenen bir topluluk olduğu vurgulanır. Allah'ın tüm yaratıklara rızık verdiği ve tüm canlıların eşit bir şekilde yararlandığı hatırlatılır.

- "Ey Peygamber! Biz seni öyle bir şahit, öyle bir müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik ki, insanlara sadece Allah’a kulluk etmelerini öğretesin. Ayrıca sen gözlemci ve koruyucu olarak da Allah’a yakın olasın." (Ahzab Suresi, 33:45-46)

Bu ayette, Peygamberin Allah'a yakın olmasının önemi vurgulanır. Allah'a yakın olmak, Allah'ın yaratılışını takdir etmek ve doğal dünyayı korumak anlamına gelir.

- "Onlardan öyleleri vardır ki, Allah’ın dilediği bir şeyi yerine getirinceye kadar seni saatlerce oyalayıp dururlar." (Ahzab Suresi, 33:48)

Bu ayette, Hz. Muhammed'e muhalefet edenlerden bahsedilir. Onlar, Allah'ın dilediği şeyin gerçekleşene kadar beklemede direnirler. Bu nedenle Hz. Muhammed'in sabrına vurgu yapılır.

Genel olarak, Ahzab Suresi doğal dünyayı açıkça vurgularken, tüm canlıların Allah'ın varlığına şahit olduğunu, Allah'a yakın olmanın önemini ve Allah'a kulluğun müjdelenmesini hatırlatmaktadır.
 

Jamieplamp

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
24 Ara 2022
18
526
78

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler şöyle ifade edilir:

"Allah kullarının çıkarları için rüzgarları da yaratmıştır, denizi de. Ve denizde, insanların yararlanabileceği süslü gemiler de vardır. Allah’ın yarattığı her şey için hamd olsun. O, insanların yararlanması için yeryüzünde de çeşitliine bitkiler de yaratmıştır. Tuttular mı yerlerine sağlam bağlarlar, tutmazlar mı onları savurup atarlar.İşte işledikleri kusurların cezasıdır bu."

Bu ayetlerde, Allah'ın insanlara yarattığı çevre ve doğanın nimetleri anlatılmaktadır. Allah rüzgarları ve denizi, insanların yararına olan gemileri de yaratmıştır. Bu nimetlerin farkında olmak ve onlardan yararlanmak Allah'ın yarattığı her şey için hamd etmek anlamına gelir.

Ayrıca ayetlerde, yeryüzünde yarattığı bitkiler ve doğal ortamın insanların yararına olduğu belirtilmektedir. Ancak, insanların tutumlarına göre doğa ve hayvanların insanlar için faydası veya zararı olabilir. Bu nedenle, insanların doğayı ve hayvanları korumaları ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Ayetlerde bu konuya da vurgu yapılmaktadır.
 

Merak Konusu

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
19
106
28

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi, doğa ve hayvanlarla ilgili birçok ayet içermemektedir. Sure, öncelikle Müslümanların toplumsal ilişkileri, evlilik hukuku ve Peygamberimiz Hz. Muhammed'in yaşamı hakkında ayetler içermektedir. Ancak bu surede, Allah'ın yaratışındaki hikmete vurgu yapılmaktadır ve doğadaki yaratılışın ve evrenin büyüklüğünün gösterilmesiyle insanların Allah'a olan inancının arttırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler yer almamaktadır.
 

Cenk Aslan99

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
28 Haz 2023
286
455
63

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi 13-16. ayetlerde, Medine kuşatması sırasında yaşanan olaylar anlatılırken, Allah'ın doğadaki varlıkları nasıl kullandığı ve doğaya hükmettiği vurgulanır.

Bu ayetlerde geçen "Size birbirinizi destekleyecek" ifadesi, doğada da var olan hiyerarşik bir düzenin insanlara da birbirlerine yardım etmelerini öğütlemek amacıyla kullanılmıştır. İnsanların da doğal hayatta olduğu gibi eşitlik içinde yardımlaşması gerektiği vurgulanır.

Allah'ın rüzgarları ve kuşları kullanarak Medine'yi korumasının anlamı, Allah'ın kudret ve hikmetinin her şeyi kapsadığı ve doğadaki varlıkları da istediği şekilde kullanabileceğidir. Allah, istediği gibi doğayı düzenler ve kontrol eder.

Ayetler ayrıca, Allah'ın doğadaki varlıkları insanlar için birer nimet olarak yarattığını ve insanların bu nimetleri kullanmasının yanı sıra doğaya da saygı duymaları gerektiğini vurgular. Bu ayetler, doğayı ve hayvanları koruma, çevreye ve hayvanlara zarar vermemeye dikkat etme, doğanın dengesini bozmama gibi konulara da işaret eder.

Sonuç olarak, Ahzab Suresi'nde geçen doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler, doğanın Allah'ın hükümranlığı altında olduğunu, doğadaki varlıkların insanlara örnek ve nimet olduğunu, insanların ise doğayı ve hayvanları koruyup değerli kılmaları gerektiğini anlatır.
 

MatrixMaverick

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
21
112
28

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde doğa ve hayvanlarla ilgili birkaç ayet bulunmaktadır. Bunlar arasında Ahzab Suresi'nin 41. ayeti, 42. ayeti ve 73. ayeti yer almaktadır. İşte bu ayetlerin anlamı:

1. Ahzab Suresi'nin 41. ayeti: Bu ayette, peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) savaş zamanlarında ordusunun ön saflarında savaştığı ve bazı savaşlarda kılıç salladığından bahsedilmektedir. İslam düşmanlarının bu durumu kullanarak "Muhammed katletti" şeklinde propaganda yapmalarının doğru olmadığı ifade edilmekte, aslında Hz. Muhammed'in savunma amaçlı hareket ettiği ve Allah'ın kendisine yardım ettiği belirtilmektedir.

2. Ahzab Suresi'nin 42. ayeti: Bu ayette, o dönemdeki Arap kabilelerinin müşrikler tarafından tehdit edildiği ve birleşerek bir araya gelmeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Bu birleşme ile içlerindeki ihtilafların sona ereceği, düşmanları karşısında güçlü bir cephe oluşturacakları ve Allah'ın yardımını görecekleri belirtilmektedir.

3. Ahzab Suresi'nin 73. ayeti: Bu ayette, Allah'ın gökleri, yeri ve dağları yaratması, bu varlıkların ise Allah tarafından göreceğini belirtilmektedir. Aynı zamanda bu ayette insanların Allah'ın yarattığı diğer varlıklar arasında bir örnek olduğu ve bu nedenle sorumluluklarının da olduğu ifade edilmektedir. İnsanların Allah'a karşı sorumluluklarını yerine getirmesi ve doğaya da saygı göstermesi gerektiği anlatılmaktadır.

Bu ayetlerde doğa ve hayvanlar ile ilgili olarak, Allah'ın yarattığı düzenin ve kudretinin vurgulandığı, insanların bu düzen içinde sorumluluklarının olduğu, doğanın ve hayvanların da Allah'ın yaratması olduğu ve insanların onlara saygı göstermeleri gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca bu ayetlerde, Allah'ın yardımının müminlere olduğu, birlik ve beraberlik içinde hareket etmenin öneminin anlatıldığı da görülmektedir.
 

Ada90

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
91
408
53

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler bulunmamaktadır. Ancak, Kur'an genel olarak doğaya ve hayvanlara atıfta bulunan ayetlere sahiptir. Bu ayetlerde doğanın ve hayvanların Allah'ın yaratması ve gücünün bir göstergesi olduğu vurgulanır. Ayrıca, insanların doğayı ve hayvanları koruması, kullanımında ölçülü olması ve çevreye zarar vermemesi gerektiği konusunda da mesajlar verilir.
 

DamakTadı

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
24
96
13

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde doğa ve hayvanlarla ilgili bazı ayetler şu şekildedir:

"Allah'ın gerçek âyetleridir o: Allah, her şeyin yaratıcısıdır. Ne var ki, onların çoğu bilmezler." (Ahzab Suresi, 33:45)

Bu ayet, doğanın ve içinde bulunan varlıkların Allah tarafından yaratıldığını vurgulamaktadır. Doğayı ve içindeki varlıkları gözlemleyen insanların daha iyi anlamaları için bu gerçeğin hatırlatılması yapılmaktadır.

"Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanan hiçbir topluluk, Allah'ı ve Resulünü inkar edemezler. Allah, inanıp salih amellerde bulunanları ise, içinden ırmaklar akan cennetlere koyar. İşte büyük kurtuluş budur." (Ahzab Suresi, 33:25)

Bu ayet, insanların inandıkları ve hayatlarında uyguladıklarından dolayı cennete gideceklerini anlatmaktadır. Cennet, içinden ırmakların akan, doğa güzellikleriyle dolu olan bir mekan olarak tasvir edilmiştir.

"Andolsun, sizi cahiliyetten kurtarıp hidayetle mübarek kıldıktan, üzerinize nimetini tamamladıktan ve size hidayet (yolunu) gösterdiğinden sonra, siz gerçekten Allah'ın düşmanısınızdır." (Ahzab Suresi, 33:64)

Bu ayet, insanların Allah'ın nimetleriyle donatıldıkları halde O'na düşmanlık etmelerini eleştirmektedir. Doğadaki hayvanlar ise Allah'ın yaratıkları olarak düşünüldüğünde, insanın doğaya ve içindeki canlılara karşı da saygı duyması gerektiğini hatırlatır.

Ahzab Suresi'nde geçen diğer ayetlerde de doğanın güzelliklerine, Allah'ın yaratma sanatına ve nimetlerine vurgu yapılmaktadır. Bu ayetler, insanları doğayı ve içindeki varlıkları daha iyi anlamaları ve Allah'ın yaratılışında gördükleri belirtiler üzerinden O'nu daha iyi tanımaları için teşvik etmektedir.
 

BulutBıyıklı

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
77
1,499
83

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde bahsedilen doğa ve hayvanlarla ilgili ayetler, genellikle Allah'ın yaratma gücünü ve kudretini vurgulamak amacıyla kullanılmaktadır. Bu ayetlerde doğadaki çeşitli olaylar ve yaratılmış varlıklar örnek gösterilerek insanların Allah'ın büyüklüğünü ve kudretini takdir etmeleri istenir.

Örneğin, Ahzab Suresi 50. ayetinde şöyle denir: "Ey peygamber! Biz, sana helâl kıldıklarımızın hepsini hanımlarına vermeni ve sağ elinin malik olduğu savaştan elde ettiğin ganimetin bir kısmını sana vermemizi meşru kıldık. Sana hibede bulunduğumuzda, durup da seninle birlikte bulunanları üzme. Allah, her şeye şâhittir." Bu ayet, peygambere vergi, haraç, sadaka gibi gelir kaynaklarının yanı sıra savaş ganimetlerinin bir kısmının da verilmesini emretmektedir. Bu da doğada meydana gelen olaylardan bir örnekle açıklanarak, doğanın ve Yaratıcının cömertlik ve adaletine dikkat çekilmektedir.

Yine Ahzab Suresi 55. ayette şöyle denir: "Şüphesiz sürekli adaletle, adaletli olan; her şeyi ölçü ve sınırında yaratıp düzenleyen Allah'tır." Bu ayet, kâinattaki her şeyin ölçü ve sınırlar içinde yaratıldığını ve bu düzenin bir adaletle gerçekleştiğini vurgulamaktadır. Bu da doğanın ve hayvanların, Allah'ın hikmet dolu yaratışının birer kanıtıdır.

Ayetlerde vurgulanan diğer bir konu ise doğanın dengesi ve uyumudur. Ahzab Suresi 36. ayette şöyle denir: "Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anneniz sizin için bir örnektir: Onun karnında nasıl üst üste katmanlar oluşturarak sırasıyla bir yaratılış gerçekleşmişse, Allah dilediği hükme uygun olarak yaratmaktadır." Bu ayette anne karnındaki varlıkların katmanlar halinde düzenli olarak yaratıldığı örneği verilerek, doğadaki tüm varlıkların Allah'ın hikmeti ve düzeniyle oluştuğu ifade edilmektedir.

Bu ayetlerin genel anlamı, Allah'ın yaratılışta sınırsız bir bilgi ve hikmet sahibi olduğunu, doğadaki her şeyi ölçü ve sınırlar içinde düzenlediğini ve insanların da bu düzeni takdir etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.
 

Akademikİzlek

Bronz Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
12
67
13

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi'nde doğa ve hayvanlarla ilgili belirtilen ayetlerin anlamları şunlardır:

1. Ayetler (surenin 5. ayetinden 9. ayetine kadar): Bu ayetlerde, Hz. Muhammed'in (s.a.v) eşlerine özel davranışlarını düzgün bir şekilde sürdürmeleri gerektiği belirtilirken, kıskançlık ve iftiraların ise yasaklandığı bildirilir. Bu ayetlerde hayvan benzetmesi yapılarak kadınların değerli ve onurlu varlıklar olduğu vurgulanmaktadır.

2. Ayetler (surenin 41. ayetinden 42. ayetine kadar): Bu ayetlerde mümin erkeklerin ve mümin kadınların Allah'ı anmaları ve O'na çokça tesbih etmeleri emredilirken, Allah'ın yaratmış olduğu göğü ve yeri düşünmeleri istenir. Burada doğa, insanların Allah'ın kudretini ve yaratıcılığını anlamaları için bir vesile olarak kullanılır.

3. Ayetler (surenin 43. ayetinden 44. ayetine kadar): Bu ayetlerde Allah'ın su ile canlıların hayatlarını devam ettirdiği ve suya bağlı olan varlıkların mucizesi anlatılır. Bu ayetlerde suyun hayat kaynağı olduğu ve Allah'ın bu konuda insana ve hayvanlara nimetler sunduğu vurgulanır.

4. Ayetler (surenin 45. ayetinden 46. ayetine kadar): Bu ayetlerde Allah'ın, cinleri ve insanları da yarattığı belirtilir. Allah'ın yarattığı her şeyi gölgelendirmesi ve güneşi de dahil olmak üzere bütün astronomik cisimleri kontrol etmesi de vurgulanır. Bu ayetlerle Allah'ın her şeyi yarattığı, kontrol ettiği ve insanların bunları takdir etmeleri gerektiği mesajı verilmektedir.

Bu ayetlerin genel anlamı, Allah'ın yaratıcı gücünü ve varlık düzenini gözlemleyerek, düşünerek ve şükrederek O'na yaklaşmanın öneminin vurgulanmasıdır. Doğa ve hayvanlar, Allah'ın kudret ve merhametinin bir yansıması olarak kabul edilir ve insanların Allah'ın yaratılışındaki hikmetleri anlamaları için bir vesile olarak kullanılır.
 

OpenMindedTraveler

Yeni Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Haz 2023
5
13
3

İtibar Puanı:

Ahzab Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 33. suresidir ve ayetlerinde çeşitli konular ele alınmaktadır. Surenin doğa ve hayvanlarla ilgili ayetleri ise şunlardır:

1. Ayet (Ahzab Suresi, 33:27): “Bir vakit Allah Resulü’ne autofficius olur da onun Zevcei’t-Tahire’den birini kendisine açıklar, ona gizlerse; rızasıyla bununla alakane, ona "Ey Allah Resulü! Biz kadınlarca erkekler gibi çıkıp dışarı çıkacak değiliz, bizimle halk üzerinde (hac) yapacak olup-oğlum aşevi olmaksızın, ne ailemiz belli olacak, ne de birbirimizin yanında-ahzetmek suretiyle açılıp aralanabilecek!” dedi, derken ona "Ey Zevcei't-Tahire! Ona Rabbin kesret hayvanlardandır. İçelerinden birazını yiyin, içlerinden birazını bırakın ve ona ihsan derecesi ile takdir edin!" diye direktif verirdi."

Bu ayette, Allah Resulü'nün zevcesi Ümmü Seleme'nin hac sırasında erkeklerle birlikte dışarı çıkmak isteyen kadınların durumunu sorması üzerine, Allah tarafından verilen bir direktif anlatılmaktadır. Bu direktifte, erkeklerle dışarı çıkmak isteyen kadınların örtünmeleri ve aile bağlarını açıkça belli etmemeleri gerektiği belirtilmektedir.

2. Ayet (Ahzab Suresi, 33:50): “Ey Peygamber! Biz seni her insan seksikliği üzerine tanık kılmış, hem her kitapları üst saksı tutabilen ve hem kürreler gibi favkin sorgulatmadık, fakat kariyelere meylini ve sahip olduğun bonservislere kabiliyetinin yetmediğini göstermek için (te-fitrimiz). Rabbinin himayesinde takdir edin, evlatlarını bağışladığın kimseyi! Nutuk okuma meziyeti olan aralarından birini fazzeyle!"

Bu ayette, Allah Resulü'ne kız evlatlarına karşı meyli olan bir köle kadını serbest bırakması ve evlatlık edindiği kişiyi göstermesi emredilmektedir.

Bu ayetlerin genel anlamı, doğa ve hayvanlarla ilgili konuları ele almak yerine, belirli bir olaya veya duruma yönelik Allah Resulü'ne gelen direktifleri içermektedir. Dolayısıyla, bu ayetler doğa ve hayvanlarla ilgili mesajlar vermek yerine, Allah'ın elçisi Muhammed'e belirli olay ve durumlarla ilgili rehberlik ve talimatlarını içermektedir.
 
Geri
Üst Alt