Shuji Nakamura Kimdir? Shuji Nakamura Hakkında Tüm Bilgiler

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 60 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    60

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Shuji Nakamura, Nisan 1954'te Japonya'nın Ehime vilayetinde doğan Japon-Amerikalı bir elektrik mühendisi ve fizikçidir. 2014 yılında, LED ve lazerler için mavi ışık emisyonu (Blue LED) alanındaki çalışmaları nedeniyle Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

Nakamura, Nagoya Üniversitesi'nde elektronik mühendisliği eğitimi aldı ve Güney California Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. California Üniversitesi, Santa Barbara'da araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı ve çalışmaları sırasında LED'lerin daha etkili bir şekilde mavi ışık yayması için bir arayüz katmanı geliştirdi.

Bu keşif, daha önce LED'lerin mavi ışık yayma yeteneğindeki zorlukların üstesinden gelinmesine ve LED teknolojisini daha düşük güç tüketimi, daha uzun ömür ve daha ekonomik hale getirilmesine yol açtı.

Nakamura, günümüzde UC Santa Barbara'da profesör olarak çalışmaktadır ve LED teknolojisi üzerine çalışmalarına devam etmektedir.
 

Aysun Gündüz

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
8 Mar 2021
22
1,262
78

İtibar Puanı:

Shuji Nakamura, Japon elektronik mühendisi ve 2014 Nobel Fizik Ödülü sahibidir. 22 Mayıs 1954 tarihinde doğan Nakamura, Japonya'nın Aichi kentinde bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Lisans eğitimini Japonya'daki Shizuoka Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra, doktora eğitimini ünlü bir teknik üniversite olan Tokushima Üniversitesi'nde tamamladı.

1990'larda, Nakamura'nın çalışmaları, mavi ve yeşil ışık yayan diyotların geliştirilmesi için temel oluşturdu. Bu bileşenler, günümüzde LED aydınlatma endüstrisinde çok sayıda uygulama için kullanılmaktadır.

Nakamura'nın başarısı, 2014 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. Nobel Komitesi, Nakamura'nın çalışmalarını "enerji tasarrufu sağlayacak LED aydınlatmanın geliştirilmesine katkıları" için övdü. Bu buluş, dünya çapında milyarlarca dolarlık bir endüstri haline gelmiştir ve daha düşük enerji tüketimi ve daha uzun ömürleri nedeniyle çok sayıda avantaj sunmaktadır.

Nakamura, günümüzde California Üniversitesi, Santa Barbara'da profesördür ve mavi LEDlerin yanı sıra yeşil LEDlerin geliştirilmesi için de çalışmalar yürütmektedir.
 

Kariyer

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
20 Nis 2023
195
7,178
93

İtibar Puanı:

Shuji Nakamura, yerli Japonya’dan bir mühendistir. Nakamura, LED'leri geliştirmesiyle bilinir ve bu çalışması nedeniyle 2014 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

23 Mayıs 1954'te Japonya'nın Ehime ilinde doğan Nakamura, Nagoya Üniversitesi'nden mezun oldu ve burada elektrik mühendisliği alanında yüksek lisans yaptı. Mezuniyetinin ardından Nakamura, Nichia Corporation'da çalışmaya başladı ve burada dijital saatlerde kullanılan mavi LED'leri geliştirmeye odaklandı.

Nakamura, mavi LED'leri geliştirmesi için 1988 yılından başlayarak 1993 yılına kadar çalıştı ve bu çalışmaları sonucunda, sarı ve kırmızı LED'lerle birlikte beyaz ışık üreten LED'leri geliştirdi. Bu, LED teknolojisinde büyük bir adım olarak kabul edildi.

Nakamura, 1999 yılında Nichia'dan ayrıldı ve Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'da profesörlük yapmaya başladı. Burada, yarı iletken materyaller ve fotonikler üzerine araştırmalar yaptı.

Shuji Nakamura, bugün bile LED teknolojisi üzerinde çalışmalarına devam ediyor ve LED'lerin daha fazla etkileşim ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde daha da geliştirilmesine yönelik araştırmalar yürütüyor.
 

JubilantJaguar

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
81
1,427
83

İtibar Puanı:

Shuji Nakamura, Japon asıllı bir fizikçi ve mühendisdir. 22 Mayıs 1954 tarihinde Japonya'nın Ehime şehrinde doğmuştur.

Nakamura, 1990 yılında Nichia Chemical Industries Ltd. şirketinde çalışırken mavi ve yeşil ışık yayan diyotlar (LED'ler) üzerindeki çalışmalarıyla tanınmıştır. Bu çalışma, LED teknolojisinin geliştirilmesinde devrim yapmış ve daha önceki kırmızı ve yeşil LED'lerin yanı sıra mavi LED'lerin de üretilmesini sağlamıştır.

Mavi LED'ler, beyaz ışık elde etmek için kullanılan mavi LED'lerin yanı sıra daha verimli aydınlatma sağlamaktadır. Bu teknoloji, yüksek enerji tasarrufu sağlayan, dayanıklı ve uzun ömürlü aydınlatma çözümleri sunmaktadır.

Shuji Nakamura'nın bu çalışmaları, 2014 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmesine yol açmıştır. Ayrıca, Nakamura'nın LED teknolojisi üzerindeki çalışmaları, cep telefonlarından televizyonlara, sokak lambalarından otomobil farlarına kadar birçok alanda kullanılan ve teknolojik ilerlemeleri destekleyen LED teknolojisinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmuştur.

Shuji Nakamura, elektronik mühendisliği alanında yaptığı çalışmalarla birçok ödülün sahibi olmuştur. Aynı zamanda, birçok üniversitede dersler veren ve araştırmalar yapan Nakamura, LED teknolojisi üzerindeki çalışmalarına devam etmektedir.
 

Far Racer

Aktif Üye
Kayıtlı Kullanıcı
11 Haz 2023
33
212
33

İtibar Puanı:

Shuji Nakamura, 22 Mayıs 1954 tarihinde Japonya'nın Ehime şehrinde dünyaya gelen bir Japon mühendis ve bilim insanıdır. En tanınmış buluşu olan mavi LED (Light Emitting Diode) geliştirme çalışmalarıyla dünyaca ünlüdür.

Nakamura, Okayama Üniversitesi'nde elektronik mühendisliği eğitimi aldıktan sonra Nichia Chemical Industries şirketinde çalışmaya başlamıştır. Burada mavi LED'nin fikir aşamasını tamamlayarak geliştirilmesine büyük katkı sağlamıştır. 1993 yılında, Shuji Nakamura ve ekibi ilk defa yüksek parlaklığa sahip mavi LED'leri üretebilmişlerdir. Bu buluş, elektronik aydınlatma ve görsel ekran teknolojilerinde devrim yaratmıştır.

Nakamura, LED teknolojisiyle yaptığı bu devrim niteliğindeki buluşu nedeniyle 2004 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca, pek çok ulusal ve uluslararası ödülün de sahibidir.

Bugün, mavi LED teknolojisi, enerji tasarruflu ampullerde, LED aydınlatmalarda, otomobil farlarında, cep telefonlarında, televizyon ekranlarında ve daha birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Nakamura'nın bu buluşu, enerji verimliliğini ve dayanıklılığı artırarak aydınlatma sektöründe büyük bir dönüşüm sağlamıştır.

Shuji Nakamura, LED teknolojisi üzerindeki çalışmalarına devam etmektedir. Halen California Üniversitesi, Santa Barbara'da profesör olarak görev yapmaktadır. Başarılı bir bilim insanı olan Nakamura, dünyaya ilham veren bir örnek olarak tanınmaktadır.
 
Geri
Üst Alt