Hicr Suresi'nin Türkçe Meali
Hicr Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 15. suresidir ve 99 ayetten oluşur. Mekke döneminde indirilmiştir. Sure, adını 80. ayetinde geçen ve "Hicr halkı" olarak bilinen eski bir kavimden alır. Surede, Allah’ın kudreti, peygamberlerin kıssaları ve inkârcıların durumu gibi konular işlenir. İşte Hicr Suresi'nin Türkçe meali:1. Elif Lâm Râ. Bunlar Kitab'ın ve apaçık Kur'an'ın ayetleridir.
2. İnkâr edenler, keşke mümin olsaydık, diye çok arzu edecekler.
3. Bırak onları yesinler, yararlansınlar ve boş umut kendilerini oyalasın. Yakında bilecekler.
4. Biz hiçbir memleketi, onun belli bir yazgısı olmaksızın yok etmedik.
5. Hiçbir toplum, kendisi için belirlenen sürenin önüne geçemez, onu geciktiremez.
6. "Ey kendisine Kur'an indirilen kişi! Şüphesiz sen bir delisin!" derler.
7. "Eğer doğru söylüyorsan, bize melekleri getirsene!"
8. Biz melekleri ancak hak ile indiririz. O zaman da onlara mühlet verilmez.
9. Şüphesiz biz, o Zikri (Kur'an'ı) indirdik biz; onun koruyucusu da gerçekten biziz.
10. Andolsun ki biz, senden önceki toplumlara da peygamberler gönderdik.
11. Onlara gelen hiçbir peygamber yoktur ki, onunla alay etmiş olmasınlar.
12. İşte biz, böylece onu (alay etmeyi) suçluların kalplerine sokarız.
13. Onlar, geçmiş ümmetlerin başına gelenlerden ibret almamalarına rağmen Kur'an'a inanmazlar.
14. Onlara gökten bir kapı açsaydık da oradan yukarı çıksalardı,
15. Yine de, "Gözlerimiz döndürüldü, biz büyülenmiş bir topluluğuz" derlerdi.
16. Andolsun ki biz, gökte burçlar yarattık ve onu, bakanlar için süsledik.
17. Onu, her kovulmuş şeytandan koruduk.
18. Ancak kulak hırsızlığı yapan olursa, onu da parlak bir ateş takip eder.
19. Yeri yayıp döşedik. Oraya sabit dağlar yerleştirdik ve orada ölçülü olan her şeyden bitirdik.
20. Orada, sizin için ve sizin rızıklandıramayacağınız kimseler için geçimlikler yarattık.
21. Hiçbir şey yoktur ki, hazineleri bizim yanımızda olmasın. Biz onu ancak belirli bir ölçüye göre indiririz.
22. Aşılayıcı rüzgârlar gönderdik ve gökten su indirdik de sizi onunla suladık. Siz onu depolayan değilsiniz.
23. Şüphesiz biz, yaşatan ve öldüren biziz ve biziz her şeyin varisi olan.
24. Andolsun ki biz, sizden öne geçenleri de biliriz, geri kalanları da biliriz.
25. Şüphesiz Rabbin, onları bir araya toplayacaktır. O, hikmet sahibidir, bilendir.
26. Andolsun biz, insanı kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık.
27. Cinleri de daha önce zehirli ateşten yarattık.
28. Hani Rabbin meleklere demişti ki: "Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan bir insan yaratacağım."
29. "Onu tamamlayıp ona ruhumdan üflediğim zaman, hemen ona secdeye kapanın."
30. Meleklerin hepsi toptan secde etti.
31. Yalnız İblis hariç. O, secde edenlerle beraber olmaktan kaçındı.
32. Allah, "Ey İblis! Neden secde edenlerle beraber olmadın?" dedi.
33. (İblis,) "Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattığın insana secde etmem" dedi.
34. Allah, "Öyleyse oradan çık, çünkü sen kovuldun" dedi.
35. "Ve şüphesiz lanet, hesap gününe kadar senin üzerindedir."
36. (İblis,) "Rabbim! O hâlde, insanların dirileceği güne kadar bana mühlet ver" dedi.
37. Allah, "Öyleyse sen, mühlet verilenlerdensin" dedi.
38. "Bilinen vakte kadar."
39. (İblis,) "Rabbim! Beni azdırmana karşılık, yeryüzünde onlara (günahları) süsleyeceğim ve onların hepsini azdıracağım."
40. "Ancak onlardan, ihlâslı kulların müstesna."
41. Allah, "İşte bu bana varan dosdoğru yoldur" dedi.
42. "Şüphesiz kullarım üzerinde senin hiçbir etkin olmayacaktır. Ancak sana uyan azgınlar müstesna."
43. "Şüphesiz cehennem, onların hepsine vaat edilen yerdir."
44. "Onun yedi kapısı vardır. Onlardan her kapı için birer grup ayrılmıştır."
45. Şüphesiz takva sahipleri, cennetlerde ve pınar başlarındadır.
46. "Oraya esenlik ve güven içinde girin."
47. Biz, onların kalplerindeki kini çıkarırız. (Onlar,) kardeşler olarak karşılıklı tahtlar üzerindedirler.
48. Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz. Onlar oradan çıkarılacak da değillerdir.
49. Kullarıma, şüphesiz benim çok bağışlayıcı ve merhamet edici olduğumu haber ver.
50. Ama azabım da elem dolu bir azaptır.
51. Onlara İbrahim’in misafirlerinden de haber ver.
52. Hani onun yanına girmişler de "Selâm" demişlerdi. (İbrahim,) "Biz sizden korkuyoruz" demişti.
53. Dediler ki: "Korkma! Şüphesiz biz sana bilgin bir oğul müjdelemekteyiz."
54. (İbrahim,) "İhtiyarlık beni yakalamışken bana müjde mi veriyorsunuz? Ne ile müjdeliyorsunuz?" dedi.
55. Dediler ki: "Seni gerçekle müjdeledik. O hâlde ümitsizliğe kapılanlardan olma."
56. (İbrahim,) "Rabbimin rahmetinden sapıklardan başka kim ümit keser?" dedi.
57. (İbrahim,) "Ey elçiler! Öyleyse sizin işiniz nedir?" dedi.
58. Dediler ki: "Şüphesiz biz suçlu bir topluma gönderildik."
59. "Ancak Lut ailesi müstesna. Şüphesiz biz, onların hepsini elbette kurtaracağız."
60. "Ancak geride kalacak olan karısı müstesna."
61. Elçiler, Lut ailesine geldiklerinde,
62. (Lut,) "Şüphesiz siz tanınmamış bir topluluksunuz" dedi.
63. Dediler ki: "Hayır! Biz sana, onların hakkında şüphe etmekte oldukları şeyi getirdik."
64. "Sana gerçeği getirdik ve biz şüphesiz doğru söyleyenleriz."
65. "O hâlde gecenin bir kısmında ailenle yola çık ve sizden hiç kimse geri dönmesin. Emrolunduğunuz yere gidin."
66. Ona, o işin sonunu (azabı) haber verdik ki, sabaha çıkarlarken onların kökü kesilecektir.
67. Şehir halkı birbirini kutlayarak geldi.
68. (Lut,) "Şüphesiz bunlar benim misafirlerimdir, beni rezil etmeyin" dedi.
69. "Allah’tan sakının ve beni küçük düşürmeyin."
70. Dediler ki: "Biz seni, insanları korumaktan men etmedik mi?"
71. (Lut,) "Eğer yapacaksanız işte kızlarım" dedi.
72. (Ey Muhammed!) Hayatın hakkı için onlar, sarhoşlukları içinde bocalayıp duruyorlardı.
73. Nihayet, güneş doğarken o korkunç ses onları yakaladı.
74. Biz, onun üstünü altına getirdik ve üzerlerine balçıktan pişirilmiş taşlar yağdırdık.
75. Şüphesiz bunda, iyice düşünen kimseler için ibretler vardır.
76. Şüphesiz orası, yol üstünde (halen) durmaktadır.
77. Şüphesiz bunda, iman edenler için bir ibret vardır.
78. Eyke halkı da şüphesiz zalim kimselerdi.
79. Biz de onlardan intikam aldık. Her ikisi de (Lut kavmi ve Eyke halkı) apaçık bir yol üzerindedir.
80. Hicr halkı da peygamberleri yalanladı.
81. Onlara ayetlerimizi verdik, fakat onlar onlardan yüz çevirdiler.
82. Onlar, dağlardan güvenli evler yontuyorlardı.
83. Nihayet sabaha çıkarlarken o korkunç ses onları yakaladı.
84. Kazanmakta oldukları şeyler onlara hiçbir fayda sağlamadı.
85. Biz, gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri ancak hak ile yarattık. Şüphesiz o saat mutlaka gelecektir. O hâlde sen, güzel bir şekilde onlardan yüz çevir.
86. Şüphesiz senin Rabbin, her şeyi hakkıyla bilendir, yaratandır.
87. Andolsun biz, sana tekrarlanan yedi (ayet)i ve büyük Kur'an'ı verdik.
88. Onlardan bazı sınıflara verdiğimiz nimetlere sakın göz dikme. Onlardan dolayı üzülme ve müminlere (şefkat) kanadını indir.
89. Ve de ki: "Şüphesiz ben, apaçık bir uyarıcıyım."
90. Biz, o bölücülere, Kur'an'ı parça parça bölenlere,
91. Rabbinin azabından onlara kese kese azab vereceğiz.
92. Andolsun ki onlardan her birini elbette sorumlu tutacağız.
93. Şüphesiz onlar yaptıklarından sorguya çekileceklerdir.
94. O hâlde emrolunduğun şeyi açıkça söyle ve ortak koşanlardan yüz çevir.
95. Şüphesiz o alay edenlere karşı biz sana yeteriz.
96. Onlar, Allah ile beraber başka ilah kabul ederler. Yakında bileceklerdir.
97. Andolsun ki biz, senin göğsünün daraldığını biliyoruz.
98. O hâlde Rabbini hamd ile tesbih et ve secde edenlerden ol.
99. Ve sana yakin (ölüm) gelinceye kadar Rabbine kulluk et.
Hicr Suresi'nin Anlamı
1. Allah’ın Kudreti: Sure, Kur'an'ın ve ayetlerinin hakikatine dikkat çeker. Allah'ın yaratma gücü ve kudreti vurgulanır. Gökyüzü, yer ve dağlar gibi yaratılış delilleri Allah’ın varlığı ve birliğine işaret eder.2. Peygamberlerin Gönderilişi ve Uyarı: Allah, geçmişte peygamberler göndererek insanları doğru yola çağırmıştır. İnkârcıların peygamberlere karşı alaycı tutumları ve kibirleri onları hüsrana uğratmıştır.
3. İblis ve Adem Kıssası: Allah, meleklere Adem’e secde etmelerini emrettiğinde İblis'in kibirlenerek bu emre karşı gelmesi, onun lanetlenmesine ve kovulmasına sebep olmuştur. Bu kıssa, insanların Allah’a itaat etmeleri gerektiğini ve kibirden sakınmaları gerektiğini hatırlatır.
4. Cennet ve Cehennem: Takva sahipleri için cennet hazırlanmışken, inkârcılar cehennemle tehdit edilir. Allah’ın rahmeti geniştir, fakat azabı da şiddetlidir.
5. Lut ve Eyke Halkı: Geçmiş kavimlerin, peygamberleri yalanlamaları ve Allah’ın emirlerine karşı gelmeleri sonucunda helâk edildikleri anlatılır. Bu kıssalar, insanlara ibret ve öğüt olması için aktarılır.
6. Sabır ve İbadet: Peygamberimize, insanların inkâr ve alaylarına karşı sabırlı olması ve Allah’a ibadet etmeye devam etmesi öğütlenir. Allah, her türlü zorlukta ve düşmanlıkta kullarına yeterli olandır.
7. Kur'an’ın Değeri: Sure, Kur'an’ın insanlara bir rehber ve hidayet kaynağı olduğunu vurgular. Kur'an, Allah’ın kelamıdır ve müminlere doğru yolu gösterir.
Hicr Suresi, Allah’ın kudreti, peygamberlerin kıssaları ve insanlara yönelik uyarıları içerir. İnsanları Allah’a iman etmeye, O’nun emirlerine uymaya ve ahiret hayatını düşünmeye teşvik eder. Sure, inkârcıların akıbetlerini hatırlatarak müminlere ibret sunar.
Son düzenleme: