Cin Suresi’nin Türkçe Meali ve Anlamı
Görünmeyen Âlemin Bilinçle Kurduğu İlahi Diyalog
“Görmediğini inkâr eden, aslında kendi içindeki görünmeyeni reddeder.”
– Ersan Karavelioğlu
Cin Suresi’nin Genel Bilgileri
Surenin Temel Konusu
Cin Suresi’nin Türkçe Meali (Tam Metin)
1. De ki: Cinlerden bir topluluğun (Kur’an’ı) dinleyip şöyle dedikleri bana vahyolundu:
“Gerçekten hayranlık uyandıran bir Kur’an dinledik.”
2. “O, doğru yola iletiyor; biz de ona iman ettik. Artık Rabbimize hiçbir şeyi ortak koşmayacağız.”
3. “Rabbimizin şanı çok yücedir; ne bir eş edinmiştir, ne de bir çocuk.”
4. “Doğrusu, bizden bazı akılsızlar Allah’a karşı yalanlar uyduruyorlardı.”
5. “Biz de, insanlar ve cinlerden hiç kimsenin Allah’a karşı yalan söylemeyeceğini sanmıştık.”
6. “Halbuki, insanlardan bazıları cinlerden bazılarına sığınırlardı; böylece onların azgınlıklarını artırırlardı.”
7. “Onlar da sizin gibi Allah’ın kimseyi diriltmeyeceğini sanmışlardı.”
8. “Biz göğe dokunduk, onu güçlü bekçilerle ve alevlerle dolu bulduk.”
9. “Oysa biz, haber almak için onun bazı yerlerinde otururduk; fakat şimdi kim dinlemeye kalkarsa kendisini gözetleyen bir alev buluyor.”
10. “Yeryüzünde olanlara kötülük mü istendi, yoksa Rableri onlara doğru bir yol mu diledi, bilmiyoruz.”
11. “Bizden bazıları iyi kimseler, bazıları da bundan aşağıdadır; biz türlü yollara ayrılmış kimseleriz.”
12. “Yeryüzünde Allah’ı asla aciz bırakamayacağımızı, kaçmakla da O’ndan kurtulamayacağımızı anladık.”
13. “Biz doğru yolu işitince ona iman ettik. Kim Rabbine inanırsa artık ne eksiltilir, ne de haksızlığa uğrar.”
14. “İçimizde Müslüman olanlar da, yoldan sapanlar da vardır. Müslüman olanlar doğru yolu aramışlardır.”
15. “Yoldan sapanlar ise cehennemin yakıtı olmuşlardır.”
16. “Eğer insanlar ve cinler doğru yolda olsalardı, onlara bol rızık verirdik.”
17. “Fakat kim Rabbini anmaktan yüz çevirirse, Allah onu zorlu bir azaba sokar.”
18. “Mescidler yalnız Allah’a aittir; öyleyse Allah ile birlikte hiçbir kimseye dua etmeyin.”
19. “Allah’ın kulu (Muhammed) O’na dua etmek için kalktığında, cinler neredeyse onun üzerine üşüşüyorlardı.”
20. De ki: “Ben yalnız Rabbime dua ederim ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmam.”
21. De ki: “Ben size zarar verme veya doğru yola iletme gücüne sahip değilim.”
22. De ki: “Beni Allah’a karşı kimse koruyamaz; O’ndan başka bir sığınak da bulamam.”
23. “Benim görevim yalnızca Allah’tan geleni tebliğ etmektir. Kim Allah’a ve Resulüne karşı gelirse, cehennem ateşi onlar içindir.”
24. Nihayet, tehdit edildikleri şeyi gördüklerinde kimin yardımcısının zayıf, sayıca az olduğunu bileceklerdir.
25. De ki: “Bilmem, size vaat edilen şey yakın mı, yoksa Rabbim onun için uzun bir süre mi belirledi?”
26. “Gaybı bilen yalnızca Allah’tır; gaybını kimseye açıklamaz.”
27. “Ancak seçtiği elçiye bildirmek ister; çünkü O, onun önüne ve arkasına gözetleyiciler koyar.”
28. “Böylece Allah, elçilerin Rabblerinin mesajlarını hakkıyla ilettiklerini bilir. O, onların yaptıklarını da kuşatmış ve her şeyi sayıyla belirlemiştir.”
Cin Suresi’nin Anlamı ve Mesajı
Ruhsal ve Bilinçsel Yorumu
Cin Suresi’nden Alınacak Dersler
| İlahi Gerçek | Bilinçsel Anlam |
|---|---|
| Allah her şeyi bilir | Hiçbir giz saklı kalmaz |
| Görünmeyen de Allah’a aittir | Evrenin tüm katmanları tek düzenin parçasıdır |
| Kur’an evrensel bir mesajdır | Hakikat, duyan her varlığa ulaşır |
| İman eden korunur | Bilinç teslimiyetle aydınlanır |
Günümüz İnsanına Mesajı
Ruhani Derinlik
Son Söz
Görünmeyen Âlemin Işığında Bilincin Uyanışı
“Görünmeyeni anlayan, artık korkmaz; çünkü hakikati bilen, karanlıktan değil, cehaletten uzak durur.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: