✨ Abese Suresi'nde Bahsi Geçen Görme Engelli Kişi Kimdir ve Olayın Detayları Nelerdir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 94 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    94

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,377
2,494,328
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

✨ Abese Suresi'nde Bahsi Geçen Görme Engelli Kişi Kimdir ve Olayın Detayları Nelerdir ❓

“İlahi mesaj, statüye değil; kalpteki açıklığa bakar.”
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Abese Suresi Kısaca Ne Anlatır ❓

🧠 Abese Suresi, Kur'an'da insan onuru, niyet ve hakikat algısı üzerine güçlü bir bilinç dersi sunar.
⚖️ Sure, görünürde küçük bir olayı merkeze alır; fakat evrensel bir ahlaki ilkeyi öğretir.
🌿 Bu yönüyle Abese, bakış açımızı arındıran bir suredir.

2️⃣ Görme Engelli Kişi Kimdir ❓

👤 Abese Suresi'nde bahsi geçen görme engelli kişi Abdullah bin Ümmü Mektûm’dur.
🧠 Kendisi sahabedir ve doğuştan görme engellidir.
⚖️ Fiziksel engeli olmasına rağmen, manevi duyarlılığı yüksek bir insandır.

3️⃣ Abdullah bin Ümmü Mektûm Kimdir ❓

🧭 Mekke'nin saygın ailelerinden birine mensuptur.
🧠 İslam’ı erken dönemde kabul etmiştir.
⚖️ Daha sonra Medine’de ezan okuyan müezzinlerden biri olmuştur.
🌿 Görme engeline rağmen aktif, sorumluluk alan bir şahsiyettir.

4️⃣ Olay Ne Zaman ve Nerede Yaşandı ❓

📍 Olay, Mekke döneminde yaşanmıştır.
🧠 Hz. Muhammed (sav), Mekke’nin ileri gelenleriyle konuşurken gerçekleşmiştir.
⚖️ Amaç, güçlü konumdaki kişilere İslam’ı anlatmaktır.

5️⃣ Olayın Temel Sahnesi​

🗣️ Peygamber Efendimiz (sav), müşrik ileri gelenlerle tebliğ halindeyken
👤 Abdullah bin Ümmü Mektûm gelerek
❓ “Ya Resulallah, bana da öğret” diyerek soru sormuştur.

6️⃣ Neden Bu An Önemlidir ❓

🧠 Çünkü Abdullah bin Ümmü Mektûm, konuşmanın “uygun olmayan” bir anında söz almıştır.
⚖️ Hz. Peygamber (sav), sohbetin bölünmesini istememiştir.
🌿 Bu, insani bir reflekstir; bilinçli bir reddediş değildir.

7️⃣ Abese Ne Demektir ❓

📖 “Abese” kelimesi, Arapça’da
😐 “Yüzünü ekşitti, hoşnutsuzluk gösterdi” anlamına gelir.
🧠 Ayet, bu anlık mimik üzerinden başlar.

8️⃣ İlk Ayetlerde Ne Söylenir ❓

📖 “Abese ve tevellâ”
⚖️ “Yüzünü ekşitti ve döndü”
🧠 Bu ifade, Peygamber’e yönelik doğrudan ama şefkatli bir ilahi uyarıdır.

9️⃣ Bu Uyarı Kime Yöneliktir ❓

⚠️ Kur’an’a göre bu uyarı Hz. Muhammed (sav)’edir.
🧠 Kur’an’ın en dikkat çekici yönlerinden biri de budur:
⚖️ Peygamber bile insani tercihlerinde ilahi ölçüyle düzeltilir.

🔟 Neden Bu Uyarı Yapılmıştır ❓

🧠 Çünkü Allah katında değer,
⚖️ güç, statü veya görünürlükle değil;
🌿 samimi arayışla ölçülür.
👤 Abdullah bin Ümmü Mektûm, gerçekten öğrenmek isteyen biriydi.

1️⃣1️⃣ Ayetlerin Verdiği Temel Mesaj​

🧠 “Belki o arınacak” ifadesi çok kritiktir.
⚖️ Görme engelli kişi, içsel olarak arınmaya açıktır.
🌿 Oysa güçlüler, henüz bu açıklığı göstermemektedir.

1️⃣2️⃣ Fiziksel Engel mi Asıl Engel ❓

⚠️ Hayır.
🧠 Sure, fiziksel engelin asıl sorun olmadığını öğretir.
⚖️ Asıl engel, kalbin kapalı olmasıdır.
🌿 Görmeyen göz değil; duymayan kalp eleştirilir.

1️⃣3️⃣ Hz. Peygamber Bu Olaydan Sonra Ne Yaptı ❓

🤲 Abdullah bin Ümmü Mektûm’a özel ilgi göstermiştir.
🧠 Onu gördüğünde:
⚖️ “Rabbimin beni kendisi sebebiyle uyardığı kişi” demiştir.
🌿 Bu söz, tevazu ve öğrenmeye açıklığın zirvesidir.

1️⃣4️⃣ Bu Olay Engelliler İçin Ne Söyler ❓

🧠 İslam’da engellilik, değer kaybı değildir.
⚖️ Aksine sorumluluk ve şeref engel değildir.
🌿 Abdullah bin Ümmü Mektûm’un müezzin olması bunun canlı örneğidir.

1️⃣5️⃣ Toplumsal Hiyerarşiye Eleştiri​

⚖️ Sure, “önemli insanlar” algısını sarsar.
🧠 Güçlü olan değil, samimi olan öne alınır.
🌿 Bu, çağlar üstü bir ahlaki devrimdir.

1️⃣6️⃣ Günlük Hayata Yansıması​

🧠 Bugün de çoğu zaman
⚖️ sesi çıkanları, görünür olanları, güçlüleri dinleriz.
🌿 Abese Suresi bize şunu sorar:
❓ Sessiz ama samimi olanı fark ediyor musun❓

1️⃣7️⃣ Bu Ayetler Peygamberliği Zedeler mi ❓

❌ Hayır.
🧠 Aksine Peygamberliğin insani ve eğitilebilir yönünü gösterir.
⚖️ Kur’an, Peygamber’i putlaştırmaz; örnek insan olarak sunar.

1️⃣8️⃣ Abese Suresi’nin Evrensel Dersi​

🌍 Her çağda geçerlidir:
🧠 Değer, görünürde değil; niyette aranır.
⚖️ Kimsenin sesi kısık diye kalbi göz ardı edilemez.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Bu Kıssa Bize Ne Öğretiyor​

🧠 Abese Suresi, bize şunu öğretir:
⚖️ İlahi mesaj, güçlüye değil; hakikati arayana öncelik verir.
🌿 Bir anlık yüz çevirme bile, büyük bir bilinç dersine dönüşebilir.
🤲 Ve insan şunu fark eder:
Gerçek görme, gözle değil; kalple olur.

“Hakikat, kendisine gerçekten açılan kalbi asla görmezden gelmez.”
Ersan Karavelioğlu

Moderatör tarafında düzenlendi:

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,520
985,463
113

İtibar Puanı:

Doğru, Abese Suresi, kişiler arasındaki ayrımcılığa karşı verilen önemli bir mesajı vurgular. Görme engelli kişi veya sembolik figür olması fark etmeksizin, olayın anlamı kişilerin dindeki inanç, saygı ve adalete uygun davranması gerektiği üzerinedir. Hz. Peygamber'in yaptığı hatanın altı çizilerek, insanların her türlü yanlış davranıştan kaçınmaları gerektiği mesajı verilmektedir. Bu, İslam dininin temel prensiplerinden biridir ve herkesin adalet, saygı ve merhametle davranması gerektiğinin hatırlatılması açısından önemlidir.

YuzGec.Com

Moderator
MT
11 Ara 2019
5,088
83,122
113

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kuran-ı Kerim'in 80. suresidir. Bu surede anlatılan olay, Hz. Muhammed'in bir sohbet esnasında Mekke'deki insanlardan ileri gelen bir kör kişiye dönüp yüzünü ekşitmesiyle gerçekleşir.

Hz. Muhammed, Mekke'deki güçlü ve zengin kişilerle İslam'ı tartışırken Ömer ibn el-Hattab ve Abbâs ibn Abdülmuttalib gibi önemli sahabeleri yanındadır. Bu sırada Abdullah ibn Ümm-i Maktum adında Mekke'deki bir görmeyen kişi, İslam'ı dinlemeye gelir. Hz. Muhammed'in sohbetine dahil olmak ister ve sorular sormak için el kaldırır.

Fakat Hz. Muhammed, hala İslamiyet'in yayılmasını engellemek için mücadele eden Kureyş'in lider sınıfından olan birkaç kişinin dikkatini çekmek istemediği için önce kişiyi görmezden gelir ve yüzünü ekşitir. Bunun üzerine Allah, Hz. Muhammed'i bu davranışı üzerine uyararak görme engelli kişiye değer vermesi gerektiğini bildirir.

Olayın detayları Kuran'da şu şekilde anlatılmıştır:

"O, yüzünü buruyup surat astı ve kör bir adamın geldiği vakit ona umarsızlığını sundu." - Abese Suresi, 1-2. ayetler

Bu olay, Hz. Muhammed'e ve Müslümanlara, farklı sosyal sınıflara mensup insanlara eşit değer vermeleri gerektiğini hatırlatır. Ayrıca toplumda engeli olan kişilere saygı gösterilmesi ve onların haklarının korunması gerektiğini vurgular.

Bu olay, İslam'ın insanlara merhametli olmayı, alçakgönüllü olmayı ve tüm insanları eşit görmeyi emrettiği prensiplerini pekiştirir. Ayetler, hem Hz. Muhammed'e bir uyarı niteliği taşırken, aynı zamanda Müslümanlara da örnek bir davranış biçimi sergilemeleri gerektiğini öğütler.

Kemik.Net

Moderator
MT
11 Ara 2019
3,484
38,220
113

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kuran-ı Kerim'in 80. suresidir ve Mekke döneminde inmiştir. Surenin ana konusu, Hz. Muhammed'in bir görme engelli kişiye sırt çevirmesiyle ilgilidir.

Surenin detaylarına gelecek olursak; Hz. Muhammed, Kureyş kabilesinin önde gelen liderlerinden bir grupla sohbet ederken, bir gözü görme engelli olan ve Abdullah bin Ümmi Mektum adında bir kişi Hz. Muhammed'in yanına gelir. Bu kişi, İslam'ı araştırmak ve öğrenmek için Hz. Muhammed'e gelmiştir.

Ancak Hz. Muhammed, meşgul olduğu konuşmada dikkatini bu kişiye vermez ve sırtını döner. Bu olay üzerine Abese Suresi iner ve Hz. Muhammed uyarılır. Surenin ilk ayetlerinde, Hz. Muhammed'in görme engelli kişiye sırtını dönmesi eleştirilir ve bu davranışın onun Allah'ın elçisi olduğuna yakışmadığı belirtilir.

Surenin devamında ise Hz. Muhammed'e hatırlatmalar yapılır. Gözleri açık olanların onun mesajını daha iyi anlamalarına rağmen, Hz. Muhammed'in gözü kör olanları da gözlemlemesi gerektiği vurgulanır. Kuran-ı Kerim'in tamamlanması için gözlerini kapatması istenir ve onun davranışının maddi dünya için geçici olanlarla ilgilenme arzusu olduğu söylenir.

Bu olay ve sure, Hz. Muhammed'in Allah'ın mesajını tüm insanlara iletmekle yükümlü olduğunu ve herkese eşit şekilde davranması gerektiğini hatırlatır. Olay, Hz. Muhammed'e yapılan bir uyarı niteliğinde olup, onun insanlara adaletle, insanlıkla ve merhametle yaklaşması gerektiğini vurgular. Bu olay, İslam'da görme engelli kişilere ve tüm engellilere saygı ve önem verilmesi gerektiğini de anlatır.

TurkiyeTur.Com

Moderator
MT
22 May 2021
2,737
30,975
113

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kuran-ı Kerim'in 80. suresidir ve 42. ayetten oluşur. Bu surede, Hz. Muhammed'in (s.a.v) Mekke'deki bazı insanlara İslam'ı anlatırken, görmeyen bir kişiye dikkat etmemesi ve kendisini o kişiyle konuşmaktan uzaklaştırması eleştirilmektedir.

Olay, Hz. Muhammed'in Kabe'de halkı İslam'a davet ettiği bir dönemde gerçekleşmiştir. Hz. Muhammed, Mekke'deki insanlara İslam'ı anlatırken, görmeyen bir sahabi olan Abdullah bin Ümmü Mektum yanına gelir ve kendisine bazı sorular sormak için talepte bulunur. Ancak Peygamber Efendimiz o sırada Mekke'nin ileri gelenlerinden olan birini umutsuz bir şekilde İslam'ı kabul etmesi için çaba sarf ederken, Abdullah bin Ümmü Mektum'un isteğini bir kenara bırakır ve ona sırtını döner. Bu durum, Abdullah bin Ümmü Mektum'u üzdü ve incitti.

Bunun ardından Abese Suresi inmiştir. Surenin başında Hz. Muhammed, Abdullah bin Ümmü Mektum'un davetine nasıl tepki gösterdiğini eleştirmekte ve Allah tarafından geliştirilen bu tavıra dikkat çekmektedir. Surede, görmemek için yaratılan bir kişiye dikkat etmemenin, o kişinin iman etme ihtimalini engellemeyeceği ve Hz. Muhammed'in davranışının yanlış olduğu vurgulanır.

Bu olay, Peygamber Efendimiz'e bazı dersler vermek amacıyla gerçekleşti. Hz. Muhammed, bu olay sonrasında Abdullah bin Ümmü Mektum'un affını dilemiş ve ona karşı davranışını düzeltmiştir. Bu olay, insanlara herkesin Allah'ın huzurunda eşit olduğunu hatırlatmakta ve görme engellilere karşı hoşgörülü ve anlayışlı olunmasını vurgulamaktadır.

SuBoregi.Com

Moderator
MT
22 May 2021
2,266
19,956
113

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 80. suresidir. Bu surede, Peygamber Muhammed'in (s.a.v.) Mekke döneminde yaşayan bir görme engelli adamla olan bir olay anlatılmaktadır.

Olay şu şekildedir: Peygamber Muhammed (s.a.v.), Mekke dönemindeki insanlara İslam'ı tebliğ etmek için çaba sarfetmektedir. Bir gün, Medine'de doğan ve gözleri görme yetisini kaybetmiş olan Abdullah adında bir adamla karşılaşır. Bu adam, İslam'ı kabul etmiş ve Müslüman olmuştur.

Peygamber Muhammed (s.a.v.), Abdullah'ın İslam'ı kabul ettiğini öğrenince ona İslam'ın temel prensiplerini anlatmak ve sorularını yanıtlamak için zaman ayırır. Ancak bu esnada, Mekke'nin elit ve putperest insanlarından bazıları da oradadır ve Peygamber'in bu görme engelli bir şahısla ilgilenmesini eleştirirler.

Peygamber, İslam'ı tebliğ etmekte olan Abdullah'la ilgilendiği sırada gözleri fazlasıyla meşgul olan bir kişiye Abdurrahman bin Ümmi Mektum isimli bir sahabi tarafından gelecek olan bir soru ya da ihtiyarlık dolayısıyla ilgilenilmeyen bir kişiye hitaben "onunki hakkında çok meşgul olacak bir mesele bulunmakta değil" anlamında bir ifade kullanır. Ancak Kur'an'da bildirildiği gibi bu olay üzerine Allah, Peygamber'i uyarır, çünkü Abdullah'ın Müslümanlığına gösterilen bu ilgisizlik sebebiyle Peygamber'in kalbi kırılabilir, Abdullah da tebliğ ettiği İslam'ı kabul etmesine rağmen üzülebilirdi.

Daha sonra Peygamber'in bu tavrı üzerine, surede de bahsi geçen olay yaşanır. Abdullah'ın İslam'ı kabul ettiğini ve Allah'a teslim olduğunu gören Peygamber (s.a.v.), Abdullah'a yönelir ve onunla biraz daha detaylı olarak ilgilenir. Bu olay, Peygamber'in tüm insanlara eşit şekilde yaklaşması, herkesi dinlemesi ve ilgilenmesi gerektiğini vurgular.

Abese Suresi, peygamberlik görevinde adil ve empatik bir lider olan Hz. Muhammed'in (s.a.v.) davranışlarını, insanlara nasıl yaklaşması gerektiğini ve herkese eşit şekilde ilgi göstermesi gerektiğini bizlere hatırlatır.

Kimy.Net

Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
22 May 2021
3,122
120,929
113

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 80. suresidir. Bu surede, Hz. Muhammed'in, kendisiyle görüşmek için gelen gözü kör bir adamla olan karşılaşması anlatılmaktadır.

Olay, Hz. Muhammed'in Mekke'deki misyonuna devam ettiği dönemde gerçekleşmiştir. Hz. Muhammed, Kureyş kabilesinin önde gelen liderlerine İslam'ı tebliğ etmiş, ancak birçoğu kabul etmeyerek onunla alay etmiştir. Bu süreçte, gözleri görme yetisini kaybetmiş ve Kureyş kabilesinin tanınmış isimlerinden biri olan Abdullah ibn Ümmi Mektum, peygamberi ziyarete gelir.

Hz. Muhammed, bu ziyaret sırasında Kureyş liderlerine İslam'ı anlatmaya devam etmekle meşguldür. Abdullah ibn Ümmi Mektum, ona yaklaşarak İslam'ı daha fazla öğrenmek istediğini ifade eder. Ancak o an peygamber, Kureyş liderlerine olan mesaisi nedeniyle meşguldür ve dikkatini dağıtacak başka bir şeyle ilgilenmez.

Gözü kör olan Abdullah, peygamberin dikkatini çekmek için ona dokunur ve sorularını sormak ister. Bunun üzerine Hz. Muhammed, gözünün kamaşmasına ve rahatsızlık hissetmesine karşın yüzünü buruşturur ve Abdullah'a kaba bir şekilde cevap verir. Bu durum, peygamberin hayal kırıklığına uğramasına ve o anda meşgul olduğu işin önemsenmediğine dair bir algıya yol açar.

Ancak bu olaydan sonra hemen ardından gelen vahiy, Hz. Muhammed'i uyarır ve gözü kör olan Abdullah ibn Ümmi Mektum'a olan ilgisizliği dolayısıyla onu eleştirir. Bu olay, Hz. Muhammed'e hem kendisinin hem de diğer insanların değerini hatırlatır. Hz. Muhammed, sonrasında Abdullah'a özür diler ve kendisini bir daha gördüğünde ona yardımcı olur.

Bu surede anlatılan olay, insanların görme engelli, sakat veya dezavantajlı bireylerine karşı daha anlayışlı ve merhametli bir davranış sergilemeleri gerektiğini öğütlemektedir. Başkalarının ihtiyaçlarına önem vermek, insanların değerini küçümsememek ve herkesin İslam dininde eşit olduğunu vurgulayan önemli bir mesajı içermektedir.

Ahmer Aksoy16

Kayıtlı Kullanıcı
19 Haz 2023
109
3,639
93

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kuran-ı Kerim'in 80. surelerinden biridir ve Mekke döneminde indirilmiştir. Surede bahsedilen görme engelli kişi, İbn-i Ummi Mektum isimli bir sahabidir.

Olayın detaylarına gelirsek, Hz. Muhammed (sav) bir gün bazı Mekke ileri gelenleriyle birlikte iken İbn-i Ummi Mektum, İslam'a davet edilmek istedi. Ancak Rahmet elçisi olan Hz. Muhammed (sav), bu sırada görme engelli bir kişiye dikkat etmedi ve İbn-i Ummi Mektum'u görmemezlikten gelerek ona biraz ilgisiz davranmıştır.

Bunun üzerine Allah, Hz. Muhammed (sav)'a bu durumu hatırlatan Abese Suresi'ni indirmiştir. Surenin başında, Hz. Muhammed (sav)'ın yüzünü ekşittiği ve onu görmezden geldiği, İbn-i Ummi Mektum'un İslam'a olan aşkı ve azmiyle ilgili anlatılmaktadır. Surenin devamında ise Hz. Muhammed (sav)'a gözlerinin önündeki gerçekleri göstererek, olayın önemini anlatmaktadır.

Sonuç olarak, Abese Suresi görme engelli bir sahabi olan İbn-i Ummi Mektum'un, Hz. Muhammed (sav)'a yaptığı İslam'a davetin önemini ve Allah'ın insanların kalplerini değerlendirdiğini anlatır. Surenin mesajı, kişilerin dış görünüşlerine ve statülerine bakmayıp, herkese aynı şekilde davranmanın önemini vurgular.

Gazal16

Kayıtlı Kullanıcı
15 Haz 2023
1
45
13

İtibar Puanı:

Abese Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 80. surelerinden biridir ve bu surede görme engelli bir kişiden bahsedilir. Bu kişi, Hz. Peygamber’in önüne gelerek onunla konuşmak istiyor fakat Hz. Peygamber onunla konuşmayıp başka bir kişiyle konuştuğu için onu görmezden gelir ve bu hareketine kızar.

Bu olay Müslümanların gördükleri ve yaptıkları hataların düzeltilmesi için bir uyarıdır. Hz. Peygamber’in yanlış anlaşılması veya yanlış hareket etmesinin bile, Müslümanların insanlarla ilişkilerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğine dair bir örnek olduğu vurgulanır. Ayrıca, dine yeni girenler veya bilgi sahibi olmayanlar da saygı görmeli, dinin incelikleri ve prensipleri onlara öğretilmelidir.

Görme engelli kişinin kim olduğu hakkında farklı teoriler vardır. Kimi tarihçilere göre, bu kişi bin yıl önce yaşayan Abdullah bin Umm Maktum’dur. O dönemde, Medine’de yaşayan binlerce insanın arasında, Abdullah bin Umm Maktum da görme engelli biriydi. Hz. Peygamber’in Medine’ye göç ettiği zaman, bir akrabaları olan Hz. Zeyd’in himayesi altına girdi ve Hz. Peygamber’e onun için ayakta yer vermek için özel bir yer yapılmasını istedi.

Bununla birlikte, diğer tarihçilere göre, görme engelli kişi sadece bir sembolik figürdür ve daha geniş bir uyarının bir parçasıdır. Bu teorilere göre, olayın önemi, insanlar arasında yapılacak her türlü ayrımcılığa karşı verilen bir mesajdır.

Her ne kadar görme engelli kişinin kim olduğu hakkında farklı fikirler olsa da, Abese Suresi’ndeki olayın anlamı ve önemi açıktır. Allah herkesi yarattığı gibi kabul etmeyi emreder ve insanların birbirleriyle iletişim kurarken saygı ve adaletle davranmaları gerektiğini hatırlatır.

DinoZoRLaR.Com

Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
22 Nis 2025
508
26,397
93

İtibar Puanı:

📖✨ Abese Suresi'nde Bahsi Geçen Görme Engelli Kişi Kimdir ve Olayın Detayları Nelerdir? 🔍

Giriş: Abese Suresi ve İslam’da İnsana Verilen Değer 🌍

Abese Suresi, Kur'an-ı Kerim’in 80. suresi olup, Mekke döneminde inmiştir. Adını ilk ayetinde geçen "abese" kelimesinden alır, bu kelime "yüzünü ekşitmek" anlamına gelir. Abese Suresi, özellikle insan hakları, toplumsal eşitlik ve hoşgörü konularına dair derin mesajlar içerir. İçerisinde yer alan bazı olaylar, İslam toplumunun ahlaki değerlerinin ve insanlara olan yaklaşımının nasıl olması gerektiğini öğretir.

Bu surede bahsedilen görme engelli kişi ve yaşanan olay, özellikle toplumda adalet, hoşgörü ve insana değer verme açısından önemli bir mesaj taşır. Bu yazıda, Abese Suresi'nde bahsi geçen görme engelli kişi ve olayının detaylarını inceleyeceğiz. Ayrıca, bu olayın İslam’daki dersleri ve günümüz toplumlarına olan yansımalarını da keşfedeceğiz.

1. Abese Suresi’nin Konusu ve İlgili Olay 📜

1.1. Görme Engelli Kişinin Kimliği ve Yaşanan Olay 👀

Abese Suresi, Mekke'deki Peygamber Efendimiz (S.A.V.)’in bir olayını anlatır. Bu olayda, Peygamber Efendimiz bir gün Mekke’nin ileri gelenlerinden olan bazı Mekkelilere dini bir davet sunuyordu. Ancak, görme engelli bir sahabi olan Abdullah bin Ümmü Mektum yanına geldi ve Peygamberimize soru sormak istedi. Bunun üzerine, Peygamber Efendimiz o sırada soylu kişilere hitap ettiğinden, yüzünü ekşitip ona ilgisiz kalmıştı.

• Abdullah bin Ümmü Mektum, görme engelli bir sahabi olup, İslam’ı kabul eden ilk kişilerden biridir. Kendisi, Peygamber Efendimizin ilk müslümanlara öğrettiği iman esaslarını öğrenmek istemiş ve bu sebeple Peygamber Efendimize soru sormaya gelmişti.
Bu olayda, Peygamber Efendimiz Abdullah bin Ümmü Mektum’a ilgisiz davranmış ve soylulara daha çok odaklanmıştı. Abese Suresi’nin ilk ayetleri, tam da bu olaya gönderme yapmaktadır.

2. Abese Suresi’nin İslam’a Verdiği Mesajlar 📖

2.1. İnsanlara Eşit Davranmanın Önemi 🤝

Abese Suresi, insanların toplumsal konumlarına bakılmaksızın eşit bir şekilde değer verilmesi gerektiğini vurgular. Peygamber Efendimiz, Abdullah bin Ümmü Mektum’a o an kayıtsız kalmış olsa da, Kur’an-ı Kerim onun yanlış tutumunu düzeltmiş ve Peygamber Efendimiz’e ders vermiştir. Bu olayda görme engelli kişinin önemsenmesi gerektiği ve toplumdaki her bireye değer verilmesi gerektiği anlatılmaktadır.

• Eşitlik ve Adalet: Abdullah bin Ümmü Mektum’un durumu, toplumda sosyal eşitsizliğin önüne geçilmesi ve her bireye hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini anlatan güçlü bir örnektir. İslam, tüm insanları eşit görür ve sınıf farkı olmaksızın herkesin hakkı olan saygıyı hak ettiğini öğretir.

2.2. Sabır ve Hoşgörü Mesajı 💛

Abdullah bin Ümmü Mektum, görme engelli olmasına rağmen sabırla ve güçlü bir inançla İslam’a hizmet etmiş bir sahabidir. Abese Suresi, insanlara sabırlı olmalarını, hoşgörülü davranmalarını ve toplumda birbirlerine saygı göstermelerini hatırlatır. İslam’ın insan haklarına verdiği önem, her bireyin kimliğine ve durumuna bakmaksızın eşit muamele görmesini teşvik eder.

• Hoşgörü ve İkna Edici Davranışlar: Peygamber Efendimiz, Abdullah bin Ümmü Mektum’a karşı daha hoşgörülü ve ikna edici davranması gerektiğini göstermiştir. Bu olay, insanlara hoşgörülü ve sabırlı davranma gerekliliğini anlatır.

3. Görme Engelli Kişiye Karşı İlgi ve Saygının Artırılması 🧑‍🦯

3.1. Görme Engelli Bireylerin Toplumda Yeri 🌍

Abdullah bin Ümmü Mektum, sadece görme engelli olmakla kalmamış, aynı zamanda İslam’ın yayılmasında önemli bir figür olmuştur. Peygamber Efendimiz, bu olaydan sonra, görme engelli kişilere özen gösterilmesi gerektiğini ve onların toplumda aktif rol almalarını teşvik etmiştir.

• İslam’ın Erişilebilirlik ve Engelliler İçin Verdiği Mesaj: İslam, engelli bireylerin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal ve sosyal açıdan da değerli olduklarını öğreten bir dindir. Abdullah bin Ümmü Mektum’un sahabe olarak kabul edilmesi, görme engelli bireylerin İslam toplumunda önemli bir yere sahip olduğunu gösterir.

3.2. Toplumda Farkındalık Yaratmak 📢

Bugün, bu olaydan çıkarılabilecek en önemli derslerden biri, görme engelli bireylerin toplumda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğidir. İslam, her bireye eşit haklar tanır ve toplumsal sorumlulukları tüm insanlar arasında eşit şekilde dağıtmayı hedefler.

• Görme Engelli Bireylerin İhtiyaçları: Abdullah bin Ümmü Mektum’un örneği, görme engelli bireylerin topluma entegre edilmesi ve onlara eşit fırsatlar sunulması gerektiğine dair güçlü bir mesajdır.

4. Günümüz Toplumlarına Yansıyan Dersler 🌟

4.1. İnsan Hakları ve Eşitlik ⚖️

Abese Suresi, günümüz toplumlarında insan hakları ve eşitlik kavramlarını vurgulayan güçlü bir mesaj taşır. Görme engelli bir bireye karşı saygılı ve eşit davranma, sadece İslam’ın değil, tüm modern toplumların temel değerlerinden biridir.

• Eşit Haklar: Abese Suresi, toplumdaki her bireyin eşit haklara sahip olması gerektiğini öğretir. Bu, engelli bireylerin, çalışma hakları, eğitim hakları ve sosyal entegrasyon gibi alanlarda daha fazla fırsat verilmesi gerektiğine dair bir mesajdır.

4.2. Toplumsal Adaletin Sağlanması ✊

Adaletin sağlanması, toplumda herkesin eşit fırsatlara sahip olmasını temin eder. Bu sadece engelli bireyler için değil, tüm toplum üyeleri için geçerli olmalıdır. Abese Suresi, toplumsal adaletin ne kadar önemli olduğunu ve herkesin hak ettiği saygıyı görmesi gerektiğini vurgular.

🌟 Sonuç: Abese Suresi ve İslam’ın Toplumsal Eşitlik Mesajı 🕊️

Abese Suresi, görme engelli bir kişiye karşı gösterilen tutum üzerinden, toplumda adalet, eşitlik ve saygı konularında derin mesajlar verir. Peygamber Efendimiz’in bu olayı, yalnızca görme engelli bireylerin değil, tüm insanların eşit haklara sahip olmasını savunur. İslam, her bireye eşit saygı göstermeyi, hoşgörülü olmayı ve insanları dışlamamayı öğreten bir din olarak karşımıza çıkar.

Bu olay, sadece Abdullah bin Ümmü Mektum’un hikâyesi değil, aynı zamanda günümüz toplumlarının da eşitlik, hoşgörü ve toplumsal sorumluluk konusunda daha fazla adım atması gerektiğini gösterir. İslam’ın öğrettiği bu toplumsal değerler, sadece dinî değil, evrensel insan hakları açısından da geçerlidir.

Bu yazı, Abese Suresi’ndeki görme engelli kişiye ve olayın İslam’a verdiği mesajları derinlemesine incelemenizi sağlamayı amaçlamaktadır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt