Saff Suresi ile Diğer Sureler Arasındaki İlişki Nedir

Saff Suresi’nin Genel Bilgileri
1. Tevhid (Allah’ın Birliği) Konusundaki İlişkisi (İhlas, Hadid ve Haşr Sureleri)
سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِى ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِى ٱلْأَرْضِ ۖ وَهُوَ ٱلْعَزِيزُ ٱلْحَكِيمُ
"Göklerde ve yerde ne varsa Allah’ı tesbih eder. O, Aziz’dir (mutlak galiptir), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibidir)." (Saff, 61:1)
⚔ 2. Allah Yolunda Mücadele ve Cihat Konusundaki İlişkisi (Tevbe, Enfal ve Ahzab Sureleri)
إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلَّذِينَ يُقَٰتِلُونَ فِى سَبِيلِهِۦ صَفًّۭا كَأَنَّهُم بُنْيَٰنٌۭ مَّرْصُوصٌۭ
"Şüphesiz Allah, kendi yolunda, kenetlenmiş bir bina gibi saf halinde savaşanları sever." (Saff, 61:4)
3. Peygamberlerin Misyonu ve Hz. İsa’nın (a.s.) Müjdesi (Ali İmran, Maide ve Saf Suresi)
وَإِذْ قَالَ عِيسَى ٱبْنُ مَرْيَمَ يَٰبَنِىٓ إِسْرَٰٓءِيلَ إِنِّى رَسُولُ ٱللَّهِ إِلَيْكُم مُّصَدِّقًۭا لِّمَا بَيْنَ يَدَىَّ مِنَ ٱلتَّوْرَىٰةِ وَمُبَشِّرًۭا بِرَسُولٍۢ يَأْتِى مِنۢ بَعْدِى ٱسْمُهُۥٓ أَحْمَدُ
"Meryem oğlu İsa, 'Ey İsrailoğulları! Ben size, benden önce gelen Tevrat’ı doğrulayan ve benden sonra gelecek Ahmed isimli bir peygamberi müjdeleyen Allah’ın elçisiyim.' demişti." (Saff, 61:6)
⚖ 4. Allah’ın Dininin Galip Geleceği (Fetih, Nasr ve Tevbe Sureleri)
يُرِيدُونَ لِيُطْفِـُٔوا۟ نُورَ ٱللَّهِ بِأَفْوَٰهِهِمْ وَٱللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِۦ وَلَوْ كَرِهَ ٱلْكَٰفِرُونَ
"Onlar, Allah’ın nurunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar. Ama Allah, kâfirler hoşlanmasa da nurunu tamamlayacaktır." (Saff, 61:8)
5. Allah’a Yardım Edenlerin Kurtuluşa Ereceği (Ali İmran, Muhammed ve Mücadele Sureleri)
يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ كُونُوٓا۟ أَنصَارَ ٱللَّهِ كَمَا قَالَ عِيسَى ٱبْنُ مَرْيَمَ لِلْحَوَارِيِّۦنَ مَنْ أَنصَارِىٓ إِلَى ٱللَّهِ
"Ey iman edenler! Allah’ın yardımcıları olun! Nitekim Meryem oğlu İsa da havarilerine: 'Allah yolunda benim yardımcılarım kimdir?' demişti." (Saff, 61:14)
Sonuç: Saff Suresi’nin Diğer Surelerle İlişkisi
Son düzenleme: