Nuh Suresi'nde Bahsedilen İslam'ın Temel İlkeleri Nelerdir
Giriş: Nuh Suresi’nin Önemi ve Konusu
Nuh Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 71. suresi olup, Mekke döneminde indirilmiştir. Adını, Hz. Nuh’un (as) kavmiyle olan mücadelesinden alır ve onun uzun yıllar süren tebliğ sürecini detaylı şekilde anlatır.
☝ 1. Tevhid: Allah’ın Birliğine İman
"(Nuh) dedi ki: Ey kavmim! Şüphesiz ben, sizi açık bir şekilde uyarıp korkutmakla görevli bir peygamberim."
"Allah’a kulluk edin, O’na karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin."
⚖ 2. Ahiret İnancı ve Hesap Günü
"Her ne zaman onları senin bağışlaman için çağırdıysam, parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler, diretti ve çok büyüklenip kibirlendiler."
"Sonra onları açıkça davet ettim."
3. Tövbe ve İstiğfar (Allah’tan Bağışlanma Dilemek)
"Rabbinizden bağışlanma dileyin. Çünkü O, çok bağışlayıcıdır.
Üzerinize bol bol yağmur indirecektir.
Size mallar ve oğullar verecek, sizin için bahçeler oluşturacak ve ırmaklar akıtacaktır."
4. Doğayı ve Evreni Tefekkür Etmek
"Size ne oluyor ki, Allah’a büyüklüğünü yakıştıramıyorsunuz
Oysa O, sizi aşama aşama yaratmıştır."
Nuh Suresi'nde Geçen İslam'ın Temel İlkelerini Özetleyen Tablo
| Tevhid (Allah’ın Birliği) ☝ | "Allah’a kulluk edin, O’na karşı gelmekten sakının." (3. Ayet) → Allah’ın tek ilah olduğu ve yalnızca O’na ibadet edilmesi gerektiği. |
| Ahiret İnancı ⚖ | "İnsanlar kibirlendi ve inkâr etti." (7. Ayet) → Ahireti reddedenlerin büyük bir pişmanlık yaşayacağı. |
| Tövbe ve İstiğfar | "Rabbinizden bağışlanma dileyin. Çünkü O, çok bağışlayıcıdır." (10. Ayet) → Allah, tövbe edenleri bağışlar ve onlara rahmet eder. |
| Tefekkür ve Yaratılış | "O, sizi aşama aşama yaratmıştır." (14. Ayet) → Evrenin işleyişi Allah’ın varlığının en büyük delillerindendir. |
Sonuç: Nuh Suresi’nden Çıkarılacak Dersler
Son düzenleme: