Mumtehine Suresi Nasıl Okunur ve Ne Zaman Okunur
Giriş: Mumtehine Suresi’nin Önemi
Mumtehine Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 60. suresi olup Medine döneminde nazil olmuştur. 13 ayetten oluşan bu sure, Müslümanlarla müşrikler arasındaki ilişkileri, inanç esaslarını koruma gerekliliğini ve İslam’a yeni giren kadınların statüsünü ele alır. - Müslümanların müşriklere karşı tavrı

- Hz. İbrahim’in mücadelesi ve İslam toplumunun korunması

- İslam’a giren kadınların durumu

- Barışçıl ilişkilerin sınırları ve adalet ilkeleri

Mumtehine Suresi Nasıl Okunur
Mumtehine Suresi Kur’an-ı Kerim’de 60. sırada yer alır ve 13 ayetten oluşur.
Arapça Okunuşu (İlk Ayet Örneği)
يَا أَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ لَا تَتَّخِذُوا۟ عَدُوِّى وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَآءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِم بِٱلْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا۟ بِمَا جَآءَكُم مِّنَ ٱلْحَقِّ يُخْرِجُونَ ٱلرَّسُولَ وَإِيَّاكُمْ أَن تُؤْمِنُوا۟ بِٱللَّهِ رَبِّكُمْۖ إِن كُنتُمْ خَرَجْتُمْ جِهَٰدًۭا فِى سَبِيلِى وَٱبْتِغَآءَ مَرْضَاتِى تُسِرُّونَ إِلَيْهِم بِٱلْمَوَدَّةِ وَأَنَا۠ أَعْلَمُ بِمَآ أَخْفَيْتُمْ وَمَآ أَعْلَنتُمْۚ وَمَن يَفْعَلْهُ مِنكُمْ فَقَدْ ضَلَّ سَوَآءَ ٱلسَّبِيلِ
Türkçe Okunuşu
"Yâ eyyuhellezîne âmenû lâ tettehızû aduvvî ve aduvvekum evliyâe tulkûne ileyhim bilmeveddeti ve kad keferû bimâ câekum minel hakk, yuhricûner resûle ve iyyâkum en tu’minû billâhi rabbikum, in kuntum harectum cihâden fî sebîlî vebtigâe merdâtî, tusirrûne ileyhim bilmeveddah. Ve ene a’lemu bimâ ahfeytum ve mâ a’lentum. Ve men yef’alhû minkum fekad dalle sevâes sebîl."
Türkçe Meali
"Ey iman edenler! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olan kimseleri dost edinmeyin! Onlara sevgi gösteriyorsunuz, oysa onlar, size gelen hakkı inkâr etmişlerdir. Peygamber’i ve sizi, Rabbinize iman ettiğiniz için yurdundan çıkarmışlardır. Eğer benim yolumda cihad etmek ve rızamı kazanmak için yola çıkmışsanız, onlara sevgi göstermeniz doğru değildir. Ben sizin gizlediklerinizi de açığa vurduklarınızı da bilirim. Sizden kim bunu yaparsa, şüphesiz doğru yoldan sapmış olur."
Mumtehine Suresi Ne Zaman Okunur
1. Sabah ve Akşam Zikirlerinde
- Günlük manevi koruma ve bilinçli bir Müslüman olarak hareket etmek için okunabilir.
- İslam inancını koruma bilincini artırdığı için sabah ve akşam namazlarından sonra okunması tavsiye edilir.
2. Düşmanlık ve Fitneden Korunmak İçin
- Bu sure, İslam düşmanlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladığı için,
kötülüklerden korunmak ve bilinçli hareket etmek isteyenler tarafından okunabilir.
3. Zor Durumlarla Karşılaşınca
- İnanç ve değerleri korumak adına sabır ve sebat isteyen zor durumlarla karşılaşınca okunabilir.
- Özellikle Müslümanların karşılaştığı zorluklar karşısında moral kaynağı olarak değerlendirilir.
4. Hicret Eden ve Yeni Müslüman Olanlar İçin
- İslam’a yeni giren kişilerin, inançlarını sağlamlaştırmaları için okumaları tavsiye edilir.
- Yeni bir hayata başlarken, geçmiş alışkanlıklardan sıyrılmak isteyenler için faydalıdır.
Mumtehine Suresi’nin Faydaları
Sonuç: Mumtehine Suresi’nin Okunması ve Önemi
Son düzenleme: