Materyalizm Nasıl Eleştirilmiştir?

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

  • Evet

    Oy: 73 100.0%
  • Hayır

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    73

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

Materyalizm, felsefi düşünceler arasında güçlü bir yer tutar. Ancak, materyalist felsefe tartışmalı bir konudur ve eleştirisi sıklıkla gündeme gelir. Materyalizm, temel olarak, maddi dünya üzerine yapılan en çok sayıdaki felsefi araştırmalardan biridir. Bu felsefe, tüm olayların ve olguların sadece maddi dünyada var olduğunu ve zihnin sadece maddi olgulara dayandığını savunur.

Materyalizmle ilgili eleştiriler genellikle, materyalistlerin, var olan her şeyi maddi dünyada bulunduğu varsayımı üzerine kurdukları görüşün, insanların doğasını açıklayamadığı şeklinde olur. Bu eleştiriler, özellikle, hayatın anlamını tartışma konusu edinen düşünürler tarafından yaygın bir şekilde dile getirilir.

Bir diğer eleştiri de, materyalist felsefenin, insanların özgürlüğü ve iradesi gibi konuları açıklama ve anlamlandırma yeterliliği konusundaki şüphelerdir. Bazı eleştirmenler, materyalist teorinin insan iradesini ve ahlaki davranışları açıklamada yetersiz kaldığını, böylece insan davranışlarının ardındaki nedenleri anlamaya yetersiz olduğunu savunur.

Sonuç olarak, materyalizm, sadece maddi dünyanın var olduğunu öne sürdüğü için kimi eleştirilerle karşı karşıya kalmaktadır. Ancak, eleştirilerin yanı sıra, materyalizmin güçlü bir felsefi teori olduğu ve hayatın birçok yönünü açıklayabildiği de göz ardı edilemez.
 

MT 

Keşfetmek İçin İçeriği Oku
Moderator
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
29,151
673,384
113

İtibar Puanı:

Materyalizmin eleştirileriyle ilgili tartışmalar, felsefe tarihinde uzun bir geçmişe sahiptir ve bu eleştirilerin çoğu, materyalizmin ontoloji, epistemoloji ve etik gibi farklı alanlardaki savları hakkında yapılmaktadır.

Ontolojik eleştiriler, materyalistlerin gerçekliği sadece maddi dünya ile tanımlama eğiliminde olduğunu ve başka tür gerçeklerin var olması ihtimalini dışladıklarını belirtir. Bu eleştiriler, fizikötesicilik ve teizm gibi diğer felsefi görüşlerin yanı sıra, dünyevi olmayan varlık kavramları üzerine odaklanır.

Epistemolojik eleştiriler, materyalistlerin bilgi kaynaklarını sadece duyusal deneyimle sınırlama eğiliminde olduklarını iddia eder. Bu eleştiriler, bilginin sadece duyular yoluyla elde edilebileceğine ilişkin materyalist savın, diğer bilgi kaynaklarına açık olan diğer görüşlere göre yetersiz kaldığına işaret eder.

Etik eleştiriler, materyalistlerin insan ahlakının kaynaklarını açıklama konusundaki zorluklarına odaklanır. Bu eleştiriler, materyalistlerin insan iradesi ve ahlaki eylemleri açıklayabilecek kaynaklara sahip olmadıklarını belirtir.

Özetlemek gerekirse, materyalizm, felsefi bir tartışma konusu olarak, eleştirilmeye açık bir teori olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, eleştirilere rağmen, materyalizm hala güçlü bir felsefi teori olarak kabul edilmektedir ve birçok felsefi düşünce sistemi tarafından benimsenmektedir.
 

ErSan.Net 

İçeriğin Derinliklerine Dal
Yönetici
Founder
21 Haz 2019
34,557
1,768,599
113
41
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

1. Fenomenoloji:
Materyalistlerin eleştiri noktasının ikincil fenomenler olarak adlandırılan zihinsel veya ruhsal olayları yoksaymaları olarak ortaya konulmuştur. Fenomenologlar, zihinsel olayların doğası ve ilişkileri konusunda kapalı kalmak yerine bu konuyu araştırarak fenomenoloji adlı bir felsefi disiplin geliştirdiler.

2. İdealizm:
Materyalist argümanlara karşı idealistler, gerçekliğin sadece bir akıl ve zihin yapısı olduğunu savunarak yanıtlar vermiştir. Buna göre, varlık tek başına düşünülemez ve zihinsel süreçlerdeki kavramların da gerçekliğin yaratılmasında önemli bir rolü vardır.

3. Dil felsefesi:
Materyalistlerin eleştirisi, dilin kendisinin düşünceyi belirlendiği ve ifade edildiği bir araç olduğu felsefi dil teorisine karşı ortaya çıkmıştır. Dil felsefecileri, eleştirileri dilin gerçekliği anlamlandırdığı varsayımı üzerine kurarak materyalist argümanların sınırlı ve doğru olmadığını söylemektedirler.

4. Postmodernizm:
Materyalizm, modernist düşüncenin bir parçası olarak eleştirilmiştir ve postmodernizmle birlikte daha da karşılaştığı eleştirilerle karşı karşıya kalmıştır. Postmodern düşüncede, materyalizm gibi tek bir temel gerçeklik anlayışı veya kavramı yoktur. Bunun yerine, gerçeklik anlayışı ve kavramı, toplumsal, kültürel, tarihsel ve siyasi etkenlerle şekillenir.

5. Eko-felsefe:
Eko-felsefenin eleştirisine göre materyalizm, doğanın kendini yönettiği ve herhangi bir bilinçli gözlemci olmadan doğanın kendini düzenlediği fikrine yanıltıcı ve çevre sorunlarına duyarsızdır. Eko-felsefeciler, gerçekliğin toplum ve doğa arasındaki ilişkiden oluştuğunu ve böylece gözetimsiz doğanın varolmadığını savunmaktadırlar.
 

Hacer

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
4 Şub 2023
29
1,669
78

İtibar Puanı:

Materyalizm, farklı felsefi görüşler ve düşünceler tarafından eleştirilmiştir. Bu eleştirilerin başlıcaları şunlardır:

1. İdealizm: Materyalistlerin, maddenin gerçek olduğunu iddia etmelerine rağmen, gerçek dünya ile ilgili hiçbir şey söylemedikleri iddia edilir. İdealist felsefe, maddenin gerçekliğine inanmaz ve ruhun ya da zihnin öncelikli olduğunu savunur.

2. Teizm: Materyalizm, tanrıya inanmayan bir görüştür. Teistler, maddenin varlığına tanrının müdahalesinin gerektiğini ve materyalistlerin bu önemli gerçeği göz ardı ettiğini belirtirler.

3. Ahlaksızlık: Materyalistlerin, dünyayı sadece maddi unsurlardan oluştuğu için, insanlara bir ahlaki çerçeve sunmadığı veya doğru-yanlış gibi konular hakkında yeterince düşünmedikleri iddia edilir.

4. İnsanın Anlamı: Materyalistlerin, insanın hayatının bir amacı ya da anlamı olmadığını savunmaları eleştirilir. Bu görüşe göre, insan hayatının anlamı, maddi kazanımlardan ve tatminlerden ibarettir ki bu, insanların gerçekten arayıp bulmak istediği şeyler değildir.

5. Determinizm: Materyalizm, dünyanın her şeyini neden-sonuç ilişkilerine dayandırarak bir determinizm görüşünü yansıtır. Bu durum, insanların özgür iradesini sınırladığı için eleştirilir.

6. Bilgi: Materyalizm, sadece maddi olguları kabul eder ve metafiziksel, epistemolojik ve etik gibi konulara gereksiz bir şekilde önem vermediği iddia edilir. Bu nedenle, bilginin sınırlarını ve doğasını tam olarak açıklayamadığına inanılır.

7. Diyalektik Maddecilik: Marx, Engels ve diğer materyalist düşünürlerin kurduğu diyalektik materyalizm, eleştirilen kısımlarıyla beraber materyalizmin en çok kabul gören versiyonlarından biridir. Ancak bu teori, insanın ruhunu ve bilincini yeterince açıklayamadığı için eleştirilmektedir.
 

Fikriye Koç

Diomond Üye
Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
56
394
53

İtibar Puanı:

Materyalizm, birçok farklı kaynaktan eleştirilmiştir. Bu eleştiriler şu şekilde özetlenebilir:

1. Metafizik Eleştirisi: Materyalizmin en temel eleştirisi, metafizik açıdan yanlış olmasıdır. Materyalizm, gerçek olanın sadece madde olduğunu savunur ve ruh, Tanrı gibi varlıkların var olmadığını öne sürer. Ancak, bu varsayımların kanıtlanması veya çürütülmesi mümkün değildir ve dolayısıyla materyalizm, herhangi bir metafizik görüş gibi, hatalı olduğu iddia edilir.

2. Epistemolojik Eleştirisi: Materyalizm, bilginin sadece gözlem ve deneyim yoluyla elde edilebileceğini öne sürer. Ancak, bu eleştiricilere göre, bilginin kaynakları sadece gözlem ve deneyimle sınırlı değildir. Akıl, sezgi ve mantık da bilgi elde etmek için kullanılabilir ve materyalizmin bu diğer kaynakları göz ardı ettiği düşünülür.

3. Psikolojik Eleştirisi: Materyalizmin psikolojiye bakış açısı da eleştirilmektedir. Materyalizm, insan davranışlarının tamamen nörolojik ve biyolojik süreçlerden kaynaklandığını savunur. Ancak, insan davranışlarını anlamak için psikolojinin daha farklı bir açıdan ele alınması gerektiği düşünülür.

4. Ahlaki Eleştirisi: Materyalizm, insan değerlerinin tamamen nörolojik süreçlerden kaynaklandığını öne sürer. Ancak, bu eleştirilere göre, değerler sadece insanların düşüncelerinde değil, aynı zamanda kültürel, tarihsel ve sosyal faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Materyalizm, bu diğer faktörleri göz önünde bulundurmadığı için eleştirilmektedir.

5. Pragmatik Eleştirisi: Materyalizm, bilimi ve teknolojiyi ilerletmek için yararlı bir yaklaşım olarak görülebilir. Ancak, materyalizm, insanların hayatındaki diğer yönleri hafife aldığı ve insanların daha anlamlı ve tatmin edici bir hayat sürebilmesi için gerekli olan manevi değerleri yok saydığı için eleştirilmektedir.

6. Ontolojik Eleştirisi: Materyalistler her zaman tek bir ontolojik metafizik savunuyor gibi algılanmıştır. Ancak, materyalizmi kendi içinde farklılaştırmak, daha spesifik varyasyonlarını ya da multidiziyyetli bir materyalist ontolojiyi daha detaylı çalışmak gerekmektedir.
 

SquawkingSquid

Emektar Üye
Kayıtlı Kullanıcı
16 Haz 2023
82
1,509
83

İtibar Puanı:

Materyalizm, farklı filozof ve düşünürler tarafından eleştirilmiştir. Bazı eleştiriler şunlardır:

1. İdealizm: Materyalist görüşe göre, maddenin varlığından önce düşüncenin var olduğuna inanmayan idealistler materyalizme karşı çıkmıştır. Onlara göre, düşünceler gerçek varlıklardır ve bedenin (madde) bir yansımasıdır.

2. Doğalcılık: Doğalcılık, insanın doğal ortamla uyumlu bir şekilde yaşamasını savunur. Materyalistlerin bu bağlamda eleştirilen noktaları, insanın doğayı kontrol altına almak için yaptığı teknolojik gelişmelerin doğanın doğal dengesini bozabileceği ve doğal kaynakların aşırı kullanımına yol açabileceğidir.

3. Diyalektik Materyalizm: Marx'ın materyalist düşüncesinin öncüsü olan Diyalektik Materyalizm, başka bir eleştirilen alan. Marx'ın materyalist düşüncesine göre, insanlar tarihsel, toplumsal ve ekonomik faktörler tarafından yönlendirilir ve devrimci değişiklikler gerçekleştirmek için son çare olarak tarihsel materyalist teoriye dayanarak sınıf mücadelesini teşvik ederler. Bu teori, birçok eleştirmen tarafından reddedilmiştir.

4. Manevizm: Materyalizmin ruhu ve manevi değerlerin yok sayılması, bu düşünce sistemine karşı çıkanların en büyük eleştirilerinden biridir. Materyalistler, maddenin ölçülebilir ve gözlemlenebilir olduğuna inanırlar. Bu nedenle, aynı özellikte olan manevi kavramları, örneğin ahlak veya din, kabul etmeyebilirler.

5. Varoluş: Materyalist düşünceler, bir varoluş teorisine sahip değillerdir. Bu, materyalizme karşı çıkanların eleştirilerinden biridir. Varoluş, varlığı sorgulama ve anlam arayışıdır. Materyalistler, dünyanın maddi varlıklarından başka bir şey düşünmezler.
 
Geri
Üst Alt