Laurence Sterne, özellikle "Tristram Shandy" adlı romanıyla tanınan, 18. yüzyıl İngiliz edebiyatının önemli yazarlarından biridir. Sterne, geleneksel roman kalıplarını yıkan yenilikçi anlatım teknikleri ve sıradışı yapısı ile tanınır. Onun eseri, doğrudan bilimsel bir araştırma yöntemine dayanmasa da, özgün gözlem, parodi, mizah, metaforik anlatım ve karakter içsel derinlik analizleri gibi yöntemlerle dönemin toplumsal yapısını ve insan psikolojisini inceler. Sterne'nin kullandığı bazı "araştırma yöntemleri" daha çok edebi teknikler ve anlatı araçlarıdır, çünkü amacı, insanların yaşamlarını ve düşünce yapılarını mizahi ve eleştirel bir dille sorgulamaktır
.
İşte Sterne’in edebi araştırma yöntemleri ve teknikleri:
Sterne, karakterlerini ve onların iç dünyalarını derinlemesine gözlemleyerek ve analiz ederek betimler. Bu gözlem, karakterlerinin psikolojik yönlerini ortaya koyar ve onların toplumla olan ilişkilerini irdeler.
Sterne’in en çok bilinen yöntemlerinden biri, mizah ve ironi kullanarak toplumsal ve bireysel sorunları incelemesidir. Bu yöntem, Sterne'in gerçekleri eleştirel bir gözle sorgulamasına olanak tanır.
Laurence Sterne, anlatı yapısını sürekli bozarak, romanın geleneksel yapısını sorgulayan bir yol izler. Romanında düzensiz bir akış kullanarak, okuyucuya lineer olmayan bir anlatı sunar. Bu yöntem, Sterne’in anlatıyı farklı açılardan sorgulamasına olanak tanır.
Sterne, insan davranışlarını ve toplumsal yapıları alegoriler ve metaforlar aracılığıyla anlatır. Bu tür anlatım yöntemleri, Sterne'in eserine sembolik bir derinlik katar ve okuyucuyu daha derin bir anlayışa davet eder.
Sterne, insan doğası, toplum ve bireysel özgürlük gibi temel kavramları felsefi açıdan sorgular. Özellikle ahlak, kader ve özgür irade gibi kavramlar üzerine düşündüren bir anlatı dili kullanır.
Laurence Sterne, edebiyat dünyasına klasik roman yapısını sorgulayan ve özgün anlatı yöntemleriyle meydan okuyan bir yazar olarak tanınır. Onun gözlem, mizah, parodi ve kronolojiyi bozan anlatım teknikleri, edebiyatta yenilikçi bir bakış açısı getirmiştir. Sterne’in bu yöntemleri, klasik anlatıyı kırarak modern anlatının temellerini atmış ve postmodern edebiyatın öncüsü olarak kabul edilmesini sağlamıştır
. Sterne'in edebi anlatım yöntemleri, onun sadece bir yazar değil, aynı zamanda toplumsal gözlemci, eleştirmen ve düşünür olduğunu gösterir.
İşte Sterne’in edebi araştırma yöntemleri ve teknikleri:
1. Gözlem ve Psikolojik İnceleme
Sterne, karakterlerini ve onların iç dünyalarını derinlemesine gözlemleyerek ve analiz ederek betimler. Bu gözlem, karakterlerinin psikolojik yönlerini ortaya koyar ve onların toplumla olan ilişkilerini irdeler.- Karakter Analizleri: Sterne, karakterlerinin içsel dünyalarını derinlemesine inceleyerek, insan davranışlarının karmaşıklığını ve mizahi yönlerini gözler önüne serer. Özellikle Tristram Shandy karakteri, içsel çatışmaları ve çelişkileriyle toplumsal eleştiriyi temsil eder.
- Psikolojik Derinlik ve İçsel Monologlar: Sterne, karakterlerinin düşüncelerini doğrudan okuyucuya aktararak onların zihin dünyalarını keşfeder. Bu yöntem, karakterlerin karmaşık yapısını gözler önüne serer
.
2. Mizah, Parodi ve İroni Kullanımı
Sterne’in en çok bilinen yöntemlerinden biri, mizah ve ironi kullanarak toplumsal ve bireysel sorunları incelemesidir. Bu yöntem, Sterne'in gerçekleri eleştirel bir gözle sorgulamasına olanak tanır.- Parodik Anlatım: Sterne, geleneksel anlatım kalıplarını parodileştirerek, romanın yapısını bozar ve klasik roman tekniklerini eleştirir. Bu, Sterne’in klasik anlatı kalıplarına meydan okumasıdır.
- İronik Anlatım: Karakterlerin yaşamlarındaki absürd olayları ironik bir dille ele alarak toplumun ve bireylerin içsel çelişkilerini gözler önüne serer. Bu ironi, Sterne’in karakterlerinin toplumsal rolleri ile içsel yapıları arasındaki farkı vurgular
.
3. Biçimsel Deney ve Anlatı Yapısının Bozulması
Laurence Sterne, anlatı yapısını sürekli bozarak, romanın geleneksel yapısını sorgulayan bir yol izler. Romanında düzensiz bir akış kullanarak, okuyucuya lineer olmayan bir anlatı sunar. Bu yöntem, Sterne’in anlatıyı farklı açılardan sorgulamasına olanak tanır.- Kronolojik Yapının Bozulması: "Tristram Shandy"de Sterne, olayları geleneksel bir kronolojiye göre anlatmak yerine, zamansal sıçramalar ve anekdotlar ile bir anlatı yapısı kurar. Bu yöntem, hikayenin statik değil, dinamik bir yapıda sunulmasını sağlar.
- Sayfa Düzeni ve Görsel Anlatım: Sterne, bazı sayfaları siyah veya beyaz boşluklarla doldurarak okuyucunun dikkatini dağıtır. Bu sayfa yapısında deneyler, görsel anlatım unsurlarını kullanarak klasik anlatıya meydan okur
.
4. Metaforlar ve Alegorik Anlatım
Sterne, insan davranışlarını ve toplumsal yapıları alegoriler ve metaforlar aracılığıyla anlatır. Bu tür anlatım yöntemleri, Sterne'in eserine sembolik bir derinlik katar ve okuyucuyu daha derin bir anlayışa davet eder.- Semboller ve Metaforlar: Sterne, eserinde farklı semboller ve metaforlar kullanarak insanların içsel çatışmalarını, korkularını ve toplum içindeki rollerini simgeler. Bu, okuyucunun olayları farklı bir perspektiften görmesini sağlar.
- Alegorik Karakterler: Tristram Shandy karakteri, sadece bireysel bir figür değil, aynı zamanda dönemin toplumsal yapısının alegorik bir yansımasıdır. Sterne, karakterlerini daha geniş sosyal yapılar üzerinden temsil ederek toplum eleştirisi yapar
.
5. Felsefi ve Toplumsal Sorgulamalar
Sterne, insan doğası, toplum ve bireysel özgürlük gibi temel kavramları felsefi açıdan sorgular. Özellikle ahlak, kader ve özgür irade gibi kavramlar üzerine düşündüren bir anlatı dili kullanır.- Felsefi Derinlik: Sterne, toplumsal değerleri ve ahlaki yargıları sorgulayan diyaloglar ve düşüncelerle okura derin felsefi sorgulamalar sunar.
- Toplumsal Eleştiri: Sterne, eserlerinde toplumun çelişkilerini ve bireylerin bu toplumla olan ilişkilerini sorgular. Böylece bireyin toplumsal rolleri ve bu rollerin ardındaki gerçekler hakkında derinlemesine bir analiz sunar
.
Sonuç: Laurence Sterne’nin Anlatım Yöntemleri ve Edebiyata Katkıları
Laurence Sterne, edebiyat dünyasına klasik roman yapısını sorgulayan ve özgün anlatı yöntemleriyle meydan okuyan bir yazar olarak tanınır. Onun gözlem, mizah, parodi ve kronolojiyi bozan anlatım teknikleri, edebiyatta yenilikçi bir bakış açısı getirmiştir. Sterne’in bu yöntemleri, klasik anlatıyı kırarak modern anlatının temellerini atmış ve postmodern edebiyatın öncüsü olarak kabul edilmesini sağlamıştır
Son düzenleme: