Kur’an’daki ‘Ledünni’ (Gizli) İlim Nedir ve Nasıl Anlaşılmalı
Kur’an’da bazı bilgilerin, özellikle ‘Ledünni ilim’ olarak ifade edilen gizli ve doğrudan Allah’tan verilen özel bir ilim olduğu vurgulanır. Peki, bu ilim nedir ve nasıl anlaşılmalıdır
Şimdi, Kur’an’daki ‘Ledünni ilmin’ anlamını, kapsamını ve nasıl anlaşılması gerektiğini detaylı şekilde inceleyelim!
🏛
Kur’an’da ‘Ledünni’ İlim Nedir
"Derken, kullarımızdan bir kul buldular ki, ona tarafımızdan bir rahmet vermiştik ve ona ‘ledünnümüzden bir ilim’ öğretmiştik."
Ledünni İlim ile Vahiy Arasındaki Fark Nedir
| Vahiy | Peygamberlere doğrudan Allah’tan gelen bilgi. | "Şüphesiz biz sana apaçık bir vahiy indirdik." (Nur 24:1) |
| Ledünni İlim | Allah’ın bazı özel kullarına verdiği derin hikmet. | "Ona ledünnümüzden bir ilim öğrettik." (Kehf 18:65) |
Kur’an’da Ledünni İlmin En Büyük Örneği: Hızır ve Hz. Musa Kıssası
Musa ona dedi ki: "Sana öğretilen ‘ledünni’ ilimden bana da öğretmen için sana tabi olayım mı
"O (Hızır) dedi ki: 'Eğer bana tabi olacaksan, hiçbir şey sormayacaksın, ta ki ben sana anlatıncaya kadar!'"
Ledünni İlim Kimlere Verilir
| 1. İlahi Seçim | Bu ilim, Allah’ın dilediği kimselere verdiği özel bir bilgidir. |
| 2. Takva Sahibi Olmak | Allah’a karşı derin bir bağlılığı olanlara verilir. |
| 3. Sabır ve Teslimiyet | Hz. Musa’nın sabredemediği gibi, bu ilmi anlayabilmek için sabır gerekir. |
| 4. Zahirî Bilginin Ötesine Geçebilmek | Olayların sadece görünen yüzüne değil, hakikatine bakabilmek gerekir. |
Ledünni İlim Suistimal Edilebilir mi
⚠ Yanlış Yorum:
- Bazı kişiler, kendilerini "Ledünni ilim sahibi" ilan ederek insanları yanlış yönlendirebilir.
- Gizli bilgi adı altında sahte öğretiler yayılabilir.
- Kur’an’da Ledünni ilim sadece Allah’ın özel seçtiği kullara verilir.
- Kur’an ve sünnete aykırı bir bilgi asla Ledünni olamaz.