Kur’an ve Vahdet-i Vücut İlişkisi Nasıl Yorumlanmalıdır
Vahdet-i Vücut (وحدة الوجود), tasavvufî bir kavram olarak "varlığın birliği" anlamına gelir ve tüm varlığın aslında Allah’ın tecellilerinden ibaret olduğunu savunan bir düşüncedir. Peki, Kur’an bu kavramı nasıl ele alır
Şimdi, Kur’an’daki ilahi varlık anlayışını ve Vahdet-i Vücut ile olan ilişkisini detaylı şekilde inceleyelim!
🏛
Vahdet-i Vücut Nedir
- Mutlak varlık sadece Allah’tır.
- Kâinatta gördüğümüz her şey, Allah’ın varlığının bir yansıması veya tecellisidir.
- Tüm varlıklar, Allah’ın isim ve sıfatlarının görünümüdür.
Kur’an’da Allah’ın Varlık ile İlişkisi
"Doğu da batı da Allah’ındır. Hangi tarafa dönerseniz, Allah’ın yüzü (vechi) oradadır. Şüphesiz Allah, her şeyi kuşatandır ve her şeyi bilendir."
"O, ilktir ve sondur. Zahir olan O’dur, batın olan O’dur. O, her şeyi bilendir."
"O’nun zatından başka her şey yok olacaktır. Hüküm O’nundur ve siz O’na döndürüleceksiniz."
Vahdet-i Vücut ile Kur’an’ın Tevhid Anlayışı Çelişir mi
| Allah’ın Varlığı | Allah, yaratılmışlardan tamamen farklıdır. | Allah, tüm varlığın özüdür ve varlık O’ndan bağımsız değildir. |
| Yaratılmışlar | Allah yaratandır, mahlûkat ise yaratılmıştır. | Tüm varlık, Allah’ın tecellileridir; ayrı bir varlık değildir. |
| Mekân ve Zaman | Allah zamandan ve mekândan münezzehtir. | Allah, her şeyin içinde ve her şey O’nun tecellisidir. |
| İnsan ve Allah İlişkisi | İnsan Allah’a ibadet ederek yaklaşır. | İnsan, hakikati idrak ederek Allah ile bütünleşir. |
Tasavvufta Vahdet-i Vücut Yorumları
- Allah’tan başka mutlak varlık yoktur.
- Varlıkta görünen her şey, Allah’ın isim ve sıfatlarının yansımasıdır.
- "Ben Allah’ım" demek küfürdür ama "Ben Allah’ın bir yansımasıyım" demek tasavvufî olarak mümkündür.
- Hallac-ı Mansur, "Ben Hak’kım" (En-el Hak) diyerek ilahi hakikate erdiğini ifade etmiştir.
- Bu söz, onun Allah olduğunu değil, Allah’ın hakikatinin içinde eridiğini ifade eder.
- Ancak, dinî otoriteler bu sözü yanlış anlayarak onu idam etmiştir.