Kendinizi de Saygılı Bir Şekilde Nasıl İfade Edebilirsiniz
“Saygı, söylenen sözden önce gelen sessiz bir dildir.”
– Ersan Karavelioğlu
Saygılı İfade Etmenin Temel İlkeleri 
Kendini ifade etmek, yalnızca düşüncelerini aktarmak değil, aynı zamanda karşındakini incitmeden, değer vererek iletişim kurmaktır.
Ben Dili Kullanın: “Sen hep böylesin” yerine “Ben bu durumda kendimi değersiz hissediyorum” demek.
Sakinlik: Duygusal yoğunluk anında konuşmak yerine nefes alıp sakinleşmek.
Dinlemeyi Bilmek: Saygılı ifade, karşı tarafı da sabırla dinlemeyi içerir.
Empati: Karşınızdakinin yerine kendinizi koyarak kelimelerinizi seçmek.
Saygılı İfade Teknikleri 
| Ben Dili | Kendi duygularını ön plana çıkarma | “Bu durumda üzülüyorum.” |
| Pozitif İfade | Sorunu yumuşak ve yapıcı anlatma | “Şöyle olursa daha iyi olur diye düşünüyorum.” |
| Netlik | Açık, kısa ve anlaşılır cümleler kurma | “Toplantının 10’da başlamasını rica ediyorum.” |
| Önce Takdir | Eleştiriden önce olumlu bir yön belirtme | “Emeğini takdir ediyorum, ama şunu da eklemek isterim…” |
| Soru Sorma | Dayatmak yerine diyalog açma | “Sen bu konuda ne düşünüyorsun |
İçsel Boyut: Kendine Saygı ile İfade 
Kendini saygılı ifade etmek, sadece karşındakine değil, kendine de değer vermek demektir.
Sınır Koymak: İstemediğiniz bir şeyi nazikçe reddetmek.
Duygulara İsim Vermek: “Kızgınım, endişeliyim, heyecanlıyım” diyerek kendi iç dünyanı tanımak.
Özgüvenle Konuşmak: Ses tonunuzu titrek değil, kararlı ve nazik bir şekilde ayarlamak.
Kendilik İfadesi: Yazı, sanat, hobi gibi yollarla duygularınızı saygılı bir şekilde dışa vurmak.
Sonuç
Saygılı ifade, iletişimin en estetik biçimidir. Ne düşündüğümüzü açıklıkla söylerken, ne hissettiğimizi incelikle aktarmak; hem kendimize hem de karşımızdakine değer vermek demektir.
“Söz, kalpten çıktığında saygıyı; egodan çıktığında kırgınlığı besler.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: