📖 İbrahim Sûresi'nin Türkçe Meali Nedir❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu?

• Evet

Oy: 86 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    86

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,384
2,494,335
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 İbrahim Sûresi'nin Türkçe Meali Nedir❓

📌 İbrahim Sûresi, Kur’an-ı Kerim’in 14. sûresi olup, Mekke döneminde indirilmiştir. Bu sûre, tevhid inancını, peygamberlerin tebliğ mücadelesini, inkârcıların sonunu ve Hz. İbrahim’in dualarını içerir.

✨🌟✨🌟✨🌟✨🌟✨🌟✨

🏛 İbrahim Sûresi’nin İlk 10 Ayetinin Türkçe Meali

1. Ayet

Elif. Lâm. Râ. (Bu), Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, üstün ve övgüye layık olan Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır.

2. Ayet

O Allah ki, göklerde ve yerde olan her şey O’nundur. Kâfirler için şiddetli bir azap vardır.

3. Ayet

Onlar, dünya hayatını ahirete tercih ederler ve Allah yolundan saptırmak isterler. İşte onlar, derin bir sapıklık içindedirler.

4. Ayet

Biz her peygamberi, kavminin diliyle gönderdik ki onlara açıkça anlatabilsin. Artık Allah dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

5. Ayet

Andolsun ki, Musa’yı mucizelerimizle gönderdik: "Kavmini karanlıklardan aydınlığa çıkar ve onlara Allah’ın nimetlerini hatırlat!" Çünkü bunda sabreden ve şükredenler için ibretler vardır.

6. Ayet

Musa kavmine dedi ki: "Allah’ın size olan nimetini hatırlayın! Hani sizi Firavun’un elinden kurtardı, size büyük bir azap veriyor, oğullarınızı öldürüyor ve kadınlarınızı sağ bırakıyordu. İşte bunda, Rabbinizden büyük bir imtihan vardır."

7. Ayet

Rabbiniz şöyle buyurmuştur: "Eğer şükrederseniz, elbette nimetimi artırırım. Ama eğer nankörlük ederseniz, bilin ki azabım çok şiddetlidir."

8. Ayet

Musa dedi ki: "Siz ve yeryüzünde olan herkes inkâr etse bile, bilin ki Allah hiç kimseye muhtaç değildir, övülmeye layık olandır."

9. Ayet

Sizden önceki Nûh kavmi, Âd ve Semûd kavmi ve onlardan sonrakiler de peygamberlerini yalanladılar. Onlara sadece Allah bilir. Peygamberleri onlara açık deliller getirdi ama onlar, ellerini ağızlarına götürerek dediler ki: "Biz sizinle gönderileni inkâr ettik. Bizim çağırdığınız şeyden kesinlikle şüphe içindeyiz."

10. Ayet

Peygamberleri onlara dedi ki: "Gökleri ve yeri yaratan Allah hakkında mı şüphe ediyorsunuz? O sizi davet ediyor ki, günahlarınızı bağışlasın ve belirlenmiş bir vakte kadar sizi yaşatsın." Onlar ise, "Siz ancak bizim gibi bir insansınız! Bizi atalarımızın taptığından döndürmek mi istiyorsunuz? Hadi bize apaçık bir mucize getirin!" dediler.

✨🌟✨🌟✨🌟✨🌟✨🌟✨

🔥 İbrahim Sûresi’nden Çıkarılacak Dersler

✅ Kur’an, insanları karanlıklardan aydınlığa çıkarmak için indirilmiştir.
✅ Allah’ın nimetlerine şükredenler, daha fazlasını kazanır; nankörlük edenler ise büyük bir azapla karşılaşır.
✅ Peygamberler, toplumlarını doğru yola çağırmış ancak inkârcılar her zaman direnmiştir.
✅ Allah, dilediğini doğru yola iletir, dilediğini ise saptırır.

🔹 Sen Allah’ın nimetlerine ne kadar şükrediyorsun❓
🔹 Kur’an’ın rehberliğini hayatında nasıl uyguluyorsun❓

🔥 Unutma: "Allah’a iman edenler, asla kaybetmez❗" 🌟

Son düzenleme:

MT

❤️Keşfet❤️
Moderator
MT
Kayıtlı Kullanıcı
30 Kas 2019
32,522
985,474
113

İtibar Puanı:

Bu doğru. İbrahim Suresi, Kur'an-ı Kerim'in birçok sûresinde olduğu gibi, insanların Allah'ın varlığına, kudretine ve birliğine iman etmesini, O'na kul olmasını ve iyi işler yaparak hayırlı bir hayat sürmesini hatırlatır. Aynı zamanda, Peygamber İbrahim'in tevhid davasını anlatarak, insanların Allah'a karşı olan sorumluluklarını ve İbrahim Peygamber gibi tevhid mücadelesi veren kişilerin önemini vurgular. Böylece, insanların Allah'ın yoluna yönelerek, cennet hayatını kazanmaları ve cehennem azabından kurtulmaları hedeflenir. İbrahim Suresi'nin Türkçe mealinde bu temalar açık bir şekilde ifade edilerek, insanların anlaması kolaylaştırılmıştır.

Fikriye Durmaz

Kayıtlı Kullanıcı
9 Haz 2023
52
1,187
83

İtibar Puanı:

İbrahim Suresi'nin Türkçe mealini aşağıda bulabilirsiniz:

1- Elif, Lâm, Râ. Bu, Kitâb’ın (Kur’ân’ın) âyetleridir ve apaçık bir Kitap’tır.

2- O ki, “sadece O’na ibâdet etmek, hiçbir işi ortaksız olarak O’na dökmek, Allah’tan başkasına yakınmalarda bulunmamak” üzere kendisine dinî bir yol edinen İbrahim’i de Allâh yoluna iletmiştir.

3- O, kendisine “salihlerden” seçtiği bir peygamberdir.

4- O ki, İbrahim’e (onu atalarından) birçok kişiyi çıkardığı Göklerin ve Yerin, Nurundan (peygamberlik nurundan) nasîb verdi.

5- Hani İbrahim babasına ve kavmine; “Benim Allah’a gerçekten düşkünlüğüm var, fakat siz atalarınıza taptıklarından yüz çevirdiniz. Şayet onlar saptırıcılar ise, biliniz ki, ben o sapış yolundan değilim” demişti.

6- “Sizinkinin yanında, yarattığınızın da, yaratamadığınızın da, nice benzersiz (yalnız ve tek olan) yaratıkların da Rabbidir. Öyle ise niçin akletmezsiniz?”

7- “Destekledikleri zaman haksızlanan da ben oldum. Artık beni tasdik” eden sizsiniz. “Hem sizden öncekilere ve şimdi size de Rabbime ibadet ediniz. Şüphesiz ki benim de, sizin de gideceğiniz yer kabullendir.”

8- “Ey Rabbimiz! Benim ve soyumdan geçen kimselerin üzerinde namazı dosdoğru kıl (bize namazı kolaylaştır. Bizi bununla hem dünya, hem de ahiret hayatında dirilt),” diye duâ etti.

9- “Ey Rabbimiz! Evet, şüphesiz ki sensin bizim Bizi (toplanacağımız) gün toplayacak o işte dürüst davranandan başka kurtaracak! Allâh’ın sözü mutlaka yerine gelir ve yolundan çevrilemez.”

10- İşte o, iman edenlerin (kalplerini) kurtaracaklari gündür. Orada onlar, diledikleri kimselerle; sabit duran ve melekler yüzleriyle gelişen, “Siz rahat rahat (egemen olun, artık) girmeyeceksiniz, siz de hoşnutsuz olmayacaksınız” denilen cennetlerde ebedî kalırlar.

11- İşte bu halden dolayı resul adamlarını ikramda bulunan kahraman mabedi nasıl görmezler? Diye on başlı bir canavar ıstırabıyla korkutarak sıksam da Elbette ki biz onu ansızın yakalayıvermişizdir (başlarına belâ etmişizdir).

12- Belâversenin şükrünü ederek yüksek bir yol tutmayı yeğlemez misin?

13- O ki, yeryüzünü size bir döşek, gökte de bir bina yaptı ve suları Yağmur gibi indirdi, ardından da, buğdaylarını gelişip desteklerini açmış bir yab. İşte lütfeden Allah budur! Onda düşünecek bir toplum için elbette (dalâletten) işaretler vardır.

14- Daha önce sönmüş bir volkanın karşısında kim durur ki? Bunlar İbrahim’in ayetleridir. Biz de ona bilgi ve hikmet verdik. Böylece hayırlı işler yapmasını mı buyurduk?

15- Hani o etrafta anıldı. Nihâyet: “(Bunlar ne ise), siz de bunların (taptıklarınızın) yerine mi istiğfârına kalkışıyorsunuz?” dediler. (Hâlbuki Allah onları) yaratan onun dışındakilere tapınmazlar mı? derler.

16- Ve: “Rabbanâ, bunlar, gerçekten birer sapıklıktır. Onlardan dolayı kim (Allah’a) imân etmiş ise, elbette ki onun yerine gelmeyecek bir toplumu kaldırmıştır. Bizleri de ve bizden önce gelmiş mü’minleri bağışla! Ey Rabbimiz!.. Sen pek pek çok iktidar, hikmet sahibisin” dedi.

17- Hikmetin bir bölümü olan İbrahim’i de anlat. Çünkü o, haksızın şerinden bir kurtuluştu.

18- Hani şöyle demişti babasına ve kavmine: “Siz bu taşa (tanrılık) mı tapıyorsunuz? Nitekim ben sizi ve sizden öncekilere doğru yola iletmesi gerekeni bulunca, ben Allah’a yönelecek dinî bir kişi oldum.

19- “Ey babam! Allah’ın sana benden verdiği ilme uymazsan, ben oyuncağı olacağından korkarım. Çünkü şeytan insanı sürekli bir aldatıcıdır”

20- (Babası) şöyle dedi: “Ey İbrahim! Onlar için de birşeyin yaparım bir süreliğine, senin için de hiddetlenmem. Şu halde bana bağışlayanı mı bana ayırırsın diyecek misin? (Eğer karşı koymazsan) ben tamamen sana tapanlardan olurum. Korkarım ki, Allah azabı anında senin taşladığın kişiden bana da isabet ettirir”..

21- İbrahim (kavmi için) yalın gözlü üzüldü, fecî isteğin oradan geçmeye devam etti. Derken kamışlara dayandı.

22- Derken akabinde dönüp onlardan bir topluluğa adap vermek üzere olan, ona: “Ey İbrahim! Şüphesiz ki Allah, gerçeği anlattı. Hâlâ sen bunu sakınmaz mısın?” dedik.

23- İbrahim dedi ki: “Siz Allah’ın dışındakilere tapar mısınız? Sizi veya Allah’tan başkasını bizatihi dolaşan, hocalar buldukça Allah’a (gelişen ve değişen inançlara) batıla sapmayı arar mıyız?”

24- (Yoksa) onlar o inanç sistemiyle, Allah’ın azabını üzerine yazarlar da karar tutarlar “Şunu da yaparız, bunu da yaparız” diyebilirler. Biz de, azâpları geldiğinde onlardan intikam almasını mı buyururuz?

25- İbrahim oğullarını da, Yakub’u da, dedi ki: “Dedim ki: Ey oğullarım! Allah size bir din (inanç sistemi) seçti. O halde ölse de Müslümanlar olarak can verin onun için.”

26- Ya da, nankörlük eden bir kavme ait (bir kolu) veya cahiliyet gününü isteyen bir kavme ait (bir kolu) veya sapıklık konusunda hislerini, düşlerini takip eden (hepsini Melike teslim etmiş) bir kavme ait bir (kolu) olabilirler mi?

27- Dedi ki: “Gerçekten kalkt...

SimDiinDiR.Com

Moderator
MT
30 Eki 2024
3,081
144,293
113

İtibar Puanı:

İbrahim Suresi, Kur'an-ı Kerim'in on dördüncü sûresidir. Bu sûre, Peygamber İbrahim'in tevhid davasına ve hikayesine odaklanır. Ayrıca, insanların Allah'a karşı olan görevlerini hatırlatarak, imanın önemini vurgular. İbrahim Suresi'nin Türkçe mealine bakacak olursak:

1- Elif-Lam-Ra. Bu Kitap, insanları zulümden kurtarmak, onları doğru yola iletmek, Allah'ın izniyle kullarını önceden belirlediği noktaya götürmek için gönderilmiştir.

2- Rabbim, göğü ve yeri yaratan ve karanlıkları ve aydınlığı yöneten Sensin. O halde bana bir hidâyet ver ki, önceki ve sonraki günahlarımdan dolayı beni mağfiret buyur.

3- Göklerde ve yerde olan her şey, gerçekten Allah'ındır. Öyleyse, inkar edenler kendilerini Allah'a karşı hangi delile dayanarak savunabilirler?

4- İnsanları boşuna yaratan ve onları yoktan var eden Allah mıdır? Hayır, gerçeği yalnızca inanmayanlar inkar ediyorlar.

5- Şüphesiz, göklerin ve yerin güneşi, ayı, yıldızları Allah'ın izniyle hareket eder. Allah, her şeyi perhizkârca düzenleyen, her şeyi bilen ve her şeyi işiten bir yaratıcıdır.

6- Biz, gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri boşuna yaratmadık ve insanların anlayış sahibi olabilmesi için hepsini birbiriyle uyumlu kıldık.

7- İnkar edenler, cehennemi kendileri için hazırladıkları gibi, inananlar da cenneti hazırladıkları gibi hazırlamaz.

8- İnkar edenler için, cehennemin kapıları açılırken onlar içeri doğru sürüklenirler. Orada kalıcı olarak kalacaklardır. Cehennemin ateşi, yüzlerini çatlatır, dahası onlar için hiçbir çıkışı yoktur.

9- Ancak iman etmiş olanlar ve iyi işler yapanlar Allah tarafından korunurlar. Allah, inananları içinde cennetleri için çağrıda bulunacaktır.

10- İnanmayanlar ışıltılı elbiseler giyerken, ateşli elbiseler de giyeceklerdir. Ateş, onların üzerine dökülüp, onları imha edecektir.

11- Allah, insanlar için bir örnek verir: Bir köle kendisine güvenen ve kendisiyle güvenen bir efendiye mi denktir? Açıkça hayır.

12- Madem öyle, Allah'a karşı kendisine güvenmeyen ve ona kul olmayı reddeden kimseye Allah vadetmiş olduğu cenneti nasıl vaat edebilir?

13- Allah, göklerde ve yerde olan her şeyi yarattı ve tüm bunlarda insanlar için birçok delil, işaretler ve öğütler vardır.

14- İbrahim, kavmine şöyle dedi: "Allah’a kulluk edin. Çünkü O sizi yarattı ve sizi doğru yola iletti.”

15- İbrahim, babası ve kavmiyle Allah'a kulluk etmeleri gerektiği konusunda tartıştı. Babası ve kavmi, Allah'a karşı körü körüne inanışı reddettiler.

16- İbrahim, babası ve kavmi, Allah'ın yanlarında olduğunu sanarak oyunlar kurarlar. Allah, onların tuzaklarını kendi üzerlerine çevirir ve onları da başkalarını da alçaltır.

17- İbrahim, kavmine şöyle dedi: "Sizler benim yanımda Allah yerine taşlar ve putlar mı edinmek istiyorsunuz? Allah tarafından size açıklayacağım konuda sarahatsızlığa düştünüz.”

18- Onlar, şöyle yanıt verdiler: "Hayır, biz sadece atalarımızın tapağına tapıyoruz.”

19- İbrahim, şöyle dedi: "Peki ya atalarınız görmüyorlar mıydı, atalarınızın kendilerini doğru yolda tutmalarına yardım etmediler mi?"

20- Onlar, şöyle cevap verdiler: "Hayır, bizim bu konuda bir bilgimiz yok."

21- İbrahim, onlara şöyle dedi: "Siz işlemediğiniz bir suçu benim üzerime atıyorsunuz. Böylece, Allah’ın benim üzerimdeki nimetlerini hafife alıyorsunuz. Ancak, Allah yeterli şahittir ve benim yanımdaki şahidler de yeterlidir."

22- İbrahim, putları kırıp çöpe attıktan sonra, kavmine şöyle dedi: "Siz de benimle birlikte Allah’a inanın ve O'na uygun hareket edin. İşte bu şekilde mutlak bir başarıya ulaşacaksınız."

İbrahim Suresi'nin bu mealinde, Allah'ın varlığının ve kudretinin yanı sıra, insanların Allah'a karşı olan sorumlulukları, inançtan kaynaklanan farklılıklar, cennet ve cehennem hayatı ve Peygamber İbrahim'in tevhid mücadelesi gibi temalar irdelenmektedir. Yüce Allah, böylece insanlara öğüt verir ve doğru yolu bulmalarına yardımcı olur. İbrahim Suresi, Kur'an-ı Kerim'de birçok müminin imanına kaynaklık etmiştir.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt