🌙 Nasr Suresi'nde "Rabbini Hamd İle Tesbih Et ve O'ndan Bağışlanma Dile" Emri Ne Anlama Gelir ❓ Zafer Anında Tevazunun Sırrı

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 5 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    5

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
47,381
2,494,335
113
42
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌙 Nasr Suresi'nde "Rabbini Hamd İle Tesbih Et ve O'ndan Bağışlanma Dile" Emri Ne Anlama Gelir ❓ Zafer Anında Tevazunun Sırrı​

"Zaferin En Güzel Hali, İnsanın Büyümesi Değil; İnsanın Rabbine Daha Derin Bir Tevazuyla Yönelmesidir."
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Bu Emir Neden Çok Derindir ❓

Nasr Suresi'nin son ayetinde, Allah'ın yardımı ve fetih geldikten, insanların bölük bölük dine girişleri görüldükten sonra Hz. Peygamber'e "Rabbini hamd ile tesbih et ve O'ndan bağışlanma dile" buyurulur. Diyanet tefsiri bu ayetin, zaferden sonra şükür ve istiğfarla yönelmeyi emrettiğini açıkça belirtir.

2️⃣ Ayetin Yakın Anlamı Nedir ❓

Ayetin yakın anlamı şudur: Büyük başarı geldiğinde, bunu kendinden bilme; Rabbini överek yücelt ve yine O'na yönelip bağışlanma iste. Diyanet mealinde ifade, "Rabbine hamdederek şanının yüceliğini dile getir ve O'ndan af dile" şeklinde verilir.

3️⃣ "Tesbih" Ne Demektir ❓

Buradaki tesbih, Allah'ı eksiklikten tenzih etmek, O'nun yüceliğini ilan etmek demektir. Yani zafer anında kulun ilk tavrı "Ben başardım" değil, "Rabbim büyüktür" demek olur. TDV de sûrede Resulullah'tan Cenab-ı Hakk'ı övgü ifadeleriyle yüceltmesinin istendiğini belirtir.

4️⃣ "Hamd" Ne Demektir ❓

Hamd, nimetin ve başarının kaynağını Allah bilerek O'na övgü ve şükürde bulunmaktır. Diyanet tefsiri, Allah nimet ve yardım lutfettiğinde müminlerin O'na hamd ve şükretmeleri gerektiğini özellikle vurgular.

5️⃣ Neden Tesbih Ve Hamd Birlikte Geliyor ❓

Çünkü tesbih Allah'ı yüceltir, hamd ise gelen nimetin sahibini doğru tanımlar. Biri Allah'ın kusursuzluğunu, diğeri O'nun lütfuna karşı şükrü kurar. Böylece zafer, gurura değil kulluğa bağlanır. Bu çerçeve Diyanet ve TDV açıklamalarında birlikte görülür.

6️⃣ Neden Ayrıca "Bağışlanma Dile" Deniyor ❓

Bu, ayetin en çarpıcı tarafıdır. Diyanet tefsirine göre burada Hz. Peygamber'den ya ümmeti için af dilemesi ya da kul olarak Allah'ın lütfuna daima muhtaç olduğunu göstermesi istenmektedir. Yani zafer, istiğfar ihtiyacını bitirmez; tam tersine daha görünür hale getirir.

7️⃣ Peygamber'e Neden İstiğfar Emrediliyor ❓

Diyanet'in başka bir tefsir açıklamasında da, Nasr Suresi'nde Resulullah'a Allah'ı hamd ile tesbih edip mağfiret dilemesinin emredildiği hatırlatılır. Bu, peygamberlik makamının bile sürekli kulluk ve yöneliş halinde olduğunu gösterir.

8️⃣ Bu Emir Zaferden Sonra Neden Geliyor ❓

Çünkü asıl imtihan bazen yenilgide değil, başarıdadır. Nasr Suresi'nin akışı çok nettir: yardım gelir, fetih gerçekleşir, insanlar grup grup dine girer; ardından kul şükür, tesbih ve istiğfara çağrılır. Diyanet ve TDV kaynakları, sûrenin tam olarak bu sıralamayı kurduğunu bildirir.

9️⃣ Bu Emrin İlk Müslümanlara Verdiği Mesaj Nedir ❓

İlk Müslümanlar için bu mesaj, zaferin intikam veya övünme kapısı olmadığını öğretmiştir. Fetih sonrasında dahi ölçü; tevazu, hamd ve bağışlanma dileğidir. Diyanet, sûrede Allah'ın Hz. Peygamber'e nasip ettiği zafer ve fetih sonrası insanların grup grup İslam'a girişinden bahsedildiğini söyler.

🔟 Burada "Zafer Ahlakı" Mı Öğretiliyor ❓

Evet. Ayet, başarı anında nasıl davranılması gerektiğini öğreten bir zafer ahlakı kurar. Kazanmak serbesttir; fakat kazandığında kendini putlaştırmak yasaktır. Sûrenin sonunda tesbih ve istiğfar emrinin gelmesi, tam da bu ahlaki çerçeveyi kurar.

1️⃣1️⃣ Bu Emir Tevazuyu Nasıl Kurar ❓

Tevazu burada küçülmek değil, başarıyı doğru yere bağlamaktır. "Ben yaptım" yerine "Allah yardım etti" demek, ayetin ruhudur. Diyanet tefsirinde "Allah'ın yardımı" ve "fetih" ifadesinin bizzat ilahi destek ve zafer olarak açıklanması, bu tevazu çizgisini güçlendirir.

1️⃣2️⃣ İstiğfarın Zaferle Birlikte Anılması Ne Söyler ❓

Bu birliktelik şunu söyler: Kul, en parlak anında bile kusursuz değildir. Başarı, insanın nefsini kabartabilir; istiğfar ise o kabarmayı indirir. Diyanet, ayetteki mağfiret dileme emrini özellikle açıklar ve Allah'ın "tevbeleri çok kabul eden" oluşuyla bitirir.

1️⃣3️⃣ "O, Tevbeleri Çok Kabul Edendir" Cümlesi Neden Sonda Gelir ❓

Çünkü ayetin sonunda kulun hangi kapıya yönelmesi gerektiği gösterilir: tevbe kapısına. Sûre, zaferin son cümlesini insan övgüsüyle değil, Allah'ın tevbe kabul ediciliğiyle bitirir. Diyanet meal ve tefsirinde bu son ifade açık biçimde yer alır.

1️⃣4️⃣ Bu Emir Hz. Peygamber'in Vefatına Yakın Bir İşaret Mi Sayılmıştır ❓

Evet. TDV İslam Ansiklopedisi'ne göre Nasr Suresi, vahyin son safhasında gelen bir sûre olarak görülmüş; bazı sahabiler de bu sûreden Hz. Peygamber'in görevinin tamamlandığı ve vefatının yaklaştığı sonucunu çıkarmıştır. Bu yüzden sûrenin emri, yalnız zafer değil, bir vedâ inceliği de taşır.

1️⃣5️⃣ Günlük Hayata Bakan Yüzü Nedir ❓

Ayetin günlük hayata bakan yüzü çok nettir: Bir işin yolunda gittiğinde, insanlar seni takdir ettiğinde, emeğin sonuç verdiğinde önce şükret, sonra kibirden sakın, ardından da iç muhasebe yap. Bu çıkarım, sûrenin zafer sonrası tesbih ve istiğfar emriyle doğrudan uyumludur.

1️⃣6️⃣ Bu Emir Liderlik Açısından Ne Söyler ❓

Liderlikte gerçek olgunluk, başarıdan sonra dilin ve kalbin nasıl davrandığında görülür. Nasr Suresi'nde Resulullah'a verilen emir, önderliğin zafer anında bile Allah'a yönelen bir tevazu taşıması gerektiğini gösterir. TDV, sûrede Resulullah'tan Allah'ı övgüyle yüceltmesi ve bağışlanma istemesinin talep edildiğini açıkça yazar.

1️⃣7️⃣ Manevi Olarak En Büyük Sır Nedir ❓

Manevi olarak en büyük sır şudur: Allah bazen kuluna zafer vererek onu yükseltir; sonra hemen istiğfar emrederek o yükselişin nefse değil, kulluğa ait olduğunu öğretir. Sûrenin yapısı, başarı ile secde arasındaki bağı koparmamayı telkin eder.

1️⃣8️⃣ Kendimize Sormamız Gereken Soru Nedir ❓

Bir kapı açıldığında, bir iş başarıyla sonuçlandığında, insanların ilgisi arttığında ben ne yapıyorum ❓ Kendimi mi büyütüyorum, Rabbimi mi tesbih ediyorum ❓ Nasr Suresi'nin cevabı açıktır: hamd et, tesbih et, istiğfar et.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Zafer Anında En Büyük Koruma İstiğfardır​

Nasr Suresi'ndeki "Rabbini hamd ile tesbih et ve O'ndan bağışlanma dile" emri, zaferin sarhoşluğunu kıran ilahi bir terbiyedir. Bu emir, başarıyı yasaklamaz; başarıyı arındırır. Yardım Allah'tan geldiğinde, gerçek büyüklük daha çok secdeye yaklaşmakta, daha çok hamd etmekte ve daha çok istiğfar edebilmektedir.

"Başarı Geldiğinde Kendini Değil, Rabbini Büyütebiliyorsan; İşte O An Zafer Gerçekten Senin İçin Rahmete Dönüşür."
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt