Kedilerde Öksürük Neden Olur
Tüy Yumağı, Astım, Enfeksiyon Ve Solunum Problemleri Nasıl Ayırt Edilir
"Bir kedinin öksürüğü, bazen boğazındaki küçük bir rahatsızlık değil; nefesinin derinliklerinden gelen sessiz bir yardım çağrısıdır."
– Ersan Karavelioğlu
Kedilerde öksürük, çoğu zaman sahipler tarafından tüy yumağı çıkarma, kusacak gibi öğürme, hırıltı, hapşırma veya boğaza bir şey takılmış gibi hareket etme ile karıştırılabilir. Oysa gerçek öksürük, kedinin solunum yollarından gelen bir reflekstir ve özellikle akciğerler, bronşlar, alt solunum yolları, astım, bronşit, enfeksiyon, alerjik tahriş, kalp-damar sistemiyle ilişkili bazı sorunlar veya nadiren daha ciddi hastalıklarla bağlantılı olabilir.
Kedilerde öksürük asla hafife alınmamalıdır. Çünkü kedilerde öksürük, köpeklerdeki kadar sıradan bir belirti değildir. VCA Hospitals, kedilerde öksürüğün genellikle alt solunum yollarını etkileyen inflamatuvar bir problemin, özellikle de bronşit benzeri durumların belirtisi olabileceğini belirtir. Cornell Feline Health Center ise feline astımda öksürük, hırıltı, hızlı solunum, zor nefes alma ve ağzı açık nefes alma gibi belirtilerin görülebileceğini vurgular.
Kedilerde Öksürük Nedir
Öksürük, solunum yollarındaki tahrişi, mukusu, iltihabı veya daralmayı dışarı atmaya çalışan koruyucu bir reflekstir. Kedinin boğazından, nefes borusundan, bronşlarından veya akciğerlerine giden yollardan gelen bir uyarı, öksürük hareketini başlatabilir.
| Belirti | Görünüm |
|---|---|
| Boynu ileri uzatma | Kedi başını öne doğru çıkarır |
| Vücudu yere yakın tutma | Çömelmiş gibi durabilir |
| Karından itme hareketi | Nefesi zorla dışarı vermeye çalışır |
| Kuru, hırıltılı ses | Astım veya bronşit düşündürebilir |
| Islak, balgamlı ses | Enfeksiyon veya mukus birikimi olabilir |
| Öğürmeye benzeyen hareket | Tüy yumağıyla karışabilir |
Öksürük, kedinin nefes yollarında bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren önemli bir işarettir. Tek bir öksürük her zaman panik sebebi olmayabilir; fakat tekrarlayan, şiddetlenen, hırıltıyla gelen veya nefes zorluğu eşlik eden öksürük mutlaka ciddiye alınmalıdır.
Kedi Gerçekten Öksürüyor Mu, Yoksa Tüy Yumağı Mı Çıkarmaya Çalışıyor
Kedilerde en büyük karışıklık buradadır. Birçok kişi kedisinin öksürdüğünü sanırken aslında kedi tüy yumağı çıkarmaya çalışıyor olabilir. Tam tersi de mümkündür: Kedi astım veya bronşit nedeniyle öksürüyordur, fakat sahibi bunu "tüy yumağı çıkarıyor" diye düşünebilir.
Cornell Feline Health Center, sık görülen "hacking" tarzı hareketlerin her zaman tüy yumağı olmayabileceğini; bunun bazen astım gibi solunum yolu hastalıklarının belirtisi olabileceğini belirtir.
| Durum | Tüy Yumağına Daha Yakın | Gerçek Öksürüğe Daha Yakın |
|---|---|---|
| Sonuç | Genellikle tüy, sıvı veya kusmuk çıkar | Çoğu zaman hiçbir şey çıkmaz |
| Ses | Öğürme/kusma sesi baskındır | Kuru, hırıltılı veya kesik öksürük sesi olabilir |
| Vücut hareketi | Mide kasılmaları belirgindir | Göğüs ve solunum hareketi belirgindir |
| Sıklık | Ara sıra olabilir | Tekrarlıyorsa solunum sorunu düşündürür |
| Nefes | Atak dışında genellikle normaldir | Hırıltı veya zor nefes eşlik edebilir |
| Boyun duruşu | Öğürme pozisyonu | Boyun ileri uzamış, gövde yere yakın olabilir |
Buradaki altın cümle şudur: Kedi sık sık öksürür gibi yapıyor ama tüy yumağı çıkarmıyorsa, bunu tüy yumağı diye geçiştirmemek gerekir.
Kedilerde Öksürük Her Zaman Hastalık Belirtisi Midir
Tek seferlik kısa bir öksürük bazen boğaza kaçan küçük bir partikül, toz, mama kırıntısı veya geçici tahrişle ilişkili olabilir. Fakat kedilerde tekrarlayan öksürük çoğu zaman daha dikkatli değerlendirilmelidir.
| Durum | Açıklama |
|---|---|
| Tek seferlik öksürük | Boğaza kaçan küçük tahriş olabilir |
| Mama yerken kısa öksürme | Hızlı yeme veya küçük takılma olabilir |
| Tozlu ortam sonrası kısa öksürük | Geçici tahriş olabilir |
| Kedi hemen normale dönüyorsa | Acil tablo olmayabilir |
| Belirti | Neden Önemli |
|---|---|
| Tekrarlayan öksürük | Astım, bronşit veya enfeksiyon olabilir |
| Hırıltı | Alt solunum yolu daralması düşündürebilir |
| Ağzı açık nefes alma | Kedilerde acil belirti olabilir |
| Hızlı solunum | Solunum sıkıntısı belirtisi olabilir |
| Halsizlik | Sistemik hastalık işareti |
| İştahsızlık | Enfeksiyon veya solunum rahatsızlığı eşlik edebilir |
| Mavi/mor diş etleri | Oksijenlenme sorunu, acil durum |
PetMD, kedide öksürüğe anormal solunum, mavimsi diş etleri, kanlı mukus veya halsizlik eşlik ediyorsa acil veteriner bakımı gerektiğini belirtir.
Kedilerde Öksürüğün En Yaygın Nedenleri Nelerdir
Kedilerde öksürüğün nedeni tek bir başlıkla açıklanamaz. Öksürüğün süresi, sesi, atak biçimi, eşlik eden hırıltı, burun-göz akıntısı, iştah, enerji, nefes sayısı ve ortam tetikleyicileri birlikte değerlendirilmelidir.
| Neden | Açıklama |
|---|---|
| Feline astım | Bronşların daralması ve iltihaplanmasıyla öksürük/hırıltı yapabilir |
| Kronik bronşit | Uzun süreli hava yolu iltihabı ve sık öksürük oluşturabilir |
| Üst/alt solunum yolu enfeksiyonları | Öksürük, hapşırma, akıntı ve halsizlikle seyredebilir |
| Alerjik tahriş | Toz, duman, parfüm, kum tozu ve kimyasallar tetikleyebilir |
| Tüy yumağıyla karışan öğürme | Gerçek öksürük gibi görünebilir |
| Yabancı cisim | Ani öksürük ve boğulma hissi oluşturabilir |
| Paraziter hastalıklar | Bazı akciğer parazitleri öksürüğe yol açabilir |
| Kalp veya dolaşım sorunları | Kedilerde köpeklere göre farklı seyreder; veteriner değerlendirmesi gerekir |
| Tümör veya yapısal sorunlar | Özellikle kronik ve açıklanamayan öksürükte düşünülür |
VCA, kedilerde öksürüğün genellikle alt solunum yolu inflamasyonuyla ilişkili olduğunu ve enfeksiyonların da bu tabloya katkı sağlayabileceğini belirtir.
Feline Astım Nedir
Kedilerde Öksürüğün En Önemli Nedenlerinden Biri
Feline astım, kedinin alt solunum yollarında iltihap, hassasiyet ve bronş daralmasıyla ortaya çıkan ciddi bir solunum hastalığıdır. Astımda bronşlar daralır, hava geçişi zorlaşır ve kedi öksürük, hırıltı veya nefes zorluğu yaşayabilir.
Cornell Feline Health Center, astımlı kedilerde öksürük veya hacking, hırıltı, hızlı solunum, zor nefes alma, ağzı açık nefes alma gibi belirtilerin görülebileceğini; bu belirtilerin hafif kronik öksürükten akut solunum krizine kadar değişebileceğini belirtir.
| Belirti | Açıklama |
|---|---|
| Kuru öksürük | Sık ve tekrarlayıcı olabilir |
| Hırıltı | Nefes verirken duyulabilir |
| Boynu ileri uzatma | Daha rahat nefes alma çabası |
| Çömelmiş duruş | Gövde yere yakın olabilir |
| Hızlı solunum | Solunum eforu artar |
| Ağzı açık nefes alma | Acil durum belirtisi olabilir |
| Ataklar hâlinde gelme | Bazen aralıklı, bazen şiddetli olabilir |
Astım, kendiliğinden geçmesini beklemenin doğru olmadığı bir durumdur. Çünkü hafif başlayan belirtiler zamanla ağırlaşabilir.
Astım Atağı Nasıl Görünür
Astım atağı sırasında kedi birden durabilir, boynunu ileri uzatabilir, gövdesini yere yaklaştırabilir ve nefes almakta zorlanıyormuş gibi görünebilir. Öksürükle birlikte hırıltı duyulabilir. Bazı kedilerde göğüs ve karın hareketleri belirginleşir.
Cornell'in feline astım bilgilendirmesinde, astım atağı sırasında kedinin nefesinin hızlanabileceği, ağzı açık nefes almaya çalışabileceği, göğüs ve karın hareketlerinin anormalleşebileceği ve nefes verirken hırıltı duyulabileceği aktarılır.
| Belirti | Anlamı |
|---|---|
| Ağzı açık nefes alma | Kedilerde ciddi solunum sıkıntısı |
| Hızlı ve yüzeysel nefes | Hava yetmiyor olabilir |
| Göğüs-karın eforunun artması | Solunum kasları zorlanır |
| Mavi/mor diş etleri | Oksijenlenme sorunu |
| Panik veya hareketsizlik | Solunum krizi olabilir |
| Hırıltı ve öksürük birlikte | Alt hava yolu daralması |
Bu belirtiler varsa evde beklemek, buhar denemek, insan ilacı vermek veya tüy yumağı sanmak çok risklidir. Acil veteriner değerlendirmesi gerekir.
Bronşit Kedilerde Öksürük Yapar Mı
Evet. Bronşit, bronşların iltihaplanmasıdır ve kedilerde öksürüğün önemli nedenlerinden biridir. Akut bronşit enfeksiyon veya tahriş sonrası gelişebilir; kronik bronşit ise uzun süreli hava yolu inflamasyonu ile ilişkili olabilir.
VCA'nın astım ve bronşit bilgilendirmesine göre kedilerde astım ve bronşitin en yaygın belirtileri öksürük ve solunum sıkıntısıdır; açık ağız solunumu ve nefes darlığı da görülebilir.
| Belirti | Açıklama |
|---|---|
| Sık öksürük | Uzun süreli olabilir |
| Kuru veya ıslak ses | Mukus durumuna göre değişebilir |
| Egzersizle artma | Hareket sonrası belirginleşebilir |
| Hırıltı | Hava yolları daralmış olabilir |
| Nefes eforu | Daha ağır durumlarda görülür |
| Tekrarlayan ataklar | Kronikleşme düşündürebilir |
Kronik öksürükte "alıştı, hep böyle" demek doğru değildir. Çünkü kronik hava yolu hastalıkları zamanla akciğer dokusunu ve solunum kalitesini etkileyebilir.
Tüy Yumağı Öksürüğe Benzer Mi
Evet, tüy yumağı çıkarma hareketi öksürüğe çok benzeyebilir. Kedi boynunu uzatır, gövdesini kasar, öğürür ve sanki öksürüyormuş gibi ses çıkarabilir. Fakat gerçek tüy yumağı olayında genellikle mide kaynaklı bir öğürme vardır ve çoğu zaman sonunda tüy, sıvı ya da kusmuk benzeri bir materyal çıkar.
| Gözlem | Tüy Yumağı Lehine | Solunum Sorunu Lehine |
|---|---|---|
| Sonunda materyal çıkıyor mu | Evet, tüy/kusmuk çıkabilir | Genelde çıkmaz |
| Ses nereden geliyor gibi | Mide/öğürme sesi | Göğüs/hırıltı sesi |
| Atak ne kadar sık | Ara sıra olabilir | Sık ve tekrarlayan olabilir |
| Nefes etkileniyor mu | Genelde hayır | Hırıltı/zor nefes olabilir |
| Atak sonrası kedi nasıl | Rahatlayabilir | Hâlâ zorlanabilir |
| Göz-burun akıntısı var mı | Genellikle yok | Enfeksiyonda olabilir |
Cornell, tüy yumağı gibi görülen sık hacking hareketlerinin aslında astım gibi solunum hastalıklarının belirtisi olabileceğini ve bu durumda veteriner değerlendirmesinin gerekli olabileceğini belirtir.
Enfeksiyonlar Kedilerde Öksürük Yapar Mı
Evet. Kedilerde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları öksürüğe neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hapşırma, burun akıntısı, göz akıntısı ve ağız yaraları daha belirgin olabilirken; alt solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük, hızlı solunum, zor nefes alma ve halsizlik daha dikkat çekici olabilir.
Cornell, üst solunum yolu enfeksiyonlarında göz veya burundan şeffaf ya da renkli akıntı, öksürük, hapşırma, konjonktivit, ağız ülserleri, halsizlik ve iştahsızlık görülebileceğini belirtir. Alt solunum yolu enfeksiyonlarında ise öksürük, halsizlik, iştahsızlık, zor veya hızlı solunum görülebilir.
| Enfeksiyon Belirtisi | Ne Düşündürür |
|---|---|
| Öksürük + hapşırma | Üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir |
| Öksürük + burun akıntısı | Viral/bakteriyel enfeksiyon olabilir |
| Öksürük + göz akıntısı | Üst solunum yolu ve konjonktivit eşlik edebilir |
| Öksürük + ateş/halsizlik | Sistemik enfeksiyon ihtimali |
| Öksürük + hızlı solunum | Alt solunum yolu etkilenimi |
| Öksürük + iştahsızlık | Veteriner kontrolü gerektirir |
Öksürüğe hastalık hâli eşlik ediyorsa evde beklemek yerine veteriner görüşü daha güvenlidir.

Alerji Ve Ortam Tahrişi Öksürük Yapar Mı
Evet. Kedilerin solunum yolları toz, duman, kimyasal koku, parfüm, tütsü, sprey, küf ve tozlu kedi kumuna karşı hassas olabilir. Bu maddeler hava yollarını tahriş ederek öksürük veya astım benzeri atakları tetikleyebilir.
| Tetikleyici | Etkisi |
|---|---|
| Tozlu kedi kumu | Burun ve bronş tahrişi yapabilir |
| Sigara dumanı | Solunum yollarını ciddi tahriş eder |
| Parfüm/oda spreyi | Hassas kedilerde öksürük tetikleyebilir |
| Tütsü ve aromatik yağlar | Kediler için rahatsız edici ve riskli olabilir |
| Temizlik kimyasalları | Solunum mukozasını tahriş edebilir |
| Küf ve nem | Solunum hassasiyetini artırabilir |
| Polen | Alerjik reaksiyonları tetikleyebilir |
Özellikle astım eğilimli kedilerde çevresel temizlik çok önemlidir. Fakat öksürük devam ediyorsa yalnızca ortam düzenlemesiyle yetinmek doğru değildir; altta astım, bronşit veya enfeksiyon olabilir.

Kedilerde Hırıltı Ne Anlama Gelir
Hırıltı, hava yollarının daraldığını, mukusla dolduğunu veya iltihaplandığını düşündürebilir. Öksürükle birlikte hırıltı varsa özellikle astım, bronşit veya alt solunum yolu hastalıkları akla gelir.
| Durum | Açıklama |
|---|---|
| Astım | Bronş daralması nedeniyle hırıltı oluşabilir |
| Bronşit | İltihap ve mukus hırıltı yapabilir |
| Alt solunum yolu enfeksiyonu | Akciğer ve bronşlar etkilenebilir |
| Alerjik tahriş | Hava yolu hassasiyeti artabilir |
| Yoğun mukus | Hava geçişi daralabilir |
| Solunum krizi | Hırıltı + nefes zorluğu acil olabilir |
VCA, astım ve bronşitte öksürüğün önemli bir bulgu olduğunu ve kedilerde öksürüğe yol açan nedenlerin nispeten az olduğunu belirtir. Bu yüzden hırıltılı öksürük "basit tüy yumağı" diye küçümsenmemelidir.

Kedilerde Öksürük Kalp Hastalığıyla İlgili Olabilir Mi
Köpeklerde öksürük kalp hastalığıyla daha sık ilişkilendirilebilir; kedilerde ise durum daha karmaşıktır. Kedilerde kalp hastalıkları bazen öksürükten çok hızlı solunum, zor nefes alma, halsizlik, çabuk yorulma, arka bacaklarda ani güçsüzlük veya genel düşkünlük gibi belirtilerle fark edilebilir.
Bu nedenle kedide solunum belirtisi varsa "kalp mi, akciğer mi, astım mı" ayrımını evde yapmak mümkün değildir. Veteriner muayenesi, akciğer dinleme, röntgen, kan testleri ve gerektiğinde kalp değerlendirmesi gerekebilir.
| Belirti | Dikkat |
|---|---|
| Hızlı solunum | Kalp veya akciğer sorunu olabilir |
| Zor nefes alma | Acil değerlendirme gerekir |
| Ağzı açık nefes | Kedilerde acil belirtidir |
| Halsizlik | Sistemik hastalık olabilir |
| Öksürük + hırıltı | Astım/bronşit daha olası olabilir |
| Soluk veya mor diş etleri | Oksijenlenme sorunu olabilir |
Kedilerde nefesle ilgili belirtilerde evde tahmin yürütmek yerine hızlı değerlendirme daha doğru yaklaşımdır.

Kedinin Nefes Sayısı Nasıl Kontrol Edilir
Öksürük yaşayan kedide evde yapılabilecek en önemli gözlemlerden biri dinlenme hâlindeki solunum sayısını takip etmektir. Kedi uyurken veya sakin yatarken göğüs hareketleri sayılabilir. Bir göğüs yükselip alçaldığında bir nefes olarak kabul edilir.
Cornell, alt solunum yolu enfeksiyonlarında zor veya hızlı solunum görülebileceğini ve dinlenme hâlindeki solunum sayısının dakikada 35'i aşmaması gerektiğini belirtir.
| Adım | Uygulama |
|---|---|
| Kedi sakin olmalı | Oyun sonrası sayım yanıltabilir |
| Göğüs hareketini izle | Bir kalkış-iniş bir nefes sayılır |
| 30 saniye say | Sonucu ikiyle çarp |
| Dakikalık değeri not et | Tekrar eden ölçümler daha anlamlıdır |
| Eforu da gözlemle | Sadece sayı değil, zorlanma da önemlidir |

Öksürük Sırasında Video Çekmek Neden Faydalıdır
Kediler veteriner kliniğinde her zaman öksürmeyebilir. Bu yüzden evde yaşanan atağı kısa bir video ile kaydetmek, veteriner hekimin öksürük mü, öğürme mi, ters hapşırma mı, tüy yumağı mı yoksa solunum sıkıntısı mı olduğunu ayırt etmesine yardımcı olabilir.
| Dikkat Noktası | Neden Faydalı |
|---|---|
| Kedinin tüm vücudu görünsün | Duruş ve nefes eforu anlaşılır |
| Ses net olsun | Öksürük/hırıltı ayrımı yapılabilir |
| Atak süresi kaydedilsin | Ne kadar sürdüğü görülür |
| Sonunda bir şey çıkıyor mu | Tüy yumağı ayrımı yapılabilir |
| Atak sonrası davranış görünsün | Toparlanma durumu anlaşılır |
Bu video veteriner için çok değerli olabilir. Çünkü sahibin "öksürüyor gibi" diye anlattığı şey bazen tüy yumağı, bazen astım atağı, bazen de kusma hareketi olabilir.

Evde Öksüren Kediye Nasıl Destek Olunur
Evde destek, sadece kedinin konforunu artırmaya yöneliktir; tanı ve tedavinin yerine geçmez. Özellikle tekrarlayan öksürük, hırıltı veya nefes zorluğu varsa veteriner kontrolü gerekir.
| Destek | Faydası |
|---|---|
| Tozsuz kedi kumu kullanmak | Solunum tahrişini azaltabilir |
| Sigara dumanından uzak tutmak | Bronşları korur |
| Parfüm ve oda spreyini kaldırmak | Koku kaynaklı tetiklenmeyi azaltır |
| Tütsü ve aromatik yağlardan kaçınmak | Solunum hassasiyetini azaltır |
| Evi havalandırmak | Hava kalitesini iyileştirir |
| Stresi azaltmak | Astım ve viral alevlenmelerde destek olabilir |
| Kediyi zorlamamak | Nefes sıkıntısında panik artabilir |
| Atağı video kaydetmek | Veteriner değerlendirmesine yardımcı olur |
Ancak kedi öksürürken ağzı açık nefes alıyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa veya morarma varsa ev desteğiyle zaman kaybedilmemelidir.

Evde Hangi Uygulamalar Kesinlikle Yapılmamalıdır
Kedilerde öksürük için insan ilaçları, şuruplar, antibiyotikler, buhar yöntemleri veya bitkisel yağlar bilinçsizce kullanılmamalıdır. Kedilerin metabolizması farklıdır ve insanlarda kullanılan birçok ürün kediler için zararlı olabilir.
| Uygulama | Neden Riskli |
|---|---|
| İnsan öksürük şurubu vermek | Kediler için toksik olabilir |
| Antibiyotik başlamak | Tanısız ve yanlış tedavi riski |
| Astım ilacı kullanmak | Doz ve form veteriner belirlemelidir |
| Mentol/nane/okaliptüs kullanmak | Kedilerde tahriş ve toksisite riski |
| Sıcak buhara zorla tutmak | Yanık ve panik riski |
| Burna/ağza sıvı vermeye çalışmak | Aspirasyon riski |
| Tüy yumağı macunuyla geçiştirmek | Astım veya bronşit gecikebilir |
| Öksürük sırasında kediyi sıkıştırmak | Solunum stresini artırabilir |
Temel kural şudur: Kedinin öksürüğü solunum belirtisidir; insan ilacıyla, tahminle veya "tüy yumağıdır" diyerek geçiştirilmez.

Hangi Durumlarda Acil Veterinere Gidilmelidir
Bazı öksürük belirtileri acildir. Kediler nefes darlığını saklayabilir; belirti belirginleştiğinde durum ciddi olabilir.
| Belirti | Neden Acil |
|---|---|
| Ağzı açık nefes alma | Kedilerde ciddi solunum sıkıntısı |
| Mavi/mor diş etleri | Oksijenlenme bozukluğu |
| Hızlı ve zor nefes alma | Akciğer/bronş problemi olabilir |
| Karın kaslarıyla nefes alma | Solunum eforu artmıştır |
| Öksürükle birlikte bayılma | Ciddi dolaşım/solunum sorunu |
| Kanlı mukus | Travma, enfeksiyon veya ciddi hastalık |
| Şiddetli halsizlik | Sistemik bozulma belirtisi |
| Yavru kedide öksürük ve halsizlik | Hızlı kötüleşebilir |
| Öksürük ataklarının sıklaşması | Astım/bronşit ağırlaşabilir |
Cornell, akut solunum hastalığında zor nefes alma, bayılma, soluk veya mavimsi dudak/diş eti/burun dokusu gibi belirtilerin görülebileceğini ve ağır akut ataklarda veteriner tedavisi gecikirse ölümcül sonuçlar doğabileceğini belirtir.

Veteriner Hekim Öksüren Kedide Neleri Değerlendirir
Veteriner hekim, öksürüğün kaynağını anlamak için kedinin genel durumunu, solunum seslerini, akciğer alanlarını, ateşini, ağız-burun-göz bulgularını ve öksürüğün biçimini değerlendirir. Gerekirse ek testler yapılabilir.
| Değerlendirme | Amaç |
|---|---|
| Fizik muayene | Genel sağlık ve solunum eforu |
| Akciğer dinleme | Hırıltı, çatırdama, hava akımı |
| Röntgen | Astım, bronşit, enfeksiyon veya diğer akciğer bulguları |
| Kan testleri | Enfeksiyon, inflamasyon, genel durum |
| Dışkı/parazit değerlendirmesi | Bazı paraziter nedenleri dışlamak |
| Solunum yolu testleri | Enfeksiyon etkenlerini araştırmak |
| Kalp değerlendirmesi | Gerektiğinde kalp kaynaklı sorunları ayırmak |
Tedavi, nedene göre değişir. Astımda yaklaşım farklıdır, enfeksiyonda farklıdır, yabancı cisimde farklıdır, tüy yumağı sorununda farklıdır. Bu yüzden doğru tanı çok değerlidir.

Son Söz
Kedinin Öksürüğü Bize Ne Söyler
Kedilerde öksürük, küçük bir ses gibi duyulsa da çoğu zaman solunum yollarının derinliklerinden gelen önemli bir haberdir. Bazen tüy yumağıyla karışır, bazen hafif bir tahriş gibi görünür, bazen de astım, bronşit, enfeksiyon veya ciddi bir solunum sıkıntısının ilk işareti olabilir.
Bu yüzden kedinin öksürüğünü değerlendirirken yalnızca sesine değil; atak sıklığına, vücut duruşuna, hırıltıya, nefes sayısına, ağzı açık nefes alıp almadığına, göz-burun akıntısına, iştahına, enerjisine ve atak sonunda tüy yumağı çıkıp çıkmadığına bakmak gerekir.
Ara sıra tüy yumağı çıkarmak farklıdır; tekrarlayan kuru öksürük, hırıltılı nefes, boynu uzatarak çömelme, ağzı açık soluma, halsizlik veya morumsu diş etleri çok daha ciddi bir tablonun habercisi olabilir. Kedinin nefesi, onun yaşam ipliğidir; o ipteki en küçük düğüm bile dikkatle çözülmelidir.
"Bir kedinin öksürüğünü duymak, onun nefesine kulak vermektir; nefese kulak veren insan, sevginin en uyanık hâline yaklaşır."
– Ersan Karavelioğlu