🐾 Kedilerde Öksürük Neden Olur ❓ Tüy Yumağı, Astım, Enfeksiyon Ve Solunum Problemleri Nasıl Ayırt Edilir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,276
2,711,532
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🐾 Kedilerde Öksürük Neden Olur ❓ Tüy Yumağı, Astım, Enfeksiyon Ve Solunum Problemleri Nasıl Ayırt Edilir ❓

"Bir kedinin öksürüğü, bazen boğazındaki küçük bir rahatsızlık değil; nefesinin derinliklerinden gelen sessiz bir yardım çağrısıdır."
– Ersan Karavelioğlu

Kedilerde öksürük, çoğu zaman sahipler tarafından tüy yumağı çıkarma, kusacak gibi öğürme, hırıltı, hapşırma veya boğaza bir şey takılmış gibi hareket etme ile karıştırılabilir. Oysa gerçek öksürük, kedinin solunum yollarından gelen bir reflekstir ve özellikle akciğerler, bronşlar, alt solunum yolları, astım, bronşit, enfeksiyon, alerjik tahriş, kalp-damar sistemiyle ilişkili bazı sorunlar veya nadiren daha ciddi hastalıklarla bağlantılı olabilir.

Kedilerde öksürük asla hafife alınmamalıdır. Çünkü kedilerde öksürük, köpeklerdeki kadar sıradan bir belirti değildir. VCA Hospitals, kedilerde öksürüğün genellikle alt solunum yollarını etkileyen inflamatuvar bir problemin, özellikle de bronşit benzeri durumların belirtisi olabileceğini belirtir. Cornell Feline Health Center ise feline astımda öksürük, hırıltı, hızlı solunum, zor nefes alma ve ağzı açık nefes alma gibi belirtilerin görülebileceğini vurgular.

1️⃣ Kedilerde Öksürük Nedir ❓

Öksürük, solunum yollarındaki tahrişi, mukusu, iltihabı veya daralmayı dışarı atmaya çalışan koruyucu bir reflekstir. Kedinin boğazından, nefes borusundan, bronşlarından veya akciğerlerine giden yollardan gelen bir uyarı, öksürük hareketini başlatabilir.

🐾 Kedilerde öksürük genellikle şöyle görünür:

BelirtiGörünüm
Boynu ileri uzatmaKedi başını öne doğru çıkarır
Vücudu yere yakın tutmaÇömelmiş gibi durabilir
Karından itme hareketiNefesi zorla dışarı vermeye çalışır
Kuru, hırıltılı sesAstım veya bronşit düşündürebilir
Islak, balgamlı sesEnfeksiyon veya mukus birikimi olabilir
Öğürmeye benzeyen hareketTüy yumağıyla karışabilir

Öksürük, kedinin nefes yollarında bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren önemli bir işarettir. Tek bir öksürük her zaman panik sebebi olmayabilir; fakat tekrarlayan, şiddetlenen, hırıltıyla gelen veya nefes zorluğu eşlik eden öksürük mutlaka ciddiye alınmalıdır.

2️⃣ Kedi Gerçekten Öksürüyor Mu, Yoksa Tüy Yumağı Mı Çıkarmaya Çalışıyor ❓

Kedilerde en büyük karışıklık buradadır. Birçok kişi kedisinin öksürdüğünü sanırken aslında kedi tüy yumağı çıkarmaya çalışıyor olabilir. Tam tersi de mümkündür: Kedi astım veya bronşit nedeniyle öksürüyordur, fakat sahibi bunu "tüy yumağı çıkarıyor" diye düşünebilir.

Cornell Feline Health Center, sık görülen "hacking" tarzı hareketlerin her zaman tüy yumağı olmayabileceğini; bunun bazen astım gibi solunum yolu hastalıklarının belirtisi olabileceğini belirtir.

DurumTüy Yumağına Daha YakınGerçek Öksürüğe Daha Yakın
SonuçGenellikle tüy, sıvı veya kusmuk çıkarÇoğu zaman hiçbir şey çıkmaz
SesÖğürme/kusma sesi baskındırKuru, hırıltılı veya kesik öksürük sesi olabilir
Vücut hareketiMide kasılmaları belirgindirGöğüs ve solunum hareketi belirgindir
SıklıkAra sıra olabilirTekrarlıyorsa solunum sorunu düşündürür
NefesAtak dışında genellikle normaldirHırıltı veya zor nefes eşlik edebilir
Boyun duruşuÖğürme pozisyonuBoyun ileri uzamış, gövde yere yakın olabilir

Buradaki altın cümle şudur: Kedi sık sık öksürür gibi yapıyor ama tüy yumağı çıkarmıyorsa, bunu tüy yumağı diye geçiştirmemek gerekir.

3️⃣ Kedilerde Öksürük Her Zaman Hastalık Belirtisi Midir ❓

Tek seferlik kısa bir öksürük bazen boğaza kaçan küçük bir partikül, toz, mama kırıntısı veya geçici tahrişle ilişkili olabilir. Fakat kedilerde tekrarlayan öksürük çoğu zaman daha dikkatli değerlendirilmelidir.

🐱 Daha masum görülebilecek durumlar:

DurumAçıklama
Tek seferlik öksürükBoğaza kaçan küçük tahriş olabilir
Mama yerken kısa öksürmeHızlı yeme veya küçük takılma olabilir
Tozlu ortam sonrası kısa öksürükGeçici tahriş olabilir
Kedi hemen normale dönüyorsaAcil tablo olmayabilir

🚨 Dikkat gerektiren durumlar:

BelirtiNeden Önemli ❓
Tekrarlayan öksürükAstım, bronşit veya enfeksiyon olabilir
HırıltıAlt solunum yolu daralması düşündürebilir
Ağzı açık nefes almaKedilerde acil belirti olabilir
Hızlı solunumSolunum sıkıntısı belirtisi olabilir
HalsizlikSistemik hastalık işareti
İştahsızlıkEnfeksiyon veya solunum rahatsızlığı eşlik edebilir
Mavi/mor diş etleriOksijenlenme sorunu, acil durum

PetMD, kedide öksürüğe anormal solunum, mavimsi diş etleri, kanlı mukus veya halsizlik eşlik ediyorsa acil veteriner bakımı gerektiğini belirtir.

4️⃣ Kedilerde Öksürüğün En Yaygın Nedenleri Nelerdir ❓

Kedilerde öksürüğün nedeni tek bir başlıkla açıklanamaz. Öksürüğün süresi, sesi, atak biçimi, eşlik eden hırıltı, burun-göz akıntısı, iştah, enerji, nefes sayısı ve ortam tetikleyicileri birlikte değerlendirilmelidir.

🐾 Yaygın nedenler şunlardır:

NedenAçıklama
Feline astımBronşların daralması ve iltihaplanmasıyla öksürük/hırıltı yapabilir
Kronik bronşitUzun süreli hava yolu iltihabı ve sık öksürük oluşturabilir
Üst/alt solunum yolu enfeksiyonlarıÖksürük, hapşırma, akıntı ve halsizlikle seyredebilir
Alerjik tahrişToz, duman, parfüm, kum tozu ve kimyasallar tetikleyebilir
Tüy yumağıyla karışan öğürmeGerçek öksürük gibi görünebilir
Yabancı cisimAni öksürük ve boğulma hissi oluşturabilir
Paraziter hastalıklarBazı akciğer parazitleri öksürüğe yol açabilir
Kalp veya dolaşım sorunlarıKedilerde köpeklere göre farklı seyreder; veteriner değerlendirmesi gerekir
Tümör veya yapısal sorunlarÖzellikle kronik ve açıklanamayan öksürükte düşünülür

VCA, kedilerde öksürüğün genellikle alt solunum yolu inflamasyonuyla ilişkili olduğunu ve enfeksiyonların da bu tabloya katkı sağlayabileceğini belirtir.

5️⃣ Feline Astım Nedir ❓ Kedilerde Öksürüğün En Önemli Nedenlerinden Biri​

Feline astım, kedinin alt solunum yollarında iltihap, hassasiyet ve bronş daralmasıyla ortaya çıkan ciddi bir solunum hastalığıdır. Astımda bronşlar daralır, hava geçişi zorlaşır ve kedi öksürük, hırıltı veya nefes zorluğu yaşayabilir.

Cornell Feline Health Center, astımlı kedilerde öksürük veya hacking, hırıltı, hızlı solunum, zor nefes alma, ağzı açık nefes alma gibi belirtilerin görülebileceğini; bu belirtilerin hafif kronik öksürükten akut solunum krizine kadar değişebileceğini belirtir.

🌬️ Astım belirtileri:

BelirtiAçıklama
Kuru öksürükSık ve tekrarlayıcı olabilir
HırıltıNefes verirken duyulabilir
Boynu ileri uzatmaDaha rahat nefes alma çabası
Çömelmiş duruşGövde yere yakın olabilir
Hızlı solunumSolunum eforu artar
Ağzı açık nefes almaAcil durum belirtisi olabilir
Ataklar hâlinde gelmeBazen aralıklı, bazen şiddetli olabilir

Astım, kendiliğinden geçmesini beklemenin doğru olmadığı bir durumdur. Çünkü hafif başlayan belirtiler zamanla ağırlaşabilir.

6️⃣ Astım Atağı Nasıl Görünür ❓

Astım atağı sırasında kedi birden durabilir, boynunu ileri uzatabilir, gövdesini yere yaklaştırabilir ve nefes almakta zorlanıyormuş gibi görünebilir. Öksürükle birlikte hırıltı duyulabilir. Bazı kedilerde göğüs ve karın hareketleri belirginleşir.

Cornell'in feline astım bilgilendirmesinde, astım atağı sırasında kedinin nefesinin hızlanabileceği, ağzı açık nefes almaya çalışabileceği, göğüs ve karın hareketlerinin anormalleşebileceği ve nefes verirken hırıltı duyulabileceği aktarılır.

🚨 Astım atağında acil işaretler:

BelirtiAnlamı
Ağzı açık nefes almaKedilerde ciddi solunum sıkıntısı
Hızlı ve yüzeysel nefesHava yetmiyor olabilir
Göğüs-karın eforunun artmasıSolunum kasları zorlanır
Mavi/mor diş etleriOksijenlenme sorunu
Panik veya hareketsizlikSolunum krizi olabilir
Hırıltı ve öksürük birlikteAlt hava yolu daralması

Bu belirtiler varsa evde beklemek, buhar denemek, insan ilacı vermek veya tüy yumağı sanmak çok risklidir. Acil veteriner değerlendirmesi gerekir.

7️⃣ Bronşit Kedilerde Öksürük Yapar Mı ❓

Evet. Bronşit, bronşların iltihaplanmasıdır ve kedilerde öksürüğün önemli nedenlerinden biridir. Akut bronşit enfeksiyon veya tahriş sonrası gelişebilir; kronik bronşit ise uzun süreli hava yolu inflamasyonu ile ilişkili olabilir.

VCA'nın astım ve bronşit bilgilendirmesine göre kedilerde astım ve bronşitin en yaygın belirtileri öksürük ve solunum sıkıntısıdır; açık ağız solunumu ve nefes darlığı da görülebilir.

🌫️ Bronşit belirtileri:

BelirtiAçıklama
Sık öksürükUzun süreli olabilir
Kuru veya ıslak sesMukus durumuna göre değişebilir
Egzersizle artmaHareket sonrası belirginleşebilir
HırıltıHava yolları daralmış olabilir
Nefes eforuDaha ağır durumlarda görülür
Tekrarlayan ataklarKronikleşme düşündürebilir

Kronik öksürükte "alıştı, hep böyle" demek doğru değildir. Çünkü kronik hava yolu hastalıkları zamanla akciğer dokusunu ve solunum kalitesini etkileyebilir.

8️⃣ Tüy Yumağı Öksürüğe Benzer Mi ❓

Evet, tüy yumağı çıkarma hareketi öksürüğe çok benzeyebilir. Kedi boynunu uzatır, gövdesini kasar, öğürür ve sanki öksürüyormuş gibi ses çıkarabilir. Fakat gerçek tüy yumağı olayında genellikle mide kaynaklı bir öğürme vardır ve çoğu zaman sonunda tüy, sıvı ya da kusmuk benzeri bir materyal çıkar.

🐾 Tüy yumağı ile karışan durumlar:

GözlemTüy Yumağı LehineSolunum Sorunu Lehine
Sonunda materyal çıkıyor mu ❓Evet, tüy/kusmuk çıkabilirGenelde çıkmaz
Ses nereden geliyor gibi ❓Mide/öğürme sesiGöğüs/hırıltı sesi
Atak ne kadar sık ❓Ara sıra olabilirSık ve tekrarlayan olabilir
Nefes etkileniyor mu ❓Genelde hayırHırıltı/zor nefes olabilir
Atak sonrası kedi nasıl ❓RahatlayabilirHâlâ zorlanabilir
Göz-burun akıntısı var mı ❓Genellikle yokEnfeksiyonda olabilir

Cornell, tüy yumağı gibi görülen sık hacking hareketlerinin aslında astım gibi solunum hastalıklarının belirtisi olabileceğini ve bu durumda veteriner değerlendirmesinin gerekli olabileceğini belirtir.

9️⃣ Enfeksiyonlar Kedilerde Öksürük Yapar Mı ❓

Evet. Kedilerde üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları öksürüğe neden olabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında hapşırma, burun akıntısı, göz akıntısı ve ağız yaraları daha belirgin olabilirken; alt solunum yolu enfeksiyonlarında öksürük, hızlı solunum, zor nefes alma ve halsizlik daha dikkat çekici olabilir.

Cornell, üst solunum yolu enfeksiyonlarında göz veya burundan şeffaf ya da renkli akıntı, öksürük, hapşırma, konjonktivit, ağız ülserleri, halsizlik ve iştahsızlık görülebileceğini belirtir. Alt solunum yolu enfeksiyonlarında ise öksürük, halsizlik, iştahsızlık, zor veya hızlı solunum görülebilir.

Enfeksiyon BelirtisiNe Düşündürür ❓
Öksürük + hapşırmaÜst solunum yolu enfeksiyonu olabilir
Öksürük + burun akıntısıViral/bakteriyel enfeksiyon olabilir
Öksürük + göz akıntısıÜst solunum yolu ve konjonktivit eşlik edebilir
Öksürük + ateş/halsizlikSistemik enfeksiyon ihtimali
Öksürük + hızlı solunumAlt solunum yolu etkilenimi
Öksürük + iştahsızlıkVeteriner kontrolü gerektirir

Öksürüğe hastalık hâli eşlik ediyorsa evde beklemek yerine veteriner görüşü daha güvenlidir.

1️⃣0️⃣ Alerji Ve Ortam Tahrişi Öksürük Yapar Mı ❓

Evet. Kedilerin solunum yolları toz, duman, kimyasal koku, parfüm, tütsü, sprey, küf ve tozlu kedi kumuna karşı hassas olabilir. Bu maddeler hava yollarını tahriş ederek öksürük veya astım benzeri atakları tetikleyebilir.

🌿 Tetikleyici olabilecek çevresel unsurlar:

TetikleyiciEtkisi
Tozlu kedi kumuBurun ve bronş tahrişi yapabilir
Sigara dumanıSolunum yollarını ciddi tahriş eder
Parfüm/oda spreyiHassas kedilerde öksürük tetikleyebilir
Tütsü ve aromatik yağlarKediler için rahatsız edici ve riskli olabilir
Temizlik kimyasallarıSolunum mukozasını tahriş edebilir
Küf ve nemSolunum hassasiyetini artırabilir
PolenAlerjik reaksiyonları tetikleyebilir

Özellikle astım eğilimli kedilerde çevresel temizlik çok önemlidir. Fakat öksürük devam ediyorsa yalnızca ortam düzenlemesiyle yetinmek doğru değildir; altta astım, bronşit veya enfeksiyon olabilir.

1️⃣1️⃣ Kedilerde Hırıltı Ne Anlama Gelir ❓

Hırıltı, hava yollarının daraldığını, mukusla dolduğunu veya iltihaplandığını düşündürebilir. Öksürükle birlikte hırıltı varsa özellikle astım, bronşit veya alt solunum yolu hastalıkları akla gelir.

🐱 Hırıltı şu durumlarda görülebilir:

DurumAçıklama
AstımBronş daralması nedeniyle hırıltı oluşabilir
Bronşitİltihap ve mukus hırıltı yapabilir
Alt solunum yolu enfeksiyonuAkciğer ve bronşlar etkilenebilir
Alerjik tahrişHava yolu hassasiyeti artabilir
Yoğun mukusHava geçişi daralabilir
Solunum kriziHırıltı + nefes zorluğu acil olabilir

VCA, astım ve bronşitte öksürüğün önemli bir bulgu olduğunu ve kedilerde öksürüğe yol açan nedenlerin nispeten az olduğunu belirtir. Bu yüzden hırıltılı öksürük "basit tüy yumağı" diye küçümsenmemelidir.

1️⃣2️⃣ Kedilerde Öksürük Kalp Hastalığıyla İlgili Olabilir Mi ❓

Köpeklerde öksürük kalp hastalığıyla daha sık ilişkilendirilebilir; kedilerde ise durum daha karmaşıktır. Kedilerde kalp hastalıkları bazen öksürükten çok hızlı solunum, zor nefes alma, halsizlik, çabuk yorulma, arka bacaklarda ani güçsüzlük veya genel düşkünlük gibi belirtilerle fark edilebilir.

Bu nedenle kedide solunum belirtisi varsa "kalp mi, akciğer mi, astım mı" ayrımını evde yapmak mümkün değildir. Veteriner muayenesi, akciğer dinleme, röntgen, kan testleri ve gerektiğinde kalp değerlendirmesi gerekebilir.

BelirtiDikkat
Hızlı solunumKalp veya akciğer sorunu olabilir
Zor nefes almaAcil değerlendirme gerekir
Ağzı açık nefesKedilerde acil belirtidir
HalsizlikSistemik hastalık olabilir
Öksürük + hırıltıAstım/bronşit daha olası olabilir
Soluk veya mor diş etleriOksijenlenme sorunu olabilir

Kedilerde nefesle ilgili belirtilerde evde tahmin yürütmek yerine hızlı değerlendirme daha doğru yaklaşımdır.

1️⃣3️⃣ Kedinin Nefes Sayısı Nasıl Kontrol Edilir ❓

Öksürük yaşayan kedide evde yapılabilecek en önemli gözlemlerden biri dinlenme hâlindeki solunum sayısını takip etmektir. Kedi uyurken veya sakin yatarken göğüs hareketleri sayılabilir. Bir göğüs yükselip alçaldığında bir nefes olarak kabul edilir.

Cornell, alt solunum yolu enfeksiyonlarında zor veya hızlı solunum görülebileceğini ve dinlenme hâlindeki solunum sayısının dakikada 35'i aşmaması gerektiğini belirtir.

🐾 Evde gözlem yöntemi:

AdımUygulama
Kedi sakin olmalıOyun sonrası sayım yanıltabilir
Göğüs hareketini izleBir kalkış-iniş bir nefes sayılır
30 saniye saySonucu ikiyle çarp
Dakikalık değeri not etTekrar eden ölçümler daha anlamlıdır
Eforu da gözlemleSadece sayı değil, zorlanma da önemlidir

🚨 Eğer kedi hızlı nefes alıyor, karın kaslarıyla nefes almaya çalışıyor, ağzı açık nefes alıyor veya diş etleri morumsu görünüyorsa, bu acil durumdur.

1️⃣4️⃣ Öksürük Sırasında Video Çekmek Neden Faydalıdır ❓

Kediler veteriner kliniğinde her zaman öksürmeyebilir. Bu yüzden evde yaşanan atağı kısa bir video ile kaydetmek, veteriner hekimin öksürük mü, öğürme mi, ters hapşırma mı, tüy yumağı mı yoksa solunum sıkıntısı mı olduğunu ayırt etmesine yardımcı olabilir.

🎥 Video çekerken dikkat edilecekler:

Dikkat NoktasıNeden Faydalı ❓
Kedinin tüm vücudu görünsünDuruş ve nefes eforu anlaşılır
Ses net olsunÖksürük/hırıltı ayrımı yapılabilir
Atak süresi kaydedilsinNe kadar sürdüğü görülür
Sonunda bir şey çıkıyor mu ❓Tüy yumağı ayrımı yapılabilir
Atak sonrası davranış görünsünToparlanma durumu anlaşılır

Bu video veteriner için çok değerli olabilir. Çünkü sahibin "öksürüyor gibi" diye anlattığı şey bazen tüy yumağı, bazen astım atağı, bazen de kusma hareketi olabilir.

1️⃣5️⃣ Evde Öksüren Kediye Nasıl Destek Olunur ❓

Evde destek, sadece kedinin konforunu artırmaya yöneliktir; tanı ve tedavinin yerine geçmez. Özellikle tekrarlayan öksürük, hırıltı veya nefes zorluğu varsa veteriner kontrolü gerekir.

🐾 Güvenli destek önerileri:

DestekFaydası
Tozsuz kedi kumu kullanmakSolunum tahrişini azaltabilir
Sigara dumanından uzak tutmakBronşları korur
Parfüm ve oda spreyini kaldırmakKoku kaynaklı tetiklenmeyi azaltır
Tütsü ve aromatik yağlardan kaçınmakSolunum hassasiyetini azaltır
Evi havalandırmakHava kalitesini iyileştirir
Stresi azaltmakAstım ve viral alevlenmelerde destek olabilir
Kediyi zorlamamakNefes sıkıntısında panik artabilir
Atağı video kaydetmekVeteriner değerlendirmesine yardımcı olur

Ancak kedi öksürürken ağzı açık nefes alıyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa veya morarma varsa ev desteğiyle zaman kaybedilmemelidir.

1️⃣6️⃣ Evde Hangi Uygulamalar Kesinlikle Yapılmamalıdır ❓

Kedilerde öksürük için insan ilaçları, şuruplar, antibiyotikler, buhar yöntemleri veya bitkisel yağlar bilinçsizce kullanılmamalıdır. Kedilerin metabolizması farklıdır ve insanlarda kullanılan birçok ürün kediler için zararlı olabilir.

🚫 Yapılmaması gerekenler:

UygulamaNeden Riskli ❓
İnsan öksürük şurubu vermekKediler için toksik olabilir
Antibiyotik başlamakTanısız ve yanlış tedavi riski
Astım ilacı kullanmakDoz ve form veteriner belirlemelidir
Mentol/nane/okaliptüs kullanmakKedilerde tahriş ve toksisite riski
Sıcak buhara zorla tutmakYanık ve panik riski
Burna/ağza sıvı vermeye çalışmakAspirasyon riski
Tüy yumağı macunuyla geçiştirmekAstım veya bronşit gecikebilir
Öksürük sırasında kediyi sıkıştırmakSolunum stresini artırabilir

Temel kural şudur: Kedinin öksürüğü solunum belirtisidir; insan ilacıyla, tahminle veya "tüy yumağıdır" diyerek geçiştirilmez.

1️⃣7️⃣ Hangi Durumlarda Acil Veterinere Gidilmelidir ❓

Bazı öksürük belirtileri acildir. Kediler nefes darlığını saklayabilir; belirti belirginleştiğinde durum ciddi olabilir.

🚨 Acil veteriner gerektiren belirtiler:

BelirtiNeden Acil ❓
Ağzı açık nefes almaKedilerde ciddi solunum sıkıntısı
Mavi/mor diş etleriOksijenlenme bozukluğu
Hızlı ve zor nefes almaAkciğer/bronş problemi olabilir
Karın kaslarıyla nefes almaSolunum eforu artmıştır
Öksürükle birlikte bayılmaCiddi dolaşım/solunum sorunu
Kanlı mukusTravma, enfeksiyon veya ciddi hastalık
Şiddetli halsizlikSistemik bozulma belirtisi
Yavru kedide öksürük ve halsizlikHızlı kötüleşebilir
Öksürük ataklarının sıklaşmasıAstım/bronşit ağırlaşabilir

Cornell, akut solunum hastalığında zor nefes alma, bayılma, soluk veya mavimsi dudak/diş eti/burun dokusu gibi belirtilerin görülebileceğini ve ağır akut ataklarda veteriner tedavisi gecikirse ölümcül sonuçlar doğabileceğini belirtir.

1️⃣8️⃣ Veteriner Hekim Öksüren Kedide Neleri Değerlendirir ❓

Veteriner hekim, öksürüğün kaynağını anlamak için kedinin genel durumunu, solunum seslerini, akciğer alanlarını, ateşini, ağız-burun-göz bulgularını ve öksürüğün biçimini değerlendirir. Gerekirse ek testler yapılabilir.

🐾 Değerlendirme şu alanları kapsayabilir:

DeğerlendirmeAmaç
Fizik muayeneGenel sağlık ve solunum eforu
Akciğer dinlemeHırıltı, çatırdama, hava akımı
RöntgenAstım, bronşit, enfeksiyon veya diğer akciğer bulguları
Kan testleriEnfeksiyon, inflamasyon, genel durum
Dışkı/parazit değerlendirmesiBazı paraziter nedenleri dışlamak
Solunum yolu testleriEnfeksiyon etkenlerini araştırmak
Kalp değerlendirmesiGerektiğinde kalp kaynaklı sorunları ayırmak

Tedavi, nedene göre değişir. Astımda yaklaşım farklıdır, enfeksiyonda farklıdır, yabancı cisimde farklıdır, tüy yumağı sorununda farklıdır. Bu yüzden doğru tanı çok değerlidir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Kedinin Öksürüğü Bize Ne Söyler ❓

Kedilerde öksürük, küçük bir ses gibi duyulsa da çoğu zaman solunum yollarının derinliklerinden gelen önemli bir haberdir. Bazen tüy yumağıyla karışır, bazen hafif bir tahriş gibi görünür, bazen de astım, bronşit, enfeksiyon veya ciddi bir solunum sıkıntısının ilk işareti olabilir.

Bu yüzden kedinin öksürüğünü değerlendirirken yalnızca sesine değil; atak sıklığına, vücut duruşuna, hırıltıya, nefes sayısına, ağzı açık nefes alıp almadığına, göz-burun akıntısına, iştahına, enerjisine ve atak sonunda tüy yumağı çıkıp çıkmadığına bakmak gerekir.

Ara sıra tüy yumağı çıkarmak farklıdır; tekrarlayan kuru öksürük, hırıltılı nefes, boynu uzatarak çömelme, ağzı açık soluma, halsizlik veya morumsu diş etleri çok daha ciddi bir tablonun habercisi olabilir. Kedinin nefesi, onun yaşam ipliğidir; o ipteki en küçük düğüm bile dikkatle çözülmelidir. 🐾

"Bir kedinin öksürüğünü duymak, onun nefesine kulak vermektir; nefese kulak veren insan, sevginin en uyanık hâline yaklaşır."
– Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt