🌠 Emmanuel Levinas'a Göre Sonsuzluk Nedir ❓ Totalite, Öteki, Yüz Ve Etik Aşkınlık Nasıl Açıklanır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,160
2,711,494
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌠 Emmanuel Levinas'a Göre Sonsuzluk Nedir ❓ Totalite, Öteki, Yüz Ve Etik Aşkınlık Nasıl Açıklanır ❓

“Sonsuzluk, gökyüzünün uzaklığında değil; başkasının yüzünde tüketemediğimiz insanlık derinliğinde belirir.”
— Ersan Karavelioğlu

Emmanuel Levinas'a göre sonsuzluk, matematiksel bir sınırsızlık, soyut bir uzay genişliği ya da yalnızca metafizik bir fikir değildir. Levinas'ın düşüncesinde sonsuzluk, en derin anlamıyla Öteki'nin benim kavrayışımdan taşmasıdır. Yani karşımda duran insanı ne kadar tanımlarsam tanımlayayım, ne kadar açıklarsam açıklayayım, ne kadar sınıflandırırsam sınıflandırayım; o insan benim bilgimden, kavramlarımdan ve kontrolümden daima daha fazladır.

Levinas'ın Totalite Ve Sonsuzluk adlı düşünsel çizgisinde iki büyük kavram karşı karşıya gelir: totalite ve sonsuzluk. Totalite, her şeyi bir sistemin içine alma, bütüne katma, açıklama, düzenleme ve kontrol etme eğilimidir. Sonsuzluk ise bu kapatıcı bütünlüğe sığmayan, benim ben merkezli dünyamı aşan ve bana etik sorumluluk yükleyen başkalık alanıdır.

Bu yüzden Levinas için sonsuzluk, uzaklarda aranacak soyut bir sır değildir. O, karşımda duran insanın yüzünde, kırılganlığında, acısında, benden bağımsız varlığında ve bana yönelttiği etik çağrıda görünür.

1️⃣ Levinas'a Göre Sonsuzluk Nedir ❓

Levinas'a göre sonsuzluk, Öteki'nin benim düşünceme, bilgime ve kavramlarıma tamamen sığmayan derinliğidir. Burada sonsuzluk, sayısal ya da kozmolojik bir sonsuzluk değildir. Daha çok, başkasının indirgenemez insanlığıdır.

Bir insanı tanıyabilirim.
Onun hakkında bilgi sahibi olabilirim.
Hikayesini dinleyebilirim.
Davranışlarını yorumlayabilirim.
Kimliğini, mesleğini, kültürünü, geçmişini öğrenebilirim.

Ama bütün bunlar, onun insan olarak varlığını bitirmez.

🌠 Sonsuzluk, karşımızdaki insanın bildiklerimizden daima fazla oluşudur.

Levinas'ın düşüncesinde bu çok önemlidir. Çünkü insan, başkasını tamamen anladığını sandığında onu kendi zihninin içine kapatma tehlikesi taşır. Oysa Öteki, benim anladığımdan daha derindir. Onun yüzü, bana kendisini tam olarak tüketemeyeceğimi gösterir.

Bu yüzden sonsuzluk, Levinas'ta başkasının bana sığmayan varlığıdır.

2️⃣ Totalite Nedir ❓

Totalite, her şeyi bir bütünün, sistemin, düzenin veya kavramın içine kapatma eğilimidir. İnsan zihni dünyayı anlamak için sınıflandırır, adlandırır, düzenler ve açıklamalar kurar. Bu belli ölçüde gereklidir. Fakat Levinas'a göre totalite, başkasının başkalığını yok ettiğinde tehlikeli hale gelir.

Totalite şöyle çalışır:

Farklı olanı aynıya indirger.
Başkasını kategoriye kapatır.
Öteki'ni sistemin parçası yapar.
İnsan yüzünü kavrama dönüştürür.
Canlı ilişkiyi soyut düzene sıkıştırır.

🏛️ Totalite, dünyayı anlaşılır kılar; fakat bazen insanı görünmezleştirir.

Bir insan yalnızca “göçmen”, “hasta”, “fakir”, “zengin”, “rakip”, “düşman”, “müşteri”, “seçmen” veya “problem” olarak görüldüğünde, onun yüzü totalitenin içinde silinmeye başlar.

Levinas'ın itirazı tam buradadır: İnsan, sistemin içinde sadece bir parça değildir. Her insan, totalitenin kapatıcı düzeninden taşan bir sonsuzluk taşır.

3️⃣ Totalite Ve Sonsuzluk Arasındaki Temel Fark Nedir ❓

Totalite, kapatır.
Sonsuzluk, açar.

Totalite, dünyayı bir bütün olarak kavramak ister. Sonsuzluk ise bu bütünün hiçbir zaman tamamen tamamlanamayacağını gösterir. Çünkü Öteki, sistemin içine tam olarak alınamaz.

KavramTemel Anlamı
TotaliteHer şeyi bir bütünün içine alma eğilimi
SonsuzlukÖteki'nin bu bütünden taşan etik derinliği
TotaliteKavrama, sınıflandırma, düzenleme
SonsuzlukAçıklığı, başkalığı ve aşkınlığı koruma
TotaliteBen merkezli bakışı güçlendirebilir
SonsuzlukBenliği Öteki'ne karşı sorumlu kılar

🌌 Levinas'a göre felsefenin en büyük tehlikesi, totalitenin insan yüzünü yutmasıdır.

Sonsuzluk ise bu tehlikeye karşı başkasının yüzünde açılan etik dirençtir. Yani sonsuzluk, insanın sistemlere, etiketlere ve kavramlara indirgenemeyeceğini hatırlatır.

4️⃣ Öteki Neden Sonsuzluk Taşır ❓

Öteki, sonsuzluk taşır; çünkü o, benim onu anlamak için kullandığım bütün kavramlardan daha fazlasıdır. Ben başkasını ne kadar tanımlarsam tanımlayayım, onun iç dünyasını, geçmişinin bütün katmanlarını, acısının tüm derinliğini, umudunun gizli kaynaklarını ve varlığının tamamını tüketemem.

🕊️ Öteki, benim için yalnızca bilinecek bir nesne değildir. O, bana etik olarak seslenen başka bir varoluştur.

Bir insanın yüzüne baktığımda, karşımda yalnızca bir görüntü yoktur. Orada:

ölümlülük,
kırılganlık,
acı çekebilme,
umut edebilme,
yaralanabilirlik,
benden bağımsız bir hayat,
benim kavramlarıma sığmayan bir derinlik
vardır.

İşte bu derinlik, Levinas'ın sonsuzluk dediği şeydir.

Öteki'nin sonsuzluğu, onu kutsallaştırmak değil; onu nesneye indirgememek anlamına gelir.

5️⃣ Yüz Sonsuzluğu Nasıl Gösterir ❓

Levinas'a göre yüz, sonsuzluğun göründüğü en temel alandır. Fakat yüz burada yalnızca fiziksel görünüş değildir. Yüz, Öteki'nin bana savunmasız, açık ve etik biçimde görünmesidir.

👁️ Yüz bana şunu söyler:

Beni tüketemezsin.
Beni yalnızca tanımlayamazsın.
Beni öldürme.
Beni yok sayma.
Ben senin kavramlarından daha fazlasıyım.

Yüz, başkasının benim dünyama sığmadığını gösterir. Onu görebilirim ama sahip olamam. Onu tanıyabilirim ama bitiremem. Onunla konuşabilirim ama onu tamamen kendime mal edemem.

🌠 Yüz, sonsuzluğun günlük hayattaki en çıplak biçimidir.

Bu yüzden Levinas'ta yüz görmek, sadece görsel bir temas değil; metafizik ve etik bir karşılaşmadır. Başkasının yüzünde, benim kendi merkezimi aşan bir çağrı belirir.

6️⃣ Sonsuzluk Neden Bilgiyle Tüketilemez ❓

Modern insan çoğu zaman bilginin her şeyi açıklayabileceğine inanır. Bilmek, sınıflandırmak, analiz etmek, ölçmek ve tanımlamak büyük bir güç verir. Fakat Levinas'a göre başkası söz konusu olduğunda bilgi yeterli değildir.

Bir insan hakkında çok şey bilmek, onu gerçekten etik olarak gördüğümüz anlamına gelmez.

📌 Birinin biyografisini bilmek, onun yüzünün çağrısını duymak değildir.
📌 Bir topluluğun istatistiğini bilmek, tek tek insanların acısını görmek değildir.
📌 Bir insanı psikolojik olarak açıklamak, onun sonsuzluğunu tüketmek değildir.
📌 Bir yabancıyı sosyolojik kategoriye koymak, onun yüzünü görmek değildir.

🧠 Bilgi açıklayabilir; fakat etik sorumluluğun yerine geçemez.

Levinas burada çok ince bir ayrım yapar: Bilgi gereklidir ama yeterli değildir. Çünkü Öteki'nin sonsuzluğu, bilginin ötesinde bana sorumluluk yükler.

Başkasını bilmekten daha derin olan şey, başkasına karşı sorumlu kalabilmektir.

7️⃣ Sonsuzluk Ve Etik Sorumluluk Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Sonsuzluk, Levinas'ta doğrudan etik sorumluluk ile bağlantılıdır. Çünkü Öteki benim kavrayışımdan taşınca, onu istediğim gibi kullanma, kapatma, tüketme veya yok sayma hakkım olmadığını fark ederim.

Öteki'nin sonsuzluğu bana şunu bildirir:

O yalnızca benim için var değil.
O benim dünyamın nesnesi değil.
O benim çıkarlarımın aracı değil.
O benden bağımsız bir insanlık derinliği taşıyor.

🌿 Bu farkındalık sorumluluğu doğurur.

Sorumluluk, burada dışarıdan eklenen bir ahlak kuralı değildir. Öteki'nin sonsuzluğu, beni kendiliğinden sorumlu hale getirir. Çünkü onu tüketemeyeceğimi fark ettiğim anda, ona zarar vermeme ve onu yüz olarak koruma yükümlülüğü doğar.

Levinas için sonsuzluk, yalnızca düşünsel bir kavram değil; vicdanı uyandıran etik bir olaydır.

8️⃣ Sonsuzluk Ve Aşkınlık Ne Demektir ❓

Levinas'ta aşkınlık, insanın kendi ben merkezli dünyasını aşmasıdır. Bu aşkınlık, yalnızca göğe, metafizik uzaklıklara veya soyut tanrısal alanlara yönelmek değildir. En güçlü aşkınlık, başkasının yüzüyle karşılaşmada yaşanır.

Çünkü Öteki, beni kendimden çıkarır.

Ben kendi dünyamda kapalı kalabilirim.
Kendi arzularımı düşünebilirim.
Kendi çıkarımı hesaplayabilirim.
Kendi özgürlüğümü merkeze alabilirim.

Ama Öteki'nin yüzü bana şöyle der:

Kendinden çık.
Başkasını duy.
Sadece kendin için yaşama.
Kırılgan olana cevap ver.

🕊️ Levinas'a göre aşkınlık, insanın kendi içine kapanmış benliğinden Öteki'ne doğru açılmasıdır.

Bu yüzden sonsuzluk, uzak bir soyutluk değil; insan ilişkilerinde beliren etik aşmadır.

9️⃣ Sonsuzluk Ve Tanrı Fikri Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Levinas'ın düşüncesinde Tanrı fikri, soyut kanıtlardan çok etik ilişkiyle bağlantılıdır. O, Tanrı'yı yalnızca teorik bir varlık tartışması olarak ele almaz. Tanrısal olanın izi, çoğu zaman Öteki'nin yüzünde bana gelen etik çağrıda hissedilir.

📿 Başkasının yüzü, beni yalnızca toplumsal nezakete değil; daha derin ve aşkın bir sorumluluğa çağırır.

Bu, başkasının Tanrı olduğu anlamına gelmez. Daha çok, başkasına karşı sorumluluğun insanı kendi sıradan benliğinin ötesine taşıması anlamına gelir.

Levinas'ta Tanrı'ya giden yol, bazen doğrudan gökyüzüne bakmaktan değil; başkasının yüzündeki kırılganlığı görüp ona cevap vermekten geçer.

🌌 Sonsuzluk burada manevi bir derinlik kazanır: İnsan, Öteki'ne karşı sorumluluğunda kendinden daha büyük bir çağrıya dokunur.

1️⃣0️⃣ Sonsuzluk Neden Benliği Rahatsız Eder ❓

Sonsuzluk rahat değildir. Çünkü Öteki'nin benden taşması, benim dünyamı kontrol etme isteğimi bozar. İnsan çoğu zaman karşısındaki kişiyi anlamak, sınıflandırmak ve belirli bir yere koymak ister. Böylece kendini güvende hisseder.

Fakat Öteki'nin sonsuzluğu, bu güvenliği sarsar.

🌫️ Çünkü Öteki:

tamamen benim gibi değildir,
tamamen bana ait değildir,
tamamen kavranamaz,
tamamen kontrol edilemez,
tamamen susturulamaz,
tamamen benim sistemime kapatılamaz.

Bu rahatsızlık aslında etik açıdan değerlidir. Çünkü beni kendi mutlak merkezimden çıkarır. Bana başkasının sadece benim dünyamın parçası olmadığını gösterir.

Levinas'a göre insanlığın başlangıcı bazen bu rahatsızlıkta saklıdır. Başkasının sonsuzluğu beni rahat bırakmaz; çünkü beni sorumluluğa çağırır.

1️⃣1️⃣ Totalite Şiddete Nasıl Dönüşebilir ❓

Totalite, eğer başkasının başkalığını yok ederse şiddete dönüşebilir. Çünkü bütünleştirme arzusu, bazen farklı olanı eritme, susturma, hizaya sokma veya yok etme arzusuna dönüşür.

Bir toplum herkesi tek kimliğe zorladığında totalite çalışır.
Bir ideoloji farklılığı tehdit gördüğünde totalite çalışır.
Bir kurum insanı sadece dosya numarası yaptığında totalite çalışır.
Bir birey başkasını kendi isteğine göre şekillendirmek istediğinde totalite çalışır.

⚫ Totalite, başkasının yüzünü silmeye başladığında şiddetin yolu açılır.

Levinas için şiddet yalnızca bedene zarar vermek değildir. Başkasını kendi sistemime zorla sokmak da şiddettir. Onun sonsuzluğunu yok saymak da şiddettir. Onu yalnızca kategoriye çevirmek de şiddettir.

Sonsuzluk ise bu şiddete karşı etik dirençtir. Çünkü bana şunu hatırlatır:

Başkasını bütüne kapatma; onun senden taşan varlığını koru.

1️⃣2️⃣ Sonsuzluk Ve Dil Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Dil, Levinas'ta yalnızca bilgi aktarma aracı değildir. Dil, Öteki ile ilişki kurma alanıdır. Konuşmak, birini muhatap almak demektir. Birine hitap etmek, onun varlığını kabul etmektir.

🔤 Fakat dilin iki yönü vardır:

Dil, başkasını duyabilir.
Dil, başkasını susturabilir.
Dil, yüzü koruyabilir.
Dil, yüzü silebilir.
Dil, sorumluluk taşıyabilir.
Dil, şiddetin aracı olabilir.

Sonsuzluk, dilde şu biçimde görünür: Başkasına ne kadar konuşsam da onu tamamen bitiremem. Onun cevabı, onun suskunluğu, onun anlamı, benim sözümden daha fazlasını taşır.

🌙 Gerçek diyalog, başkasının sözünü kendi sistemime kapatmadan dinleyebilmektir.

Levinasçı anlamda konuşma, başkasının sonsuzluğuna açık kalabilme sanatıdır.

1️⃣3️⃣ Sonsuzluk Ve Misafirperverlik Nasıl Bağlantılıdır ❓

Misafirperverlik, Levinas'ın Öteki ve sonsuzluk düşüncesiyle derinden bağlantılıdır. Çünkü misafir, benim dünyama gelen ve benim düzenimi kendi varlığıyla değiştiren kişidir. Misafirperverlik, başkasının varlığına yer açmaktır.

🏡 Fakat burada mesele yalnızca kapıyı açmak değildir. Daha derinde, kendi dünyamın mutlak merkez olmadığını kabul etmektir.

Misafirperverlik şunu gerektirir:

Başkasına alan açmak.
Yabancıyı yalnızca tehdit görmemek.
Öteki'ni kendi düzenime tamamen eritmemek.
Farklılığın var olmasına izin vermek.
Karşımdakinin yüzünü kategoriye indirgememek.

🌿 Sonsuzluk, misafirperverliği zorunlu kılar. Çünkü Öteki benim dünyama sığmaz; fakat ben ona dünyamda yer açmakla sorumluyum.

Bu, etik hayatın en zarif ama en zor biçimlerinden biridir.

1️⃣4️⃣ Sonsuzluk Ve Adalet Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Levinas'a göre etik ilişki yüz yüze başlar. Fakat hayatta yalnızca tek bir Öteki yoktur. Başka yüzler, başka insanlar, başka ihtiyaçlar ve başka haklar vardır. Bu yüzden sonsuzluk düşüncesi adaletle birleşmek zorundadır.

⚖️ Adalet, birçok sonsuz yüzün hakkını aynı anda düşünme çabasıdır.

Bir kişiye karşı sorumluyum.
Ama başka kişilere karşı da sorumluyum.
Bir yüzün çağrısını duyarken, diğer yüzleri unutamam.
Merhamet, ölçü ve hakla birlikte düşünülmelidir.

Levinasçı adalet, insanı soyut kurallara indirgeyen soğuk bir mekanizma olmamalıdır. Ama yalnızca duygusal yakınlığa da bırakılamaz. Çünkü toplumda herkesin yüzü korunmalıdır.

🌍 Adalet, sonsuzluğu unutmadan düzen kurabilmektir.

Yani adalet, insanı dosyaya indirgeyen totaliteye dönüşmemeli; yüzleri koruyan etik bir düzen olmalıdır.

1️⃣5️⃣ Sonsuzluk Ve Sevgi Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır ❓

Levinas'ın sonsuzluk anlayışı, sevgi ilişkileri için de çok derin bir anlam taşır. Çünkü gerçek sevgi, başkasını tamamen sahiplenmek veya kendimize benzetmek değildir. Sevgi, Öteki'nin başkalığını yok etmeden ona yaklaşabilmektir.

💞 Sevmek şunlar değildir:

Seni kendime göre şekillendireceğim.
Seni tamamen anlayıp bitireceğim.
Seni benim eksikliğimi tamamlayan nesne yapacağım.
Seni kendi dünyama hapsedeceğim.

Gerçek sevgi daha derin bir cümle kurar:

Seni seviyorum; ama seni tüketmek istemiyorum.
Seni anlamaya çalışıyorum; ama seni tamamen bildiğimi iddia etmiyorum.
Sana yakınım; ama başkalığını yok etmiyorum.

🌹 Sevgi, sonsuzluğu kabul ettiğinde etik hale gelir.

Çünkü başkasının sonsuzluğunu kabul etmek, onu yalnızca arzumuzun nesnesi olmaktan çıkarır ve gerçekten insan olarak görmemizi sağlar.

1️⃣6️⃣ Dijital Çağda Sonsuzluk Nasıl Kaybolur ❓

Dijital çağda insanlar hızla etiketlenir, profillenir, yorumlanır ve kategorilere ayrılır. Bir insan bazen bir kullanıcı adına, profil fotoğrafına, görüşüne, paylaştığı cümleye veya tek bir hatasına indirgenir.

📱 Dijital totalite şöyle çalışabilir:

İnsanı profile indirger.
Yüzü avatara çevirir.
Hayatı veri yapar.
Acıyı haber akışı içinde tüketir.
Farklı görüşü düşmanlaştırır.
Karmaşık insanı tek cümleye sıkıştırır.

Bu durumda başkasının sonsuzluğu görünmezleşir. İnsan artık derinliği olan bir varlık değil; hızlıca tüketilen bir dijital işaret haline gelir.

⚠️ Levinas bugün bize şunu hatırlatırdı:

Ekranın arkasında da sonsuzluğu olan bir Öteki var.

Dijital etik, başkasını bir yorum, profil veya kategori olarak değil; yüzü ve derinliği olan bir insan olarak görebilmekle başlar.

1️⃣7️⃣ Sonsuzluk Düşüncesine Yöneltilen Eleştiriler Nelerdir ❓

Levinas'ın sonsuzluk düşüncesi çok etkileyici olduğu kadar zorlayıcıdır. Bazı eleştirmenler, Öteki'nin sonsuzluğunun çok soyut kaldığını ve pratik etik sorunlarda nasıl uygulanacağının her zaman açık olmadığını söyler.

Eleştiriler şunlar etrafında yoğunlaşabilir:

Sorumluluk çok sınırsız görünür.
Öteki'nin sonsuzluğu benliğin sınırlarını zorlayabilir.
Politik karar süreçlerinde bu etik duyarlılık nasıl uygulanacaktır❓
Kötü niyetli ya da zarar veren kişi karşısında sonsuz sorumluluk nasıl anlaşılmalıdır❓
Adalet için bazen sınırlama ve karar gerekir; sonsuzluk bu kararı zorlaştırabilir.

⚖️ Bu eleştiriler önemlidir. Fakat Levinas'ın amacı kolay bir yönetmelik sunmak değildir. O, insanın başkasını tüketen, kapatan ve nesneleştiren düşünce alışkanlıklarını sarsmak ister.

🌿 Levinas'ın değeri, bize hazır cevap vermesinden çok şu soruyu unutturmamasındadır:

Karşımdaki insan, benim onun hakkında kurduğum bütün yargılardan daha büyük olabilir mi❓

1️⃣8️⃣ Sonsuzluk Modern İnsana Ne Öğretir ❓

Levinas'ın sonsuzluk düşüncesi modern insana çok temel bir etik ders verir: Başkasını tüketme.

Modern çağ her şeyi hızlıca anlamak, sınıflandırmak, kullanmak, yorumlamak ve tüketmek ister. İnsanlar da bu hızdan payını alır. Bir kişi hemen etiketlenir, hemen yargılanır, hemen sınıflandırılır.

Levinas ise bu hıza karşı yavaş bir etik bakış önerir:

Bir insan gördüğünden fazladır.
Bir yüz, etik çağrıdır.
Bir hikaye, tek cümleye sığmaz.
Bir yabancı, sadece tehdit değildir.
Bir hata, bütün insanı tüketmez.
Bir kimlik, bütün varoluşu açıklamaz.

🕊️ Sonsuzluk, modern insana başkasının derinliğine saygı duymayı öğretir.

Bu saygı, romantik bir nezaket değil; insanlığı koruyan temel etik uyanıştır. Çünkü başkasını tüketmediğimizde, onun yüzünde kendi vicdanımızın sınırını da görürüz.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Sonsuzluk, Başkasının Yüzünde Açılan Etik Ufuktur​

Emmanuel Levinas'a göre sonsuzluk, uzak göklerde aranan soyut bir kavram değil; karşımızdaki insanın yüzünde beliren, bizim kavrayışımızdan taşan ve bizi sorumluluğa çağıran etik derinliktir. Öteki, benim bildiklerimden, yargılarımdan, korkularımdan, etiketlerimden ve sistemlerimden daha fazladır.

Totalite, insanı kapatmak ister. Onu sınıflandırmak, açıklamak, yönetmek ve bütüne dahil etmek ister. Fakat sonsuzluk, bu kapanmaya direnç gösterir. Başkasının yüzü bana, insanın hiçbir sistemde tamamen tüketilemeyeceğini hatırlatır. Bir insan, yalnızca dosya, sayı, profil, kimlik, grup, görüş, beden veya kategori değildir. O, bana sonsuzluğu açan bir yüzdür.

Levinas'ın düşüncesi bu yüzden modern dünya için çok önemlidir. Çünkü çağımız insanı hızla etiketliyor, görüntüye indiriyor, veriye çeviriyor, kimliklere ayırıyor ve tüketilebilir hale getiriyor. Levinas ise bu çağın ortasında bize yavaşlamayı, başkasının yüzünü gerçekten görmeyi ve onun benden taşan varlığına saygı duymayı öğretiyor.

Sonsuzluk, başkasını anlamaktan vazgeçmek değildir. Tam tersine, onu anlamaya çalışırken bile onu tamamen tüketemeyeceğimizi bilme alçakgönüllülüğüdür. Bu alçakgönüllülük, etik ilişkinin kalbidir.

Belki de Levinas'ın en büyük öğretisi şudur: İnsan, başkasını kendi dünyasına kapattığında totalitenin karanlığına yaklaşır; başkasının yüzünde kendisinden taşan bir derinlik gördüğünde ise sonsuzluğun etik ışığına açılır.

“Sonsuzluk, insanın ulaşamayacağı uzak bir ufuk değil; başkasının yüzünde tüketemediği hakikate saygı duymayı öğrendiği andır.”
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt