Emmanuel Levinas'a Göre Başkası İçin Var Olmak Nedir
Etik Fedakarlık, Sorumluluk Ve İnsanlığın Derin Anlamı Nasıl Açıklanır
“İnsan, yalnızca kendi nefesini koruduğunda değil; başkasının kırılgan varlığına da içinden yer açabildiğinde gerçek anlamda insan olur.”
— Ersan Karavelioğlu
Emmanuel Levinas'a göre başkası için var olmak, insanın yalnızca kendi benliğini, özgürlüğünü, çıkarını, mutluluğunu ve güvenliğini merkeze alarak yaşamasını aşan derin bir etik varoluş biçimidir. Levinas'ın felsefesinde insan, sadece kendisi için yaşayan, kendi varlığını sürdüren, kendi dünyasını kuran ve kendi amaçlarını gerçekleştiren bir varlık değildir. İnsan, en derin anlamıyla Öteki'nin yüzü karşısında sorumlu olan varlıktır.
Bu düşünce, modern bireyciliğin alışılmış mantığını sarsar. Çünkü modern insan çoğu zaman hayatı şu merkezde kurar: benim özgürlüğüm, benim hakkım, benim başarım, benim güvenliğim, benim konforum, benim seçimim. Levinas ise bu merkezin karşısına başkasının yüzünü koyar ve insanın kendi varlığının başkasının kırılganlığıyla sınandığını söyler.
Başkası için var olmak, kendini yok etmek değildir. Kendi değerini silmek, kendini hiçe saymak, her kötülüğe razı olmak ya da kişisel sınırlarını tamamen ortadan kaldırmak da değildir. Daha derinde, insanın kendi benliğini etik sorumlulukla genişletmesi, kendi varlığını başkasının acısına, ihtiyacına, yüzüne ve çağrısına kapatmamasıdır.
Levinas'ın düşüncesinde insanlık, yalnızca güçlü olmakta değil; başkasının yüzü karşısında kendi gücünü sınırlayabilmekte başlar.
Başkası İçin Var Olmak Nedir
Başkası için var olmak, Levinas'ın etik felsefesinde insanın yalnızca kendisi için değil, Öteki'nin varlığı karşısında sorumlu olarak yaşamasıdır. Bu ifade, başkasına tamamen teslim olmak veya kendi hayatını değersiz görmek anlamına gelmez. Daha çok, insanın kendi varlığını başkasının yüzünden bağımsız düşünememesi anlamına gelir.
Bir insanın yüzü bana göründüğünde, artık dünyada yalnızca kendi ihtiyaçlarım yoktur. Karşımda acı çekebilen, korkabilen, aç kalabilen, incinebilen, yalnızlaşabilen, yardım bekleyebilen bir başka varlık vardır.
Başkası için var olmak, şu derin farkındalıkla başlar:
Benim hayatım yalnızca bana ait kapalı bir alan değildir.
Başkasının varlığı, benim vicdanımda yer açar.
Başkasının kırılganlığı, benim özgürlüğümü etik olarak sınar.
Başkasının yüzü, beni kendi merkezimden dışarı çağırır.
Bu yüzden başkası için var olmak, insanın benlikten etik sorumluluğa doğru açılmasıdır.
Levinas Neden Ben Merkezli Varlığı Yetersiz Görür
Levinas'a göre insan yalnızca kendini merkeze aldığında eksik kalır. Çünkü sadece kendisi için yaşayan insan, başkasının yüzünü, acısını ve çağrısını kolayca unutabilir. Ben merkezli hayat, insana güç, konfor ve güven duygusu verebilir; fakat etik derinliği zayıflatabilir.
Modern insan sık sık şöyle düşünür:
Benim hayatım.
Benim özgürlüğüm.
Benim hakkım.
Benim başarım.
Benim mutluluğum.
Benim sınırlarım.
Levinas'ın itirazı burada başlar. Ona göre insan, yalnızca kendi varlığını savunarak insan olmaz. İnsan, başkasının yüzünün kendisine yönelttiği sorumluluğu duyabildiğinde insanlaşır.
Çünkü ben, Öteki'nin çağrısıyla sınanır. Kendi dünyamda rahatça yaşarken, başkasının acısı bana dünyada yalnız olmadığımı hatırlatır. Bu hatırlatma rahatsız edicidir; fakat insanlığın en derin uyanışı da buradadır.
Başkasının Yüzü Beni Nasıl Kendimden Çıkarır
Levinas'ın felsefesinde yüz, insanı kendi merkezinden çıkaran en güçlü etik çağrıdır. Bir insanın yüzü, bana yalnızca onun var olduğunu göstermez; bana onun karşısında sorumlu olduğumu da hissettirir.
Bir yüz şöyle konuşur:
Beni yok sayma.
Beni incitme.
Beni araç yapma.
Beni yalnızca kategoriye dönüştürme.
Ben de kırılgan bir insanım.
Ben kendi planlarıma kapanmışken, bir çocuğun korkusu beni durdurabilir.
Ben kendi rahatımı düşünürken, bir yoksulun yüzü beni sarsabilir.
Ben kendi öfkeme kapılmışken, karşımdaki insanın kırılganlığı bana sınır çizebilir.
Ben kendi haklılığıma güvenmişken, başkasının acısı bana daha derin bir soru sorabilir.
Başkası için var olmak, bu çağrıyı duymaktır. Yüz bana, hayatın yalnızca benim anlatımdan ibaret olmadığını gösterir.
Sorumluluk Neden Başkası İçin Var Olmanın Kalbidir
Levinas'a göre başkası için var olmanın merkezinde sorumluluk vardır. Bu sorumluluk, dışarıdan dayatılmış kuru bir görev değildir. Başkasının yüzüyle karşılaştığım anda içimde uyanan etik çağrıdır.
Bu sorumluluk şöyle işler:
Başkasının acısı beni ilgilendirir.
Başkasının kırılganlığı benim özgürlüğümü sınar.
Başkasının varlığı beni kayıtsızlıktan çıkarır.
Başkasının ihtiyacı benim benliğime soru sorar.
Bu yüzden başkası için var olmak, yalnızca yardımseverlik değildir. Yardımseverlik zaman zaman yapılan güzel bir davranış olabilir. Fakat Levinas'ın kastettiği sorumluluk daha derindir. O, insanın dünyada var olma biçimini değiştirir.
Artık insan, “Ben ne istiyorum
Başkasının yüzü benden ne istiyor
Başkası İçin Var Olmak Fedakarlık Mıdır
Evet, başkası için var olmak belirli ölçüde fedakarlık içerir; fakat bu fedakarlık kör bir kendini yok etme değildir. Levinas'ın etik düşüncesinde fedakarlık, insanın başkasının varlığı karşısında kendi sınırsız ben merkezliliğinden vazgeçebilmesidir.
Fedakarlık bazen çok büyük görünür.
Ama çoğu zaman küçük anlarda başlar:
Birini gerçekten dinlemek.
Birinin acısını küçümsememek.
Bir insanı sadece fayda aracı yapmamak.
Kendi öfkesini başkasının yüzü karşısında durdurmak.
Yabancıya sadece tehdit olarak bakmamak.
Güçsüz olanı görünmez kılmamak.
Levinasçı anlamda fedakarlık, insanın kendi benliğini silmesi değil; benliğini başkasının varlığına karşı sorumlu hale getirmesidir.
Başkası İçin Var Olmak Kendini Yok Saymak Mıdır
Hayır. Başkası için var olmak, insanın kendini yok sayması değildir. Levinas'ın sorumluluk anlayışı çok güçlü ve ağırdır; fakat bu, kişinin kendisini değersizleştirmesi, zarar görmeye razı olması veya sınırlarını tamamen ortadan kaldırması anlamına gelmez.
Burada ince bir ayrım vardır:
Kendini mutlak merkez yapmamak başka şeydir.
Kendini tamamen yok etmek başka şeydir.
İnsan başkasına karşı sorumludur; ama bu sorumluluk, kişinin kendisini sınırsızca tüketmesi anlamına gelmemelidir. Gerçek etik, hem başkasının yüzünü görür hem de insanın kendi sınırlarını bilinçli biçimde taşır.
Çünkü insan, kendini bütünüyle yok ederse, başkasına sağlıklı biçimde cevap verme gücünü de kaybedebilir.
Özgürlük Başkası İçin Var Olunca Nasıl Değişir
Modern anlayışta özgürlük çoğu zaman kişinin istediğini yapabilmesi olarak görülür. Levinas ise özgürlüğü daha derin bir etik sınava sokar. Ona göre özgürlük, başkasının yüzü karşısında sorumlulukla birleşmediğinde kolayca bencilliğe dönüşebilir.
Ben özgürüm; ama bu özgürlük başkasını ezme hakkı değildir.
Ben seçim yapabilirim; ama seçimim başkasının kırılganlığını yok sayamaz.
Ben hayatımı kurabilirim; ama bu kurgu başkasını nesneleştirme üzerine inşa edilemez.
Özgürlük artık yalnızca kendi yolumu açmak değildir. Aynı zamanda başkasının yolunu tamamen kapatmamaktır. Kendi varlığımı büyütürken başkasının yüzünü küçültmemektir.
Levinas'a göre gerçek özgürlük, sorumluluğun dışında değil; sorumluluğun içinde olgunlaşır.
Başkası İçin Var Olmak Ve Vicdan Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Vicdan, başkasının yüzünün içimizde açtığı sessiz yankıdır. İnsan vicdan sayesinde başkasının acısını yalnızca dışarıdaki bir olay gibi görmez; ona içten bir karşılık verir.
Bir haksızlık gördüğümüzde içimizin rahatsız olması,
bir insanı kırdığımızda huzursuzluk duymamız,
bir yoksulluğa tamamen kayıtsız kalamamamız,
bir çocuğun korkusunda kendi insanlığımızı hissetmemiz,
bir yaşlının yalnızlığında kalbimizin yumuşaması
vicdanın çalıştığı anlardır.
Modern hayat bazen vicdanı uyuşturur. Çok fazla görüntü, çok fazla haber, çok fazla acı, çok fazla hız insanı duyarsızlaştırabilir. Levinas'ın düşüncesi ise vicdanı yeniden uyandırır:
Karşındaki insan yalnızca görüntü değil.
Sadece haber değil.
Sadece dosya değil.
Sadece veri değil.
O bir yüz.
Vicdan, bu yüzün içimizde unutulmamasıdır.
Başkası İçin Var Olmak Ve Şiddetten Kaçınmak Nasıl Bağlantılıdır
Levinas'a göre başkası için var olmak, şiddete karşı en temel etik dirençtir. Çünkü şiddet, genellikle başkasının yüzünü kaybettiğimiz yerde başlar. Bir insanı artık yüz olarak değil; düşman, engel, araç, problem, yük, hedef veya sayı olarak gördüğümüzde ona zarar vermek kolaylaşır.
Başkası için var olmak, şunu söyleyebilmektir:
Gücüm var ama sana zarar vermeyeceğim.
Öfkem var ama seni insanlıktan çıkarmayacağım.
Haklı olduğumu düşünüyorum ama yüzünü silmeyeceğim.
Seni eleştirebilirim ama seni nesneye dönüştürmeyeceğim.
Bu yaklaşım, insan ilişkilerinde çok derin bir dönüşüm yaratır. Çünkü başkasının yüzünü koruyan insan, kendi sözünde, bakışında ve eyleminde daha dikkatli olur.

Başkası İçin Var Olmak Ve Adalet Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Başkası için var olmak, yalnızca bireysel merhametle sınırlı kalamaz. Çünkü dünyada yalnızca bir kişi yoktur; birçok insan, birçok yüz, birçok hak ve birçok ihtiyaç vardır. Bu nedenle Levinas'ın sorumluluk anlayışı adalet meselesine açılır.
Bir kişiye karşı sorumluyum.
Ama diğer kişilere karşı da sorumluyum.
Bir yüzün çağrısını duyarken, başka yüzleri unutamam.
Bir insana merhamet ederken, başkalarının hakkını ihmal edemem.
Levinasçı düşüncede adalet, soğuk bir mekanizma olmamalıdır. Fakat yalnızca duygusal yakınlık da yeterli değildir. Adalet, görmediğimiz yüzleri de hesaba katabilmektir.

Başkası İçin Var Olmak Ve Merhamet Arasında Nasıl Bir İlişki Vardır
Merhamet, Levinasçı düşüncede zayıflık değil; insanlığın en derin güçlerinden biridir. Çünkü merhamet, başkasının acısını küçümsememek, onun kırılganlığını ciddiye almak ve yüzündeki sessiz çağrıyı duyabilmektir.
Merhamet, üstünlük taslamak değildir.
Merhamet, başkasına tepeden bakmak değildir.
Merhamet, acımakla sınırlı değildir.
Merhamet, başkasının acısına karşı tamamen kapalı kalamamaktır.
Bir insanın yanında olmak, bazen büyük çözümler üretmekten önce onun yalnız olmadığını hissettirmektir. Bazen merhamet, bir cümlede; bazen sabırda; bazen susup dinlemekte; bazen de zarar vermemeyi seçmekte görünür.
Levinas bize merhametin basit bir duygu değil, başkasının yüzü karşısında insan kalabilme yeteneği olduğunu öğretir.

Başkası İçin Var Olmak Ve Misafirperverlik Nedir
Misafirperverlik, Levinas'ın düşüncesinde başkasına yer açmanın önemli biçimlerinden biridir. Misafir yalnızca eve gelen kişi değildir. Daha derinde, benim dünyama gelen ve benim kapalı düzenimi dönüştüren Öteki'dir.
Dünyayı yalnızca kendi mülküm gibi görmemek.
Yabancıyı yalnızca tehdit saymamak.
Başkasına alan açmak.
Öteki'nin başkalığını tamamen eritmeye çalışmamak.
Kendi düzenimi başkasının yüzüne karşı esnetebilmek.
Başkası için var olmak, misafirperver bir bilinç ister. Çünkü Öteki, benim dünyama geldiğinde benden bir cevap bekler. Bu cevap bazen somut yardım olabilir; bazen dinleme, bazen koruma, bazen de sadece insan olarak kabul etme.

Başkası İçin Var Olmak Sevgiyle Nasıl Bağlantılıdır
Sevgi, Levinasçı düşüncede yalnızca arzu, yakınlık veya duygusal bağlılık değildir. Sevgi, başkasının başkalığını yok etmeden ona yaklaşabilmektir. Birini sevmek, onu kendi eksiklerimizi tamamlayan bir nesneye dönüştürmek değildir.
Seni kendime hapsetmek istemiyorum.
Seni kendi beklentilerimin içinde boğmak istemiyorum.
Başkalığını yok etmeden yanında olmak istiyorum.
Yüzünü kendi arzumla silmek istemiyorum.
Senin kırılganlığını korumak istiyorum.
Bu sevgi, sahiplenmenin ötesine geçer. Çünkü sahiplenme bazen başkasını kendi totalitemize kapatır. Etik sevgi ise başkasının sonsuzluğunu kabul eder.

Başkası İçin Var Olmak Günlük Hayatta Nasıl Görünür
Levinas'ın düşüncesi çok derin görünse de günlük hayatta son derece somuttur. Başkası için var olmak, yalnızca büyük ahlaki kahramanlıklarla sınırlı değildir. Her gün küçük karşılaşmalarda kendini gösterir.
Birine sabır göstermek.
Birini dinlerken gerçekten orada olmak.
Bir çalışanı yalnızca hizmet aracı gibi görmemek.
Bir tartışmada karşı tarafı insanlıktan çıkarmamak.
Bir yoksulu yokmuş gibi geçmemek.
Bir çocuğun korkusunu küçümsememek.
Bir yaşlının yavaşlığında insanlık görmek.
Bir yabancıyı hemen tehdit kategorisine koymamak.
Levinas bize şunu hatırlatır: İnsanlık, yalnızca büyük fikirlerde değil; bakışımızda, ses tonumuzda, kelimelerimizde, sabrımızda ve başkasına açtığımız küçük alanlarda da yaşar.

Dijital Çağda Başkası İçin Var Olmak Ne Demektir
Dijital çağda başkası için var olmak daha zor ama daha gerekli hale gelmiştir. Çünkü ekranlar, insanları kolayca profil, yorum, avatar, etiket, görüş, takipçi, rakip veya hedef haline getirebilir.
Yorum yazarken insan yüzünü unutmamak.
Eleştirirken aşağılamamak.
Birini linç kültürünün nesnesi yapmamak.
Bir acıyı sadece içerik gibi tüketmemek.
Bir profilin arkasında gerçek bir insan olduğunu hatırlamak.
Karşıt görüşlü kişiyi tamamen düşmanlaştırmamak.
Levinasçı etik dijital çağda şunu söyler:
Ekranın arkasında da yüz var.
Yazdığın kelime de yaralayabilir.
Paylaştığın görüntü de insanı nesneleştirebilir.
Susturduğun kişi de Öteki'dir.
Bu yüzden dijital etik, başkasının yüzünü görünmez ekranda bile hatırlayabilmektir.

Başkası İçin Var Olmak Modern Bireyciliğe Ne Söyler
Modern bireycilik, insana kendi hayatının değerini hatırlatması bakımından önemlidir. Fakat ölçüsüzleştiğinde insanı yalnızlaştırabilir, bencilleştirebilir ve başkasının yüzüne karşı duyarsızlaştırabilir.
Levinas modern bireyciliğe şunu söyler:
Kendin ol; ama başkasını yok sayarak değil.
Özgür ol; ama başkasının kırılganlığını ezerek değil.
Başarılı ol; ama başkasını araç yaparak değil.
Mutlu ol; ama başkasının acısına tamamen körleşerek değil.
Başkası için var olmak, modern insana güçlü bir denge öğretir: Kendi hayatını kurarken başkasının yüzünü unutmamak.
Bu denge kolay değildir. Fakat insanlık da zaten kolay olan yerde değil; başkasının çağrısını duyduğumuz zor yerde büyür.

Bu Düşünceye Yöneltilen Eleştiriler Nelerdir
Levinas'ın başkası için var olmak düşüncesi çok etkileyici olduğu kadar tartışmalıdır. Bazı eleştirmenler, bu sorumluluk anlayışının fazla ağır olduğunu ve bireyin kendi sınırlarını ihmal etme tehlikesi taşıdığını söyler.
Eleştiriler şunlar olabilir:
İnsan sürekli başkası için yaşayabilir mi
Kendi sınırlarımız ne olacak
Zarar veren biri karşısında sorumluluk nasıl anlaşılmalı
Fedakarlık ne zaman kendini tüketmeye dönüşür
Adalet için bazen mesafe koymak gerekmez mi
Fakat Levinas'ın amacı insana pratik bir kurallar listesi vermek değildir. O, insanı şu soruyla sarsar:
Başkasının yüzü karşısında gerçekten yalnızca kendim için yaşayabilir miyim
Bu soru, onun felsefesinin kalıcı gücüdür.

Başkası İçin Var Olmak Modern İnsana Ne Öğretir
Başkası için var olmak modern insana, insanlığın yalnızca bireysel başarıdan ibaret olmadığını öğretir. Çünkü insan ne kadar güçlü, zengin, özgür veya başarılı olursa olsun, başkasının yüzü karşısında tamamen sorumsuz kalıyorsa içsel olarak eksik kalır.
Bu düşünce modern insana şu soruları sordurur:
Kimin yüzünü görmezden geliyorum
Kendi rahatım için kimi görünmez kılıyorum
Hangi acıya alıştım
Hangi insanı sadece kategori olarak görüyorum
Özgürlüğüm başkasının kırılganlığını koruyor mu, eziyor mu
Başkasının varlığı benim hayatımda gerçekten yer buluyor mu
Levinas bize şunu öğretir: İnsanlık, yalnızca kendimize iyi bakmakta değil; başkasının varlığına karşı tamamen sağırlaşmamayı başarabilmekte de saklıdır.

Son Söz
İnsan, Başkasının Yüzünde Kendi Vicdanının Derinliğini Bulur
Emmanuel Levinas'a göre başkası için var olmak, insanın kendi benliğini yok etmesi değil; benliğini başkasının yüzü karşısında etik olarak açmasıdır. İnsan yalnızca kendi hayatını kuran, kendi özgürlüğünü savunan ve kendi çıkarını koruyan bir varlık değildir. İnsan, başkasının kırılganlığı karşısında sorumluluk duyabildiği ölçüde gerçek anlamda insanlaşır.
Levinas'ın düşüncesi, modern dünyanın ben merkezli hızına karşı derin bir vicdan çağrısıdır. Çünkü çağımız insana sürekli “kendin için yaşa”, “kendini gerçekleştir”, “kendi başarını büyüt”, “kendi konforunu koru” der. Bunlar bütünüyle yanlış değildir; fakat yalnızca bunlardan oluşan bir hayat, başkasının yüzüne karşı körleşebilir.
Başkası için var olmak, bu körleşmeye karşı insanlığın direnişidir. Bir yüz gördüğümüzde, artık karşımızda sadece bir beden, bir kimlik, bir profil, bir yabancı, bir rakip veya bir kategori yoktur. Karşımızda, bize “beni yok sayma” diyen kırılgan bir insan vardır.
Bu çağrıyı duymak kolay değildir. Çünkü sorumluluk bazen ağırdır. Bazen bizi kendi rahatımızdan çıkarır. Bazen planlarımızı böler. Bazen suskun vicdanımızı uyandırır. Fakat insanlığın en derin anlamı da burada başlar: Kendi hayatımızın içine başkasının varlığına yer açabildiğimiz yerde.
Belki de insan, yalnızca kendi yüzünü dünyaya gösterdiğinde değil; başkasının yüzünü korumayı öğrendiğinde tamamlanır.
“İnsan, kendisi için yaşarken varlığını sürdürür; başkası için var olmayı öğrendiğinde ise insanlığının en derin kapısını aralar.”
— Ersan Karavelioğlu