📖 Müddessir Suresi 44. Ayette “Yoksulu Doyurmazdık” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,946
2,724,945
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müddessir Suresi 44. Ayette “Yoksulu Doyurmazdık” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

“Bir toplumun gerçek ahlakı, güçlülerin ne kadar zengin olduğuyla değil; aç kalan, sesi duyulmayan ve yardım bekleyen insanlara nasıl davrandığıyla anlaşılır. Tok insanın aç komşusunu unutması yalnızca merhamet eksikliği değil, vicdanın sessizliğe gömülmesidir.”
Ersan Karavelioğlu

Müddessir Suresi’nin kırk dördüncü ayetinde şöyle buyrulur:

“Yoksulu doyurmazdık.”

Ayetin Arapçası:

وَلَمْ نَكُ نُطْعِمُ الْمِسْكِينَ

Okunuşu:

“Ve lem neku nut‘imu’l-miskîn.”

Önceki ayette Sekar’daki suçlular, kendilerini bu ağır sonuca götüren ilk sebebi:

“Biz namaz kılanlardan değildik.”

sözleriyle açıklamışlardı.

Bu ayette ise ikinci büyük ihmallerini itiraf ederler:

“Yoksulu doyurmazdık.”

Böylece Kur’an, Allah’a karşı kulluk ile insanlara karşı merhameti birbirinden ayırmaz. Namazı terk etmek insanın Allah ile bağındaki kopuşu, yoksulu doyurmamak ise insanlarla ilişkisindeki vicdan kaybını gösterir.

1️⃣ “Yoksulu Doyurmazdık” Ne Anlama Gelir ❓

Bu ifade, ihtiyaç sahibi insanların açlığını ve temel ihtiyaçlarını önemsememek anlamına gelir.

Suçlular:

Yoksulu görmüş, onun ihtiyacını fark etmiş; fakat yardım etmemişlerdir.

Burada yalnızca bir öğünü paylaşmamak değil, toplumsal sorumluluğu bütünüyle ihmal etmek söz konusudur.

İnsan kendi sofrası doluyken çevresindeki açlığı görmezden geliyorsa nimet karşısındaki sorumluluğunu yerine getirmemiş olur.

2️⃣ Ayette Geçen “Miskîn” Kelimesi Ne Anlama Gelir ❓

Miskîn, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan, geçim imkânı yetersiz ve yardıma muhtaç insan anlamına gelir.

Miskin kişi her zaman sokakta yaşayan veya açıkça dilenen biri olmayabilir.

Bazı insanlar:

Yoksulluklarını saklar, istemekten utanır ve dışarıdan bakıldığında ihtiyaç sahibi oldukları anlaşılmaz.

Bu nedenle yardım yalnızca kendisini açıkça gösteren yoksula değil, sessizce sıkıntı çeken insanlara da ulaşmalıdır.

3️⃣ “Doyurmak” Yalnızca Yemek Vermek midir ❓

Ayet doğrudan yoksulu doyurmaktan söz eder. Çünkü açlık insanın en temel ve acil ihtiyaçlarından biridir.

Ancak ayetin taşıdığı toplumsal sorumluluk daha geniştir.

Yoksulu desteklemek:

Yiyecek, giyecek, barınma, sağlık, eğitim ve güvenli yaşam imkânı sağlamak

gibi yardımları da kapsayabilir.

Gerçek yardım, insanın yalnızca o günkü açlığını değil, mümkün olduğunca yoksulluğa yol açan şartları da azaltmaya çalışır.

4️⃣ Yoksulu Doyurmamak Neden Sekar’a Götüren Sebeplerden Sayılmıştır ❓

Aç bir insanın ihtiyacını karşılayabilecek imkâna sahip olduğu hâlde onu görmezden gelmek ciddi bir vicdan problemidir.

Çünkü yoksulluk yalnızca ekonomik bir istatistik değildir.

Onun arkasında:

Açlık, hastalık, korku, çocukların eğitimden uzaklaşması ve insan onurunun zedelenmesi

bulunabilir.

İnsan başkasının temel ihtiyacı karşısında tamamen duyarsız kalıyorsa merhamet ve sorumluluk bilincini kaybetmiş demektir.

5️⃣ Namaz İle Yoksulu Doyurmak Neden Yan Yana Anlatılmıştır ❓

Bir önceki ayette namazın terk edilmesi, bu ayette ise yoksulun doyurulmaması anlatılır.

Bu sıralama dinin iki temel yönünü birleştirir:

Allah’a karşı kulluk ve insana karşı sorumluluk.

Namaz kılan insanın kalbi yoksulun hâline karşı duyarsız kalmamalıdır.

Yoksula yardım eden insan da iyiliğin kaynağını, şükrü ve kulluk sorumluluğunu unutmamalıdır.

İbadet ve merhamet birbirini tamamladığında gerçek kulluk ortaya çıkar.

6️⃣ Sadece Kendi Ailesini Doyurmak Yeterli midir ❓

İnsanın ailesinin geçimini sağlaması önemli bir sorumluluktur.

Ancak imkânı bulunan kişi bütün ilgisini yalnızca kendi evine ve yakın çevresine kapatmamalıdır.

Toplumda:

Aç kalan çocuklar, yalnız yaşayan yaşlılar, işsizler, hastalar ve temel ihtiyaçlarını karşılayamayan aileler

bulunabilir.

İnsanın sorumluluğu gücü ölçüsündedir. Herkese yetişemese de ulaşabildiği bir insanın yükünü hafifletebilir.

7️⃣ Yoksula Yardım Etmek Gönüllü Bir İyilik mi, Ahlaki Bir Sorumluluk mudur ❓

Yoksula yardım etmek elbette güzel bir iyiliktir. Fakat Kur’an’ın anlatımında yalnızca isteğe bağlı bir nezaket olarak görülmez.

Zekât, sadaka, infak ve yoksulu doyurma çağrıları:

Servetin yalnızca sahibinin kişisel zevkine bırakılmış sınırsız bir hak olmadığını

gösterir.

İnsanın malında ihtiyaç sahiplerinin de hakkı bulunduğu düşüncesi, paylaşmayı lütuf olmaktan çıkarıp sorumluluğa dönüştürür.

8️⃣ Zenginlik İnsanı Yoksula Karşı Neden Duyarsızlaştırabilir ❓

Sürekli bolluk içinde yaşayan insan, açlığın ve geçim sıkıntısının ne kadar ağır olduğunu anlamakta zorlanabilir.

Kendi rahatlığını normal, yoksulun durumunu ise onun kişisel başarısızlığı gibi görebilir.

Bu düşünce:

Kibri, suçlamayı ve merhametsizliği

besleyebilir.

Oysa insanın zengin doğması, iyi şartlarda eğitim alması veya güçlü çevreye sahip olması yalnızca kendi başarısının sonucu olmayabilir.

Sahip olduğu imkânlarda başkalarının emeği ve kendisine sunulan fırsatlar da bulunur.

9️⃣ Yoksulluk Her Zaman Tembellikten mi Kaynaklanır ❓

Hayır.

Yoksulluk:

İşsizlik, hastalık, engellilik, savaş, göç, ekonomik kriz, eşitsizlik, eğitim eksikliği ve ailevi sorunlar

gibi birçok sebepten kaynaklanabilir.

Bazı insanlar çok çalıştıkları hâlde temel ihtiyaçlarını karşılayamayabilir.

Yoksulu araştırmadan tembel olmakla suçlamak, onun yüküne bir de aşağılanma eklemektir.

Yardım eden kişi önce yargılamak yerine anlamaya çalışmalıdır.

🔟 Yoksula Yardım Ederken Onurunu Korumak Neden Önemlidir ❓

Yardım, insanı küçük düşürerek yapılırsa onun maddi ihtiyacını azaltırken manevi yarasını büyütebilir.

Yoksul kişi:

Teşhir edilmemeli, başkalarının önünde utandırılmamalı ve sürekli minnet altında bırakılmamalıdır.

Yardım eden kişi kendisini üstün, yardım alanı ise değersiz görmemelidir.

Bugün yardım eden yarın yardıma muhtaç olabilir.

Gerçek merhamet, ihtiyaç sahibinin ekmeği kadar onurunu da korur.

1️⃣1️⃣ Gösteriş İçin Yapılan Yardımın Değeri Var mıdır ❓

Yapılan yardım ihtiyaç sahibine gerçek bir fayda sağlayabilir. Fakat yardım eden kişinin niyeti onun manevi değerini etkiler.

Kişi yalnızca:

Övülmek, görüntülenmek, takipçi kazanmak veya toplumda saygınlık elde etmek

için yardım yapıyorsa davranışın samimiyeti zarar görebilir.

Yardımın duyurulması bazı durumlarda başkalarını teşvik edebilir. Ancak ihtiyaç sahibinin onuru ve yardım edenin niyeti dikkatle korunmalıdır.

1️⃣2️⃣ Yoksula Yemek Vermek Yerine Para Vermek Olur mu ❓

İhtiyaç sahibinin durumuna göre hem yiyecek hem para yardımı değerli olabilir.

Bazı insanlar acil olarak yemeğe, bazıları ise:

Kira, ilaç, fatura veya çocuklarının okul masraflarını karşılamak için maddi desteğe

ihtiyaç duyabilir.

En doğru yardım, gerçek ihtiyacı öğrenerek yapılmalıdır.

Yardım eden kişi kendi tercih ettiği şeyi vermekle yetinmemeli, yardım alan insanın hangi desteğe ihtiyaç duyduğunu da dikkate almalıdır.

1️⃣3️⃣ Yoksulluğu Azaltmak Yalnızca Bireylerin Görevi midir ❓

Hayır.

Bireylerin yardımı önemlidir; fakat yoksulluk yalnızca bireysel sadakalarla tamamen çözülemeyebilir.

Devletler, kurumlar ve toplum:

Adil ücret, iş imkânı, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik ve fırsat eşitliği

sağlamakla sorumludur.

Bir yandan yoksula yemek vermek, diğer yandan onu sürekli yoksul bırakan haksız düzenleri sorgulamak gerekir.

Merhamet acil ihtiyacı giderir; adalet ise ihtiyacın tekrar oluşmasını engellemeye çalışır.

1️⃣4️⃣ İsraf Etmek Yoksulu Doyurmamakla Nasıl İlişkilidir ❓

Bir tarafta insanlar ihtiyaçlarından fazla yiyeceği çöpe atarken diğer tarafta açlık yaşayanların bulunması büyük bir ahlaki çelişkidir.

İsraf edilen:

Yemek, para, su ve diğer kaynaklar

ihtiyaç sahiplerinin hayatını kolaylaştırabilirdi.

İsraf yalnızca eşyanın kaybı değildir.

Paylaşılabilecek bir nimetin boşa harcanmasıdır.

İnsan sofrasındaki fazlalığı atarken yakındaki bir insanın aç olabileceğini düşünmelidir.

1️⃣5️⃣ Yoksula Yardım Etmek İçin Çok Zengin Olmak Gerekir mi ❓

Hayır.

Her insan kendi imkânı ölçüsünde katkıda bulunabilir.

Bir kişi:

Bir öğün paylaşabilir, kullanılabilir giysilerini verebilir, bir öğrencinin ihtiyacına destek olabilir veya yardım kuruluşlarında gönüllü çalışabilir.

Küçük görülen bir yardım, ihtiyaç sahibi için büyük bir anlam taşıyabilir.

Ancak insan kendi temel ihtiyaçlarını ve bakmakla sorumlu olduğu kişileri tehlikeye atacak ölçüde davranmak zorunda değildir.

Sorumluluk, imkânla birlikte değerlendirilir.

1️⃣6️⃣ Yardım Etmek Yoksulluğu Kalıcılaştırabilir mi ❓

Plansız ve insanı sürekli bağımlı bırakan yardım biçimleri bazen sorunu kalıcılaştırabilir.

Bu nedenle acil yardımın yanında:

Meslek eğitimi, iş imkânı, eğitim desteği ve insanın kendi geçimini sağlayabileceği fırsatlar

oluşturmak önemlidir.

Aç olan insan önce doyurulmalıdır. Fakat daha sonra yeniden aç kalmaması için nedenler üzerinde de çalışılmalıdır.

En değerli yardım, mümkün olduğunda insanın kendi ayakları üzerinde durmasına katkı sağlamaktır.

1️⃣7️⃣ Günümüz İnsanına Bu Ayet Ne Söyler ❓

Modern dünyada insanlar açlığı ekranlarda görebilir; fakat görüntülerin çokluğu zamanla duyarsızlaşmaya yol açabilir.

Bir kişi yoksulluğu:

Kısa bir video, istatistik veya uzak bir ülkenin problemi

olarak görebilir.

Oysa ihtiyaç sahibi insan aynı apartmanda, mahallede veya iş yerinde bulunabilir.

Ayet günümüz insanına yalnızca üzülmeyi değil, gücü ölçüsünde harekete geçmeyi öğretir.

Paylaşılmayan merhamet yalnızca bir duygu olarak kalır.

1️⃣8️⃣ Ayetin En Derin Anlamı Nedir ❓

Ayetin en derin anlamı, insanın Allah ile ilişkisinin başkalarına davranışından ayrı düşünülemeyeceğidir.

Sekar’daki insanlar:

Namaz kılmadıklarını ve yoksulu doyurmadıklarını

peş peşe itiraf ederler.

Bu iki cümle, ibadetsizlik ile merhametsizliğin aynı hayat yönünde birleşebileceğini gösterir.

Allah’ı unutan insan, Allah’ın yarattığı muhtaç insanı da görmezden gelebilir.

Yoksulu doyurmak yalnızca bir karın doyurmak değil, insanlık bağını korumaktır.

1️⃣9️⃣ Sonuç: Aç İnsanı Görmezden Gelmek Vicdanın Büyük Bir Kaybıdır​

Müddessir Suresi’nin kırk dördüncü ayetinde suçlular ikinci kayıp sebeplerini şöyle açıklar:

“Yoksulu doyurmazdık.”

Bu itiraf, onların yalnızca bireysel ibadetlerden uzak olmadıklarını; toplumsal merhameti ve paylaşma sorumluluğunu da terk ettiklerini gösterir.

Ayet bugünün insanına şu soruları yöneltir:

Çevremde ihtiyaç sahibi insanlar varken gereksiz tüketim yapıyor muyum?

Yoksulluğu hemen tembellikle açıklayarak insanları yargılıyor muyum?

Yardım ederken ihtiyaç sahibinin onurunu koruyor muyum?

Soframdaki ve evimdeki israfın başkalarının hayatındaki karşılığını düşünüyor muyum?

Üzülmekle yetinip harekete geçmem gereken yardımları sürekli erteliyor muyum?

İnsan bütün dünyadaki açlığı tek başına sona erdiremeyebilir. Ancak bu durum hiçbir şey yapmamasının bahanesi olmamalıdır.

Bir insanı doyurmak bütün insanlığı doyurmak değildir; fakat o insan için açlığın sona ermesidir.

Kur’an’ın ölçüsünde gerçek kulluk, yalnızca secdede değil, sofranın paylaşılmasında ve muhtaç insanın onurunun korunmasında da görünür.

“Yoksula verilen ekmek yalnızca onun açlığını gidermez; yardım eden insanın kalbini de bencilliğin esaretinden kurtarır. Paylaşılmayan nimet azalmasa bile anlamını kaybeder; paylaşılan nimet ise miktarından daha büyük bir değere dönüşür.”
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt