Küresel Mülteci Krizi: Dünya Ne Kadar Hazırlıklı
“Bir insanın yurdundan kopması yalnızca coğrafi bir yer değiştirme değildir; hafızanın, güven duygusunun, ev fikrinin ve geleceğe dair bütün umutların sarsılmasıdır.”
— Ersan Karavelioğlu
Küresel mülteci krizi, çağımızın en büyük insani, siyasi, ekonomik ve ahlaki sınavlarından biridir. Savaşlar, iç çatışmalar, baskıcı yönetimler, insan hakları ihlalleri, yoksulluk, iklim felaketleri ve devletlerin çözülmesi milyonlarca insanı evini terk etmeye zorlamaktadır. Bu kriz artık yalnızca belirli bölgelerin meselesi değil; uluslararası düzenin, sınır politikalarının, insan hakları sisteminin, kalkınma modelinin ve küresel vicdanın ortak meselesidir.
UNHCR'nin 2025'te yayımladığı Küresel Eğilimler raporuna göre, 2024 sonu itibarıyla dünyada 123,2 milyon insan zorla yerinden edilmiş durumdaydı. Bu sayı; savaş, şiddet, zulüm, insan hakları ihlalleri ve kamu düzenini bozan olaylar nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan insanları kapsar.
Dünya bu krize kısmen hazırlıklı görünmektedir; çünkü uluslararası hukuk, BM kurumları, yardım ağları, sivil toplum kuruluşları ve bazı ev sahibi ülkelerde güçlü tecrübeler vardır. Fakat aynı dünya aynı zamanda yetersiz finansman, siyasi isteksizlik, sınırların sertleşmesi, ırkçılık, entegrasyon zorlukları, iklim kaynaklı yeni göç dalgaları ve uzayan savaşlar karşısında ciddi biçimde hazırlıksızdır.
Küresel Mülteci Krizi Nedir
Küresel mülteci krizi, insanların savaş, zulüm, şiddet, baskı, devlet çöküşü, iklim felaketleri veya ağır insani koşullar nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalması ve bu hareketliliğin dünya çapında büyük bir insani sorun haline gelmesidir.
| Kavram | Açıklama |
|---|---|
| Mülteci | Ülkesinden kaçmak zorunda kalmış ve uluslararası koruma ihtiyacı bulunan kişi |
| Sığınmacı | Mülteci statüsü için başvurmuş, sonucu bekleyen kişi |
| Yerinden Edilmiş Kişi | Evinden kopmuş ama ülke içinde veya dışında bulunabilen kişi |
| İç Göçmen / IDP | Kendi ülkesi içinde yerinden edilen kişi |
| Vatansız Kişi | Hiçbir devlet tarafından vatandaş kabul edilmeyen kişi |
| Zorla Yerinden Edilme | İnsanların isteyerek değil, zorunluluk nedeniyle evini terk etmesi |
Bu kriz sadece “insanların başka ülkelere gitmesi” değildir. Asıl mesele, insanların yaşama, güvenlik, barınma, eğitim, sağlık, kimlik ve gelecek hakkını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır.
Dünya Bugün Ne Kadar Büyük Bir Mülteci Kriziyle Karşı Karşıya
Dünya, modern tarihin en yüksek zorla yerinden edilme seviyelerinden biriyle karşı karşıyadır. UNHCR verilerine göre 2024 sonunda 123,2 milyon kişi zorla yerinden edilmişti. Dünya Bankası ise Haziran 2025 sonunda dünya çapında 117,3 milyon kişinin hâlâ zorla yerinden edilmiş durumda olduğunu belirtir.
| Gösterge | Güncel Durum |
|---|---|
| Zorla Yerinden Edilenler | 2024 sonunda 123,2 milyon kişi |
| 2025 Ortası Tahmini | Haziran 2025 sonunda 117,3 milyon kişi |
| Başlıca Kaynak Ülkeler | Venezuela, Suriye, Ukrayna, Afganistan, Sudan |
| Başlıca Ev Sahibi Ülkeler | Kolombiya, Almanya, Türkiye, İran, Uganda |
| Krizin Niteliği | Sadece insani değil, aynı zamanda kalkınma ve güvenlik meselesi |
Dünya Bankası'na göre UNHCR kapsamındaki mültecilerin ve uluslararası koruma ihtiyacı olanların yaklaşık %67'si yalnızca beş ülkeden gelmektedir: Venezuela, Suriye, Ukrayna, Afganistan ve Sudan. Ayrıca mültecilerin ve koruma ihtiyacı olanların yaklaşık %34'ü beş ev sahibi ülkede yoğunlaşmaktadır: Kolombiya, Almanya, Türkiye, İran ve Uganda.
Mülteci Krizinin Başlıca Sebepleri Nelerdir
Küresel mülteci krizinin arkasında tek bir sebep yoktur. Çoğu zaman savaş, yoksulluk, siyasi baskı, iklim krizi ve devlet kapasitesinin çökmesi iç içe geçer.
| Sebep | Krize Etkisi |
|---|---|
| Savaşlar | İnsanları doğrudan can güvenliği nedeniyle kaçmaya zorlar |
| İç Çatışmalar | Devlet otoritesini zayıflatır, sivilleri hedef haline getirir |
| Zulüm Ve Baskı | Etnik, dini, siyasi veya toplumsal grupları göçe zorlar |
| İnsan Hakları İhlalleri | Yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkını tehdit eder |
| Ekonomik Çöküş | Yaşam koşullarını sürdürülemez hale getirir |
| İklim Felaketleri | Kuraklık, sel, deniz seviyesi yükselmesi ve aşırı sıcakla göçü tetikler |
| Gıda Ve Su Krizi | Toplumları hayatta kalma göçüne iter |
| Devlet Çöküşü | Hukuk, güvenlik ve temel hizmetler ortadan kalkar |
Mülteci krizinin temelinde çoğu zaman şu gerçek vardır: İnsanlar daha iyi bir hayat aradığı için değil, hayatta kalmak için yola çıkar.
Dünya Mülteci Krizine Hazırlıklı Mı
Dünya kısmen hazırlıklı, fakat yapısal olarak yetersizdir. Hazırlıklı olduğu alanlar vardır: uluslararası hukuk, UNHCR, IOM, bazı güçlü insani yardım mekanizmaları, geçici koruma modelleri, kamp yönetimi tecrübeleri ve sivil toplum ağları. Ancak krizlerin büyüklüğü bu sistemleri sık sık aşmaktadır.
| Alan | Hazırlık Durumu |
|---|---|
| Uluslararası Hukuk | Temel çerçeve var |
| BM Kurumları | Deneyim ve kapasite var |
| Finansman | Ciddi açıklar var |
| Ev Sahibi Ülkeler | Yük eşitsiz dağılmış durumda |
| Entegrasyon Politikaları | Ülkeden ülkeye çok farklı |
| İklim Göçüne Hazırlık | Yetersiz |
| Uzun Süreli Çözümler | Sınırlı |
| Siyasi İrade | Çoğu yerde zayıf |
UNHCR'nin 2025 için başlattığı küresel yardım çağrısı 10 milyar dolar düzeyindeydi; bu çağrı, milyonlarca mülteci, yerinden edilmiş ve vatansız kişinin korunması ve desteklenmesi için finansman ihtiyacını gösterir.
Bu tablo şunu gösterir: Dünya kriz yönetmeyi öğrenmiştir; fakat krizi önlemeyi, yükü adil paylaşmayı ve uzun vadeli çözümler üretmeyi hâlâ yeterince başaramamaktadır.
En Büyük Hazırlıksızlık Nerede Görülüyor
En büyük hazırlıksızlık, krize yalnızca “acil yardım” gözüyle bakılmasında görülür. Oysa zorla yerinden edilme çoğu zaman yıllarca, hatta kuşaklar boyunca sürebilir.
| Hazırlıksızlık Alanı | Sonuç |
|---|---|
| Kısa Vadeli Yardım Mantığı | Uzayan krizlerde insanlar bağımlı hale gelir |
| Yetersiz Finansman | Gıda, barınma, sağlık ve eğitim kesintiye uğrar |
| Küresel Yük Paylaşımı Eksikliği | Sınır ülkeleri orantısız yük taşır |
| İklim Göçüne Hukuki Cevap Eksikliği | Yeni göç türleri statüsüz kalabilir |
| Eğitim Planlaması Zayıflığı | Kayıp nesiller oluşabilir |
| Yerel Halkla Uyum Eksikliği | Sosyal gerilim artabilir |
| İstihdam Politikası Eksikliği | Kayıt dışı emek ve sömürü büyür |
Gerçek hazırlık, yalnızca çadır kurmak değildir. Okul, iş, sağlık, hukuk, güvenlik, sosyal uyum, psikolojik destek ve yerel kalkınma birlikte planlanmalıdır.
Mülteci Krizi Sadece İnsani Yardım Meselesi Mi
Hayır. Mülteci krizi yalnızca battaniye, gıda kolisi, çadır ve acil yardım meselesi değildir. Dünya Bankası, zorla yerinden edilmeyi sadece insani değil, aynı zamanda kalkınma meselesi olarak tanımlar.
| Boyut | Açıklama |
|---|---|
| İnsani Boyut | Hayatta kalma, güvenlik, barınma ve sağlık |
| Hukuki Boyut | Mülteci statüsü, haklar ve koruma |
| Ekonomik Boyut | İstihdam, geçim kaynakları, kamu hizmetleri |
| Toplumsal Boyut | Uyum, ayrımcılık, yerel halkla ilişkiler |
| Eğitim Boyutu | Çocukların gelecek hakkı |
| Güvenlik Boyutu | İnsan kaçakçılığı, sömürü ve radikalleşme riskleri |
| Kalkınma Boyutu | Ev sahibi bölgelerin altyapı ve hizmet kapasitesi |
Bu nedenle mülteci krizine yalnızca acil yardım diliyle bakmak eksiktir. Asıl soru şudur: Yerinden edilen insanlar yıllarca nerede, nasıl ve hangi haklarla yaşayacak
Ev Sahibi Ülkeler Ne Kadar Yük Taşıyor
Mülteci krizinde yük adil dağılmamaktadır. Krizden doğrudan etkilenen komşu ülkeler çoğu zaman çok büyük sorumluluk üstlenir. Dünya Bankası verilerine göre mülteci ve uluslararası koruma ihtiyacı olanların üçte birinden fazlası yalnızca beş ülkede barınmaktadır: Kolombiya, Almanya, Türkiye, İran ve Uganda.
| Ev Sahibi Ülkelerin Karşılaştığı Yük | Etki |
|---|---|
| Barınma Baskısı | Konut fiyatları ve kiralar artabilir |
| Eğitim Baskısı | Okullar kalabalıklaşır |
| Sağlık Baskısı | Hastaneler ve klinikler zorlanır |
| İstihdam Baskısı | Kayıt dışı çalışma artabilir |
| Sosyal Gerilim | Yerel halkla mülteciler arasında sorun çıkabilir |
| Belediye Hizmetleri | Su, atık, ulaşım ve altyapı zorlanır |
Bu nedenle uluslararası toplumun yalnızca mültecilere değil, ev sahibi topluluklara da destek vermesi gerekir. Aksi halde dayanışma duygusu zamanla yerini yorgunluğa ve tepkiye bırakabilir.
Mülteciler En Çok Hangi Risklerle Karşılaşır
Mülteciler yalnızca evlerini kaybetmez; çoğu zaman hukuki güvenliklerini, gelir kaynaklarını, sosyal çevrelerini, eğitimlerini ve psikolojik dayanıklılıklarını da kaybeder.
| Risk | Açıklama |
|---|---|
| Can Güvenliği | Savaş, şiddet ve sınır geçişi tehlikesi |
| İnsan Kaçakçılığı | Güvensiz yollar sömürüye açık hale gelir |
| Yoksulluk | Gelir ve geçim kaynakları kaybolur |
| Eğitimsizlik | Çocuklar okuldan uzak kalabilir |
| Sağlık Sorunları | Tedaviye erişim zorlaşabilir |
| Psikolojik Travma | Savaş, kayıp ve göç ağır iz bırakır |
| Ayrımcılık | Irkçılık ve dışlanma riski artar |
| Statüsüzlük | Hukuki belirsizlik insanı kırılgan yapar |
Mültecilik sadece “bir ülkeye sığınmak” değildir; güvensizlikten güvenliğe, kayıptan yeniden kuruluşa uzanan çok ağır bir insanlık sınavıdır.
Çocuklar Mülteci Krizinden Nasıl Etkilenir
Mülteci krizinin en ağır yükünü çocuklar taşır. Çünkü çocuklar savaşın sebebi değildir; fakat savaşın sonuçlarını bedenlerinde, eğitimlerinde, hafızalarında ve geleceklerinde taşırlar.
| Çocuklara Etkisi | Sonuç |
|---|---|
| Eğitim Kaybı | Okuldan uzak kalan çocuklar gelecek fırsatlarını kaybeder |
| Travma | Savaş, ölüm, ayrılık ve kaçış psikolojik iz bırakır |
| Çocuk İşçiliği | Yoksulluk çocukları çalışmaya itebilir |
| Erken Evlilik | Kız çocukları daha fazla risk altında olabilir |
| Dil Engeli | Eğitim ve sosyal uyum zorlaşır |
| Kimlik Krizi | Aidiyet duygusu zedelenebilir |
Mülteci çocukların eğitimi ertelendiğinde sadece bir okul yılı değil, bir kuşağın geleceği kaybedilebilir.

Kadınlar Mülteci Krizinde Neden Daha Kırılgan Hale Gelir
Kadınlar ve kız çocukları, göç yollarında ve yerinden edilme süreçlerinde daha fazla şiddet, sömürü, insan kaçakçılığı, sağlık hizmetlerine erişim eksikliği ve ekonomik bağımlılık riskiyle karşılaşabilir.
| Risk Alanı | Kadınlara Etkisi |
|---|---|
| Cinsel Şiddet | Güvensiz yollar ve kamplar riski artırabilir |
| Ekonomik Bağımlılık | Gelir kaybı kırılganlığı büyütür |
| Sağlık Hizmetleri | Gebelik, doğum ve hijyen ihtiyaçları karşılanmayabilir |
| Bakım Yükü | Çocuk, yaşlı ve hasta bakımı çoğu zaman kadınlara yüklenir |
| Erken Evlilik | Kriz dönemlerinde artabilir |
| Kayıt Dışı Emek | Sömürü riski doğurabilir |
Bu yüzden mülteci politikalarında kadınların güvenliği, sağlığı, eğitimi ve ekonomik güçlenmesi özel olarak ele alınmalıdır.

İklim Krizi Mülteci Sorununu Büyütüyor Mu
Evet, iklim krizi zorunlu hareketliliği artıran önemli faktörlerden biridir. Kuraklık, seller, deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı sıcaklar, orman yangınları ve tarımsal verim kaybı insanların yaşam alanlarını tehdit eder. İklim felaketleri doğrudan göçe yol açabildiği gibi, gıda ve su krizlerini derinleştirerek çatışma riskini de artırabilir.
| İklim Etkisi | Göçe Etkisi |
|---|---|
| Kuraklık | Tarımı ve hayvancılığı çökertir |
| Sel | Evleri ve altyapıyı yıkar |
| Aşırı Sıcak | Yaşam koşullarını zorlaştırır |
| Deniz Seviyesi Yükselmesi | Kıyı bölgelerini tehdit eder |
| Çölleşme | Geçim kaynaklarını yok eder |
| Gıda Krizi | Toplumsal gerilim ve göçü artırır |
IOM'un Dünya Göç Raporu 2024'ü, son yıllarda çatışmaların yanında iklim ve çevresel olayların da büyük yerinden edilme ve insani zorluklara yol açtığını vurgular.

Dünya İklim Mültecilerine Hazır Mı
Dünya iklim kaynaklı göç konusunda henüz yeterince hazır değildir. Çünkü klasik mülteci hukuku daha çok savaş, zulüm ve siyasi baskı gibi sebepler üzerine kuruludur. İklim nedeniyle evini terk etmek zorunda kalan insanlar çoğu zaman net bir uluslararası statüye sahip olmayabilir.
| Hazırlık Alanı | Durum |
|---|---|
| Hukuki Statü | Yetersiz ve belirsiz |
| Erken Uyarı Sistemleri | Gelişiyor ama eşitsiz |
| İklim Finansmanı | En kırılgan ülkelere yeterince ulaşmıyor |
| Yerel Uyum Planları | Sınırlı |
| Kentsel Planlama | Hızlı göç dalgalarına hazır değil |
| Tarım Ve Su Politikası | Birçok bölgede yetersiz |
İklim göçü geleceğin değil, bugünün meselesidir. Fakat dünya hâlâ bu alanı büyük ölçüde kriz ortaya çıktıktan sonra yönetmeye çalışmaktadır.

Sınır Güvenliği Mülteci Krizini Çözer Mi
Sınır güvenliği tek başına mülteci krizini çözmez. Sınır kontrolleri devletlerin egemenlik hakkı içinde görülebilir; fakat insanlar savaş, açlık, ölüm ve zulümden kaçıyorsa yalnızca duvar örmek sorunu ortadan kaldırmaz. Çoğu zaman göç yollarını daha tehlikeli hale getirir.
| Sadece Sınır Odaklı Politika | Olası Sonuç |
|---|---|
| Duvarlar Ve Sert Kontrol | İnsanlar daha tehlikeli rotalara yönelir |
| Geri İtme Uygulamaları | İnsan hakları ihlalleri doğabilir |
| Yasal Yol Eksikliği | Kaçakçılar güçlenir |
| Sığınma Hakkının Zayıflaması | Koruma ihtiyacı olanlar risk altında kalır |
| Kriz Kaynağına Müdahale Eksikliği | Göç baskısı devam eder |
Gerçek çözüm, güvenli ve düzenli yollar, sığınma hakkı, krizlerin önlenmesi, bölgesel kalkınma ve uluslararası yük paylaşımı ile mümkündür.

Entegrasyon Neden Bu Kadar Zordur
Mülteciler yeni ülkelere geldiklerinde sadece barınma değil; dil, iş, eğitim, sağlık, kültür, hukuk ve toplumsal kabul sorunlarıyla karşılaşırlar. Ev sahibi toplumlar da ekonomik baskı, kültürel kaygı ve kaynak paylaşımı endişeleri yaşayabilir.
| Entegrasyon Sorunu | Açıklama |
|---|---|
| Dil Engeli | Eğitim ve iş hayatını zorlaştırır |
| İşsizlik | Kayıt dışı ve düşük ücretli işlere yönelim artar |
| Eğitim Eksikliği | Çocuklar ve gençler sistem dışında kalabilir |
| Ayrımcılık | Sosyal uyumu zedeler |
| Konut Sorunu | Gettolaşma ve yoksulluk döngüsü doğabilir |
| Kültürel Uyum | Karşılıklı anlayış eksikliği gerilim yaratır |
| Yerel Halkın Kaygıları | Destek politikaları doğru anlatılmazsa tepki büyür |
Entegrasyon, tek taraflı uyum değildir. Hem mültecinin yeni topluma katılımını hem de ev sahibi toplumun adil, güvenli ve gerçekçi politikalarla desteklenmesini gerektirir.

Dünya Daha Hazırlıklı Olmak İçin Ne Yapmalı
Dünya mülteci krizine daha hazırlıklı olmak için sadece acil yardım kapasitesini değil, önleme, koruma, entegrasyon, kalkınma ve yük paylaşımı sistemlerini güçlendirmelidir.
| Yapılması Gereken | Neden Önemli |
|---|---|
| Savaşları Önleme | En güçlü mülteci politikası, yerinden edilmeyi önlemektir |
| Erken Uyarı Sistemleri | Kriz büyümeden müdahale sağlar |
| Finansmanı Artırma | Yardım kesintileri hayatları doğrudan etkiler |
| Ev Sahibi Ülkeleri Destekleme | Yükün adil paylaşılmasını sağlar |
| Eğitim Yatırımı | Kayıp nesilleri önler |
| Yasal Göç Yolları | Kaçakçılığı ve ölümcül rotaları azaltır |
| İstihdam Politikaları | Mültecileri bağımlı değil üretken hale getirir |
| İklim Uyum Planları | Gelecekteki göç baskısını azaltır |
| Yerel Halkı Destekleme | Sosyal gerilimi azaltır |
UNHCR'nin 2025 Küresel Çağrısı, geleneksel insani yardımın yanında mülteci kapsayıcılığı, dayanıklılık ve kendine yeterlilik yaklaşımlarının önemini vurgular.

Mülteci Krizinde İnsan Hakları Neden Merkezde Olmalı
Mülteci krizinde insan hakları merkezde olmalıdır; çünkü mesele rakamlardan önce insan hayatıdır. Her sayı, bir evin, bir ailenin, bir çocuğun, bir annenin, bir yaşlının ve bir geçmişin hikayesidir.
| İnsan Hakkı | Mülteci Krizindeki Anlamı |
|---|---|
| Yaşam Hakkı | Savaş ve ölümden kaçan insan korunmalıdır |
| Sığınma Hakkı | Zulümden kaçan kişi başvuru yapabilmelidir |
| Eğitim Hakkı | Çocuklar geleceksiz bırakılmamalıdır |
| Sağlık Hakkı | Temel tedaviye erişim sağlanmalıdır |
| Çalışma Hakkı | Sömürüye karşı yasal istihdam yolu açılmalıdır |
| Aile Birliği | Ailelerin parçalanması önlenmelidir |
| Ayrımcılık Yasağı | İnsan onuru korunmalıdır |
Mülteciye yalnızca “yük” olarak bakıldığında insan kaybolur. İnsan kaybolduğunda ise politika ahlakını kaybeder.

Mülteci Krizi Toplumlara Ne Öğretir
Mülteci krizi toplumlara çok ağır ama önemli dersler verir. Bir toplumun gerçek insanlık ölçüsü, yalnız güçlü zamanlarında değil; kapısına sığınan zayıfla karşılaştığında ortaya çıkar.
| Ders | Anlamı |
|---|---|
| İnsanlık Ortaktır | Sınırlar acıyı bütünüyle durduramaz |
| Barış En Büyük Politikadır | Savaşın bedelini siviller öder |
| Ev Sahipliği Sorumluluktur | Yardım ve düzen birlikte yürütülmelidir |
| Korku Yönetilmelidir | Toplumlar göçü nefretle değil akılla ele almalıdır |
| Çocuklar Korunmalıdır | Gelecek nesiller kriz altında ezilmemelidir |
| Adalet Küresel Olmalıdır | Yük birkaç ülkenin omzuna bırakılmamalıdır |
| İnsan Onuru Evrenseldir | Mülteci olmak insan değerini azaltmaz |
Bu kriz, dünyaya şunu sorar: İnsanlık sadece kendi vatandaşını mı koruyacak, yoksa zor durumda kalan insanı da insan olduğu için değerli görecek mi

Dünya Gerçekten Hazır Olmak İstiyorsa Hangi İlkeleri Benimsemeli
Gerçek hazırlık, krize panikle tepki vermek değil; ilkeli, uzun vadeli ve insan onurunu merkeze alan sistem kurmaktır.
| İlke | Anlamı |
|---|---|
| Önleme | Savaş, zulüm ve iklim yıkımını azaltmak |
| Koruma | Sığınma hakkını ve insan güvenliğini savunmak |
| Paylaşım | Ev sahibi ülkelerin yükünü adil bölüşmek |
| Katılım | Mültecileri pasif yardım alıcısı değil, özne görmek |
| Kalkınma | Yardımı okul, iş, altyapı ve yerel ekonomiyle birleştirmek |
| Uyum | Hem mülteciyi hem yerel halkı desteklemek |
| Şeffaflık | Toplumlara doğru bilgi vermek |
| Vicdan | Politikayı insan onurundan koparmamak |
Hazırlıklı dünya, yalnızca sınırlarını koruyan dünya değildir. Hazırlıklı dünya, insanı korurken düzeni de kurabilen dünyadır.

Son Söz
Küresel Mülteci Krizi, İnsanlığın Hazırlık Değil Vicdan Sınavıdır
Küresel mülteci krizi, dünya düzeninin en büyük aynalarından biridir. Bu ayna bize yalnızca savaşların, iklim felaketlerinin ve siyasi çöküşlerin sonucunu göstermez; aynı zamanda insanlığın dayanışma kapasitesini, adalet duygusunu ve vicdani olgunluğunu da gösterir.
Dünya bugün bazı açılardan hazırlıklıdır: UNHCR, IOM, yardım kuruluşları, uluslararası hukuk ve deneyimli ev sahibi ülkeler vardır. Fakat aynı dünya hâlâ çok önemli açılardan hazırlıksızdır: finansman yetersizdir, yük paylaşımı adaletsizdir, iklim göçüne hukuki cevap zayıftır, çocukların eğitimi kesintiye uğramaktadır, sınır politikaları çoğu zaman insan güvenliğini ikinci plana atmaktadır ve mültecilere yönelik nefret söylemi birçok toplumda yükselmektedir.
Bu yüzden asıl mesele sadece “dünya ne kadar hazırlıklı” sorusu değildir. Daha derin soru şudur: Dünya bu krize insanı merkeze alarak mı hazırlanıyor, yoksa yalnızca krizin kendi kapısına gelmemesi için mi önlem alıyor
Gerçek hazırlık; savaşları önlemek, insan haklarını korumak, ev sahibi ülkeleri desteklemek, mülteci çocuklara eğitim sağlamak, kadınları ve kırılgan grupları korumak, yasal yollar oluşturmak, iklim krizine ciddi cevap vermek ve mültecileri yalnızca yardım bekleyen insanlar olarak değil, yeniden hayat kurabilecek insanlar olarak görmektir.
Çünkü mülteci krizi, rakamlardan ibaret değildir. Her mülteci, geride bırakılmış bir ev, yarım kalmış bir hayat, kaybedilmiş bir güven duygusu ve yeniden kurulmayı bekleyen bir gelecek demektir.
“Küresel mülteci krizi, dünyanın hazırlık kapasitesinden önce vicdan kapasitesini ölçer; çünkü bir insan yurdundan koparken yalnız sınırlar değil, insanlığın kalbi de sınanır.”
— Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: