🎭 Jean-Paul Sartre'a Göre Kötü Niyet Nedir ❓ Kendini Aldatma, Rol Yapma, Özgürlükten Kaçış Ve Sahicilik Nasıl Açıklanır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,191
2,711,498
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🎭 Jean-Paul Sartre'a Göre Kötü Niyet Nedir ❓ Kendini Aldatma, Rol Yapma, Özgürlükten Kaçış Ve Sahicilik Nasıl Açıklanır ❓

“İnsan en büyük yalanı başkasına değil, kendi özgürlüğünün ağırlığını taşımamak için kendine söyler.”
- Ersan Karavelioğlu

Jean-Paul Sartre'a göre kötü niyet, insanın kendi özgürlüğünü bildiği halde, bu özgürlüğün sorumluluğundan kaçmak için kendini sanki tamamen belirlenmiş, değişemez, zorunlu, rolüne hapsolmuş ve başka türlü davranamaz bir varlıkmış gibi göstermesidir.

Kötü niyet, sıradan bir yalan değildir. Çünkü sıradan yalan çoğu zaman başkasını kandırmaya yöneliktir. Fakat Sartre'ın kötü niyet dediği şeyde insan, kendini kandırmaya çalışır. Daha doğrusu insan, hem hakikati bilir hem de o hakikatin ağırlığını taşımamak için kendine başka bir hikâye kurar.

Bu yüzden kötü niyet, insan bilincinin en karmaşık ve en sarsıcı hallerinden biridir. İnsan özgür olduğunu sezer; fakat özgürlük kaygı doğurduğu için kendini bir role, kimliğe, göreve, karaktere, geçmişe, topluma veya koşula teslim olmuş gibi anlatır.

Sartre'ın büyük uyarısı şudur:
İnsan özgürlüğünden kaçamaz; fakat özgür olmadığını sanarak kendini aldatabilir.

1️⃣ Jean-Paul Sartre'a Göre Kötü Niyet Ne Demektir ❓

Jean-Paul Sartre'a göre kötü niyet, insanın kendi özgürlüğünü inkâr ettiği bilinç halidir. İnsan aslında seçim yapabildiğini, başka türlü davranabileceğini ve kendi tavrından sorumlu olduğunu bilir; fakat bunu kabul etmek istemez.

Çünkü kabul ederse, seçimlerinin ağırlığını da taşımak zorunda kalır.

KavramSartre Açısından Anlamı
Kötü Niyetİnsanın kendi özgürlüğünü saklaması
Kendini AldatmaKişinin kendi seçim sorumluluğunu örtmesi
Rol YapmaKendini sosyal kimliğe tamamen indirgemesi
Özgürlükten KaçışTavır alma sorumluluğunu reddetmesi
SahicilikKendi özgürlüğünü ve sorumluluğunu üstlenmesi

Kötü niyetin özü şudur:
İnsan kendini nesne gibi göstermeye çalışır.

Oysa Sartre'a göre insan nesne değildir. İnsan yalnızca “ne ise o” değildir. İnsan, ne olduğunu sorgulayabilen, kendini aşabilen ve kendi hakkında yeniden karar verebilen bir bilinçtir.

2️⃣ Kötü Niyet Neden Sıradan Yalandan Farklıdır ❓

Sıradan yalan, bir kişinin gerçeği bilip başka bir kişiye yanlış bilgi vermesidir. Fakat kötü niyette durum daha karmaşıktır. Çünkü kişi aynı anda hem aldatan hem de aldatılan gibidir.

İnsan kendine yalan söylerken tamamen cahil değildir. Bir yanıyla gerçeği bilir; diğer yanıyla o gerçeği görmek istemez.

Sıradan YalanKötü Niyet
Başkasını kandırır.İnsan kendini kandırır.
Gerçeği bilen ve bilmeyen ayrıdır.Aynı bilinç hem bilir hem saklar.
Dışsal bir aldatmadır.İçsel varoluş oyunudur.
Amaç başkasını yanıltmaktır.Amaç sorumluluktan kaçmaktır.

Bu yüzden kötü niyet, basit bir hata değildir. İnsan burada kendi varoluşunun hakikatine karşı sis üretir.

🌫️ Gerçek ortadadır; fakat insan bakmak istemez.
🎭 Rol hazırdır; insan onun arkasına saklanır.
⚖️ Sorumluluk yakındadır; insan onu başkasına devretmeye çalışır.
🔥 Özgürlük kaçınılmazdır; insan onu zorunluluk gibi göstermeye çalışır.

3️⃣ İnsan Neden Kötü Niyete Düşer ❓

İnsan kötü niyete çoğu zaman kötü biri olduğu için değil, özgürlüğün ağırlığından korktuğu için düşer.

Özgürlük güzel bir kelimedir; fakat Sartre'ın felsefesinde özgürlük aynı zamanda ürkütücüdür. Çünkü özgür olan insan, seçiminin hesabından kaçamaz.

İnsan kötü niyete şu nedenlerle sığınabilir:

NedenAçıklama
Kaygıdan KaçmakÖzgürlüğün yarattığı içsel sarsıntıyı bastırmak
Sorumluluktan UzaklaşmakSeçimin sonuçlarını üstlenmemek
Role SaklanmakHazır kimliğin güvenliğine sığınmak
Topluma UymakKalabalığın içinde kendi tavrını gizlemek
Değişimden KorkmakKendini sabit karakter gibi göstermek

İnsan bazen kendi özgürlüğünü bir uçurum gibi hisseder. Çünkü “başka türlü davranabilirdim” demek, insanı kendi geçmişiyle, hatalarıyla ve sorumluluğuyla karşı karşıya getirir.

Kötü niyet, bu yüzleşmeden kaçmak için kurulan içsel tiyatrodur.

4️⃣ Kötü Niyetin Temelinde Özgürlükten Kaçış mı Vardır ❓

Evet. Sartre'a göre kötü niyetin temelinde özgürlükten kaçış vardır.

İnsan seçmek zorundadır. Fakat seçmek, sorumluluk getirir. Bu yüzden insan bazen seçim yapmadığını, mecbur kaldığını, başka türlü davranamayacağını ya da yalnızca kendisine verilen rolü oynadığını iddia eder.

🌫️ “Benim elimden bir şey gelmedi.”
🎭 “Ben sadece görevimi yaptım.”
⚖️ “Başka seçeneğim yoktu.”
🧭 “Herkes böyle yapıyordu.”
🔥 “Ben zaten böyle bir insanım.”

Bu cümleler bazen gerçek sıkışmaları anlatabilir. Fakat Sartre açısından çoğu zaman insanın kendi özgürlüğünü sakladığı perdeler haline gelir.

Özgürlükten kaçış, insanın seçmediği anlamına gelmez. Aksine, insan burada kaçışı seçer, fakat bu seçimi seçim olarak görmek istemez.

5️⃣ Rol Yapma Kötü Niyetin En Açık Biçimi midir ❓

Sartre'ın kötü niyet analizinde rol yapma çok önemli bir yere sahiptir. İnsan sosyal hayatta roller taşır: öğretmen, doktor, yönetici, garson, anne, baba, eş, vatandaş, öğrenci, işçi, lider veya sanatçı olabilir.

Sorun rol taşımak değildir. Sorun, insanın kendini tamamen bu role indirmesidir.

Bir insan şöyle diyorsa kötü niyet başlayabilir:

“Ben sadece memurum.”
“Ben sadece emirleri uyguluyorum.”
“Benim kişisel sorumluluğum yok.”
“Bu rol ne gerektiriyorsa onu yaparım.”

Rolün Sağlıklı TaşınmasıRole Saklanmak
Rol yaşamın bir parçasıdır.Rol tüm varoluşun yerine geçer.
İnsan rolünü bilinçli yaşar.İnsan role hapsolur.
Sorumluluk devam eder.Sorumluluk role devredilir.
Kişi rolünden fazladır.Kişi kendini role indirger.

Sartre'a göre insan hiçbir zaman yalnızca oynadığı rol değildir. İnsan, rolünün içinde bile nasıl biri olacağını seçen özgür bir bilinçtir.

6️⃣ Garson Örneği Ne Anlatır ❓

Sartre'ın meşhur örneklerinden biri, garson örneğidir. Bir garson işini öyle aşırı biçimde oynar ki, sanki yalnızca garson olmak için varmış gibi davranır. Jestleri, mimikleri, ciddiyeti, hızı ve tavırları rolünü fazlasıyla temsil eder.

Buradaki sorun garsonluk değildir. Sorun, insanın kendini yalnızca bu role indirgemesidir.

Garson, elbette garsondur. Fakat yalnızca garson değildir. O aynı zamanda seçim yapan, düşünen, başka ihtimallere açık olan, rolünü nasıl yaşayacağına karar veren bir bilinçtir.

🎭 Rol gerçek olabilir.
🌫️ Ama insan rolünden ibaret değildir.
⚖️ Rol sorumluluğu tamamen ortadan kaldırmaz.
🔥 İnsan, rolün içinde bile özgürdür.

Bu örnek, modern hayatta herkes için geçerlidir. İnsan bazen mesleğini, unvanını, toplumsal kimliğini veya aile içindeki rolünü kendi özgürlüğünün yerine koyar.

Sartre'ın itirazı tam buradadır:
Sen rolünü oynayabilirsin; fakat rolün senin bütün varlığın değildir.

7️⃣ “Ben Böyleyim” Demek Kötü Niyet Olabilir mi ❓

Evet, bazı durumlarda “ben böyleyim” demek kötü niyetin çok ince bir biçimi olabilir. Çünkü insan bu cümleyle kendini değişmez bir nesne gibi gösterebilir.

“Ben kıskancım, değişemem.”
“Ben cesur biri değilim.”
“Ben zaten başarısızım.”
“Benim huyum bu.”
“Ben böyle yaratılmışım.”

Bu cümleler insanın kendi geçmişini, karakterini veya alışkanlığını tanıması anlamına gelebilir. Fakat bazen de değişim sorumluluğundan kaçmanın yolu olur.

Kendini TanımakKötü Niyet
“Bende böyle bir eğilim var.”“Ben buyum, değişemem.”
“Bu konuda zorlanıyorum.”“Başka türlü davranmam imkânsız.”
“Geçmişim beni etkiliyor.”“Geçmişim beni tamamen belirledi.”
“Korkularım var.”“Korkularım benim kaderim.”

Sartre'a göre insan, geçmişinden ve karakterinden etkilenir; fakat bunlara tamamen mahkûm değildir.

İnsan, kendine “ben böyleyim” dediği anda bile, aslında kendisi hakkında bir yorum yapmaktadır. Ve yorum yapabilen insan, kendisiyle mesafe kurabilen insandır.

8️⃣ Şartları Bahane Etmek Kötü Niyet midir ❓

Sartre insanın koşulları olmadığını söylemez. İnsan gerçekten zor şartlar içinde yaşayabilir. Yoksulluk, aile baskısı, toplumsal sınıf, savaş, hastalık, korku, ekonomik zorluklar ve politik baskılar insanın seçeneklerini daraltabilir.

Fakat Sartre'ın dikkat çektiği nokta şudur: Koşullar insanı etkiler; ancak insan bu koşullar karşısında aldığı tavrı tamamen görünmez kılamaz.

Gerçekçi Durum BilinciKötü Niyet
“Koşullarım zor.”“Hiçbir tavrım yok.”
“Seçeneklerim sınırlı.”“Tamamen seçimsizim.”
“Geçmişim beni etkiliyor.”“Geçmişim beni tüketti.”
“Toplum baskı yapıyor.”“Benim sorumluluğum yok.”

Kötü niyet, koşulları fark etmek değildir. Kötü niyet, koşulları insanın özgürlüğünü tamamen yok eden bir mazeret haline getirmektir.

Sartre'ın sert ama güçlü sorusu şudur:

Bu koşullar içinde sen hangi tavrı alıyorsun ❓

9️⃣ Kötü Niyet Ve Kaygı Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Kötü niyet çoğu zaman kaygıdan kaçış olarak ortaya çıkar. Sartre'a göre kaygı, insanın kendi özgürlüğünü fark ettiğinde yaşadığı sarsıntıdır.

İnsan gerçekten özgür olduğunu hissettiğinde, kendi seçimlerinin ağırlığıyla karşılaşır. Bu ağırlık kolay taşınmaz. İşte kötü niyet, bu ağırlığı hafifletmek için devreye girer.

🌫️ Kaygı özgürlüğü gösterir.
🎭 Kötü niyet özgürlüğü saklar.
⚖️ Kaygı sorumluluğu hatırlatır.
🧭 Kötü niyet sorumluluğu dışarı atar.
🔥 Kaygı sahiciliğe çağırır.
🌑 Kötü niyet kaçışa sürükler.

Kaygıdan kaçmak insanı kısa süreli rahatlatabilir. Fakat bu rahatlık sahici değildir. Çünkü özgürlük inkâr edildiğinde ortadan kalkmaz; daha derin bir huzursuzluk olarak geri döner.

1️⃣0️⃣ Kötü Niyet Günlük Hayatta Nasıl Görünür ❓

Kötü niyet yalnızca büyük felsefi krizlerde ortaya çıkmaz. Günlük hayatın en sıradan cümlelerinde bile görülebilir.

Bir insan istemediği bir hayatı yaşadığı halde “başka çarem yok” diyebilir. Bir kişi haksızlığı görüp “ben karışmam” diyebilir. Bir yönetici “sistem böyle” diyerek kendi tavrını gizleyebilir. Bir birey korkusunu “gerçekçilik” diye sunabilir.

Günlük kötü niyet örnekleri:

🌫️ Korkuyu kader gibi anlatmak
🎭 Rolü hakikat sanmak
⚖️ Sorumluluğu sisteme devretmek
🧭 Kendi seçimini kalabalığa gömmek
🔥 Değişim korkusunu karakter diye sunmak
🫀 Bağımlılığı sevgi sanmak
🪞 İmajı benlik zannetmek

Sartre'ın sorusu günlük hayatın içine keskin bir bıçak gibi girer:

Gerçekten zorunda mısın, yoksa zorunda olduğunu söylemek seni rahatlatıyor mu ❓

1️⃣1️⃣ Kötü Niyet İlişkilerde Nasıl Ortaya Çıkar ❓

İlişkiler, kötü niyetin en ince biçimlerde ortaya çıktığı alanlardan biridir. İnsan bazen kendi seçimlerini sevgi, sadakat, fedakârlık, mecburiyet veya kader adı altında saklayabilir.

Bir kişi sevmediği halde seviyor gibi davranabilir. Gitmek istediği halde “gidemem” diyebilir. Kendi korkusunu sadakat gibi gösterebilir. Sınır koymaktan kaçışını fedakârlık diye anlatabilir.

İlişkide Kötü NiyetDerin Anlamı
“Onsuz yaşayamam.”Kendi özgürlüğünü yok saymak
“Mecburum.”Seçimin sorumluluğunu saklamak
“Ben sadece onun iyiliğini istiyorum.”Kontrol arzusunu şefkat gibi göstermek
“Ben böyle sevilirim.”Kendini sabit ilişki rolüne hapsetmek
“Kırılamam, çünkü güçlü görünmeliyim.”İmaja teslim olmak

Sartre açısından sahici ilişki, iki insanın da kendi özgürlüğünü ve sorumluluğunu inkâr etmeden karşılaşabilmesidir.

1️⃣2️⃣ Kötü Niyet Ahlaki Bir Sorun mudur ❓

Evet. Sartre'a göre kötü niyet yalnızca psikolojik bir savunma değil, aynı zamanda ahlaki bir sorundur. Çünkü insan kötü niyetle kendi eylemlerinin sorumluluğunu görünmez kılar.

Bir kişi haksızlık yaptığında “ben sadece emir aldım” diyorsa, kendi ahlaki tavrını saklıyor olabilir. Bir kişi zulme sessiz kaldığında “benim elimden bir şey gelmezdi” diyorsa, suskunluğunu zorunluluk gibi gösterebilir.

⚖️ Ahlak, yalnızca kural bilmek değildir.
🔥 Ahlak, seçimin sorumluluğunu taşımaktır.
🧭 Ahlak, kendi tavrını dürüstçe görmektir.
🌍 Ahlak, dünyaya karşı aldığın pozisyonun hesabını vermektir.

Kötü niyet, insanın ahlaki sorumluluğunu sisler. İnsan kendini masum göstermek için kendi özgürlüğünü küçültür.

Sartre burada çok serttir:
Sorumluluğunu yok sayarak masumlaşamazsın.

1️⃣3️⃣ Kötü Niyet Ve Başkasının Bakışı Nasıl Bağlantılıdır ❓

Başkasının bakışı, kötü niyeti besleyebilir. Çünkü insan başkalarının kendisi hakkında kurduğu imgeye hapsolabilir.

Bir kişi sürekli güçlü görünmek zorunda olduğunu düşünebilir. Bir başkası başarılı imajını korumak için kendi kırılganlığını inkâr edebilir. Bir insan “herkes beni böyle biliyor” diyerek değişme özgürlüğünü kapatabilir.

👁️ Başkasının bakışı beni tanımlayabilir.
🎭 Ben bu tanımı rol haline getirebilirim.
🌫️ Rolü sürdürmek için kendimi kandırabilirim.
⚖️ Sonra bu imgeyi kaderim sanabilirim.

Başkasının İmgesiKötü Niyet Biçimi
“Güçlü görünmeliyim.”Zayıflığı inkâr etmek
“Başarılı görünmeliyim.”Kaygıyı saklamak
“Herkes beni böyle tanıyor.”Değişme ihtimalini reddetmek
“Benden beklenen bu.”Kendi seçiminden kaçmak

Başkasının bakışı kaçınılmazdır. Fakat insan kendini yalnızca bu bakışla tanımlarsa, kendi özgürlüğünü başkasının imgesine teslim eder.

1️⃣4️⃣ Kötü Niyet Modern Dünyada Nasıl Görünür ❓

Modern dünyada kötü niyet çok daha karmaşık biçimlerde görünür. İnsan artık yalnızca aile, toplum veya meslek rolüne değil; aynı zamanda sosyal medya imajına, algoritmalara, kariyer sistemine, tüketim kültürüne, politik kalıplara ve popüler beklentilere de saklanabilir.

Modern kötü niyet cümleleri şunlar olabilir:

“Algoritma böyle istiyor.”
“Piyasa bunu gerektiriyor.”
“Herkes böyle yaşıyor.”
“İmajım bunu kaldırmaz.”
“Bu çağda başka türlü olunmaz.”

Modern MaskeKötü Niyetin Derinliği
İmajBenliği gösterilen yüzeye indirgemek
AlgoritmaSeçim sorumluluğunu sisteme devretmek
TrendKendi yönünü kalabalıkla değiştirmek
Kariyer Rolüİnsanı yalnızca başarı performansı yapmak
Tüketim KimliğiVarlığı sahip olunan şeylerle ölçmek

Sartre bugün yaşasaydı belki de şunu sorardı:

Sen gerçekten kendini mi yaşıyorsun, yoksa görünmen gereken kişiyi mi oynuyorsun ❓

1️⃣5️⃣ Sahicilik Kötü Niyetin Karşıtı mıdır ❓

Evet. Sartre açısından sahicilik, kötü niyetin karşısında duran varoluşsal dürüstlüktür. Sahici insan kusursuz insan değildir. Sahici insan, kendi özgürlüğünü ve sorumluluğunu inkâr etmeyen insandır.

Sahicilik şunu diyebilmektir:

“Evet, bu benim seçimim.”
“Koşullar zordu, ama aldığım tavrın sorumluluğu bana ait.”
“Korktum, fakat korkumu kader diye anlatmayacağım.”
“Rolüm var, ama ben rolümden ibaret değilim.”

Kötü NiyetSahicilik
Özgürlüğü saklar.Özgürlüğü kabul eder.
Sorumluluktan kaçar.Sorumluluğu üstlenir.
Role hapsolur.Rolün içinde bile seçim yaptığını bilir.
Bahane üretir.Tavrının hesabını verir.
Kendini nesne gibi görür.Kendini açık bilinç olarak yaşar.

Sahicilik, insanın kendine acımasız olması değil; kendine karşı dürüst olmasıdır.

1️⃣6️⃣ Kötü Niyetten Çıkmak Mümkün müdür ❓

Evet, Sartre'ın felsefesinde insan kötü niyete düşebilir; fakat oraya mahkûm değildir. Çünkü insan kendini aşabilen bir varlıktır. Kendi yalanını fark eden insan, yeni bir seçim imkânıyla karşılaşır.

Kötü niyetten çıkmak için insanın kendine sorması gereken sorular vardır:

Ben burada gerçekten neyi seçiyorum ❓
Hangi sorumluluğu başkasına devrediyorum ❓
Hangi rolün arkasına saklanıyorum ❓
Hangi korkumu kader diye anlatıyorum ❓
Hangi zorunluluğu aslında rahatlamak için büyütüyorum ❓

🌿 Fark etmek başlangıçtır.
🔥 Kabul etmek cesarettir.
⚖️ Sorumluluk almak dönüşümdür.
🧭 Yeni seçim, yeni varoluş kapısıdır.

İnsan kendi kötü niyetini gördüğü anda, artık eskisi kadar masum biçimde kendini kandıramaz. Görmek, özgürlüğün başlangıcıdır.

1️⃣7️⃣ Kötü Niyet Neden İnsanı Kendine Yabancılaştırır ❓

Kötü niyet insanı rahatlatıyor gibi görünür; fakat uzun vadede insanı kendine yabancılaştırır. Çünkü insan kendi özgürlüğünü inkâr ettikçe, kendi hayatının öznesi olmaktan uzaklaşır.

Kendini sürekli role, bahaneye, koşula veya imaja teslim eden insan, bir süre sonra gerçekten ne istediğini, ne seçtiğini ve kim olmak istediğini duyamaz hale gelebilir.

🌫️ Bahaneler çoğalırsa, hakikat silikleşir.
🎭 Roller büyürse, insan rolün arkasında kaybolur.
⚖️ Sorumluluk devredilirse, özgürlük de devredilmiş gibi yaşanır.
🫀 Kendini aldatma derinleşirse, insan kendi sesinden uzaklaşır.

Kötü niyet, insanın içindeki özgür bilinci susturamaz. Fakat onun sesini bastırabilir. Bu bastırılmış ses, kaygı, huzursuzluk, yabancılaşma veya anlamsızlık olarak geri dönebilir.

1️⃣8️⃣ Jean-Paul Sartre'ın Kötü Niyet Düşüncesi Bize Ne Öğretir ❓

Jean-Paul Sartre'ın kötü niyet düşüncesi, insanın kendi hayatına karşı ne kadar dürüst olduğunu sorgulamasını sağlar. Bu düşünce, insanın en güvenli sandığı cümleleri bile yeniden düşünmeye çağırır.

Bize şunu öğretir:

🌫️ İnsan bazen en çok kendinden kaçar.
🎭 Rol gereklidir; fakat insan rolünden fazladır.
⚖️ Sorumluluk reddedilince kaybolmaz.
🔥 Özgürlük inkâr edilince yok olmaz.
🧭 Sahicilik, insanın seçimlerini üstlenmesidir.
🫀 Kendini aldatmayı görmek, özgürlüğe yaklaşmaktır.

Sartre'ın amacı insanı suçluluk içinde boğmak değildir. Onun amacı, insanı kendi varoluşunun merkezine geri çağırmaktır.

Çünkü insan, bahanelerin arkasında yaşadığında güvende hissedebilir; fakat kendisiyle gerçek anlamda karşılaşamaz.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Kötü Niyet, İnsanın Kendi Özgürlüğüne Kurduğu Maskedir​

Jean-Paul Sartre'a göre kötü niyet, insanın kendi özgürlüğünden kaçmak için kendine kurduğu varoluşsal maskedir. İnsan bu maskeyle kendini bazen rolüne, bazen karakterine, bazen geçmişine, bazen topluma, bazen koşullarına, bazen de başkalarının bakışına teslim olmuş gibi gösterir.

Fakat bu teslimiyet çoğu zaman tam bir hakikat değildir. İnsan, şartlar ne kadar ağır olursa olsun, kendi tavrıyla yüzleşmek zorundadır.

Kötü niyet, insanın kendini nesne gibi yaşamasıdır.
Sahicilik ise insanın kendini açık, özgür ve sorumlu bir bilinç olarak kabul etmesidir.

Kötü niyet, “ben buyum” diyerek kapanır.
Sahicilik, “ben bunu seçiyorum” diyerek açılır.

Kötü niyet, bahanelerle hafiflemeye çalışır.
Sahicilik, sorumluluğun ağırlığını taşımayı kabul eder.

Sartre'ın bize bıraktığı en sert ama en özgürleştirici çağrı şudur:

Kendi yalanını hakikat sanma. Çünkü insan, kendi özgürlüğünü inkâr ettiği yerde yalnızca sorumluluktan değil, kendinden de kaçar.

“Kötü niyet, insanın kendi özgürlüğüne taktığı maskedir; sahicilik ise o maskeyi çıkarıp varoluşunun çıplak yüzüne bakma cesaretidir.”
- Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt