🫀 İnsan Bir İnsanın Hayatında Yük Mü Olmalı, Nefes Mi ❓ Sevgi, Sorumluluk, Fedakârlık, Sınırlar Ve Kalbe İyi Gelmek Açısından İnsan İlişkileri

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,962
2,724,749
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🫀 İnsan Bir İnsanın Hayatında Yük Mü Olmalı, Nefes Mi ❓ Sevgi, Sorumluluk, Fedakârlık, Sınırlar Ve Kalbe İyi Gelmek Açısından İnsan İlişkileri Nasıl Anlaşılmalı ❓

“Bazı insanlar insanın omzuna ağırlık bırakır, bazıları kalbine nefes olur; fark, sevginin insana nasıl dokunduğunda gizlidir.”

İnsan ilişkilerinde en önemli sorulardan biri şudur: Ben birinin hayatında yük mü oluyorum, nefes mi ❓ Çünkü insan bazen sevdiğini söyler ama karşısındakini yorar. Bazen yanında olduğunu söyler ama onun iç huzurunu tüketir. Bazen sahiplenmeyi sevgi sanır, baskıyı ilgi zanneder, fedakârlığı da karşı tarafın kendini tamamen unutması gibi görür.

Oysa gerçek sevgi, insanı boğmaz; insana nefes aldırır. Gerçek yakınlık, insanı esir almaz; kendisi olabileceği güvenli bir alan açar. İnsan birinin hayatına girdiğinde ona sadece varlığını değil, o varlığın ağırlığını da taşır. Bu yüzden herkes kendine şu soruyu sormalıdır: Ben sevdiğim insanların kalbine iyi mi geliyorum, yoksa onları içten içe yoruyor muyum ❓

1️⃣ İnsan Bir İnsanın Hayatında Yük Olmak Ne Demektir ❓

Bir insanın hayatında yük olmak, sadece maddi anlamda ona zahmet vermek değildir. Bazen insan sürekli ilgi bekleyerek, anlayış göstermeden anlaşılmak isteyerek, karşı tarafı suçluluk duygusuyla yöneterek veya sevgiyi baskıya çevirerek de yük olur.

Yük olmak, bir insanın kalbini sürekli tetikte bırakmaktır. Onu rahatlatmak yerine yormaktır. Yanında huzur vermek yerine, sürekli açıklama yapmak zorunda bırakmaktır.

Bir insanın varlığı diğerinin iç dünyasında sürekli korku, gerginlik, suçluluk, çaresizlik ve yorgunluk oluşturuyorsa orada sevgi değil, ağırlaşmış bir ilişki vardır.

2️⃣ İnsan Bir İnsanın Hayatında Nefes Olmak Ne Demektir ❓

Nefes olmak, bir insanın yanında kendini güvende, anlaşılmış ve değerli hissetmesini sağlamaktır. Nefes olan insan, karşısındakini sürekli sıkıştırmaz. Onu dinler, anlar, sabreder, incitmemeye çalışır ve kalbini hesaba katar.

Nefes olmak, her sorunu çözmek değildir. Bazen sadece varlığıyla yükü hafifletmektir. Bazen bir cümleyle insanın içini rahatlatmaktır. Bazen sessizce yanında durmaktır.

Bir insan sana geldiğinde içi daha da daralıyorsa değil, biraz olsun ferahlıyorsa sen onun hayatında nefes olmuşsun demektir.

3️⃣ Sevgi İnsanı Hafifletmeli Mi, Ağırlaştırmalı Mı ❓

Gerçek sevgi insanı hafifletir. Elbette her ilişki emek ister, sorumluluk ister, bazen sabır ister. Fakat sevgi sürekli bir yorgunluk, korku, baskı ve değersizlik hissine dönüşüyorsa orada bir sorun vardır.

Sevgi insanı kendi varlığından utandırmamalıdır. Sevgi insanı sürekli sınavda gibi hissettirmemelidir. Sevgi, karşı tarafı kontrol etme hakkı vermemelidir.

Gerçek sevgi şunu hissettirir:

“Ben senin yanında kendim olabiliyorum.”

İnsan sevdiğinin kalbine güven vermiyorsa, sevgisinin adını yeniden düşünmelidir.

4️⃣ Sorumluluk İlişkilerde Neden Önemlidir ❓

Sorumluluk, insanın davranışlarının karşı tarafta bıraktığı izi fark etmesidir. Bir insan “ben böyleyim” diyerek her kırıcı davranışını normalleştiremez. Çünkü insan sadece kendinden değil, ilişkide oluşturduğu etkiden de sorumludur.

Sorumluluk sahibi insan şunu sorar:

“Benim sözüm onu nasıl etkiledi ❓
“Benim tavrım onda ne bıraktı ❓
“Ben haklı çıkarken onun kalbini gereksiz yere ezdim mi ❓

Bu soruları sorabilen insan, yük olmaktan nefes olmaya doğru yürür.

5️⃣ Fedakârlık İlişkilerde Nerede Güzeldir, Nerede Yorucudur ❓

Fedakârlık, sevginin en güzel yönlerinden biridir. Fakat fedakârlık tek taraflı, sürekli ve karşı tarafı tüketen bir hâle gelirse artık sevgi değil, yıpranma başlar.

Gerçek fedakârlık, iki tarafın da birbirini görmesiyle güzeldir. Bir taraf hep verir, diğeri hep alırsa denge bozulur. Zamanla veren kişi yorulur, alan kişi ise bunu hak gibi görmeye başlayabilir.

Fedakârlık gönülden olursa kıymetlidir. Mecbur bırakılırsa, manipüle edilirse veya karşı tarafın kendini yok saymasına dönüşürse ağır bir yüke dönüşür.

6️⃣ Sınırlar Sevginin Düşmanı Mıdır ❓

Hayır. Sınırlar sevginin düşmanı değil, sağlıklı sevginin koruyucusudur. Çünkü sınır olmayan yerde insan zamanla boğulabilir, ezilebilir veya kendi kişiliğini kaybedebilir.

Birini sevmek, onun bütün alanına girme hakkı değildir. Her insanın yalnız kalma, düşünme, susma, dinlenme ve kendi kararlarını verme hakkı vardır.

Gerçek sevgi sınırları anlar. Çünkü bilir ki bir insanı gerçekten sevmek, onu kendimize hapsetmek değil; onun varlığını saygıyla kabul etmektir.

7️⃣ İlgi Ne Zaman Sevgi, Ne Zaman Baskı Olur ❓

İlgi, karşı tarafa değer verdiğini hissettirdiğinde sevgidir. Fakat sürekli kontrol etmeye, sorgulamaya, hesap sormaya ve karşı tarafı daraltmaya dönüşürse baskı olur.

“Merak ettim” ile “seni kontrol etmek istiyorum” arasında ince bir fark vardır.
“Yanındayım” ile “seni yönetmek istiyorum” aynı şey değildir.
“Seni seviyorum” ile “bana göre yaşamalısın” arasında büyük bir fark vardır.

İlgi, insanın kalbini ısıtmalı; hayatını daraltmamalıdır.

8️⃣ Bir İnsan Başkasının Kalbine Nasıl İyi Gelir ❓

Bir insan başkasının kalbine önce güven vererek iyi gelir. Sonra dinleyerek, anlamaya çalışarak, kırmamaya dikkat ederek, varlığını tehdit değil sığınak hâline getirerek iyi gelir.

Kalbe iyi gelmek için büyük şeyler yapmak gerekmez. Bazen zamanında sorulan bir “nasılsın ❓, bazen hatırlanan küçük bir detay, bazen yargılamadan dinlemek, bazen de gereksiz tartışmayı büyütmemek yeterlidir.

Kalbe iyi gelen insan, karşısındakinin hassasiyetini küçümsemez. Onun acısını “abartıyorsun” diye geçiştirmez. Kalbi hesaba katar.

9️⃣ Yoran İnsan Nasıl Anlaşılır ❓

Yoran insanın yanında kişi kendini sürekli savunmak zorunda hisseder. Sürekli açıklama yapar, yanlış anlaşılmaktan korkar, huzuru azalır, enerjisi düşer.

Yoran insan bazen doğrudan kötü biri olmayabilir. Fakat kendi kırgınlıklarını, korkularını, beklentilerini ve öfkesini yönetemediği için karşı tarafı sürekli tüketebilir.

Yoran insanın en belirgin özelliği şudur:

Kendi duygusunu merkeze koyar, karşı tarafın duygusunu ihmal eder.

Böyle ilişkilerde sevgi olsa bile huzur olmayabilir.

🔟 Nefes Olan İnsan Nasıl Anlaşılır ❓

Nefes olan insanın yanında kalp gevşer. İnsan kendini sürekli ispatlamak zorunda hissetmez. Kusurlarıyla da var olabilir. Duygularını korkmadan söyleyebilir.

Nefes olan insan, karşısındakine güvenli bir iç alan açar. Onu küçültmez, aşağılamaz, susturmaz, manipüle etmez. Haklı olduğunda bile incitmemeye çalışır.

Nefes olan insan şunu hissettirir:

“Benim yanımda korunmak için rol yapmak zorunda değilsin.”

İşte bu his, insan ilişkilerinin en kıymetli tarafıdır.

1️⃣1️⃣ Sevgi İnsanı Kendinden Vazgeçirmeli Mi ❓

Hayır. Gerçek sevgi insanı kendinden vazgeçirmez; insanın daha iyi hâline ulaşmasına yardım eder. Bir ilişki insanı sürekli özünden, değerlerinden, huzurundan ve kişiliğinden uzaklaştırıyorsa orada sevgi adı altında bir tükenme olabilir.

İnsan sevdiği için fedakârlık yapabilir. Ama sevdiği için kendini tamamen silmek zorunda değildir. Çünkü kendini yok eden insan zamanla sevdiğine de sağlıklı bir varlık sunamaz.

Sevgi iki kişiyi de büyütmelidir. Birini büyütürken diğerini tüketiyorsa orada denge bozulmuştur.

1️⃣2️⃣ İnsan Sevdiğine Huzur Vermeyi Öğrenebilir Mi ❓

Evet, insan isterse huzur vermeyi öğrenebilir. Bunun için önce kendi öfkesini, korkusunu, kıskançlığını, beklentisini ve kırılganlığını tanımalıdır.

Kendi içindeki fırtınayı tanımayan insan, onu çoğu zaman karşı tarafa taşır. Kendi eksikliğiyle yüzleşmeyen insan, başkasından sürekli telafi bekler.

Huzur vermek için insan şunları öğrenmelidir:

Dinlemeyi, beklemeyi, anlamayı, susmayı, özür dilemeyi, sınır bilmeyi ve sevdiğini boğmadan sevmeyi.

Bu öğrenildiğinde sevgi daha olgun hale gelir.

1️⃣3️⃣ İnsan İlişkilerinde Karşılıklı Emek Neden Şarttır ❓

Tek taraflı emek ilişkiyi ayakta tutmaz; sadece bir tarafı yorar. Bir insan sürekli anlayan, sürekli alttan alan, sürekli toparlayan taraf olursa zamanla içten içe tükenir.

Karşılıklı emek, iki insanın da bağı önemsemesi demektir. Biri kırdığında fark etmeli, diğeri sustuğunda anlamaya çalışmalı, biri yorulduğunda diğeri yükü paylaşmalıdır.

İlişki iki kişinin taşıdığı bir emanettir. Bir kişi sürekli taşır, diğeri sadece yürürse o emanet ağırlaşır.

1️⃣4️⃣ İnsan Başkasının Hayatında Sığınak Olabilir Mi ❓

Evet, bazı insanlar birbirinin sığınağı olabilir. Fakat sığınak olmak, karşı tarafın bütün hayatını üstlenmek değildir. Sığınak olmak, güvenilir bir duruşla yanında bulunmaktır.

Sığınak olan insan panik büyütmez, korkuyu artırmaz, acıyı küçümsemez. Karşısındakine “buradayım” duygusu verir.

Ama sağlıklı sığınak, bağımlılık üretmez. İnsanı güçsüz bırakmaz. Onun kendi ayakları üzerinde durmasına da yardım eder. Çünkü gerçek destek, insanı hem korur hem güçlendirir.

1️⃣5️⃣ Yük Olmamak İçin İnsan Kendine Ne Sormalı ❓

İnsan zaman zaman kendine dürüst sorular sormalıdır:

Ben karşımdaki insanı sürekli suçlu mu hissettiriyorum ❓
Onun sınırlarına saygı duyuyor muyum ❓
Sevgimi ilgi gibi mi gösteriyorum, baskı gibi mi ❓
Benim yanımda huzur buluyor mu, geriliyor mu ❓
Hep anlaşılmak istiyorum da, ben onu anlamaya çalışıyor muyum ❓
Ben bu ilişkiye nefes mi katıyorum, ağırlık mı bırakıyorum ❓

Bu sorular insanı küçültmez. Tam tersine insanı olgunlaştırır.

1️⃣6️⃣ Nefes Olmak İçin İnsan Ne Yapmalı ❓

Nefes olmak için insan önce karşısındakinin insan olduğunu unutmamalıdır. Onun da yorulduğunu, korktuğunu, kırıldığını, bazen sustuğunu, bazen anlamaya ihtiyaç duyduğunu bilmelidir.

Nefes olmak; güzel söz söylemek kadar kötü sözden kaçınmaktır. Yanında olmak kadar alan tanımaktır. Sevmek kadar saygı göstermektir.

Bir insan nefes olmak istiyorsa şunu öğrenmelidir:

Sevgi sadece yaklaşmak değil, bazen karşı tarafın rahat nefes alacağı mesafeyi de bilmektir.

1️⃣7️⃣ Her Yük Kötü Müdür ❓

Hayır. Hayatta bazı yükler sevginin doğal sorumluluğudur. Hastalıkta yanında olmak, zor zamanda destek vermek, aileye sahip çıkmak, dostun derdini dinlemek bazen yük gibi görünür ama aslında vefanın gereğidir.

Buradaki fark şudur: Sevgiyle taşınan sorumluluk insanı anlamlı kılar; bencilce dayatılan ağırlık insanı tüketir.

Bir insanın derdiyle ilgilenmek yük değildir. Ama bir insanın sürekli kendi bencilliğini, manipülasyonunu ve sorumsuzluğunu başkasına taşıtması yüktür.

1️⃣8️⃣ İnsan Birinin Hayatından Geçerken Ne Bırakmalı ❓

İnsan birinin hayatından geçerken korku değil güven, yorgunluk değil huzur, kırgınlık değil incelik, karanlık değil iz bırakmalıdır.

Herkes herkesin hayatında kalmayabilir. Bazı yollar ayrılır, bazı ilişkiler biter, bazı insanlar uzaklaşır. Fakat insan giderken bile ardında insanlık bırakabilir.

En güzel iz şudur:

“O insan hayatımdan geçti ama bana kendimi değersiz hissettirmedi.”

İnsanın asaleti, sadece kalırken değil, giderken de belli olur.

1️⃣9️⃣ İnsan Sonuçta Yük Mü Olmalı, Nefes Mi ❓

İnsan elbette kusursuz değildir. Herkes zaman zaman yorabilir, kırabilir, yanlış anlayabilir, eksik kalabilir. Fakat mesele kusursuz olmak değil; farkında olmak, düzeltmek ve kalbe iyi gelmeye niyet etmektir.

Bir insan birinin hayatında nefes olmak istiyorsa sevgisini baskıya, ilgisini kontrole, fedakârlığını hesaba, yakınlığını boğmaya çevirmemelidir.

Sonunda insan kendine şu büyük soruyu sormalıdır:

Ben sevdiğim insanların hayatına ferahlık mı getiriyorum, ağırlık mı ❓
Benim varlığım kalbi rahatlatıyor mu, daraltıyor mu ❓
Ben bir insanın hayatında nefes miyim, yoksa taşımakta zorlandığı bir yük müyüm ❓

İnsan bu soruları samimiyetle sorduğunda, ilişkileri daha merhametli, daha dengeli ve daha olgun hale gelir.

“İnsan sevdiğinin hayatında nefes olmalı; çünkü gerçek sevgi kalbi daraltmaz, insana kendisi olabileceği güvenli bir alan açar.”
Ersan Karavelioğlu

Kapanış olarak: İnsan ilişkilerinde en büyük mesele sadece sevmek değil, sevginin karşı tarafa nasıl hissettirdiğidir. Sevgi bazen nefes olur, bazen yanlış yaşandığında yüke dönüşür. Gerçek olgunluk; sevdiğini boğmadan sevmek, yanında dururken alan tanımak, fedakârlık yaparken kendini yok etmemek ve karşı tarafın kalbine iyi gelmeye çalışmaktır. İnsan bir insanın hayatında kalacaksa, ona yük değil; huzur, güven ve nefes olmalıdır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt