📖 Hadîd Suresi 7. Ayette Allah’a Ve Resulüne İman Edin, Size Emanet Edilen Mallardan Harcayın Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,560
2,724,935
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Hadîd Suresi 7. Ayette Allah’a Ve Resulüne İman Edin, Size Emanet Edilen Mallardan Harcayın Ne Anlama Gelir ❓

“İnsan malın sahibi olduğunu düşündükçe ona bağlanır; emanetçisi olduğunu anladıkça onu iyiliğe dönüştürür.”
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Hadîd Suresi 7. Ayetin Arapça Yazılışı​

اٰمِنُوا بِاللّٰهِ وَرَسُولِه۪ وَاَنْفِقُوا مِمَّا جَعَلَكُمْ مُسْتَخْلَف۪ينَ ف۪يهِۜ فَالَّذ۪ينَ اٰمَنُوا مِنْكُمْ وَاَنْفَقُوا لَهُمْ اَجْرٌ كَب۪يرٌ

Okunuşu:

Âminû billâhi ve resûlihî ve enfikû mimmâ cealeküm müstahlefîne fîh. Fellezîne âmenû minküm ve enfekû lehüm ecrün kebîr.

2️⃣ Hadîd Suresi 7. Ayetin Meali​

“Allah’a ve Resulüne iman edin; sizi üzerinde tasarruf sahibi kıldığı şeylerden harcayın. İçinizden iman edip Allah yolunda harcayanlar için büyük bir mükâfat vardır.”

Bu ayet iman ile infakı birlikte ele alır. İmanın yalnızca kalpte taşınan bir inanç olmadığını, insanın sahip olduğu nimetleri paylaşmasıyla da ortaya çıkması gerektiğini bildirir.

3️⃣ Allah’a İman Etmek Ne Anlama Gelir ❓

Allah’a iman etmek, O’nun varlığını ve birliğini kabul etmek, bütün varlığın yaratıcısının ve yöneticisinin Allah olduğuna inanmaktır.

Bu iman yalnızca sözle “inanıyorum” demek değildir. Allah’ın emirlerini ciddiye almak, yasaklarından sakınmak, nimetlerine şükretmek ve hayatı O’nun huzurunda yaşadığının bilincinde olmaktır.

Gerçek iman insanın düşüncesini, ahlakını, kazancını ve harcamalarını etkiler.

4️⃣ Allah’ın Resulüne İman Etmek Ne Demektir ❓

Allah’ın Resulüne iman etmek, Hz. Muhammed’in Allah tarafından gönderilmiş son peygamber olduğunu kabul etmektir.

Bu iman, yalnızca onun peygamberliğini sözle onaylamak değil, getirdiği vahye güvenmek, öğrettiği ahlakı benimsemek ve sünnetindeki adalet, merhamet ve dürüstlük ölçülerini hayatına taşımaktır.

Resule iman, Allah’ın insanlara gönderdiği ilahî rehberliği kabul etmek anlamına gelir.

5️⃣ Ayette İman Ve Harcama Neden Birlikte Anlatılmıştır ❓

İman insanın kalbinde başlar; fakat davranışlarla görünür hâle gelir.

Mal, insanın en çok bağlandığı dünya nimetlerinden biridir. Bu nedenle kişinin malından Allah rızası için harcaması, imanının samimiyetini gösteren önemli bir ölçüdür.

Paylaşmayan, muhtaçları görmezden gelen ve bütün serveti yalnızca kendisi için biriktiren insan, imanının ahlaki sorumluluğunu eksik bırakmış olur.

6️⃣ Ayette Geçen “İnfak” Ne Anlama Gelir ❓

İnfak, Allah’ın verdiği nimetlerden O’nun rızasına uygun biçimde harcamak demektir.

İnfak yalnızca zorunlu olan zekâtı kapsamaz. Sadaka vermek, yoksulu doyurmak, bir öğrencinin eğitimine katkı sağlamak, borçluya yardım etmek ve topluma faydalı işlere destek olmak da infaktır.

İnfak yalnızca para vermek değildir. İnsan zamanını, bilgisini, emeğini ve imkânlarını da hayır yolunda paylaşabilir.

7️⃣ “Sizi Üzerinde Tasarruf Sahibi Kıldığı Şeyler” Ne Demektir ❓

Bu ifade, insanın sahip olduğu malın mutlak sahibi olmadığını anlatır.

Allah insanlara mal, imkân ve yetenek vermiş; bunları nasıl kullanacakları konusunda onları sorumlu kılmıştır.

İnsan dünya hayatında belirli mallar üzerinde tasarrufta bulunabilir. Ancak bu malları yoktan yaratmamış, dünyaya getirirken yanında getirmemiş ve ölürken de yanında götüremeyecektir.

Bu nedenle insan sahip değil, emanetçidir.

8️⃣ Müstahlef Kelimesi Ne Anlama Gelir ❓

Ayette geçen müstahlef, bir şeyin yönetimi ve kullanımı kendisine geçici olarak bırakılan kimse anlamına gelir.

İnsan kendisinden önce başkalarının kullandığı mallara sahip olur; ölümünden sonra da bu mallar başkalarına geçer.

Bugün bir insanın “benim” dediği ev, toprak veya servet geçmişte başka insanlara ait olmuş olabilir. Gelecekte de başka insanların kullanımına geçecektir.

Bu gerçek, dünya mülkiyetinin geçiciliğini gösterir.

9️⃣ İnsan Malın Gerçek Sahibi Değilse Neden Çalışır ❓

İnsanın emanetçi olması çalışmasına engel değildir.

İslam çalışmayı, üretmeyi, helal kazanç elde etmeyi ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamayı teşvik eder.

Ancak insan çalışarak kazandığı malın kendisine sınırsız bir üstünlük veya dilediğini yapma hakkı verdiğini düşünmemelidir.

Helal yoldan kazanmalı, israftan kaçınmalı, kul hakkına girmemeli ve kazancından ihtiyaç sahiplerine pay ayırmalıdır.

🔟 Allah İnsanlardan Neden Harcamalarını İster ❓

Allah hiçbir şeye muhtaç değildir. İnsanların yaptığı infak Allah’ın ihtiyacını karşılamaz.

İnfak, insanın kalbini cimrilikten, bencillikten ve mala aşırı bağlılıktan temizler.

Aynı zamanda toplumdaki yoksulluğun, yalnızlığın ve çaresizliğin azalmasına katkı sağlar.

Allah insanlara verdiklerinden harcamalarını emrederek hem yardım alanı korur hem de yardım edenin ahlakını olgunlaştırır.

1️⃣1️⃣ İnfak Yalnızca Zenginlerin Sorumluluğu Mudur ❓

İnfakın miktarı kişinin imkânına göre değişir.

Maddi imkânı geniş olan daha fazla verebilir. İmkânı sınırlı olan ise az da olsa paylaşabilir.

Önemli olan miktarın büyüklüğü kadar niyetin samimiyeti ve fedakârlığın değeridir.

Bir insan para veremiyorsa emeğiyle yardım edebilir, bilgisini paylaşabilir, yaşlıya destek olabilir veya sıkıntılı bir insana zaman ayırabilir.

1️⃣2️⃣ İnfak Ederken Aile İhmal Edilebilir Mi ❓

Hayır. İnfak, kişinin bakmakla yükümlü olduğu insanları mağdur etmesi anlamına gelmez.

İnsan önce meşru ihtiyaçlarını ve ailesinin sorumluluğunu gözetmelidir. Sonra imkânı ölçüsünde başkalarına yardım etmelidir.

Ailesini aç bırakıp bütün malını dağıtmak dengeli bir davranış değildir.

İslam paylaşmayı emrederken ölçüyü, sorumluluğu ve adaleti de korur.

1️⃣3️⃣ En Değerli İnfak Nasıl Yapılır ❓

En değerli infak, helal kazançtan, samimi bir niyetle ve karşılık beklemeden yapılandır.

İnsan yalnızca kullanmadığı veya değersiz gördüğü şeyleri vermek yerine kendisinin de değer verdiği nimetlerden paylaşmalıdır.

Yardım edilen kişi incitilmemeli, yapılan iyilik başa kakılmamalı ve gösterişe dönüştürülmemelidir.

Gizlice yapılan yardım, insanın samimiyetini koruması bakımından çok değerlidir.

1️⃣4️⃣ İnfakta Niyet Neden Önemlidir ❓

Bir insan yardım ederek Allah’ın rızasını, insanların övgüsünü veya kişisel çıkarını amaçlayabilir.

Dışarıdan bakıldığında bu davranışların hepsi yardım gibi görünse de Allah kalplerdeki gerçek niyeti bilir.

İnfak gösteriş, reklam, üstünlük veya insanları kendine bağımlı hâle getirme amacıyla yapılırsa manevi değerini kaybedebilir.

Samimi infak, yardım edilen kişiye minnet yüklemeyen infaktır.

1️⃣5️⃣ Yapılan İyiliği Başa Kakmak Neden Yanlıştır ❓

Başa kakmak, yardım edilen insana sürekli olarak yapılan iyiliği hatırlatmak ve onu küçük düşürmektir.

Bu davranış yardımın ruhunu bozar. Çünkü infak, insanın onurunu korumalıdır.

Muhtaç olan kişinin ihtiyacı bulunabilir; fakat onuru, duyguları ve kişiliği vardır.

Gerçek yardım, yalnızca bir ihtiyacı gidermek değil, yardım edilen insanın kalbini incitmeden yanında durmaktır.

1️⃣6️⃣ İnfak Malı Azaltır Mı ❓

Maddi açıdan verilen miktar kişinin elindeki maldan çıkar. Ancak infak, malın bereketini ve manevi değerini artırabilir.

İnfak eden insan toplumda güven, sevgi ve dayanışmanın oluşmasına katkı sağlar.

Ayrıca Allah yolunda yapılan hiçbir iyilik kaybolmaz. İnsan dünyada karşılığını görmese bile ahirette mükâfatını bulur.

Bu nedenle infak görünüşte eksilme, hakikatte ise manevi kazançtır.

1️⃣7️⃣ Ayette Sözü Edilen Büyük Mükâfat Nedir ❓

Ayette iman eden ve infakta bulunanlar için “büyük bir ecir” bulunduğu bildirilmektedir.

Bu mükâfat Allah’ın rızasını, günahların bağışlanmasını, kalp huzurunu ve ahirette verilecek sonsuz nimetleri kapsayabilir.

İnsanların verdiği ödüller sınırlı ve geçicidir. Allah’ın mükâfatı ise insanın hesaplayamayacağı kadar geniştir.

Allah samimi biçimde yapılan en küçük iyiliği bile karşılıksız bırakmaz.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Günümüz İnsanına Ne Söyler ❓

Günümüzde bazı insanlar çok büyük imkânlara sahipken bazıları temel ihtiyaçlarını bile karşılayamamaktadır.

Hadîd Suresi’nin 7. ayeti, servetin yalnızca biriktirilmek ve üstünlük göstergesi hâline getirilmek için verilmediğini hatırlatır.

Maddi imkânı olan kişi yoksulu, yetimi, öğrenciyi, hastayı ve borçluyu gözetmelidir.

İnsan sahip olduğu teknolojiyi, bilgiyi ve sosyal gücü de toplumun iyiliği için kullanmalıdır.

1️⃣9️⃣ Sonuç Olarak Hadîd Suresi 7. Ayet Ne Anlatır ❓

Hadîd Suresi’nin 7. ayeti insanları Allah’a ve Resulüne gerçek anlamda iman etmeye, kendilerine emanet edilen nimetlerden Allah yolunda harcamaya çağırır.

İnsan sahip olduğu malın mutlak sahibi değil, geçici emanetçisidir. Mal ondan önce başkalarının elinde bulunmuş, ondan sonra da başkalarına geçecektir.

İnfak imanın davranışa dönüşmüş hâlidir. İnsanı cimrilikten, bencillikten ve mala esir olmaktan kurtarır.

Gerçek infak helal kazançtan, samimi niyetle, gösterişten uzak ve yardım edilen insanın onurunu koruyarak yapılır.

Ayet, malını iyilik için kullanan insanın gerçekte kaybetmediğini; Allah katında büyük bir mükâfat kazandığını bildirir.

“İnsanın gerçek serveti biriktirdiği değil, iyiliğe dönüştürdüğü maldır. Çünkü dünyada bırakılan tükenir; Allah için verilen ise sonsuzluğa taşınır.”
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt