Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği Süresi Ne Kadar
“Şirket yönetiminde süre, yalnızca takvim hesabı değildir; ortak iradesinin, kurumsal güvenin ve hukuki temsil yetkisinin sınır çizgisidir.”
Ersan Karavelioğlu
Anonim Şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği Süresi Ne Kadardır
Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri en çok 3 yıl süreyle görev yapmak üzere seçilir. Bu kural, Türk Ticaret Kanunu'nun 362. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Maddeye göre yönetim kurulu üyeleri en çok üç yıl süreyle görev yapmak üzere seçilir; esas sözleşmede aksine hüküm yoksa aynı kişi yeniden seçilebilir.
| Soru | Cevap |
|---|---|
| Azami görev süresi | 3 yıl |
| Daha kısa süre mümkün mü | Evet |
| 4 veya 5 yıl seçilebilir mi | Hayır |
| Görev süresi bitince yeniden seçilebilir mi | Evet, esas sözleşmede aksi yoksa |
| Süreyi kim belirler | Genel kurul veya esas sözleşme hükümleri |
Yani anonim şirkette yönetim kurulu üyesi 1 yıl, 2 yıl veya 3 yıl için seçilebilir; fakat 3 yılı aşan görev süresi belirlenemez.
Türk Ticaret Kanunu'na Göre Temel Kural Nedir
Türk Ticaret Kanunu'nun 362. maddesi, yönetim kurulu üyeliği süresinde üst sınırı belirler. Bu hüküm, anonim şirketlerde yönetim organının süresizleşmesini önlemek ve genel kurul iradesinin belirli aralıklarla yenilenmesini sağlamak için önemlidir.
| TTK Kuralı | Anlamı |
|---|---|
| En çok 3 yıl | Üye 3 yıldan uzun süreyle seçilemez |
| Yeniden seçilme mümkün | Esas sözleşme engellemiyorsa aynı kişi tekrar seçilebilir |
| Esas sözleşme etkili olabilir | Yeniden seçilmeyi sınırlayabilir |
| Genel kurul belirleyebilir | Süre 3 yılı aşmamak şartıyla kararlaştırılabilir |
Bu yüzden en doğru kısa cevap şudur: Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliği süresi en fazla 3 yıldır; ancak aynı kişi tekrar tekrar seçilebilir.
Yönetim Kurulu Üyesi 3 Yıldan Daha Kısa Süre İçin Seçilebilir Mi
Evet. Yönetim kurulu üyesinin mutlaka 3 yıl için seçilmesi gerekmez. Genel kurul isterse üyeyi 1 yıl, 2 yıl veya belirli daha kısa bir dönem için seçebilir.
| Seçim Süresi | Hukuki Durum |
|---|---|
| 1 yıl | Mümkün |
| 2 yıl | Mümkün |
| 3 yıl | Mümkün |
| 4 yıl | Mümkün değil |
| 5 yıl | Mümkün değil |
| Süresiz | Mümkün değil |
Buradaki sınır şudur: Süre kısaltılabilir ama 3 yılın üstüne çıkarılamaz.
Esas Sözleşmede Daha Uzun Süre Yazarsa Ne Olur
Anonim şirket esas sözleşmesinde yönetim kurulu üyelerinin 4 yıl, 5 yıl veya daha uzun süreyle görev yapacağı yazsa bile bu hüküm TTK m. 362'deki azami süre sınırına aykırı olur. Hukuki uygulamada bu tür düzenlemeler 3 yılı aşan kısım bakımından geçerli kabul edilmez.
| Esas Sözleşme Hükmü | Sonuç |
|---|---|
| “Yönetim kurulu 1 yıl için seçilir” | Geçerli |
| “Yönetim kurulu 2 yıl için seçilir” | Geçerli |
| “Yönetim kurulu 3 yıl için seçilir” | Geçerli |
| “Yönetim kurulu 5 yıl için seçilir” | 3 yılı aşan kısım sorunludur |
| “Yönetim kurulu süresiz görev yapar” | Geçerli değildir |
Çünkü kanun, yönetim kurulu üyeliği için azami görev süresini 3 yıl olarak koymuştur.
Görev Süresi Biten Üye Yeniden Seçilebilir Mi
Evet. TTK m. 362'ye göre esas sözleşmede aksine hüküm yoksa aynı kişi yeniden seçilebilir.
Bu çok önemlidir: Kanun, aynı kişinin sadece bir dönem görev yapabileceğini söylemez. Sadece tek seçim döneminin azami süresini 3 yıl ile sınırlar.
| Durum | Sonuç |
|---|---|
| Üye 3 yıl görev yaptı | Yeniden seçilebilir |
| Üye 1 yıl görev yaptı | Yeniden seçilebilir |
| Esas sözleşme yeniden seçimi yasaklamışsa | Yeniden seçim sınırlanabilir |
| Genel kurul yeniden seçerse | Yeni görev süresi başlar |
| Arka arkaya seçim | Esas sözleşme engellemiyorsa mümkündür |
Yani bir kişi 3 yıl + 3 yıl + 3 yıl şeklinde tekrar tekrar seçilebilir; fakat her seçim dönemi ayrı ayrı yapılmalıdır.
Yönetim Kurulu Süresi Belirtilmeden Seçilirse Ne Olur
Uygulamada bazen genel kurul kararında yönetim kurulu üyelerinin kaç yıl için seçildiği açıkça yazılmaz. Bu durum ileride temsil yetkisi, ticaret sicili ve imza yetkisi açısından sorun çıkarabilir.
Bu nedenle genel kurul kararında şu ifade mutlaka açık olmalıdır:
“Yönetim kurulu üyelerinin ... yıl süreyle görev yapmak üzere seçilmesine karar verildi.”
| Kararda Süre Durumu | Risk |
|---|---|
| Süre açıkça yazılmış | En güvenli durum |
| Süre yazılmamış | Ticaret sicili ve yetki tartışması doğabilir |
| “Süresiz” yazılmış | Kanuna aykırıdır |
| “5 yıl” yazılmış | 3 yılı aşan kısım sorunludur |
| “Bir sonraki genel kurula kadar” | Süre hesabı dikkatli yapılmalıdır |
En sağlıklı uygulama, genel kurul kararında 1 yıl, 2 yıl veya 3 yıl şeklinde açık süre belirtmektir.
Yönetim Kurulu Üyeliği Süresi Genel Kurul Süresiyle Karıştırılmamalıdır
Yönetim kurulu 3 yıl için seçilmiş olsa bile anonim şirketin olağan genel kurul yapma yükümlülüğü devam eder. Yani “Yönetim kurulu 3 yıllık seçildi, o zaman 3 yıl genel kurul yapmayız” düşüncesi yanlıştır.
Anonim şirketlerde olağan genel kurul, her faaliyet dönemi sonundan itibaren kanuni süre içinde yapılmalıdır. Ticaret odası uygulama açıklamalarında da yönetim kurulu 3 yıllığına seçilmiş olsa bile her hesap devresi sonunda olağan genel kurul yapılması gerektiği belirtilmektedir.
| Konu | Süre |
|---|---|
| Yönetim kurulu üyeliği | En fazla 3 yıl |
| Olağan genel kurul | Her faaliyet dönemi için yapılır |
| Finansal tabloların onayı | Yıllık değerlendirilir |
| İbra | Genel kurulda gündeme gelir |
| Kâr dağıtımı | Yıllık karara bağlanabilir |
Yani yönetim kurulu 3 yıllık seçilebilir; fakat şirketin yıllık genel kurul düzeni devam eder.
Görev Süresi Dolunca Üyelik Kendiliğinden Sona Erer Mi
Genel ilke olarak görev süresi dolan yönetim kurulu üyesinin görevi sona erer. Bu nedenle sürenin bitmesine yakın yeni seçim yapılması gerekir.
Uygulamada en çok karşılaşılan sorunlardan biri şudur: Yönetim kurulu süresi dolmuş ama yeni yönetim kurulu seçilmemiştir. Bu durumda şirketin temsil ve yönetiminde ciddi belirsizlik doğabilir.
| Durum | Sonuç |
|---|---|
| Süre dolmadan yeni seçim yapılmış | Sorun yok |
| Süre dolmuş, yeni seçim yapılmamış | Temsil ve yönetim krizi doğabilir |
| Ticaret siciline tescil yapılmamış | Üçüncü kişiler açısından sorun çıkabilir |
| Eski imza yetkileri kullanılıyor | Hukuki risk oluşabilir |
| Şirket organı fiilen boşalmış | Genel kurulun toplanması gerekebilir |
Bu yüzden anonim şirketlerde yönetim kurulu seçim süresi takvimle takip edilmesi gereken kritik bir kurumsal konudur.
Yönetim Kurulu Üyesi Süresi Dolmadan Görevden Alınabilir Mi
Evet. Yönetim kurulu üyesi belirli süre için seçilmiş olsa bile genel kurul tarafından görev süresi dolmadan görevden alınabilir. Bu, anonim şirketlerde genel kurulun yönetim kurulu üzerindeki temel yetkilerinden biridir.
| Sona Erme Nedeni | Açıklama |
|---|---|
| Sürenin dolması | Seçim dönemi biter |
| Azil | Genel kurul görevden alabilir |
| İstifa | Üye kendi isteğiyle ayrılabilir |
| Ölüm | Üyelik sona erer |
| Ehliyet kaybı | Üyeliğe engel durum doğabilir |
| İflas veya yasaklılık | Somut duruma göre üyelik etkilenebilir |
Yani 3 yıl için seçilen bir üye, mutlaka 3 yıl görevde kalacak diye kesin bir kural yoktur. Genel kurul gerekli görürse süre dolmadan değişiklik yapabilir.

Boşalan Yönetim Kurulu Üyeliğinde Süre Nasıl İşler
Yönetim kurulu üyelerinden biri istifa eder, vefat eder veya başka nedenle ayrılırsa boşalan üyelik için yeni üye seçilmesi gerekebilir. Uygulamada yönetim kurulu, şartlar varsa geçici üye atayabilir ve bu seçim ilk genel kurulun onayına sunulur.
| Boşalma Durumu | Uygulama |
|---|---|
| Üye istifa etti | Yeni üye seçimi gündeme gelir |
| Üye vefat etti | Boşalan üyelik doldurulur |
| Üye görevden alındı | Genel kurul yeni üye seçebilir |
| Geçici atama yapıldı | İlk genel kurulun onayına sunulur |
| Yeni seçilen üye | Çoğu durumda kalan süre için görev yapar |
Burada esas sözleşme ve genel kurul kararı önemlidir. Yeni üyenin görev süresi belirlenirken 3 yıllık azami sınır aşılmamalıdır.

Yönetim Kurulu Başkanının Süresi İle Üyelik Süresi Aynı Mıdır
Yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyeleri arasından seçilir. Başkanlık görevi, üyelikten ayrı bir görevdir. Bir kişi yönetim kurulu üyesi olmadan yönetim kurulu başkanı olamaz.
2024 değişiklikleri bağlamında uygulamada yönetim kurulu başkan ve başkan vekilinin seçimiyle ilgili tartışmalar önem kazanmıştır; ancak üyeliğin temel azami süresi bakımından TTK m. 362'deki 3 yıllık sınır esas olmaya devam eder.
| Görev | Süre Açısından Not |
|---|---|
| Yönetim kurulu üyeliği | En fazla 3 yıl için seçilir |
| Yönetim kurulu başkanlığı | Üyelik sıfatına bağlıdır |
| Başkan vekilliği | Üyelik sıfatına bağlıdır |
| İmza yetkisi | Yönetim kurulu kararı ve tescille belirlenir |
| Temsil yetkisi | Görev süresiyle uyumlu olmalıdır |
Başkanlık görevi, üyelik süresinden bağımsız biçimde üyelikten daha uzun devam edemez.

İmza Yetkisi Yönetim Kurulu Süresinden Uzun Olabilir Mi
Uygulamada bazen yönetim kurulu üyeleri 3 yıl için seçilir ama imza sirkülerinde veya temsil kararında farklı süreler yazılır. Temsil ve imza yetkisi, yönetim kurulu üyeliğiyle bağlantılıdır. Üyeliğin süresi dolduğunda temsil yetkisi de tartışmalı hâle gelir.
| Durum | Değerlendirme |
|---|---|
| Üyelik 3 yıl, imza 3 yıl | Uyumlu |
| Üyelik 1 yıl, imza 3 yıl | Riskli |
| Üyelik bitti, imza sürüyor gibi kullanılıyor | Hukuki sorun doğurabilir |
| Yeni yönetim seçildi | Yeni temsil kararı alınmalıdır |
| Ticaret siciline tescil edilmedi | Üçüncü kişiler bakımından risk oluşabilir |
Bu nedenle anonim şirketlerde seçim kararı, görev süresi, temsil kararı, imza yetkisi ve ticaret sicili kayıtları birbirleriyle uyumlu olmalıdır.

Tek Kişilik Anonim Şirkette Yönetim Kurulu Süresi De 3 Yıl Mıdır
Evet. Tek pay sahipli anonim şirketlerde de yönetim kurulu üyeliği süresi bakımından TTK m. 362 kuralı uygulanır. Anonim şirket tek ortaklı olsa bile yönetim kurulu süresi en fazla 3 yıl olabilir.
| Şirket Türü | Yönetim Kurulu Süresi |
|---|---|
| Çok ortaklı anonim şirket | En fazla 3 yıl |
| Tek pay sahipli anonim şirket | En fazla 3 yıl |
| Aile anonim şirketi | En fazla 3 yıl |
| Halka kapalı anonim şirket | En fazla 3 yıl |
| Halka açık anonim şirket | TTK ve sermaye piyasası hükümleri birlikte değerlendirilir |
Tek ortaklı anonim şirkette “nasıl olsa tek sahibim” düşüncesiyle süresiz yönetim kurulu oluşturulamaz.

Halka Açık Anonim Şirketlerde Süre Farklı Mıdır
Halka açık anonim şirketlerde de TTK'nın temel kuralı geçerlidir: yönetim kurulu üyeleri en fazla 3 yıl için seçilir. Ancak halka açık şirketlerde Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri, kurumsal yönetim ilkeleri, bağımsız yönetim kurulu üyeleri ve özel komite yapıları ayrıca önem taşır.
| Şirket Tipi | Ek Dikkat Noktası |
|---|---|
| Halka kapalı AŞ | TTK hükümleri ağırlıklıdır |
| Halka açık AŞ | TTK + SPK düzenlemeleri uygulanır |
| Bağımsız üye bulunan şirket | Kurumsal yönetim ilkeleri dikkate alınır |
| Borsa şirketi | Kamuya açıklama ve tescil süreçleri önemlidir |
| Grup şirketi | Esas sözleşme ve pay sahipleri sözleşmesi etkili olabilir |
Fakat temel süre sınırı bakımından yine 3 yıl üst sınırı dikkate alınır.

Esas Sözleşme Yeniden Seçilmeyi Yasaklayabilir Mi
TTK m. 362, esas sözleşmede aksine hüküm yoksa aynı kişinin yeniden seçilebileceğini söyler. Bu ifade, esas sözleşmenin yeniden seçilme konusunda sınırlama getirebileceğini gösterir.
| Esas Sözleşme Hükmü | Sonuç |
|---|---|
| Yeniden seçime izin veriyor | Aynı kişi tekrar seçilebilir |
| Bu konuda suskun | Aynı kişi tekrar seçilebilir |
| Yeniden seçimi sınırlandırıyor | Sınırlama dikkate alınır |
| Belirli dönem sınırı koyuyor | Geçerliliği somut hükme göre değerlendirilir |
| 3 yılı aşan tek dönem öngörüyor | Kanuna aykırıdır |
Yani kanuni sistemde yeniden seçim serbesttir; ancak şirket esas sözleşmesi bu konuda farklı bir düzenleme getirebilir.

Yönetim Kurulu Süresi Ticaret Siciline Tescil Edilmeli Mi
Yönetim kurulu seçimi, temsil yetkisi ve imza yetkisi ticaret sicili açısından önemlidir. Yönetim kurulu üyelerinin seçimi ve temsil yetkisine ilişkin kararlar ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
| Tescil Konusu | Neden Önemli |
|---|---|
| Yönetim kurulu seçimi | Şirket organının kimlerden oluştuğunu gösterir |
| Görev süresi | Yetkinin zaman sınırını belirler |
| Temsil kararı | Şirketi kimin nasıl temsil edeceğini gösterir |
| İmza yetkisi | Banka, sözleşme ve resmi işlemler için gerekir |
| Değişiklikler | Üçüncü kişilere karşı açıklık sağlar |
Süre, ticaret sicilinde ve imza belgelerinde net görünmelidir. Aksi halde banka işlemleri, resmi başvurular, sözleşmeler ve temsil işlemlerinde sorun çıkabilir.

Yönetim Kurulu Süresi Dolmadan Yeni Seçim Yapılabilir Mi
Evet. Genel kurul, süresi dolmadan yönetim kurulunu değiştirebilir veya yeniden seçim yapabilir. Bu durumda önceki üyelerin görevden alınması ve yeni üyelerin seçilmesi gerekir.
| Durum | Mümkün Mü |
|---|---|
| Süre dolmadan azil | Evet |
| Süre dolmadan yeni seçim | Evet |
| Mevcut üyelerin yeniden seçilmesi | Evet |
| Yeni üyelerin 3 yılı aşan süreyle seçilmesi | Hayır |
| Eski üyelerin temsil yetkisinin sürdürülmesi | Yeni karara göre değerlendirilir |
Genel kurulun bu yetkisi, anonim şirketlerde ortak iradesinin yönetim organını belirleme gücünü gösterir.

Uygulamada En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir
Anonim şirketlerde yönetim kurulu süresiyle ilgili hatalar, özellikle ticaret sicili, imza yetkisi, banka işlemleri ve temsil geçerliliği açısından ciddi sorunlara yol açabilir.
| Hata | Sonuç |
|---|---|
| 3 yıldan uzun süre seçmek | Kanuna aykırılık doğar |
| Süreyi genel kurul kararında yazmamak | Belirsizlik çıkar |
| Görev süresi dolduğu hâlde yeni seçim yapmamak | Temsil krizi oluşabilir |
| İmza yetkisini üyelikten uzun göstermek | Hukuki risk doğar |
| Esas sözleşmeyi kontrol etmemek | Yeniden seçimde sorun çıkabilir |
| Ticaret sicili tescilini geciktirmek | Üçüncü kişilerle işlemlerde problem doğar |
| Olağan genel kurulu 3 yıl yapmamak | Yıllık genel kurul yükümlülüğü ihlal edilir |
En güvenli uygulama şudur: Yönetim kurulu seçimi yapılırken görev süresi açıkça yazılmalı, bu süre 3 yılı aşmamalı, temsil kararıyla uyumlu olmalı ve ticaret siciline zamanında tescil edilmelidir.

Son Söz
Yönetim Kurulu Süresi, Şirket İradesinin Hukuki Takvimidir
Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeliği süresi en fazla 3 yıldır. Bu süre, Türk Ticaret Kanunu'nun açık kuralıdır. Genel kurul daha kısa süre belirleyebilir; fakat daha uzun süre belirleyemez. Esas sözleşmede aksine hüküm yoksa aynı kişi görev süresi dolduktan sonra yeniden seçilebilir.
Bu kuralın arkasındaki mantık çok önemlidir. Yönetim kurulu, şirketin en kritik organıdır; şirketi yönetir, temsil eder, karar alır, imza yetkisini kullanır ve ticari hayatın merkezinde yer alır. Bu kadar önemli bir organın süresiz veya belirsiz biçimde görev yapması, ortak iradesi ve kurumsal denetim açısından sağlıklı değildir.
Bu yüzden yönetim kurulu süresi yalnızca bir tarih meselesi değildir; şirketin kim tarafından, hangi yetkiyle ve hangi süre boyunca yönetileceğini belirleyen hukuki güvenlik çizgisidir.
“Anonim şirkette yönetim kurulu süresi, şirketin hafızasında basit bir tarih değil; ortakların iradesini yönetime bağlayan kurumsal bir mühürdür.”
Ersan Karavelioğlu
Kısa Uygulama Özeti
| Başlık | Cevap |
|---|---|
| Yönetim kurulu üyeliği süresi | En fazla 3 yıl |
| Daha kısa süre | Mümkün |
| Daha uzun süre | Mümkün değil |
| Yeniden seçilme | Esas sözleşmede aksi yoksa mümkün |
| Süre dolunca yapılacak işlem | Yeni genel kurul seçimi |
| İmza yetkisi | Üyelik süresiyle uyumlu olmalı |
| Tescil | Ticaret siciline zamanında yapılmalı |
Bu içerik genel bilgilendirme niteliğindedir; şirket esas sözleşmesi, genel kurul kararı, ticaret sicili kaydı ve temsil yetkisi birlikte incelenmeden somut işlem yapılmamalıdır.
Son düzenleme: