Yapay Zeka Daha Faydalı Birey Olmaya Fayda Sağlayacak Mı
"Yapay zeka insanın yerine vicdan koyamaz; fakat doğru kullanılırsa insanın bilgisini, zamanını, üretkenliğini ve fayda üretme kapasitesini büyütebilir."
Ersan Karavelioğlu
Yapay zeka, insanın daha faydalı bir birey olmasına katkı sağlayabilir; fakat bu katkı otomatik, garantili veya tamamen masum değildir. Yapay zeka bir insanı tek başına daha ahlaklı, daha bilinçli, daha merhametli ya da daha üretken yapmaz. Onu nasıl kullandığı, hangi amaçla yönlendirdiği, hangi değerlerle denetlediği ve hangi insani sorumlulukla birleştirdiği belirleyici olur.
Doğru kullanıldığında yapay zeka; öğrenmeyi hızlandırabilir, bilgiye erişimi kolaylaştırabilir, üretkenliği artırabilir, engelli bireylere destek olabilir, sağlık, eğitim, bilim, kamu hizmetleri ve sosyal fayda alanlarında insan kapasitesini güçlendirebilir. OECD, yapay zekanın sağlık, üretkenlik ve bilimsel ilerleme gibi alanlarda önemli faydalar sunabileceğini; ancak dezenformasyon, veri güvenliği ve telif gibi riskleri de beraberinde getirdiğini vurgular.
UNESCO da yapay zekanın eğitimde büyük sorunların çözümüne katkı sağlayabileceğini, öğretme ve öğrenme süreçlerini yenileyebileceğini; fakat etik, eşitlik ve insan merkezlilik ilkeleri olmadan riskler doğurabileceğini belirtir.
Kısaca cevap şudur: Evet, yapay zeka insanın daha faydalı birey olmasına yardım edebilir; ama insanın yerine niyet, ahlak, vicdan ve sorumluluk koyamaz. Yapay zeka bir araçtır. Onu faydaya dönüştüren şey, insanın onu hangi bilinçle kullandığıdır.
Yapay Zeka Daha Faydalı Birey Olmaya Nasıl Katkı Sağlar
Yapay zeka, insanın bilgiye daha hızlı ulaşmasını, düşüncelerini düzenlemesini, üretimini artırmasını, yeni beceriler öğrenmesini ve sorunlara daha sistemli yaklaşmasını sağlayabilir.
| Katkı Alanı | İnsana Sağladığı Fayda |
|---|---|
| Öğrenme | Bilgiyi sadeleştirir, kişiselleştirir ve hızlandırır |
| Üretkenlik | Yazma, planlama, analiz ve araştırma süreçlerini destekler |
| Zaman yönetimi | Tekrarlı işleri azaltarak insana alan açar |
| Karar desteği | Farklı seçenekleri karşılaştırmayı kolaylaştırır |
| Yaratıcılık | Fikir üretimini ve taslak oluşturmayı destekler |
| Erişilebilirlik | Engelli bireyler için iletişim ve öğrenme imkanı sunabilir |
| Toplumsal katkı | Eğitim, sağlık, çevre ve kamu hizmetlerinde çözüm geliştirebilir |
Yapay zeka, insanın yerine hayatı yaşamaz; fakat insanın bazı yüklerini hafifleterek daha fazla düşünme, üretme, öğrenme ve yardım etme alanı açabilir.
Faydalı Birey Olmak Ne Demektir
Faydalı birey, yalnızca çok çalışan veya çok bilgi sahibi insan değildir. Faydalı birey; bilgiyi, zamanı, yeteneği, emeği ve imkanlarını kendine, ailesine, topluma, doğaya ve insanlığa değer katacak şekilde kullanabilen kişidir.
| Faydalı Bireyin Özelliği | Anlamı |
|---|---|
| Bilgi sahibi olmak | Kendini ve dünyayı daha iyi anlamak |
| Sorumluluk almak | Sadece eleştirmek değil, katkı sunmak |
| Empati kurmak | Başkasının ihtiyacını fark etmek |
| Üretmek | Düşünceyi, emeği ve yeteneği faydaya çevirmek |
| Ahlaki bilinç taşımak | Gücü doğru kullanmak |
| Öğrenmeye açık olmak | Değişen dünyaya uyum sağlamak |
| Toplumsal duyarlılık | Kendi çıkarını aşan bir bakış geliştirmek |
Bu yüzden yapay zekanın asıl değeri, insanı yalnızca daha hızlı değil; daha bilinçli, daha üretken, daha sorumlu ve daha katkı odaklı hale getirebilmesinde aranmalıdır.
Yapay Zeka Bilgiye Erişimi Nasıl Kolaylaştırır
Yapay zeka, karmaşık bilgileri sadeleştirebilir, farklı düzeylere göre açıklayabilir, örnekler verebilir ve kişinin öğrenme hızına göre rehberlik edebilir.
Eskiden bir konuyu anlamak için uzun kaynaklar arasında kaybolan insan, artık yapay zeka desteğiyle konunun temelini daha hızlı kavrayabilir. Bu, özellikle öğrenciler, öğretmenler, araştırmacılar, içerik üreticileri, girişimciler ve kendini geliştirmek isteyen bireyler için büyük avantajdır.
| Bilgiye Erişim Katkısı | Faydalı Sonuç |
|---|---|
| Karmaşık konuyu sadeleştirme | Öğrenme eşiğini düşürür |
| Özet çıkarma | Zaman kazandırır |
| Örnek üretme | Soyut bilgiyi somutlaştırır |
| Karşılaştırma yapma | Eleştirel düşünmeyi destekler |
| Farklı seviyede anlatma | Kişisel öğrenmeyi güçlendirir |
Fakat burada dikkat edilmesi gereken şey şudur: Yapay zeka bilgiye kapı açar, ama insan yine de doğrulama, kaynak kontrolü ve eleştirel düşünme sorumluluğunu bırakmamalıdır.
Eğitimde Yapay Zeka Daha Faydalı İnsanlar Yetiştirebilir Mi
Evet, doğru kullanılırsa eğitimde yapay zeka öğrencilerin daha iyi öğrenmesine, öğretmenlerin materyal hazırlamasına, kişiselleştirilmiş öğrenme yolları kurulmasına ve eğitimde fırsatların genişlemesine katkı sağlayabilir. UNESCO, yapay zekanın eğitimdeki bazı büyük sorunları ele alma, öğretme ve öğrenme uygulamalarını yenileme ve eğitim hedeflerine ilerlemeyi hızlandırma potansiyeli taşıdığını belirtir.
| Eğitimde Kullanım | Fayda |
|---|---|
| Kişisel öğrenme rehberi | Öğrencinin seviyesine göre açıklama sunabilir |
| Ödev ve çalışma planı | Daha düzenli öğrenme sağlar |
| Dil öğrenimi | Pratik, çeviri ve telaffuz desteği sunabilir |
| Öğretmen desteği | Materyal, soru, etkinlik ve özet hazırlayabilir |
| Erişilebilir eğitim | Uzak bölgelerde öğrenmeye destek olabilir |
| Yaşam boyu öğrenme | Yetişkinlerin kendini geliştirmesini kolaylaştırabilir |
Ancak eğitimde yapay zeka, öğrencinin yerine düşünürse zararlı olur. En doğru kullanım, öğrencinin merakını, analiz gücünü, eleştirel düşünmesini ve üretme becerisini artıracak şekilde kullanılmasıdır.
Yapay Zeka Üretkenliği Nasıl Artırır
Yapay zeka; yazı taslağı hazırlama, veri düzenleme, araştırma özeti çıkarma, fikir üretme, plan oluşturma, kod yazma, içerik geliştirme ve tekrar eden işleri otomatikleştirme gibi alanlarda üretkenliği artırabilir.
OECD'nin kamu hizmetleri bağlamında aktardığı gibi, yapay zeka tekrarlı görevleri otomatikleştirerek iş akışlarını sadeleştirebilir, hataları azaltabilir ve insan kaynağını daha karmaşık, muhakeme gerektiren işlere ayırabilir.
| Üretkenlik Alanı | Yapay Zekanın Katkısı |
|---|---|
| Yazı ve içerik | Taslak, düzenleme ve fikir desteği sağlar |
| Planlama | Günlük, haftalık ve proje planı oluşturabilir |
| Analiz | Verileri yorumlamaya yardımcı olabilir |
| Kodlama | Hata bulma ve örnek kod üretme desteği verebilir |
| İş akışı | Tekrarlı işleri hızlandırabilir |
| Araştırma | Konuları özetleyip karşılaştırabilir |
Bu sayede insan daha az mekanik işle uğraşıp daha fazla strateji, yaratıcılık, ilişki, etik karar ve gerçek değer üretimi üzerine yoğunlaşabilir.
Yapay Zeka Zamanı Daha Anlamlı Kullandırabilir Mi
Yapay zeka, doğru kullanıldığında insanın zamanını daha verimli kullanmasına yardım edebilir. Özellikle planlama, öncelik belirleme, hatırlatma, belge düzenleme, özetleme ve rutin işleri hızlandırma konusunda güçlüdür.
| Zaman Kullanımı | Faydalı Etki |
|---|---|
| Rutin işleri azaltma | Daha önemli işlere zaman kalır |
| Plan oluşturma | Dağınıklığı azaltır |
| Özet çıkarma | Uzun metinlerde zaman kazandırır |
| Önceliklendirme | Enerji doğru işe yönelir |
| Hatırlatma ve takip | Sorumluluklar unutulmaz |
| İş akışı düzenleme | Zihinsel yük hafifler |
Fakat zaman kazanmak tek başına yeterli değildir. Asıl mesele şudur: Kazanılan zaman neye harcanacak
Yapay Zeka Empatiyi Artırabilir Mi
Yapay zeka doğrudan insan gibi empati kurmaz; çünkü insanın yaşadığı bilinç, acı, merhamet ve vicdan derinliğine sahip değildir. Fakat insanın empati kurmasına yardımcı olacak bazı araçlar sunabilir.
Örneğin, farklı insanların bakış açılarını simüle edebilir, bir mesajı daha nazik hale getirebilir, çatışmalı bir konuşmayı yumuşatabilir, özel ihtiyaçları olan bireylerin iletişimini destekleyebilir.
| Empatiye Dolaylı Katkı | Nasıl Olabilir |
|---|---|
| Farklı bakış açısı sunma | Karşı tarafı anlamayı kolaylaştırabilir |
| Nazik iletişim önerisi | Kırıcı dili yumuşatabilir |
| Engelli bireylere destek | İletişim engellerini azaltabilir |
| Duygu farkındalığı soruları | Kişinin kendi duygusunu anlamasına yardım edebilir |
| Kültürler arası çeviri | İnsanlar arası mesafeyi azaltabilir |
Ama unutulmamalıdır: Empati yapay zekadan değil, insan kalbinden doğar. Yapay zeka yalnızca bu kalbin daha doğru ifade bulmasına yardımcı olabilir.
Yapay Zeka Ahlaki Gelişime Katkı Sağlar Mı
Yapay zeka ahlak öğretmeni gibi kullanılabilir; değerler, etik ikilemler, sorumluluk, adalet, hak, mahremiyet ve toplumsal fayda üzerine düşünmeye yardımcı olabilir. Fakat kendisi insan adına ahlaki sorumluluk taşımaz.
UNESCO'nun yapay zeka etiği tavsiyeleri, yapay zekanın insan hakları, insan onuru ve etik yönetişim çerçevesinde ele alınması gerektiğini vurgulayan küresel bir çerçeve sunar.
| Ahlaki Katkı Alanı | Nasıl Yardımcı Olabilir |
|---|---|
| Etik ikilem analizi | Farklı sonuçları düşündürebilir |
| Karar öncesi sorgulama | "Bu kime zarar verir |
| Mahremiyet bilinci | Veri paylaşımı konusunda uyarı sağlayabilir |
| Adalet farkındalığı | Önyargı ve ayrımcılık risklerini görünür kılabilir |
| Sorumluluk dili | Kararların insani etkisini düşündürebilir |
Yapay zeka ahlaki pusula olamaz; fakat insanın kendi pusulasını daha dikkatli okumasına yardımcı olabilir.
Sağlık Alanında Yapay Zeka Bireye Nasıl Fayda Sağlar
Yapay zeka sağlık alanında erken uyarı sistemleri, görüntü analizi, hasta takibi, kişisel sağlık farkındalığı, ilaç keşfi ve sağlık hizmetlerinin daha erişilebilir hale gelmesi gibi alanlarda fayda sağlayabilir. OECD de yapay zekanın sağlık gibi alanlarda önemli faydalar sunabileceğini belirtir.
| Sağlıkta Yapay Zeka Kullanımı | Olası Fayda |
|---|---|
| Görüntü analizi | Bazı hastalık belirtilerinin fark edilmesine yardımcı olabilir |
| Kişisel takip | Uyku, hareket ve beslenme verilerini düzenleyebilir |
| Risk analizi | Erken farkındalık sağlayabilir |
| Sağlık eğitimi | Hastalıklar hakkında temel bilgi sunabilir |
| Doktor desteği | Klinik kararları destekleyici veri sağlayabilir |
Ancak sağlıkta yapay zeka doktorun yerine geçmemelidir. İnsan sağlığı yüksek sorumluluk isteyen bir alandır. Yapay zeka burada en doğru şekilde yardımcı araç olarak kullanılmalıdır.

Yapay Zeka Sosyal Faydayı Artırabilir Mi
Evet. Yapay zeka; afet yönetimi, iklim analizi, çevre koruma, yoksullukla mücadele, sosyal güvenlik, kamu hizmetleri, engelli birey desteği ve eğitim eşitsizliği gibi alanlarda sosyal fayda üretebilir.
OECD'nin sosyal güvenlik üzerine çalışmalarında yapay zekanın doğru kişiye doğru desteği zamanında ulaştırma, kamu hizmetlerini daha kullanıcı odaklı ve proaktif hale getirme potansiyeline dikkat çekilir.
| Sosyal Fayda Alanı | Yapay Zeka Katkısı |
|---|---|
| Afet yönetimi | Risk tahmini ve hızlı müdahale desteği |
| Sosyal yardımlar | İhtiyaç sahiplerinin daha hızlı belirlenmesi |
| Engellilik desteği | Erişilebilir iletişim ve günlük yaşam desteği |
| Çevre koruma | Kirlilik, orman kaybı ve iklim verisi analizi |
| Eğitim eşitsizliği | Daha geniş öğrenme kaynakları |
| Kamu hizmetleri | Daha hızlı ve düzenli süreçler |
Yapay zekanın en değerli tarafı, yalnızca bireysel kolaylık değil; toplumsal iyiliği büyütecek sistemlere katkı sunabilmesidir.

Yapay Zeka İnsanı Tembelleştirir Mi
Evet, yanlış kullanılırsa tembelleştirebilir. Eğer insan yapay zekayı düşünmek, araştırmak, öğrenmek ve üretmek için değil; sadece hazır cevap almak için kullanırsa zihinsel tembellik oluşabilir.
| Yanlış Kullanım | Olası Zarar |
|---|---|
| Her cevabı hazır almak | Eleştirel düşünme zayıflar |
| Okumadan özet istemek | Derin öğrenme azalır |
| Kendi yazmadan yazdırmak | İfade becerisi körelir |
| Kontrol etmeden inanmak | Yanlış bilgi yayılabilir |
| Kararı tamamen yapay zekaya bırakmak | Sorumluluk bilinci zayıflar |
Yapay zeka insanı daha faydalı yapabilir; ama insan onu kolaycılık aracı haline getirirse fayda yerine yüzeysellik üretir.

Yapay Zeka İnsan Yerine Düşünmeli Mi, İnsana Düşündürmeli Mi
En sağlıklı yaklaşım şudur: Yapay zeka insan yerine düşünmemeli; insanın daha iyi düşünmesine yardımcı olmalıdır.
| Yanlış Rol | Doğru Rol |
|---|---|
| Benim yerime karar ver | Seçenekleri analiz etmeme yardım et |
| Benim yerime öğren | Konuyu anlamama yardım et |
| Benim yerime yaz | Düşüncemi daha iyi düzenlememe yardım et |
| Benim yerime sorumluluk al | Riskleri görmeme yardım et |
| Benim yerime üret | Üretimimi geliştirmeme destek ol |
Yapay zeka, insan aklını devre dışı bırakırsa tehlikelidir. İnsan aklını keskinleştirir, hızlandırır ve derinleştirirse değerlidir.

Yapay Zeka Hangi Riskleri Taşır
Yapay zekanın faydaları kadar riskleri de vardır. Bunlar görmezden gelinirse yapay zeka insanı daha faydalı değil, daha bağımlı, daha yüzeysel veya daha manipüle edilebilir hale getirebilir.
| Risk | Açıklama |
|---|---|
| Yanlış bilgi | Yapay zeka her zaman doğru cevap vermeyebilir |
| Önyargı | Eğitim verilerindeki adaletsizlikleri yansıtabilir |
| Mahremiyet riski | Kişisel veriler korunmalıdır |
| Bağımlılık | İnsan kendi düşünme kasını zayıflatabilir |
| Dezenformasyon | Sahte içerik üretimi kolaylaşabilir |
| İş gücü dönüşümü | Bazı mesleklerde değişim ve baskı oluşturabilir |
| Ahlaki sorumluluk kayması | İnsan karar sorumluluğunu makineye bırakabilir |
OECD, yapay zekanın faydalarının yanında dezenformasyon, veri güvenliği ve telif gibi riskler taşıdığını açıkça belirtir.

Faydalı Birey Olmak İçin Yapay Zeka Nasıl Kullanılmalı
Yapay zekayı daha faydalı birey olmak için kullanmanın yolu, onu amaç değil araç olarak görmektir.
| Doğru Kullanım İlkesi | Anlamı |
|---|---|
| Öğrenmek için kullan | Hazır cevapla yetinme, mantığını kavra |
| Doğrulama yap | Önemli bilgileri kontrol et |
| Ahlaki düşün | Bu kullanım kime fayda, kime zarar verir |
| Mahremiyeti koru | Kişisel verileri bilinçsiz paylaşma |
| Üretimini geliştir | Kendi emeğini tamamen terk etme |
| Topluma katkı hedefle | Sadece kişisel çıkar değil, ortak fayda düşün |
| Eleştirel kal | Yapay zekayı mutlak otorite yapma |
En sağlıklı kullanım cümlesi şudur: "Yapay zeka bana yardım etsin; ama benim yerime insan olmasın."

Yapay Zeka Vicdanın Yerini Alabilir Mi
Hayır. Yapay zeka hesaplayabilir, sınıflandırabilir, öneri sunabilir, ihtimalleri karşılaştırabilir; fakat insan vicdanının yerini alamaz.
Çünkü vicdan yalnızca bilgiyle değil; sorumluluk, merhamet, pişmanlık, niyet, adalet duygusu, ahlaki sezgi ve insan olmanın kırılganlığıyla ilgilidir.
| Yapay Zeka Yapabilir | İnsan Vicdanı Gerektirir |
|---|---|
| Bilgi sunabilir | Değer seçimi yapar |
| Seçenekleri sıralayabilir | Kime nasıl davranılacağını tartar |
| Riskleri gösterebilir | Merhameti ve adaleti hisseder |
| Sonuçları analiz edebilir | Sorumluluğu üstlenir |
| Dil önerebilir | Niyeti belirler |
Yapay zeka güçlü olabilir; fakat ahlaki sorumluluk hâlâ insandadır.

Yapay Zeka İnsan İlişkilerini Daha Faydalı Hale Getirebilir Mi
Doğru kullanılırsa evet. Yapay zeka iletişim dilini yumuşatmaya, yanlış anlaşılmaları azaltmaya, farklı kültürler arasında çeviri yapmaya, mesajları daha açık ve nazik yazmaya yardımcı olabilir.
| İlişkisel Kullanım | Fayda |
|---|---|
| Mesaj düzenleme | Daha nazik ve açık iletişim |
| Duygu analizi soruları | Kişinin kendini anlamasına destek |
| Çeviri | Kültürler arası iletişim |
| Çatışma dili | Sert cümleleri yumuşatma |
| Empati rehberi | Karşı tarafın bakışını düşünme |
Ama yapay zeka insan ilişkilerinde samimiyetin yerine geçmemelidir. En iyi kullanım, insanın daha dikkatli, daha saygılı ve daha açık iletişim kurmasına yardımcı olmasıdır.

Yapay Zeka Gelecekte Daha Faydalı Birey Modelini Nasıl Değiştirebilir
Gelecekte faydalı birey olmak yalnızca bilgi ezberlemekle değil; bilgiyi doğru kullanmakla, yapay zekayla iş birliği yapabilmekle, etik farkındalık taşımakla ve insanî becerileri korumakla daha çok ilişkili hale gelecektir.
UNDP'nin 2025 İnsani Gelişme Raporu, yapay zeka çağında geleceğin makineler tarafından değil, insanların bugün yaptığı seçimlerle şekillendiğini vurgular.
| Geleceğin Faydalı Birey Becerisi | Neden Önemli |
|---|---|
| AI okuryazarlığı | Aracı doğru kullanmayı sağlar |
| Eleştirel düşünme | Yanlış bilgiye karşı korur |
| Etik bilinç | Gücü sorumlu kullanmayı sağlar |
| Yaratıcılık | Yapay zekanın sunduğunu aşar |
| Empati | İnsan ilişkilerini korur |
| Uyum yeteneği | Değişen dünyaya hazırlanır |
| Sorumluluk | Kararı makineye devretmez |
Geleceğin en faydalı bireyi, yapay zekayı en çok kullanan değil; onu en bilinçli, en ahlaklı ve en insanî amaçlarla kullanan kişi olacaktır.

Yapay Zeka İle Daha Faydalı Olmak İçin Günlük Pratikler Nelerdir
Yapay zekayı günlük hayatta faydalı birey olmak için bilinçli biçimde kullanmak mümkündür.
| Günlük Pratik | Faydası |
|---|---|
| Her gün bir konu öğrenmek | Bilgi derinliği artar |
| Bir metni daha anlaşılır hale getirmek | İletişim gelişir |
| Haftalık plan hazırlamak | Zaman daha verimli kullanılır |
| Bir sorunu farklı açılardan analiz etmek | Düşünme genişler |
| Birine nazik mesaj yazmak | İlişki kalitesi artar |
| Toplumsal fayda fikri üretmek | Katkı bilinci güçlenir |
| Kendi hatalarını analiz etmek | Öz farkındalık artar |
| Okuduğunu sorgulamak | Eleştirel zihin gelişir |
Yapay zeka günlük küçük faydaları büyütebilir. Ama bunun için insanın niyeti kolaycılık değil, gelişim ve katkı olmalıdır.

Son Söz
Yapay Zeka İnsanı Daha Faydalı Yapabilir; Ama İnsan Kalmayı Öğreten Şey Hâlâ Vicdan, Bilinç Ve Sorumluluktur
Yapay zeka insanlık tarihinde çok güçlü bir dönüm noktasıdır. Bilgiyi hızlandırır, üretimi kolaylaştırır, öğrenmeyi kişiselleştirir, sağlık ve eğitim alanlarında yeni imkanlar açar, kamu hizmetlerini daha verimli hale getirebilir ve insanların daha fazla fayda üretmesine yardım edebilir. Bu yönüyle yapay zeka, doğru kullanılırsa insanın elindeki en güçlü destek araçlarından biri olabilir.
Fakat yapay zeka insanı otomatik olarak daha iyi yapmaz. Daha hızlı yazan insan daha bilge olmayabilir. Daha çok bilgiye ulaşan insan daha ahlaklı olmayabilir. Daha fazla içerik üreten insan daha faydalı olmayabilir. Çünkü faydalı birey olmanın özü yalnızca kapasite değil; niyet, ahlak, sorumluluk, merhamet, doğruluk ve bilinçtir.
Yapay zeka insanın eline büyük bir güç verir. Fakat her güç gibi bu da iki yöne gidebilir. İnsan onu öğrenmek, üretmek, iyilik yapmak, sorun çözmek, zamanı doğru kullanmak ve topluma katkı sunmak için kullanırsa daha faydalı hale gelebilir. Ama onu tembellik, manipülasyon, sahte içerik, mahremiyet ihlali, düşünmeden kopyalama ve insan ilişkilerini yüzeyselleştirme aracı yaparsa fayda yerine zarar üretir.
Bu yüzden asıl soru yalnızca "Yapay zeka bizi daha faydalı birey yapacak mı
Eğer yapay zeka insanın aklını keskinleştirir, vicdanını susturmazsa; üretkenliğini artırır, sorumluluğunu azaltmazsa; bilgisini çoğaltır, tevazusunu yok etmezse; hız kazandırır, derinliği öldürmezse; o zaman insan gerçekten daha faydalı bir bireye dönüşebilir.
Çünkü geleceğin en kıymetli insanı, yapay zekadan korkan ya da ona körü körüne teslim olan insan değil; onu bilinçle kullanan, ahlakla denetleyen, insanlıkla yönlendiren ve faydaya dönüştüren insandır.
"Yapay zeka insanın elinde bir ayna gibidir; onda yalnızca teknolojinin gücü değil, insanın niyeti, vicdanı ve dünyaya ne katmak istediği de görünür."
Ersan Karavelioğlu