Şirketlerde Hisse Devri Nasıl Yapılır
“Bir şirkette hisse devri, yalnızca payların el değiştirmesi değil; aynı zamanda sorumlulukların, hakların ve geleceğin de paylaşılmasıdır.”
– Ersan Karavelioğlu
1. Giriş – Hisse Devri Neden Önemlidir?
Şirketlerde hisse devri, ortaklardan birinin payını başka bir kişiye satması, devretmesi veya miras yoluyla aktarılması sürecidir. Bu işlem, hem şirketin yönetim yapısını hem de mali hakları doğrudan etkiler. Hisse devri, şirketin türüne göre farklı hukuki prosedürlere tabidir. En yaygın şirket türleri Limited Şirket ve Anonim Şirket olduğundan, düzenlemeler bu çerçevede ele alınır.
2. Limited Şirketlerde Hisse Devri
| Adım | Açıklama | Hukuki Dayanak |
|---|---|---|
| Hisse devri için yazılı bir sözleşme yapılmalı, noter onayı zorunludur. | Türk Ticaret Kanunu (TTK) m. 595 | |
| Ortaklar genel kurulunun onayı gerekir (esas sözleşmede aksi belirtilmedikçe). | TTK m. 573 ve devamı | |
| Devir, ticaret siciline tescil edilerek hüküm doğurur. | Tescil sonrası pay devri geçerlilik kazanır. | |
| Hisse devri damga vergisine ve bazı durumlarda gelir vergisine tabidir. | Vergi Usul Kanunu |
3. Anonim Şirketlerde Hisse Devri
| Adım | Açıklama | Hukuki Dayanak |
|---|---|---|
| Devir yazılı sözleşme ve pay defterine kayıt ile olur; şirket yönetim kurulunun onayı gerekebilir. | TTK m. 490 | |
| Serbestçe devredilebilir, yalnızca zilyetliğin devri gerekir. | TTK m. 489 | |
| Pay devri şirket pay defterine işlenir. | Şirket içi hakların kullanılabilmesi için şarttır. | |
| Hisse devri, stopaj ve gelir vergisi hükümlerine tabidir. | Gelir Vergisi Kanunu |
4. Hisse Devri Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
Sözleşme Şartları: Bedel, devir tarihi, tarafların sorumlulukları açıkça belirtilmeli.
Şirket Sözleşmesi: Esas sözleşmede hisse devrine ilişkin özel şartlar varsa dikkate alınmalı.
Borç ve Yükümlülükler: Devredilen hisselere bağlı mali borçlar ve riskler yeni ortağa geçebilir.
Azınlık Hakları: Hisse devri sonrası ortaklık yapısı değişeceğinden yönetim dengeleri gözetilmeli.
Vergisel Yükümlülükler: Hisse devrinden doğacak vergiler hesaplanmalı.
5. Sonuç – Ortaklığın Yeniden İnşası
Şirketlerde hisse devri, yalnızca bir ticari işlem değil; ortaklık yapısının ve şirketin geleceğinin yeniden şekillendiği hukuki bir süreçtir. Bu nedenle her adımın dikkatle planlanması, noter, ticaret sicili ve vergi prosedürlerinin doğru şekilde yürütülmesi gerekir.
“Hisse devri, bir şirketin kaderine atılan yeni bir imzadır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: