🧠 Sartre'a Göre Kendini Aldatma Nedir ❓ Kötü Niyet, Özgürlükten Kaçış Ve Sahici Yaşam Nasıl Açıklanır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,169
2,711,496
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🧠 Sartre'a Göre Kendini Aldatma Nedir ❓ Kötü Niyet, Özgürlükten Kaçış Ve Sahici Yaşam Nasıl Açıklanır ❓

“İnsan bazen gerçeği bilmediği için değil, bildiği gerçeğin sorumluluğunu taşımaktan korktuğu için kendine yalan söyler.”
- Ersan Karavelioğlu

Jean-Paul Sartre'ın felsefesinde kendini aldatma, insanın kendi özgürlüğünü, seçim imkânını ve sorumluluğunu inkâr ederek kendini sanki tamamen belirlenmiş, değişemez, zorunlu ve nesneleşmiş bir varlıkmış gibi göstermesidir. Sartre bu durumu çoğu zaman kötü niyet kavramıyla açıklar.

Kendini aldatma, sıradan bir yalan değildir. Çünkü burada insan yalnızca başkasını değil, kendi bilincini de yanıltmaya çalışır. İnsan aslında özgür olduğunu, seçim yaptığını, başka türlü davranma ihtimalinin bulunduğunu sezer; fakat bu özgürlüğün yükünü taşımamak için kendini bir role, kimliğe, geçmişe, karaktere, korkuya, topluma veya koşullara hapseder.

Sartre'ın en sarsıcı düşüncesi burada belirir:
İnsan özgür olmaktan kaçamaz; fakat özgür olduğunu inkâr ederek kendini aldatabilir.

1️⃣ Kendini Aldatma Nedir ❓

Kendini aldatma, insanın kendi özgürlüğünü ve sorumluluğunu saklamak için kendisini olduğundan daha kapalı, daha zorunlu ve daha belirlenmiş bir varlık gibi görmesidir.

İnsan bazen kendine şunu söyler:

“Ben zaten böyleyim.”
“Değişmem mümkün değil.”
“Başka seçeneğim yoktu.”
“Şartlar beni buna zorladı.”
“Herkes böyle yapıyor.”
“Ben sadece rolümü oynuyorum.”

Sartre'a göre bu cümleler her zaman basitçe yanlış değildir; fakat insanın kendi özgürlüğünden kaçmak için kullandığı varoluşsal perdeler haline gelebilir.

Kendini Aldatma BiçimiDerin Anlamı
Karaktere sığınmak“Ben buyum” diyerek değişim imkânını reddetmek
Role saklanmakMeslek, kimlik veya görev arkasına gizlenmek
Şartları mutlaklaştırmakDurumu özgürlüğü tamamen yok eden güç gibi göstermek
Toplumu bahane etmekKendi seçimini kalabalığın içinde eritmek
Geçmişe mahkûm olmakGeçmişi geleceği tamamen belirleyen zincir gibi yaşamak

Kendini aldatma, insanın kendi özgürlüğünü unutması değil; çoğu zaman özgürlüğünü bildiği halde onu taşımaktan kaçmasıdır.

2️⃣ Kötü Niyet Ne Demektir ❓

Sartre'ın kötü niyet kavramı, insanın kendisine karşı oynadığı en ince bilinç oyunlarından biridir. Kötü niyet, insanın hem özgür olduğunu bilmesi hem de sanki özgür değilmiş gibi davranmasıdır.

Bu nedenle kötü niyet, basit bilgisizlik değildir. İnsan burada bütünüyle kandırılmış değildir; tersine, kendi kandırma düzenine bir şekilde katılır.

🌫️ İnsan özgür olduğunu sezer.
⚖️ Fakat bu özgürlüğün sorumluluğundan korkar.
🎭 Sonra kendini bir role, duruma veya bahaneye teslim eder.
🧠 Böylece kendi bilincine karşı yarı açık, yarı kapalı bir oyun kurar.

Kötü niyetin en tehlikeli tarafı şudur: İnsan burada kendini tamamen yalan söylüyor gibi de hissetmeyebilir. Kendi kurduğu açıklamalara inanmak ister. Çünkü inanırsa sorumluluğun ağırlığı hafifleyecek sanır.

Fakat Sartre'a göre özgürlük bastırıldığında kaybolmaz; yalnızca daha derin bir huzursuzluk olarak geri döner.

3️⃣ Kendini Aldatma Neden Sıradan Yalandan Farklıdır ❓

Sıradan yalan, genellikle bir kişinin başka bir kişiyi kandırmasıdır. Fakat kendini aldatmada insan aynı anda hem aldatan hem de aldatılan konumundadır.

Bu durum çok karmaşıktır. Çünkü insan kendine yalan söyleyebilmek için bir yandan gerçeği bilmeli, diğer yandan da o gerçeği kendinden saklamalıdır.

Sıradan YalanKendini Aldatma
Başkasını kandırır.Kişi kendini kandırır.
Gerçeği bilen ve bilmeyen ayrıdır.Aynı bilinç hem bilir hem saklar.
Dış ilişki içinde gerçekleşir.İçsel bilinç oyunudur.
Amaç başkasını yanıltmaktır.Amaç sorumluluktan kaçmaktır.

Bu yüzden Sartre açısından kendini aldatma, insan bilincinin en çarpıcı paradokslarından biridir. İnsan kendine karşı hem açık hem kapalıdır. Hem bilir hem bilmezden gelir. Hem özgürdür hem kendini zorunluymuş gibi gösterir.

4️⃣ İnsan Neden Kendini Aldatır ❓

İnsan kendini çoğu zaman kötülük yapmak için değil, özgürlüğün ağırlığından kaçmak için aldatır.

Çünkü özgürlük güzeldir; fakat aynı zamanda ürkütücüdür. Özgür olan insan, seçiminin anlamını üstlenmek zorundadır. Kendi hayatı için bahanelerin arkasına sonsuza kadar saklanamaz.

Sartre'a göre insan kendini şu nedenlerle aldatabilir:

NedenAçıklama
Sorumluluktan kaçmakSeçimin sonuçlarını üstlenmemek
Kaygıdan korunmakÖzgürlüğün doğurduğu içsel sarsıntıyı bastırmak
Topluma uyum sağlamakKendi tavrını kalabalığın içinde gizlemek
Rolün güvenliğine sığınmakBelirsiz özgürlük yerine hazır kimliği seçmek
Değişim korkusundan kaçmakKendini sabit bir karaktere hapsetmek

İnsan, kendi özgürlüğünün karşısında bazen ürker. Çünkü özgürlük, insanı açık bir geleceğe bırakır. Bu açıklık hem umut hem uçurumdur.

5️⃣ Özgürlükten Kaçış Nasıl Başlar ❓

Özgürlükten kaçış, insanın kendi seçim imkânını görmezden gelmesiyle başlar. Kişi, kendisini sanki sadece koşulların ürünüymüş gibi anlatır.

Elbette Sartre insanın koşulları olmadığını söylemez. İnsan bir ailede, toplumda, tarihte, bedende, ekonomik durumda, kültürde ve geçmişte yaşar. Fakat Sartre'a göre insan bu koşullar karşısında da bir tavır alır.

🌑 Koşullar insanı sınırlar.
🧭 Fakat sınır, tavır alma imkânını tamamen yok etmez.
⚖️ İnsan, koşullarına verdiği cevaptan sorumludur.
🔥 Özgürlük, boşlukta değil; durumun içinde belirir.

Özgürlükten kaçış, kişinin “durumum var” demesi değildir. Asıl kaçış, “durumum beni tamamen belirledi, benim hiçbir tavrım yok” demesidir.

Sartre'a göre insan, kendisini yalnızca koşulların sonucu gibi anlattığında, kendi varoluşunu küçültür.

6️⃣ Role Sığınmak Kendini Aldatma mıdır ❓

Sartre'ın en bilinen örneklerinden biri, mesleki veya toplumsal role fazlasıyla sığınan insandır. Bir kişi kendini yalnızca garson, memur, öğretmen, anne, baba, yönetici, işçi, sevgili, vatandaş veya kurban gibi yaşayabilir.

Burada sorun rolün kendisi değildir. İnsan sosyal roller içinde yaşar. Sorun, insanın kendini tamamen bu role indirgemesidir.

Bir kişi şöyle dediğinde kötü niyet başlayabilir:

“Ben sadece görevimi yapıyorum.”
“Benim kişisel sorumluluğum yok.”
“Rolüm ne gerektiriyorsa onu yapıyorum.”
“Ben bundan ibaretim.”

Rolün Sağlıklı KullanımıRole Sığınma
Rol, yaşamın bir parçasıdır.Rol, tüm varoluşun yerine geçer.
Kişi rolünü bilinçli taşır.Kişi rolün arkasına saklanır.
Sorumluluk devam eder.Sorumluluk role devredilir.
İnsan rolünden fazladır.İnsan kendini role indirger.

Sartre'a göre insan hiçbir zaman yalnızca oynadığı rol değildir. İnsan, rolünün içinde bile onu nasıl yaşayacağını seçen bir özgürlüktür.

7️⃣ “Ben Böyleyim” Demek Neden Tehlikeli Olabilir ❓

“Ben böyleyim” cümlesi bazen masum bir kendini tanıma ifadesi olabilir. Fakat Sartre açısından bu cümle, insanın kendi değişim imkânını kapattığı bir perdeye dönüşebilir.

İnsan karakter özelliklerine, alışkanlıklarına, korkularına veya geçmişine bakarak kendini tamamlanmış bir nesne gibi anlatabilir.

“Ben kıskancım, yapacak bir şey yok.”
“Ben cesur biri değilim.”
“Ben zaten başarısızım.”
“Ben değişemem.”

Bu cümlelerde insan kendini sanki taş gibi sabit bir varlık olarak görür. Oysa Sartre'a göre insan, ne olduğuyla sınırlı değildir; insan ne olabileceğine doğru açılan bir projedir.

🌿 Geçmiş önemlidir; ama gelecek kapanmamıştır.
🧭 Karakter etkilidir; ama insan tamamen karakterine mahkûm değildir.
🔥 Alışkanlık güçlüdür; ama seçim imkânını yok etmez.
⚖️ İnsan, kendini tanırken bile sorumluluktan kaçmamalıdır.

“Ben böyleyim” bazen kendini bilmek değil, kendini hapsetmek olabilir.

8️⃣ Şartları Bahane Etmek Her Zaman Kendini Aldatma mıdır ❓

Hayır. Sartre'ın düşüncesini kaba bir şekilde anlamamak gerekir. İnsan gerçekten zor koşullar içinde olabilir. Yoksulluk, baskı, hastalık, aile yapısı, toplumsal eşitsizlik, savaş, korku ve tarihsel şartlar insanın hayatını ciddi biçimde sınırlar.

Fakat Sartre'ın vurguladığı şey şudur: Koşullar insanı etkiler; ancak insan yine de bu koşullar karşısında bir anlam verme, tavır alma ve cevap oluşturma imkânına sahiptir.

Gerçek Koşul BilinciKendini Aldatma
“Zor bir durumdayım.”“Hiçbir tavır alamam.”
“Seçeneklerim sınırlı.”“Hiçbir seçeneğim yok.”
“Geçmişim beni etkiliyor.”“Geçmişim beni tamamen belirledi.”
“Toplum baskısı var.”“Benim hiçbir sorumluluğum yok.”

Sartre'ın sertliği burada yatar: O, insana “koşulların yok” demez; “koşullar içinde bile nasıl biri olacağını tamamen başkasına devredemezsin” der.

9️⃣ Kaygı Kendini Aldatmayı Nasıl Doğurur ❓

Sartre'a göre kaygı, insanın özgürlüğünü fark ettiğinde yaşadığı sarsıntıdır. İnsan, kendi hayatının yönünü seçmek zorunda olduğunu gördüğünde derin bir huzursuzluk hisseder.

Bu huzursuzluk bazen insanı sahiciliğe götürür; bazen de kendini aldatmaya.

Kaygı karşısında insan iki yola sapabilir:

Kaygıya Verilen CevapSonuç
Kaygıyı üstlenmekSahici yaşama yaklaşmak
Kaygıdan kaçmakKendini aldatmaya düşmek
Özgürlüğü kabul etmekSorumluluk bilincinin doğması
Özgürlüğü inkâr etmekRole, bahaneye veya kalıba sığınmak

Kaygı, insanın düşmanı değildir. Kaygı, özgürlüğün işaretidir. Fakat insan bu işaretten korkarsa, kendine güvenli yalanlar üretmeye başlar.

🌫️ Kendini aldatma, kaygının üstünü örter.
🔥 Sahicilik, kaygının içinden geçer.
⚖️ Sorumluluk, kaygıyı anlamlı hale getirir.

1️⃣0️⃣ Kötü Niyet Günlük Hayatta Nasıl Görünür ❓

Kötü niyet yalnızca büyük felsefi krizlerde ortaya çıkmaz. Günlük hayatın sıradan cümlelerinde, ilişkilerinde, iş hayatında, aile içinde ve toplumsal davranışlarda da görülür.

Bir insan istemediği bir hayatı yaşadığı halde “başka seçenek yok” diyebilir. Bir kişi yaptığı haksızlığı “herkes yapıyor” diye hafifletebilir. Bir yönetici sorumluluğu sisteme atabilir. Bir birey korkusunu karakter diye sunabilir.

Günlük kötü niyet örnekleri şunlar olabilir:

🌫️ Sorumluluğu kalabalığa devretmek
🌫️ Korkuyu gerçekçilik diye sunmak
🌫️ Tembelliği kader diye anlatmak
🌫️ Haksızlığı görev diye savunmak
🌫️ Seçimsizliği güvenlik gibi göstermek
🌫️ Sahte uyumu olgunluk sanmak

Sartre açısından insanın kendine sorması gereken soru şudur:

Bu gerçekten zorunluluk mu, yoksa özgürlüğümden kaçmak için kurduğum bir hikâye mi ❓

1️⃣1️⃣ Başkalarının Bakışı Kendini Aldatmayı Nasıl Besler ❓

Sartre'a göre başkalarının bakışı insanı derinden etkiler. İnsan başkalarının gözünde bir imgeye dönüşebilir. Bazen kişi, başkalarının kendisi hakkındaki tanımına sığınır ve onu kendi hakikati sanmaya başlar.

Bir insan sürekli “başarısız”, “güçsüz”, “kötü”, “yetersiz”, “fazla duygusal”, “fazla sert” veya “değişmez” olarak görülürse, zamanla bu bakışı içselleştirebilir.

👁️ Başkasının bakışı beni nesneleştirebilir.
🌫️ Ben bu nesneleşmiş imgeye inanabilirim.
🎭 Sonra o imgeyi kendi özgürlüğümün yerine koyabilirim.
⚖️ Böylece başkasının tanımı, kendi seçiminin bahanesine dönüşebilir.

Fakat Sartre'a göre insan, başkalarının bakışıyla tamamen tanımlanamaz. İnsan, kendisine verilen imgeyle ne yapacağını da seçer.

Başkalarının bizi görme biçimi güçlüdür; fakat insanın tüm varoluşunu tüketmez.

1️⃣2️⃣ Kendini Aldatma İlişkilerde Nasıl Ortaya Çıkar ❓

İlişkilerde kendini aldatma çok ince biçimlerde ortaya çıkabilir. İnsan sevmediği halde seviyor gibi davranabilir. Gitmek istediği halde “gidemem” diyebilir. Kendi korkusunu sadakat diye sunabilir. Bağımlılığını aşk sanabilir. Sınır koymaktan kaçışını fedakârlık gibi anlatabilir.

Sartre'ın bakış açısından ilişki, iki özgürlüğün karşılaşmasıdır. Bu karşılaşmada kendini aldatma başladığında insan hem kendini hem karşısındakini nesneleştirebilir.

İlişkide Kendini AldatmaDerin Anlamı
“Onsuz yaşayamam.”Kendi özgürlüğünü yok saymak
“Ben sadece onu mutlu etmek istiyorum.”Kendi seçiminden kaçmak
“Böyle davranmak zorundayım.”Sınır koyma sorumluluğunu reddetmek
“Benim duygum değişemez.”Duyguyu kader gibi görmek

Sahici ilişki ise insanın hem kendi özgürlüğünü hem de karşısındakinin özgürlüğünü inkâr etmeden ilişki kurabilmesidir.

1️⃣3️⃣ Sahici Yaşam Nedir ❓

Sartre'da sahici yaşam, insanın özgürlüğünü ve sorumluluğunu inkâr etmeden yaşamasıdır. Sahicilik, kusursuz olmak değildir. Her zaman doğru seçim yapmak da değildir. Sahicilik, insanın seçtiğini bilmesi, seçiminin anlamını üstlenmesi ve kendini bahanelerin ardına gizlememesidir.

Sahici insan şöyle diyebilir:

“Bu benim seçimim.”
“Koşullar zordu, ama ben bu tavrı aldım.”
“Korktum, fakat korkumu kader diye sunmayacağım.”
“Geçmişim beni etkiledi, ama beni tamamen tüketmedi.”
“Ben rolümden fazlayım.”

Kötü NiyetSahicilik
Özgürlüğü inkâr eder.Özgürlüğü kabul eder.
Sorumluluktan kaçar.Sorumluluğu üstlenir.
Role saklanır.Rolün içinde bile seçtiğini bilir.
Bahane üretir.Tavrının hesabını verir.
Kendini nesneleştirir.Kendini açık proje olarak yaşar.

Sahici yaşam, insanın kendine acımasız olması değil; kendine karşı dürüst olmasıdır.

1️⃣4️⃣ Sahicilik Neden Kolay Değildir ❓

Sahici yaşamak zordur; çünkü insan özgürlüğünü kabul ettiğinde sorumluluğu da kabul eder. Artık bütün hayatını kader, toplum, aile, geçmiş, karakter veya başkalarıyla açıklayıp kendini tamamen temize çıkaramaz.

Sahicilik insanı çıplak bırakır.

🌫️ Bahaneler azalır.
⚖️ Sorumluluk artar.
🔥 Kaygı görünür olur.
🧭 Seçim keskinleşir.
🫀 İnsan kendi varlığıyla yüzleşir.

Bu yüzden insanlar çoğu zaman sahicilikten kaçar. Çünkü sahici yaşamak, güvenli yalanlardan vazgeçmeyi gerektirir.

Fakat Sartre açısından insan ancak bu zorlukla yüzleştiğinde kendi varoluşunu gerçekten üstlenmeye başlar.

1️⃣5️⃣ Kötü Niyetten Çıkmak Mümkün müdür ❓

Sartre'ın felsefesinde insan kötü niyete düşebilir; fakat bütünüyle oraya mahkûm değildir. Çünkü insan her zaman kendini aşan bir varlıktır. Kendi yalanını fark etmek, özgürlüğe doğru ilk adımdır.

Kötü niyetten çıkmak için insan kendine şu soruları sormalıdır:

Ben burada gerçekten neyi seçiyorum ❓
Neyi zorunluluk gibi gösteriyorum ❓
Hangi rolün arkasına saklanıyorum ❓
Hangi korkumu kader gibi anlatıyorum ❓
Hangi sorumluluğu başkasına devrediyorum ❓

Bu sorular kolay değildir; fakat varoluşçuluk kolay soruların felsefesi değildir.

🌿 Fark etmek, başlangıçtır.
🔥 Kabul etmek, cesarettir.
⚖️ Sorumluluk almak, dönüşümdür.
🧭 Yeni seçim, yeni varoluş ihtimalidir.

İnsan kendini aldatmayı gördüğü anda, artık eskisi kadar kolay aldanamaz.

1️⃣6️⃣ Kendini Aldatma Ve Ahlak Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Sartre'ın felsefesinde kendini aldatma yalnızca psikolojik bir sorun değildir; aynı zamanda ahlaki bir sorundur. Çünkü insan kendini aldattığında çoğu zaman eylemlerinin sorumluluğunu da görünmez kılar.

Bir kişi haksızlık yaptığında “ben sadece emir aldım” diyorsa, kendi ahlaki sorumluluğunu rolüne devredebilir. Bir kişi zulme sessiz kaldığında “benim elimden ne gelir” diyerek suskunluğunu zorunluluk gibi gösterebilir.

⚖️ Ahlak, yalnızca kural bilmek değildir.
🔥 Ahlak, seçimin sorumluluğunu taşımaktır.
🧭 Ahlak, insanın kendi tavrını görmesidir.
🌍 Ahlak, dünyaya karşı alınan pozisyondur.

Sartre burada insanı rahatsız eden bir dürüstlüğe çağırır:
Eyleminin arkasında duramıyorsan, belki de eylemini yeniden düşünmelisin.

1️⃣7️⃣ Kendini Aldatma Modern Dünyada Nasıl Görünür ❓

Modern dünyada kendini aldatma çok farklı yüzlerle ortaya çıkabilir. İnsan özgürlüğünü tüketim alışkanlıklarına, sosyal medya kimliklerine, meslek rollerine, politik kalıplara, ilişkisel bağımlılıklara veya toplumsal beklentilere devredebilir.

Bugünün insanı bazen şöyle diyebilir:

“Algoritma böyle gösteriyor.”
“Piyasa böyle istiyor.”
“Herkes böyle yaşıyor.”
“Benim imajım bu.”
“Böyle görünmek zorundayım.”

Bu cümleler çağdaş kötü niyet biçimlerine dönüşebilir.

Modern Kötü NiyetAnlamı
İmaja sığınmakKendi varoluşunu görüntüye indirgemek
Algoritmayı bahane etmekSeçim sorumluluğunu sisteme devretmek
Tüketimi kimlik sanmakVarlığı sahip olunan şeylerle tanımlamak
Toplumsal beklentiye teslim olmakKendi tavrını kalabalığa bırakmak
Sürekli meşguliyete kaçmakKendi özgürlüğüyle baş başa kalmamak

Sartre bugün yaşasaydı, belki de şunu sorardı:

Gerçekten sen mi seçiyorsun, yoksa seçtiğini sandığın şeylerle kendinden mi kaçıyorsun ❓

1️⃣8️⃣ Sartre'ın Kendini Aldatma Düşüncesi Bize Ne Öğretir ❓

Sartre'ın kendini aldatma düşüncesi, insana rahatsız edici ama çok değerli bir ayna tutar. Bu ayna, insanın kendini kandırdığı yerleri gösterir.

Bu düşünce bize şunu öğretir:

🌫️ İnsan bazen en çok kendinden kaçar.
⚖️ Sorumluluk çoğu zaman en zor hakikattir.
🔥 Özgürlük inkâr edilince yok olmaz; huzursuzluk olarak geri döner.
🎭 Roller gereklidir; fakat insan rollerinden fazladır.
🧭 Sahicilik, insanın kendi seçimlerinin farkına varmasıdır.

Sartre'ın amacı insanı suçluluk içinde ezmek değildir. Onun amacı, insanı kendi hayatının öznesi olmaya çağırmaktır.

Çünkü insan, kendini aldattığı sürece yaşar gibi görünür; fakat kendi özgürlüğünün kapısını kapatır. Sahici yaşam ise bu kapıyı açma cesaretidir.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ İnsan, Kendi Yalanını Aştığında Özgürlüğüne Yaklaşır​

Sartre'a göre kendini aldatma, insanın kendi özgürlüğünü inkâr etme çabasıdır. İnsan, kendi seçimini zorunluluk gibi gösterdiğinde, rolünü hakikat sandığında, korkusunu kader diye anlattığında ve sorumluluğunu başkalarına devrettiğinde kötü niyetin alanına girer.

Fakat insan yalnızca kendini aldatan bir varlık değildir. İnsan, kendi aldanışını fark edebilen ve onu aşabilen bir bilinçtir.

Bu yüzden Sartre'ın felsefesi karanlık değil; dürüsttür. Serttir, çünkü insanı bahanelerinden soyar. Sarsıcıdır, çünkü insana kendi özgürlüğünü gösterir. Ağırdır, çünkü her seçimin arkasında bir sorumluluk olduğunu hatırlatır.

Sahici yaşam, insanın hiç yanılmaması değildir. Sahici yaşam, insanın kendi yanılgılarını, kaçışlarını ve korkularını bahane etmeyi bırakmasıdır.

İnsan ancak şunu söyleyebildiğinde sahiciliğe yaklaşır:

“Evet, koşullar vardı. Evet, korkularım vardı. Evet, geçmişim beni etkiledi. Fakat yine de aldığım tavır bana aitti.”

İşte o anda insan, kendini nesne gibi görmekten çıkar ve kendi varoluşunun sorumluluğunu üstlenen bir bilinç haline gelir.

“İnsan, kendi yalanını hakikat sandığı sürece özgürlüğünden uzaklaşır; fakat o yalanın perdesini kaldırdığı anda kendi varlığının en çıplak ışığıyla karşılaşır.”
- Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt