Pandeizmin Tarihi Kökenleri Nelerdir
“Pandeizm, Tanrı’yı hem evrenin yaratıcısı hem de evrenin kendisi olarak gören kadim bir düşüncenin modern adıyla yeniden doğuşudur.”
– Ersan Karavelioğlu
Pandeizmin Tanımı ve Felsefi Çerçevesi 
- Pandeizm, Tanrı’nın evreni yaratıp sonra evrenin kendisi haline geldiğini savunan bir görüştür.
- Bu düşünce, hem deizm (Tanrı’nın evreni yaratıp müdahale etmemesi) hem de panteizm (Tanrı ile evrenin özdeşliği) unsurlarını birleştirir.
- Köklerinde hem felsefi sorgulama hem de mistik sezgi bulunur.
Antik Felsefelerdeki İlk İzler 
- Hindistan Felsefesi: Upanişadlar’da görülen Brahman = evrenin özü anlayışı pandeist yorumlara yakın durur.
- Antik Yunan:
- Herakleitos, evrendeki sürekli değişim ve Logos kavramıyla Tanrı’yı evrenle bütünleştirmiştir.
- Stoacılar, Tanrı’yı evrenin aklı (logos spermatikos) ile özdeşleştirmiştir.
- Plotinos (3. yy): Yeni-Platonculukta Tanrı’dan taşan evren anlayışı, pandeizmin metafizik öncüllerini oluşturur.
Orta Çağ ve Rönesans Etkileri 
- İslam Felsefesi: İbn Arabi’nin Vahdet-i Vücud anlayışı, varlığın birliği üzerinden Tanrı ile âlemin özdeşliğini işaret eder.
- Rönesans Düşüncesi: Giordano Bruno, evreni sonsuz ve Tanrı’yla özdeş olarak görmüş; bu görüşü nedeniyle Engizisyon tarafından yakılmıştır.
- Spinoza (17. yy): “Tanrı ya da Doğa” (Deus sive Natura) ifadesiyle Tanrı’yı evrenin kendisiyle birleştirmiştir. Bu, pandeizmin en güçlü felsefi temellerinden biridir.
Modern Dönemde Pandeizm 
- 19. ve 20. yüzyılda “pandeizm” terimi açıkça kullanılmaya başlanmıştır.
- Fizik, kozmoloji ve kuantum tartışmalarıyla birlikte Tanrı’nın evrenin yasalarıyla özdeş olduğu görüşü güç kazanmıştır.
- Günümüzde pandeizm, hem felsefi bir yaklaşım hem de spiritüel bir bakış olarak modern teoloji ve bilimin kesişiminde tartışılmaktadır.
Sonuç: Kadim Düşünceden Modern Yoruma
Pandeizm, köklerini antik Yunan’dan, Hindistan’dan ve mistik geleneklerden alır; Rönesans’ta Bruno, modern çağda Spinoza ile felsefi temelini güçlendirir. Bugün ise evreni hem bilimsel hem de kutsal bir perspektiften anlamlandırmaya çalışan bir düşünce biçimi olarak varlığını sürdürmektedir.
“Pandeizm, Tanrı’yı gökte aramak yerine evrenin kendisinde bulan insanlığın kadim arayışının modern adıdır.”
– Ersan Karavelioğlu
Son düzenleme: