📖 Müminun Suresi 75. Ayette Rahmet Kapısı Açıldığı Hâlde Azgınlıkta Israr Etmek Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,335
2,724,904
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 75. Ayette Rahmet Kapısı Açıldığı Hâlde Azgınlıkta Israr Etmek Ne Anlama Gelir ❓

Rahmet kapısı açıldığı hâlde azgınlıkta ısrar etmek, insanın nimeti uyanışa değil gaflete çevirmesidir. Çünkü Allah bazen kuluna merhamet kapıları açar; fakat kalp kibir, inat ve hevâ içinde kalırsa, rahmet bile onu uyandırmak yerine sapkınlığını açığa çıkaran bir imtihana dönüşür.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 75. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 75. ayetinde Allah, inkâr ve azgınlık içinde ısrar eden insanların hâlini anlatır.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Eğer onlara merhamet etsek ve üzerlerindeki sıkıntıyı gidersek, yine de azgınlıkları içinde bocalayıp dururlardı.”

Bu ayet, bazı insanların sıkıntı kalksa bile hakikate dönmeyeceğini gösterir.

Yani mesele sadece darlık, zorluk veya sıkıntı değildir. Asıl mesele kalbin hâlidir.

Kalp hakikate kapalıysa, sıkıntı kalkınca da insan düzelmeyebilir. Hatta rahatlık arttıkça azgınlığı daha da derinleşebilir.

Bu ayet bize şunu öğretir:

Rahmetten faydalanmak için sadece nimete kavuşmak yetmez; kalbin de uyanması gerekir.

2️⃣ “Onlara Merhamet Etsek” İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Bu ifade, Allah’ın kullarına rahmet kapıları açabileceğini, sıkıntıları giderebileceğini, darlığı ferahlığa çevirebileceğini ve insana yeniden imkân verebileceğini anlatır.

Allah’ın rahmeti çok geniştir.

Kul sıkıntıya düşer, Allah rahatlık verir.
Kul darlık yaşar, Allah kapı açar.
Kul çaresiz kalır, Allah sebep yaratır.
Kul bunalır, Allah ferahlık verir.

Fakat rahmetin insanda gerçek bir dönüş oluşturması için kalbin bu rahmeti doğru okuması gerekir.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Rabbimin bana verdiği ferahlık, başıboşluk için değil; şükür, dönüş ve kulluk için bir fırsattır.

3️⃣ Sıkıntının Giderilmesi Ne Demektir ❓

Ayet, insanların üzerindeki sıkıntının kaldırılmasından söz eder.

Bu sıkıntı; hastalık, kıtlık, korku, darlık, azap belirtisi, toplumsal kriz, ekonomik zorluk, manevi bunalım veya başka bir musibet olabilir.

İnsan sıkıntıdayken dua eder, yalvarır, çıkış ister. Fakat sıkıntı giderildiğinde kalbin asıl durumu ortaya çıkar.

Bazı insanlar ferahlayınca şükreder.
Bazıları ise eski günahlarına döner.

Bu yüzden sıkıntının kalkması da bir imtihandır.

Çünkü insanın nimete kavuşunca ne yapacağı, kalbinin yönünü gösterir.

4️⃣ İnsan Sıkıntıdayken Neden Allah’a Yönelir ❓

Sıkıntı insanın aczini gösterir.

Güç yetiremediği bir durumla karşılaşan insan, kendi sınırını fark eder. Malının, makamının, çevresinin ve planlarının her şeyi çözmediğini görür.

Bu durumda Allah’a yönelmek kolaylaşır.

Fakat asıl olgunluk, sadece sıkıntıda değil, rahatlıkta da Allah’ı hatırlamaktır.

Çünkü kulluk yalnızca darlık zamanında yapılan bir yöneliş değildir.

Mümin şöyle der:

Rabbime sadece zor zamanımda değil, ferahlık zamanımda da muhtacım.

5️⃣ Sıkıntı Kalkınca Eski Hâle Dönmek Neden Tehlikelidir ❓

Sıkıntı kalkınca eski hâle dönmek, insanın musibetten ders almadığını gösterir.

İnsan darlıkta dua etmiş, yardım istemiş, Allah’a yönelmiş olabilir. Fakat ferahlık gelince yine günaha, gaflete, isyana ve unutkanlığa dönüyorsa, bu büyük bir kalp problemidir.

Bu hâl şunu gösterir:

İnsan Allah’a gerçekten dönmemiş; sadece sıkıntıdan kurtulmak istemiştir.

Tövbe, sadece beladan kaçmak değildir. Tövbe, kalbin Allah’a yön değiştirmesidir.

6️⃣ “Azgınlıkları İçinde” Ne Anlama Gelir ❓

Azgınlık, insanın Allah’ın sınırlarını tanımaması, hakikate karşı inat etmesi, nefsini ölçü yapması ve haddi aşmasıdır.

Azgın insan sadece günah işleyen insan değildir. Günahında ısrar eden, uyarıları küçümseyen, nimeti şükürsüz kullanan ve kendini sorgulamayan insandır.

Azgınlık;

kibir,
inkâr,
nankörlük,
zulüm,
şükürsüzlük,
hevâya uyma,
Allah’ın ayetlerinden yüz çevirme

şeklinde ortaya çıkar.

Bu ayet, rahmet kapısı açılsa bile azgınlığında ısrar eden insan tipini anlatır.

7️⃣ “Bocalayıp Durmak” Ne Demektir ❓

Bocalamak, insanın doğru yolu bulamadan şaşkınlık, sapma ve kararsızlık içinde dolaşmasıdır.

Azgınlık içinde bocalayan insan dışarıdan güçlü görünebilir; fakat iç dünyasında istikamet yoktur.

Ne için yaşadığını tam bilemez.
Nereye gittiğini düşünmez.
Dünyayı büyütür.
Ahireti erteler.
Günahını normalleştirir.
Hakikatten kaçar.
Bir o yana, bir bu yana savrulur.

Bu, ruhun yön kaybıdır.

Dosdoğru yolun dışına çıkan insan, ne kadar hareketli olursa olsun aslında bocalama içindedir.

8️⃣ Rahmet Neden Bazı İnsanları Uyandırmaz ❓

Rahmet, kalbi açık olan insanı uyandırır. Fakat kalp kibir ve inatla kapanmışsa, rahmet bile doğru okunmayabilir.

İnsan sıkıntıdan kurtulunca şöyle diyebilir:

Ben başardım.
Zaten geçecekti.
Gücüm yetti.
Şansım döndü.
Bunun Allah’la ilgisi yok.

Bu düşünce rahmeti perdeye çevirir.

Mümin ise şöyle der:

Rabbim bana merhamet etti. Bu ferahlık bana şükür ve kulluk sorumluluğu yükler.

Aynı olay bir kalbi Allah’a yaklaştırırken, başka bir kalbin nankörlüğünü açığa çıkarabilir.

9️⃣ Rahatlık İmtihanı Neden Zordur ❓

Rahatlık imtihanı çoğu zaman zordur; çünkü insan rahatken kendini daha az muhtaç hisseder.

Darlık insana aczini hatırlatır.
Rahatlık ise bazen insanı kendine yeterli hissettirir.

Rahatlıkta;

ibadet gevşeyebilir,
dua azalabilir,
şükür unutulabilir,
nefis güçlenebilir,
dünya büyüyebilir,
ahiret bilinci zayıflayabilir.

Bu yüzden mümin sadece musibetten değil, rahatlığın gaflete dönüşmesinden de Allah’a sığınmalıdır.

🔟 İnsan Neden Rahmeti Kendine Mal Eder ❓

Çünkü nefis başarıyı kendine, sıkıntıyı başkasına veya kadere yüklemeyi sever.

İnsan ferahlığa kavuşunca kendi zekâsını, gücünü, çevresini, parasını veya planını öne çıkarabilir.

Elbette insan çalışır, tedbir alır, sebeplere sarılır. Fakat sebeplerin üzerinde Allah’ın takdiri vardır.

Mümin sebepleri inkâr etmez; ama sebepleri ilahlaştırmaz.

Şöyle düşünür:

Ben çalıştım; fakat sonucu veren Rabbimdir. Ben sebebe sarıldım; fakat kapıyı açan Allah’tır.

Bu bilinç insanı nankörlükten korur.

1️⃣1️⃣ Bu Ayet Nankörlük Tehlikesini Nasıl Gösterir ❓

Bu ayet, insanın sıkıntıdan kurtulduktan sonra nankörleşebileceğini gösterir.

Nankörlük, nimetin sahibini unutmak ve rahmeti kendi hakkı gibi görmektir.

Nankör insan nimeti görür ama vereni görmez.
Ferahlığı yaşar ama şükrü unutur.
Sıkıntıdan kurtulur ama kulluğa dönmez.
Rahmeti tadar ama azgınlığında devam eder.

Bu çok tehlikelidir.

Çünkü nankörlük, nimeti bereketsizleştirir ve kalbi karartır.

1️⃣2️⃣ Rahmet Kapısı Açıldığında Mümin Ne Yapmalıdır ❓

Mümin sıkıntıdan kurtulduğunda önce şükretmelidir.

Sonra kendine sormalıdır:

Bu süreç bana ne öğretti ❓
Rabbime daha yakın oldum mu ❓
Hangi hataları düzeltmeliyim ❓
Bu ferahlığı nasıl hayra çevirebilirim ❓
Bir daha aynı gaflete düşmemek için ne yapmalıyım ❓

Rahmet kapısı açıldığında mümin sadece sevinmez; aynı zamanda sorumluluk hisseder.

Çünkü ferahlık, yeni bir kulluk fırsatıdır.

1️⃣3️⃣ Azgınlıkta Israr Etmek Kalbi Nasıl Katılaştırır ❓

Azgınlıkta ısrar etmek, kalbi yavaş yavaş duyarsızlaştırır.

İnsan ilk hatasında rahatsız olabilir. Fakat devam ettikçe rahatsızlığı azalır. Uyarılar etkisini kaybeder. Günah sıradanlaşır. Allah’ın ayetleri kalbi sarsmaz. Musibetler bile ders olmaz.

Bu hâl çok korkutucudur.

Çünkü kalbin en tehlikeli hastalıklarından biri, artık uyarılardan etkilenmemesidir.

Mümin sık sık şöyle dua etmelidir:

Rabbim, kalbimi uyarılara karşı ölü bir kalp hâline getirme.

1️⃣4️⃣ Modern Hayatta Bu Ayet Nasıl Görülür ❓

Modern insan bazen kriz anında Allah’ı hatırlar, fakat kriz geçince eski hızına döner.

Hastalık geçer, gaflet devam eder.
Tehlike atlatılır, şükür unutulur.
Ekonomik sıkıntı hafifler, israf geri gelir.
Korku geçer, ibadet yine ertelenir.
Dua ile istenen kapı açılır, fakat kulluk aynı yerde kalır.

Müminun Suresi 75. ayet modern insana şunu sorar:

Allah sana bir çıkış kapısı açtığında, sen bu kapıdan şükre mi giriyorsun, yoksa eski gafletine mi dönüyorsun ❓

1️⃣5️⃣ Rahmet Ve Mühlet Arasındaki Fark Nedir ❓

Allah’ın bir insana sıkıntıdan sonra ferahlık vermesi rahmet olabilir. Fakat insan bu ferahlığı kötüye kullanırsa, bu aynı zamanda mühlet imtihanına dönüşebilir.

Mühlet, insanın hemen cezalandırılmayıp kendisine zaman verilmesidir.

Bu zaman tövbe için kullanılabilir.
Şükür için kullanılabilir.
Hayra dönüş için kullanılabilir.

Ama insan mühleti azgınlık için kullanırsa, bu çok büyük bir kayıp olur.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Bana verilen zaman ve ferahlık, Allah’tan uzaklaşmak için değil; Allah’a dönmek için fırsattır.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Bu ayet, dünyadaki rahmet ve mühletin sonsuz olmadığını hatırlatır.

İnsan sıkıntıdan kurtulabilir, rahatlayabilir, imkân bulabilir ve hayatına devam edebilir. Fakat sonunda Allah’a dönecektir.

Eğer rahmet kapıları insanı şükre ve tövbeye götürmediyse, ahirette bu nimetler insanın aleyhine şahit olabilir.

Ahirette insan sadece çektiği sıkıntılardan değil; kendisine açılan rahmet kapılarını nasıl kullandığından da sorulacaktır.

Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:

Rabbimin bana verdiği her ferahlık, ahirette hesabı olan bir nimettir.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 75. ayet insana şu soruları sordurur:

Sıkıntı kalkınca Rabbime daha çok mu yaklaşıyorum, yoksa eski gafletime mi dönüyorum ❓
Rahmeti şükürle mi karşılıyorum, nankörlükle mi ❓
Ferahlık beni ibadete mi götürüyor, gevşekliğe mi ❓
Allah’ın açtığı kapıları hayra mı çeviriyorum, nefsime mi harcıyorum ❓
Bana verilen mühleti tövbe için mi kullanıyorum, azgınlık için mi ❓
Darlıkta yaptığım duaları rahatlıkta unutuyor muyum ❓
Kalbim uyarılardan hâlâ etkileniyor mu ❓

Bu sorular insanı rahmetin içinde kaybolmaktan değil, rahmetle uyanmaktan yana yönlendirir.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 75. ayet, müminin karakterine şükür, uyanıklık, rahmeti doğru okuma, nankörlükten sakınma, rahatlıkta kulluğu koruma, mühleti değerlendirme ve azgınlıktan uzak durma bilinci kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, sıkıntı kalkınca Allah’ı unutmaz. Ferahlığı kendinden bilmez. Nimetleri başıboş kullanmaz. Rahatlığın da bir imtihan olduğunu bilir. Rahmet kapısı açıldığında daha çok şükreder, daha çok tövbe eder, daha çok hayra yönelir.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Rabbim bana merhamet ettiğinde, bu merhameti gaflete değil şükre çevirmeliyim. Çünkü rahmetle uyanmayan kalp, rahatlık içinde de bocalayabilir.

Bu bilinç insanı daha mütevazı, daha şükürlü ve daha dikkatli yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 75. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 75. ayet bize şunu öğretir:

Allah onlara merhamet edip üzerlerindeki sıkıntıyı giderse bile, onlar azgınlıkları içinde bocalayıp dururlar.

Bu ayet, kalbi hakikate kapalı olan insanın sıkıntıdan kurtulduğunda bile düzelmeyebileceğini gösterir. Çünkü sorun sadece dış şartlarda değil, iç dünyadadır.

Sıkıntı insanı Allah’a yaklaştırabilir; fakat kalp inat ederse sıkıntı kalkınca eski azgınlık geri döner. Rahmet insanı uyandırabilir; fakat nankör kalp rahmeti bile gaflete çevirebilir.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben Allah’ın bana açtığı rahmet kapılarını şükür ve tövbe vesilesi mi yapıyorum, yoksa ferahlık gelince yine eski gafletime mi dönüyorum ❓

Akıllı mümin, darlıkta Rabbine sığındığı gibi ferahlıkta da Rabbini unutmaz. Çünkü gerçek kulluk, sadece sıkıntıda Allah’ı anmak değil; rahmet geldiğinde daha çok şükretmek ve daha doğru yaşamaktır.

Rahmet kapısı açıldığında müminin kalbi şükürle uyanır; gaflette ısrar edenin kalbi ise ferahlığı bile azgınlığa çevirebilir. Bu yüzden insan sadece sıkıntıdan kurtulmayı değil, sıkıntıdan sonra Rabbine daha yakın bir kul olmayı istemelidir.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt