Müminun Suresi 69. Ayette Peygamberi Tanımamak Ve Onu İnkâr Etmek Ne Anlama Gelir
Peygamberi tanımamak, sadece bir insanı bilmemek değil; Allah’ın gönderdiği rehberi, onun güvenilirliğini, hayatını ve getirdiği hakikati görmek istememektir. Çünkü hakikati inkâr etmek isteyen kalp, bazen önce hakikati getiren elçiyi yabancılaştırmaya çalışır.
Ersan Karavelioğlu
Müminun Suresi 69. Ayet Ne Söyler
Müminun Suresi’nin 69. ayetinde Allah, inkârcıların peygambere karşı tavrını sorgular.
Ayetin anlamı özetle şöyledir:
“Yoksa peygamberlerini tanımadılar da bu yüzden onu inkâr mı ediyorlar
Bu ayet, insanların Hz. Peygamber’i aslında tanıdıkları hâlde onun getirdiği hakikati inkâr etmelerini sorgular.
Çünkü Hz. Peygamber, kavminin içinde doğmuş, büyümüş, güvenilirliğiyle tanınmış, dürüstlüğüyle bilinen, hayatı gözlerinin önünde geçmiş bir insandı.
Onu yabancı biri gibi reddetmeleri samimi bir bilgisizlikten değil; hakikati kabul etmek istemeyen kalbin bahanesinden kaynaklanıyordu.
Bu ayet bize şunu öğretir:
Bazen insan hakikati bilmediği için değil, bildiği hakikatin hayatını değiştirmesinden korktuğu için inkâr eder.
“Peygamberlerini Tanımadılar Mı
” İfadesi Ne Anlama Gelir
Bu ifade, inkârcıların Hz. Peygamber’i gerçekten bilmedikleri için reddetmediklerini gösterir.
Onlar onun kim olduğunu biliyorlardı. Ahlakını biliyorlardı. Güvenilirliğini biliyorlardı. Yalan söylemediğini biliyorlardı. Hayatı boyunca hile, ihanet, zulüm ve kötülükle anılmadığını biliyorlardı.
Buna rağmen onu inkâr ettiler.
Demek ki mesele peygamberi tanımamak değil, onun getirdiği mesajı kabul etmek istememekti.
Bu ayet insana şunu sorar:
Sen gerçekten bilmediğin için mi reddediyorsun, yoksa bildiğin hâlde nefsin istemediği için mi kaçıyorsun
Peygamberi Tanımak Ne Demektir
Peygamberi tanımak, sadece onun adını, soyunu, yaşadığı yeri veya tarihî hayatını bilmek değildir.
Gerçek anlamda peygamberi tanımak;
onun Allah’ın elçisi olduğunu kabul etmek,
getirdiği vahye iman etmek,
ahlakını örnek almak,
sünnetini ciddiye almak,
hayatındaki rahmet, adalet ve kulluk çizgisini anlamak,
onu sadece tarihî bir şahsiyet değil, ilahî rehber olarak görmek
demektir.
Peygamberi tanımak, onu hayat rehberi olarak kabul etmeyi gerektirir.
İnsan Peygamberi Bildiği Hâlde Nasıl İnkâr Edebilir
İnsan bazen bir hakikati aklen bilir ama kalben kabul etmek istemez.
Çünkü kabul etmek sorumluluk getirir. Peygambere iman etmek, hayatı başıboş yaşamamak demektir. Helal-haram ölçüsünü kabul etmek demektir. Ahirete hazırlanmak demektir. Nefsi terbiye etmek demektir.
Bu yüzden bazı insanlar peygamberi tanıdığı hâlde onun getirdiği hakikati reddedebilir.
Çünkü hakikat sadece bilgi değil, dönüşüm ister.
İnkârın arkasında bazen cehalet değil; kibir, menfaat, gelenek, korku ve nefis vardır.
Hz. Peygamber’in Güvenilirliği Neden Önemlidir
Hz. Peygamber’in güvenilirliği, onun tebliğinin toplum tarafından bilinmesi açısından çok önemlidir.
O, peygamberlikten önce de doğruluğu ve güvenilirliğiyle tanınan bir insandı. İnsanlar ona güveniyor, emanetlerini ona teslim ediyor, onun yalan söylemeyeceğini biliyorlardı.
Bu yüzden onun vahiy getirdiğini söylemesi, sıradan bir iddia değildi.
Hayatı boyunca insanlara yalan söylememiş birinin Allah adına yalan uydurduğunu iddia etmek, inkârcıların tutarsızlığını gösteriyordu.
Bu ayet bize şunu hatırlatır:
Peygamberin hayatı, getirdiği mesajın ciddiyetini gösteren büyük bir şahittir.
Peygamberi Yabancılaştırmak Neden Bir İnkâr Yöntemidir
İnkârcılar bazen peygamberi tanıdıkları hâlde onu yabancı gibi göstermeye çalışırlar.
Çünkü onu tanıdıklarını kabul ederlerse, onun güvenilirliğini de kabul etmek zorunda kalırlar.
Bu yüzden hakikati reddetmek isteyenler şöyle davranabilir:
Onu sıradanlaştırırlar.
Onu küçümserler.
Onu yanlış tanıtırlar.
Onun getirdiği mesajı çarpıtırlar.
Onu toplumdan kopuk biri gibi göstermeye çalışırlar.
Bu, hakikatin etkisini azaltma çabasıdır.
Fakat peygamberin temiz hayatı, bu çabaları boşa çıkaran güçlü bir delildir.
Peygamberi İnkâr Etmek Neyi Reddetmek Demektir
Peygamberi inkâr etmek, sadece bir kişiyi reddetmek değildir.
Bu inkâr aynı zamanda;
vahyi reddetmek,
Allah’ın gönderdiği rehberliği reddetmek,
ahiret uyarısını reddetmek,
tevhid çağrısını reddetmek,
salih amel sorumluluğunu reddetmek,
Allah’ın rahmet kapısını küçümsemek
anlamına gelir.
Çünkü peygamber kendi adına konuşmaz. O, Allah’ın mesajını insanlara ulaştırır.
Bu yüzden peygamberi reddetmek, insanın Allah’tan gelen rehberliğe sırt çevirmesidir.
Peygamberi Tanımak Ahlakı Nasıl Değiştirir
Peygamberi gerçekten tanıyan insanın ahlakı değişmelidir.
Çünkü Hz. Peygamber’in hayatı merhamet, adalet, sabır, tevazu, emanet, doğruluk, iffet, vefa ve Allah’a teslimiyetle doludur.
Onu tanımak, sadece bilgi sahibi olmak değil; onun ahlakından pay almaya çalışmaktır.
Bir insan peygamberi sevdiğini söylüyorsa;
dilinde doğruluk,
kalbinde merhamet,
davranışında adalet,
kazancında helallik,
ilişkilerinde vefa,
ibadetinde samimiyet
görünmelidir.
Peygamber sevgisi, ahlakta iz bırakmalıdır.
Peygamberi Tanımadan Kur’an Tam Anlaşılır Mı
Kur’an Allah’ın kitabıdır. Hz. Peygamber ise bu kitabı insanlara tebliğ eden, açıklayan ve hayatıyla örnekleyen elçidir.
Bu yüzden peygamberi tanımak, Kur’an’ı hayatta nasıl yaşanır hâle getirdiğini görmek açısından önemlidir.
Kur’an bize namazı emreder; peygamber namazı nasıl yaşayacağımızı gösterir. Kur’an ahlakı emreder; peygamber o ahlakın canlı örneği olur. Kur’an merhameti bildirir; peygamber merhameti hayatında gösterir.
Bu yüzden mümin için peygamber, vahyin yaşayan örneğidir.
Peygamberi İnkâr Etmenin Arkasında Kibir Var Mıdır
Çoğu zaman evet.
Peygamberi reddedenlerin bir kısmı, onun getirdiği hakikati kabul ederlerse kendi düzenlerinin, makamlarının, geleneklerinin veya nefislerinin sarsılacağını biliyordu.
Kibirli insan kendisine Allah’tan gelen ölçüyü kabul etmek istemez.
Şöyle düşünür:
Benim aklım yeter.
Benim geleneğim yeter.
Benim çevrem yeter.
Benim düzenim yeter.
Beni kimse değiştiremez.
Bu tavır, peygamberi inkârın kalpteki köklerinden biridir.
Mümin ise şöyle der:
Allah’ın elçisi bana ne getirdiyse, onu ciddiye almalıyım.

Peygamberi Tanımak Sünnetle Nasıl Bağlantılıdır
Peygamberi tanımak, onun sünnetini yani yolunu, ahlakını, örnekliğini ve kulluk anlayışını önemsemeyi gerektirir.
Sünnet, sadece bazı şekilsel davranışlar değil; Allah’a kul olmanın peygamberce yoludur.
Peygamberin sünneti;
ibadette samimiyet,
insanlara merhamet,
zorlukta sabır,
nimette şükür,
güç karşısında tevazu,
haksızlık karşısında adalet,
dilde doğruluk
olarak hayatın bütününe yayılır.
Peygamberi tanıyan insan, onun yolunu hafife alamaz.

Bu Ayet Müslümanlara Nasıl Bir Sorumluluk Yükler
Bu ayet Müslümanlara peygamberi doğru tanıma ve doğru temsil etme sorumluluğu yükler.
Çünkü insanlar bazen İslam’ı Müslümanların davranışlarına bakarak değerlendirir. Eğer müminler peygamber ahlakından uzak yaşarsa, insanlar peygamberin getirdiği güzelliği yanlış tanıyabilir.
Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:
Benim davranışlarım peygamberimin rahmet, adalet ve güzel ahlak çizgisine yakışıyor mu
Peygamberi tanımanın bir gereği de onu kötü temsil etmekten sakınmaktır.

Peygamberi Tanımak Gençler İçin Neden Önemlidir
Gençler, örnek arayan bir dönemden geçerler.
Modern dünyada birçok rol model sunulur: ünlüler, fenomenler, sporcular, sanatçılar, zenginler, güçlü insanlar, sosyal medya figürleri…
Fakat mümin genç için en büyük örnek Hz. Peygamber’dir.
Çünkü o sadece başarılı bir insan değil; Allah’ın seçtiği, vahyin rehberliğinde yaşayan, en güzel ahlakı temsil eden elçidir.
Genç insan peygamberi tanıdıkça şunu öğrenir:
Güzel ahlak güçsüzlük değildir. Merhamet zayıflık değildir. İffet gerilik değildir. Allah’a kulluk en büyük izzettir.

Modern İnsan Peygamberi Neden Yanlış Tanıyabilir
Modern dünyada peygamberler hakkında bilgi bazen eksik, taraflı, yüzeysel veya önyargılı şekilde sunulabilir.
Bazı insanlar Hz. Peygamber’i kendi okumalarıyla değil, başkalarının çarpıtılmış anlatımlarıyla tanıyabilir. Bazıları da onu sadece tarihî bir figür gibi görüp ilahî elçilik yönünü anlamayabilir.
Bu yüzden müminlerin peygamberi sahih, dengeli, merhametli ve Kur’an’a uygun biçimde tanıması ve anlatması önemlidir.
Müminun Suresi 69. ayet modern insana şunu hatırlatır:
Peygamberi gerçekten tanımadan onu inkâr etmek, hakikate karşı adil bir tavır değildir.

Peygamberi Tanımak Kalpte Sevgi Doğurur Mu
Evet. Peygamberi doğru tanıyan insanın kalbinde sevgi, saygı ve bağlılık doğar.
Onun ümmeti için çektiği zahmetleri, sabrını, merhametini, duasını, affediciliğini, doğruluğunu ve Allah’a teslimiyetini bilen mümin, ona karşı derin bir muhabbet taşır.
Fakat bu sevgi sadece duygu olarak kalmamalıdır.
Peygamber sevgisi;
itaat,
ahlak,
sünnete bağlılık,
Allah’ın rızasını arama,
ümmete merhamet,
günahlardan sakınma
ile güçlenmelidir.
Sevgi, hayatla doğrulanmalıdır.

Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır
Peygamberi tanımak ve onun getirdiği hakikate iman etmek, ahiret sorumluluğuyla doğrudan bağlantılıdır.
Çünkü peygamber insanlara ahireti haber verir, hesap gününü hatırlatır, Allah’ın emirlerini bildirir ve kurtuluş yolunu gösterir.
Onu inkâr eden insan, bu uyarıları da reddetmiş olur.
Ahirette insan şunu diyemeyecektir:
Bana rehber gelmedi. Bana uyarı yapılmadı. Bana yol gösterilmedi.
Peygamber gelmişse ve mesaj ulaşmışsa, sorumluluk büyüktür.

Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder
Müminun Suresi 69. ayet insana şu soruları sordurur:
Ben Hz. Peygamber’i gerçekten tanıyor muyum
Onu sadece tarihî bilgi olarak mı biliyorum, yoksa hayat rehberi olarak mı görüyorum
Peygamberin ahlakından hayatıma ne kadar pay taşıyorum
Onun güvenilirliğini, merhametini ve tebliğini yeterince düşünüyor muyum
Sünneti sadece şekil olarak mı, yoksa ahlak ve kulluk yolu olarak mı anlıyorum
Peygamber sevgim davranışlarıma yansıyor mu
Ben onu doğru temsil ediyor muyum
Bu sorular, peygamberi tanımayı bilgi düzeyinden hayat düzeyine taşır.

Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder
Müminun Suresi 69. ayet, müminin karakterine peygamberi doğru tanıma, sünnete saygı, vahye bağlılık, güzel ahlak, teslimiyet, güvenilirlik ve temsil sorumluluğu kazandırır.
Bu ayeti anlayan mümin, peygamberini sadece adıyla anmaz. Onun hayatını öğrenir, ahlakını örnek alır, getirdiği vahyi ciddiye alır, sünnetini hayatın ruhu olarak görür.
Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:
Peygamberimi tanımak, onun yolunu hayatıma taşımakla tamamlanır. Onu gerçekten tanıyorsam, ahlakımda ve tercihlerimde bunun izleri görünmelidir.
Bu bilinç insanı daha güvenilir, daha merhametli ve daha istikametli yapar.

Müminun Suresi 69. Ayetin Genel Mesajı Nedir
Müminun Suresi 69. ayet bize şunu öğretir:
İnkârcılar peygamberlerini gerçekten tanımadıkları için değil, tanıdıkları hâlde onun getirdiği hakikati kabul etmek istemedikleri için inkâr etmişlerdir.
Bu ayet, peygamberi tanımanın sadece onun kim olduğunu bilmek değil; onun Allah’ın elçisi olduğunu, getirdiği vahyin hak olduğunu ve hayatının güvenilir bir rehberlik taşıdığını kabul etmek olduğunu gösterir.
Peygamberi inkâr etmek, Allah’ın gönderdiği hidayet rehberliğine sırt çevirmektir. Peygamberi tanımak ise vahyi, sünneti, ahlakı ve kulluk yolunu ciddiye almak demektir.
Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:
Ben peygamberimi gerçekten tanıyor ve onun getirdiği hakikati hayatıma taşıyor muyum; yoksa onu sadece dilimde sevip ahlakımda ihmal mi ediyorum
Akıllı mümin, peygamberini tanır, sever, örnek alır ve onun getirdiği vahyin hayatını değiştirmesine izin verir.
Peygamberi tanımak, onun adını bilmekten daha derin bir sorumluluktur. Mümin, Allah’ın elçisini güvenilirliğiyle, merhametiyle, tebliğiyle, ahlakıyla ve vahye bağlı hayatıyla tanır; sonra kendi hayatını bu kutlu rehberliğin ışığında düzeltmeye çalışır.
Ersan Karavelioğlu