📖 Müminun Suresi 66. Ayette Allah’ın Ayetleri Okunduğunda Geri Dönmek Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,325
2,724,898
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 66. Ayette Allah’ın Ayetleri Okunduğunda Geri Dönmek Ne Anlama Gelir ❓

Allah’ın ayetleri okunduğunda geri dönmek, insanın hakikate sırtını dönmesi ve Rabbinden gelen uyarıyı kalbine indirmeyi reddetmesidir. Çünkü ayet insana yol göstermek için gelir; fakat kibir, gaflet ve nefis insanı o yoldan uzaklaştırabilir.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 66. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 66. ayetinde Allah, ayetler kendilerine okunduğu hâlde geri dönen insanların tavrını bildirir.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Ayetlerim size okunuyordu da siz ökçeleriniz üzerinde geri dönüyordunuz.”

Bu ayet, Allah’ın ayetlerine karşı gösterilen ilgisizliği, direnç hâlini ve manevi kaçışı anlatır.

İnsanlara hakikat ulaştırılmıştır. Ayetler okunmuştur. Uyarı yapılmıştır. Doğru yol gösterilmiştir. Fakat onlar ayetlere yaklaşmak yerine geri dönmüşlerdir.

Bu çok ciddi bir uyarıdır.

Çünkü ayetlerden geri dönmek, sadece bir metni dinlememek değil; Allah’ın çağrısından yüz çevirmek demektir.

2️⃣ Allah’ın Ayetleri Okunmak Ne Anlama Gelir ❓

Allah’ın ayetlerinin okunması, insanın Rabbinden gelen hidayet, uyarı, rahmet, hakikat ve sorumluluk çağrısıyla karşılaşmasıdır.

Ayetler insana sadece bilgi vermez. Onu uyandırır, yönlendirir, sorgulatır ve Allah’a çağırır.

Bir ayet okunduğunda insan aslında şu sorularla yüzleşir:

Ben kimim ❓
Nereden geldim ❓
Nereye gidiyorum ❓
Allah benden ne istiyor ❓
Hayatımı neye göre düzenliyorum ❓
Ahirete hazır mıyım ❓

Bu yüzden ayet okumak ve ayet dinlemek sıradan bir şey değildir. Bu, insanın Rabbiyle muhatap olmasıdır.

3️⃣ “Geri Dönmek” Ne Demektir ❓

Ayetin ifadesindeki geri dönmek, hakikate yaklaşmak yerine ondan uzaklaşmak demektir.

İnsan ayeti duyar ama kalbini açmaz.
Uyarıyı işitir ama kendine almaz.
Hidayet çağrısını görür ama nefsinin yoluna döner.
Allah’ın sözünü dinler ama hayatını değiştirmez.

Bu hâl, manevi olarak geriye gidiştir.

Çünkü ayet insanı Allah’a yaklaştırmak için gelir. İnsan ayet karşısında geri dönüyorsa, kendi kurtuluş yolundan uzaklaşıyor demektir.

4️⃣ İnsan Neden Ayetlerden Geri Döner ❓

İnsanın ayetlerden geri dönmesinin birçok sebebi olabilir:

Kibir.
Gaflet.
Nefis arzuları.
Günaha alışmak.
Dünya sevgisi.
Menfaat korkusu.
Sorumluluktan kaçmak.
Ayetin hayatını değiştirmesinden rahatsız olmak.
Hakikati kabul ederse eski düzenini bırakmak zorunda kalacağını bilmek.

Yani insan bazen ayetin doğru olmadığını düşündüğü için değil, doğru olduğunu hissettiği hâlde bedelinden kaçtığı için geri döner.

5️⃣ Ayetler İnsanı Neden Rahatsız Edebilir ❓

Ayetler bazen insanı rahatsız eder; çünkü insanın yüzleşmek istemediği gerçekleri ortaya çıkarır.

Ayet insana der ki:

Haramı bırak.
Kibri terk et.
Kul hakkından sakın.
Ahireti unutma.
Nefsini ilah edinme.
Tövbeyi erteleme.
Malına, makamına, gücüne aldanma.

Nefsine alışmış insan için bu uyarılar ağır gelebilir.

Fakat bu rahatsızlık kötü değildir. Bazen kalbin iyileşmesi için önce sarsılması gerekir.

Asıl tehlike, ayetin rahatsız etmesi değil; insanın bu rahatsızlıktan kaçıp eski gafletine dönmesidir.

6️⃣ Ayetlerden Geri Dönmek Bilerek Yüz Çevirmek Midir ❓

Çoğu zaman evet.

Çünkü ayetler okunmuştur. İnsan hakikati duymuştur. Uyarı ulaşmıştır. Artık mesele sadece bilmemek değildir.

Bazen insan duymadığı için değil, duyduğu hâlde kabul etmek istemediği için geri döner.

Bu, çok ağır bir manevi tavırdır.

Bilmemek başka, bilip de yüz çevirmek başkadır.

Ayetin uyarısı bu yüzden çok ciddidir:

Hakikat sana geldiğinde geri dönme; çünkü geri dönüş seni kurtuluştan uzaklaştırabilir.

7️⃣ “Ökçeler Üzerinde Geri Dönmek” İfadesi Ne Anlatır ❓

Bu ifade, insanın ayetler karşısında yönünü ters çevirmesini ve hakikatten uzaklaşmasını güçlü bir görüntüyle anlatır.

Sanki insan kendisine doğru gelen rahmet yolunu görür ama ileri gitmek yerine geriye kaçar.

Bu, sadece ilgisizlik değil; aktif bir uzaklaşmadır.

Yani insan Allah’ın ayetlerine yönelmek yerine eski alışkanlıklarına, kibirli tavırlarına, dünya tutkusuna ve nefsinin rahatına döner.

Bu ifade bize şunu öğretir:

Ayet karşısında insan ya ilerler ya geriler. Yerinde kalmak bile çoğu zaman mümkün değildir.

8️⃣ Ayetlere Karşı Kalbin Tavrı Neden Önemlidir ❓

Çünkü aynı ayet farklı kalplerde farklı etkiler doğurabilir.

Mümin ayeti duyar, ürperir, düşünür, tövbe eder, kendini düzeltmeye çalışır.

Gafil insan ayeti duyar, sıkılır, kaçmak ister, başka yöne bakar, konuyu değiştirir veya eski hâline döner.

Sorun ayette değil, kalbin hâlindedir.

Ayet güneş gibidir. Gözünü açana ışık verir. Gözünü kapatana ise güneşin varlığı fayda sağlamaz.

Bu yüzden mümin şöyle dua etmelidir:

Rabbim, ayetlerini duyduğumda kalbimi sana aç.

9️⃣ Ayetleri Dinlemek İle Ayetlere Teslim Olmak Arasında Ne Fark Vardır ❓

Ayetleri dinlemek kulağın işidir. Ayetlere teslim olmak kalbin ve hayatın işidir.

Bir insan ayetleri defalarca dinleyebilir. Kur’an tilavetinden etkilenmiş gibi görünebilir. Ayetleri ezberleyebilir. Fakat hayatında değişim yoksa teslimiyet eksik kalabilir.

Gerçek teslimiyet şudur:

Ayet bana ne diyorsa, ben kendimi ona göre düzeltmeliyim.

Mümin ayetleri kendi nefsine uydurmaya çalışmaz. Kendi nefsini ayetlerin ölçüsüne göre terbiye eder.

🔟 Geri Dönmek Günlük Hayatta Nasıl Görülür ❓

Ayetlerden geri dönmek sadece açık inkârla olmaz. Günlük hayatta daha sessiz biçimlerde de görülebilir.

Mesela insan;

Kur’an’ın uyarısını bilir ama uygulamaz.
Namazın önemini bilir ama sürekli erteler.
Kul hakkının ağırlığını bilir ama helalleşmez.
Haram kazancın tehlikesini bilir ama vazgeçmez.
Gıybetin kötü olduğunu bilir ama dilini tutmaz.
Tövbenin gerekli olduğunu bilir ama “sonra” der.

Bunların her biri, ayet karşısında geri dönme tehlikesi taşıyabilir.

1️⃣1️⃣ Ayetlerden Geri Dönmek Gafleti Nasıl Derinleştirir ❓

İnsan ayeti duyar ve gereğini yapmazsa, kalpte bir ağırlık oluşabilir.

Eğer bu hâl tekrar ederse, insan ayetlere karşı duyarsızlaşmaya başlar.

İlk başta rahatsız olduğu günahı zamanla normal görür. İlk duyduğunda kalbini sarsan uyarı artık etki etmez. Ayet artık davranışını değiştirmez.

Bu, gafletin derinleşmesidir.

Bu yüzden mümin ayet karşısında gecikmemelidir.

Kalp ayetle sarsıldığında, o sarsıntıyı tövbeye çevirmek gerekir.

1️⃣2️⃣ Bu Ayet Peygamberlerin Tebliğine Karşı Tavrı Nasıl Gösterir ❓

Allah’ın ayetleri peygamberler aracılığıyla insanlara ulaştırılır. Peygamberlerin görevi hakikati açıkça bildirmektir.

Fakat tarih boyunca bazı toplumlar bu çağrıya kulak vermemiş, ayetler okunduğunda geri dönmüş, peygamberleri yalanlamış ve kendi eski yollarını tercih etmiştir.

Bu ayet, o tarihî tavrın devam edebileceğini gösterir.

Bugün de insan peygamberi görmese bile Kur’an ayetleriyle muhataptır.

Soru hâlâ aynıdır:

Ayet geldiğinde yönümü Allah’a mı döneceğim, yoksa eski gafletime mi kaçacağım ❓

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern insan ayetlerden geri dönmeyi bazen açık inkârla değil, ilgisizlikle yaşayabilir.

Kur’an okunur ama telefon daha cazip gelir.
Ayet duyulur ama gündelik telaş daha önemli sanılır.
Ahiret hatırlatılır ama kariyer, para, eğlence ve sosyal medya daha güçlü görünür.
Allah’ın uyarısı gelir ama insan “şimdi sırası değil” der.

Müminun Suresi 66. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Allah’ın ayetlerini hayatının kenarına itme. Çünkü ayetler kenar süsü değil, hayat rehberidir.

1️⃣4️⃣ Ayetlerden Geri Dönmemek İçin Ne Yapılmalıdır ❓

Ayetlerden geri dönmemek için insan kalbini diri tutmalıdır.

Bunun yolları şunlardır:

Kur’an’ı anlamaya çalışmak.
Namazı korumak.
Tövbe kapısını açık tutmak.
Günahı normalleştirmemek.
Salih insanlarla yakın olmak.
Ölümü ve ahireti hatırlamak.
Ayetleri sadece başkalarına değil, önce kendine okumak.

Mümin ayet duyduğunda şöyle demelidir:

Rabbim, bu ayetten bana düşen payı anlamayı nasip et.

1️⃣5️⃣ Bu Ayet Dinî Bilgiye Sahip Olanlara Ne Uyarı Verir ❓

Bu ayet, dinî bilgiye sahip olanlara daha büyük bir sorumluluk hatırlatır.

Çünkü ayetleri bilen, duyan, okuyan ve anlatan insanın geri dönmesi daha tehlikelidir.

Bilgi, insanı Allah’a yaklaştırıyorsa nimettir. Fakat bilgi davranışa dönüşmüyorsa, insan için ağır bir sorumluluk olabilir.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Bildiğim her ayet, benden bir dönüşüm istiyor. Ben bildiklerimle amel ediyor muyum ❓

Ayetleri bilmek insanı kibirlendirmemeli; daha çok teslimiyete götürmelidir.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Ayetlerden geri dönmek, ahirette büyük bir pişmanlık sebebi olabilir.

Çünkü insan hesap günü şöyle diyemeyecektir:

Bana hakikat ulaşmadı. Bana ayetler okunmadı. Bana uyarı gelmedi.

Ayetler okunmuş, yol gösterilmiş, tövbe kapısı açılmış, mühlet verilmişse sorumluluk büyür.

Ahirette insan, duyduğu ayetlere karşı tavrıyla yüzleşecektir.

Bu yüzden mümin şöyle düşünmelidir:

Bugün duyduğum ayet, yarın hesabımda karşıma çıkabilir.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 66. ayet insana şu soruları sordurur:

Allah’ın ayetleri bana okunduğunda kalbim etkileniyor mu ❓
Ayetleri duyduktan sonra hayatımda bir değişiklik oluyor mu ❓
Nefsime ağır gelen ayetlerden kaçıyor muyum ❓
Kur’an’ı dinliyor ama gereğini erteliyor muyum ❓
Ayetleri başkalarına uygulayıp kendimi unutuyor muyum ❓
Hakikat bana yaklaşırken ben geriye mi dönüyorum ❓
Duyduğum ayetlerin ahirette bana şahit olacağını düşünüyor muyum ❓

Bu sorular, insanı ayetlere karşı daha samimi kılar.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 66. ayet, müminin karakterine ayetlere saygı, hakikat karşısında teslimiyet, tövbede acele, kalp uyanıklığı, nefsi sorgulama ve Kur’an’a bağlılık bilinci kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, Kur’an ayetlerini sıradanlaştırmaz. Ayet duyduğunda “bu bana ne söylüyor” diye düşünür. Kendi hayatını Allah’ın sözüne göre düzeltmeye çalışır. Geri dönmek yerine Allah’a yönelmeyi seçer.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Rabbimin ayetleri bana okunuyorsa, bu benim için rahmet ve sorumluluktur. Ben bu çağrıdan kaçmamalı, ona doğru yürümeliyim.

Bu bilinç insanı daha uyanık, daha samimi ve daha istikametli yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 66. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 66. ayet bize şunu öğretir:

Allah’ın ayetleri insanlara okunmuş, fakat bazıları bu ayetler karşısında geri dönmüş ve hakikatten uzaklaşmıştır.

Bu ayet, Allah’ın çağrısına karşı duyarsız kalmanın, ayetleri dinleyip de hayatı değiştirmemenin ve hakikat karşısında nefsin eski yoluna kaçmasının büyük bir tehlike olduğunu gösterir.

Ayetler insana rehberlik için gelir. Onları duyan insan ya uyanır ya kaçar. Ya teslim olur ya direnir. Ya Allah’a yaklaşır ya eski gafletine döner.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben Allah’ın ayetleri karşısında ileriye, yani Rabbime doğru mu yürüyorum; yoksa nefsimin rahatına dönerek geriye mi kaçıyorum ❓

Akıllı mümin, ayetleri sadece dinlemez. Onları kalbine indirir, hayatına taşır ve Rabbinden gelen çağrıya sırtını dönmemeye çalışır.

Allah’ın ayetleri okunduğunda geri dönen insan, aslında rahmet kapısından uzaklaşır. Mümin ise ayetleri duyduğunda kalbini açar, nefsini sorgular ve Rabbine doğru bir adım atmaya çalışır. Çünkü ayet, insanın kaçacağı değil, sığınacağı ilahî rehberdir.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt