📖 Müminun Suresi 61. Ayette Hayırlarda Yarışan Ve Öne Geçen Müminler Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,324
2,724,898
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 61. Ayette Hayırlarda Yarışan Ve Öne Geçen Müminler Ne Anlama Gelir ❓

Hayırlarda yarışan müminler, dünyada sadece yaşamakla yetinmeyen; ömrünü Allah’ın rızasına, salih amele, iyiliğe, takvaya ve ahiret hazırlığına dönüştürmeye çalışan uyanık kullardır. Çünkü gerçek yarış, insanların alkışladığı yerde değil; Allah’ın razı olduğu hayırlarda öne geçebilmektir.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 61. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 61. ayeti, önceki ayetlerde anlatılan gerçek müminlerin sonucunu açıklar.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“İşte onlar hayırlarda yarışırlar ve onlar bu hayırlarda öne geçerler.”

Bu ayet, gerçek müminlerin sadece inanan, korkan, ayetlere iman eden, şirkten sakınan ve verdiklerini kalpleri ürpererek veren insanlar olmadığını; aynı zamanda hayır konusunda canlı, hızlı, istekli ve öne geçmeye çalışan kullar olduklarını gösterir.

Mümin pasif değildir.

Mümin iyiliği bekleyen değil, iyilik için koşan insandır.

2️⃣ Hayırlarda Yarışmak Ne Demektir ❓

Hayırlarda yarışmak, Allah’ın razı olduğu işlerde gecikmemek, tembellik etmemek ve fırsat buldukça iyiliğe yönelmektir.

Bu yarış dünya hırsına benzemez.

Dünya yarışında insan bazen başkasını geçmek, öne çıkmak, görünmek ve üstünlük kazanmak ister. Hayır yarışında ise hedef Allah’ın rızasına yaklaşmaktır.

Hayırlarda yarışmak şudur:

Daha çok samimiyet.
Daha çok salih amel.
Daha çok merhamet.
Daha çok takva.
Daha çok infak.
Daha çok tevbe.
Daha çok Allah’a yakınlık.

Bu yarışın kazananı, başkasını ezen değil; kendi nefsini aşan insandır.

3️⃣ Hayır Nedir ❓

Hayır, insanı Allah’a yaklaştıran, kalbi temizleyen, ahireti güzelleştiren, topluma fayda veren ve Allah’ın razı olduğu her güzel iştir.

Hayır sadece para vermek değildir.

Güzel söz hayırdır.
Dua hayırdır.
Sadaka hayırdır.
İlim hayırdır.
Adalet hayırdır.
Affetmek hayırdır.
Kul hakkından sakınmak hayırdır.
Namazı korumak hayırdır.
Aileye merhamet hayırdır.
Bir insanın yükünü hafifletmek hayırdır.

Mümin hayrı dar görmez. Çünkü Allah’ın rızasına açılan yollar çoktur.

4️⃣ Mümin Neden Hayırda Acele Etmelidir ❓

Çünkü ömür sınırlıdır.

İnsan ne kadar yaşayacağını bilmez. Sağlık elden gidebilir. Fırsatlar kaybolabilir. Kalp sertleşebilir. Şartlar değişebilir. Ölüm ansızın gelebilir.

Bu yüzden mümin hayrı ertelemez.

Sonra yaparım cümlesi, birçok hayrın kaybolmasına sebep olabilir.

Mümin şöyle düşünür:

Bugün yapabileceğim bir hayrı yarına bırakmam doğru mu ❓ Belki yarın o fırsat elimde olmayacak.

Hayırda acele etmek, zamanın emanet olduğunu bilen kalbin davranışıdır.

5️⃣ Hayırlarda Yarışmak Dünya Rekabetinden Nasıl Farklıdır ❓

Dünya rekabetinde insan çoğu zaman başkasını geçmeye çalışır. Hayır yarışında ise insan kendi nefsini geçmeye çalışır.

Dünya rekabeti kibir doğurabilir. Hayır yarışı tevazu doğurmalıdır.

Dünya rekabeti insanı hırslı, kırıcı ve bencil yapabilir. Hayır yarışı insanı cömert, merhametli ve Allah’a yakın yapar.

Dünya yarışında hedef görünür başarıdır. Hayır yarışında hedef Allah’ın rızasıdır.

Bu yüzden hayırlarda yarışmak, insanın kendini başkalarına ispat etmesi değil; Rabbine samimiyetini göstermesidir.

6️⃣ “Onlar Bu Hayırlarda Öne Geçerler” Ne Anlama Gelir ❓

Ayet, sadece hayırlarda yarıştıklarını değil, bu hayırlarda öne geçtiklerini de bildirir.

Bu, onların iyilikte ağır davranmadığını, fırsatları değerlendirdiğini, imanlarını amelle beslediğini ve Allah’a yakınlık yolunda ciddiyet gösterdiğini anlatır.

Öne geçmek, gösteriş için ön safta görünmek değildir.

Öne geçmek;

nefsin tembelliğini yenmek,
günahı terk etmekte hızlı olmak,
iyiliği ertelememek,
Allah’ın çağrısına gecikmeden cevap vermek,
salih amelde devamlılık göstermek

demektir.

7️⃣ Hayırda Öne Geçen Müminin Kalbi Nasıldır ❓

Hayırda öne geçen müminin kalbi canlıdır.

O, Allah’ın ayetlerine duyarsız değildir. Rabbinin azametinden korkar. Şirkten sakınır. Verdiğini kalbi ürpererek verir. Amelinin kabul edilmesini ister. Ahirete döneceğini unutmaz.

Bu yüzden hayır gördüğünde gecikmez.

Kalbi şöyle der:

Bu fırsat Rabbimin bana açtığı bir kapı olabilir.

Böyle bir mümin, iyiliği yük değil nimet görür.

8️⃣ Hayırlarda Yarışmak İhlasla Nasıl Korunur ❓

Hayırda yarışırken ihlas çok önemlidir.

Çünkü insan iyilik yaparken bile nefsin tuzaklarına düşebilir. Öne çıkmak isteyebilir. Beğenilmek isteyebilir. “Ben daha iyiyim” diye düşünebilir. Hayrı kendi üstünlüğünün malzemesi hâline getirebilir.

Bu yüzden mümin hayır yaparken kalbini kontrol eder.

Şöyle sorar:

Ben bunu Allah için mi yapıyorum, yoksa insanların beni görmesi için mi ❓

İhlas, hayır yarışını temiz tutar.

İhlas olmazsa yarış hayırdan çıkıp gösterişe dönüşebilir.

9️⃣ Hayırlarda Yarışmak İnsanı Nasıl Olgunlaştırır ❓

Hayırlarda yarışan insan zamanla daha disiplinli, daha merhametli, daha uyanık ve daha sorumlu olur.

Çünkü hayır, insanı dönüştürür.

Sadaka cömertliği artırır. Namaz kalbi düzeltir. İlim cehaleti azaltır. Tövbe nefsi yumuşatır. Yardım merhameti büyütür. Kul hakkından sakınmak adaleti güçlendirir.

Mümin hayır işledikçe sadece dışarıya iyilik yapmaz; kendi iç dünyasını da temizler.

Hayır, hem verilen kişiyi hem veren kalbi güzelleştirir.

🔟 Hayırlarda Yarışmak İçin Büyük İmkânlar Şart Mıdır ❓

Hayır. Hayırlarda yarışmak için çok zengin, çok güçlü veya çok tanınmış olmak şart değildir.

Bazen küçük bir iyilik Allah katında çok büyük olabilir.

Bir tebessüm, bir dua, bir yetimin gönlünü almak, bir borçluya kolaylık sağlamak, bir hastayı aramak, bir kırgınlığı onarmak, bir haramdan vazgeçmek, bir kötü sözü yutmak, birinin ayıbını örtmek de büyük hayır olabilir.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Bugün elimde hangi hayır imkânı var ❓

Allah, kuldan sahip olmadığı şeyi değil; sahip olduğu imkânı nasıl kullandığını soracaktır.

1️⃣1️⃣ Hayrı Ertelemek Neden Tehlikelidir ❓

Hayrı ertelemek, insanın nefsine fırsat verir.

Bugün yapılabilecek bir iyilik yarına bırakıldığında, yarın başka bir bahane çıkabilir. İnsan alışır, kalp soğur, fırsat kapanır, ihtiyaç sahibi beklerken mağdur olur.

Tövbe de böyledir. Namaz da böyledir. Helalleşmek de böyledir. Yardım etmek de böyledir.

Mümin bilir ki:

Hayır kapısı açıldığında gecikmek, bazen o kapıyı kaybetmek demektir.

Bu yüzden hayırlarda yarışanlar, iyiliği ertelemezler.

1️⃣2️⃣ Hayırlarda Yarışmak Gençler İçin Ne Anlama Gelir ❓

Gençlik, hayırda yarışmak için çok kıymetli bir dönemdir.

Genç insan enerjisini sadece eğlenceye, görünürlüğe, rekabete, dünyalık başarıya ve nefsin isteklerine harcarsa büyük bir fırsatı kaçırabilir.

Gençlikte yapılan ibadet, sabır, iffet, ilim, hizmet ve salih amel çok değerlidir.

Genç mümin şöyle düşünmelidir:

Gençliğim Rabbime yaklaşmak için verilmiş büyük bir nimettir. Onu sadece geçici heveslerle tüketmemeliyim.

Hayırda yarışan genç, ömrünün baharını ahiretin kazancına çevirir.

1️⃣3️⃣ Hayırlarda Yarışmak Aile Hayatında Nasıl Görünür ❓

Aile içinde hayırlarda yarışmak çok önemlidir.

Eşine güzel davranmak, anne babaya iyilik etmek, çocuklara merhametli olmak, aile içinde adaleti korumak, kırgınlıkları onarmak, helal rızık getirmek, evde Allah’ın adını yaşatmak büyük hayırlardandır.

Bazen insan dışarıda iyilik yapmayı önemser ama evindeki insanlara karşı ihmalkâr olabilir.

Oysa en yakınlarımız da hayır kapısıdır.

Mümin şöyle sormalıdır:

Ben hayrı uzaklarda ararken evimin içindeki sorumlulukları ihmal ediyor muyum ❓

1️⃣4️⃣ Hayırlarda Yarışmak Toplumu Nasıl Güzelleştirir ❓

Bir toplumda insanlar hayırda yarışırsa güven, merhamet ve kardeşlik artar.

Zengin fakiri gözetir. Güçlü zayıfı korur. Bilgili bilgisini paylaşır. Sağlıklı hasta ile ilgilenir. Genç yaşlıya saygı gösterir. Komşular birbirini düşünür. İnsanlar sadece kendileri için değil, başkaları için de yaşar.

Böyle toplumlarda iyilik çoğalır, yalnızlık azalır, merhamet güçlenir.

Hayırlarda yarışmak bireysel bir erdem olduğu kadar toplumsal bir rahmettir.

1️⃣5️⃣ Hayırlarda Yarışmak Modern Dünyaya Ne Söyler ❓

Modern dünya insanı çoğu zaman başarı, para, hız, gösteriş ve görünürlük yarışına sokar.

Kim daha çok kazanıyor ❓
Kim daha çok takip ediliyor ❓
Kim daha güzel görünüyor ❓
Kim daha etkili konuşuyor ❓
Kim daha yüksek statüde ❓

Kur’an ise mümine başka bir yarış gösterir:

Kim daha çok Allah’a yaklaşacak ❓
Kim daha çok iyilik yapacak ❓
Kim daha samimi olacak ❓
Kim daha çok takva gösterecek ❓
Kim daha çok kul hakkından sakınacak ❓

Müminun Suresi 61. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Yanlış yarışlarda ömrünü tüketme. Asıl yarış, ahirete faydası olan hayırlardadır.

1️⃣6️⃣ Hayırlarda Yarışmak Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Hayırlarda yarışmak, ahirete hazırlık bilinciyle mümkündür.

Dünyayı kalıcı sanan insan hayrı erteler. Ahireti gerçek bilen insan ise fırsat varken salih amel biriktirir.

Çünkü ahirette insanın yanında malının çokluğu, unvanı, şöhreti ve dünya alkışı değil; iman, ihlas ve salih amelleri bulunacaktır.

Mümin şöyle düşünür:

Bugün yapacağım bir hayır, yarın Rabbimin huzurunda bana rahmet kapısı olabilir.

Bu bilinç hayırda aceleyi artırır.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 61. ayet insana şu soruları sordurur:

Ben hayırlarda yarışıyor muyum, yoksa hayrı erteliyor muyum ❓
Dünyalık yarışlara ne kadar enerji harcıyorum, Allah’ın razı olduğu işlere ne kadar ❓
İyilik fırsatlarını fark ediyor muyum ❓
Hayır yaparken ihlasımı koruyor muyum ❓
Amelim beni tevazuya mı götürüyor, yoksa övünmeye mi ❓
Bugün Allah için hangi hayrı yapabilirim ❓
Ömrüm geçerken ahiretime ne hazırlıyorum ❓

Bu sorular, insanı pasiflikten çıkarıp salih amele çağırır.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 61. ayet, müminin karakterine canlılık, gayret, ihlas, hayır bilinci, ahiret hazırlığı, iyilikte acele ve salih amelde devamlılık kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, hayrı ertelemez. İyilik fırsatlarını küçük görmez. Dünya yarışlarına kapılıp asıl yarışı unutmaz. Nefsinin tembelliğini aşmaya çalışır. Allah’ın rızasına götüren her kapıyı değerli görür.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Ömrüm sınırlı, Rabbime dönüşüm kesin, hayır kapıları ise fırsattır. O hâlde ben iyilikte gecikmemeli ve Allah’ın rızasına götüren amellerde öne geçmeye çalışmalıyım.

Bu bilinç insanı daha çalışkan, daha merhametli ve daha uyanık yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 61. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 61. ayet bize şunu öğretir:

Gerçek müminler hayırlarda yarışan ve hayırlarda öne geçen insanlardır.

Onlar Allah’ın azametinden korkar, Rablerinin ayetlerine iman eder, şirkten sakınır, verdiklerini kalpleri ürpererek verir ve bütün bu bilinçle hayırda canlı bir kulluk sergilerler.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben hayatımı Allah’ın razı olduğu hayırlarda yarışarak mı geçiriyorum, yoksa ömrümü geçici dünya yarışlarında mı tüketiyorum ❓

Akıllı mümin, asıl yarışın malda, makamda, şöhrette ve görünürlükte değil; iman, ihlas, salih amel, takva, merhamet ve Allah’a yakınlıkta olduğunu bilir.

Hayırda yarışmak, ömrü Allah’a yaklaşma fırsatı olarak görmektir.

Hayırlarda öne geçen mümin, iyiliği ertelemeyen, fırsatları Allah’ın rahmeti olarak gören ve ömrünü salih amelle bereketlendiren insandır. O bilir ki dünya yarışları bir gün bitecek; fakat Allah için yapılan hayırlar ahiret yolunda kalıcı bir azık olacaktır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt