Müminun Suresi 57. Ayette Rablerinin Azametinden Korkanların Hâli Ne Anlama Gelir
Rablerinin azametinden korkanlar, Allah’ı sadece dilleriyle anan değil; O’nun büyüklüğü karşısında kalbi titreyen, hayatını dikkatle yaşayan ve kulluğunu gaflete teslim etmeyen insanlardır. Çünkü gerçek iman, kalpte Allah’a karşı derin bir saygı ve sorumluluk bilinci doğurur.
Ersan Karavelioğlu
Müminun Suresi 57. Ayet Ne Söyler
Müminun Suresi’nin 57. ayetinde, gerçek müminlerin kalp hâli anlatılmaya başlanır.
Ayetin anlamı özetle şöyledir:
“Şüphesiz Rablerinin azametinden dolayı korku duyanlar…”
Bu ayet, önceki ayetlerde anlatılan gaflet ehlinin tam karşısında duran mümin karakterini gösterir.
Bir tarafta mal, evlat ve dünya imkânlarıyla kendini güvende sananlar vardır. Diğer tarafta ise Allah’ın büyüklüğünü bilen, O’nun huzurunda hesap vereceğini düşünen ve kalbinde derin bir saygı taşıyan müminler vardır.
Bu ayet bize şunu öğretir:
Müminin kalbi, Allah’ın azameti karşısında duyarsız kalmaz.
Allah’ın Azameti Ne Demektir
Azamet, büyüklük, yücelik, kudret, heybet ve sınırsız üstünlük anlamı taşır.
Allah’ın azameti; O’nun her şeyi yaratması, her şeyi bilmesi, her şeye güç yetirmesi, bütün mülkün sahibi olması, insanın içini dışını bilmesi, hayatı ve ölümü elinde tutması, ahiret hesabını kurması ve hiçbir şeye muhtaç olmamasıdır.
İnsan Allah’ın azametini düşündüğünde kendi küçüklüğünü fark eder.
Bu fark ediş insanı ezmez; bilakis onu kulluk bilincine ulaştırır.
Çünkü kul olduğunu bilen insan, Rabbini daha doğru tanır.
Rablerinin Azametinden Korkmak Ne Anlama Gelir
Rablerinin azametinden korkmak, Allah’ı ceza veren bir güç olarak görmekten ibaret değildir.
Bu korku; sevgi, saygı, edep, teslimiyet, sorumluluk ve mahcubiyet içeren derin bir bilinçtir.
Mümin Allah’tan korkar; çünkü O’nu sever, O’na hesap vereceğini bilir, O’nun rızasını kaybetmekten çekinir, O’nun huzurunda mahcup olmaktan ürperir.
Bu korku insanı karanlığa değil, arınmaya götürür.
Allah korkusu, mümini Allah’tan kaçırmaz; Allah’a sığındırır.
Bu Korku İnsanı Ümitsizliğe Düşürür Mü
Hayır. Müminin Allah korkusu ümitsizlik değildir.
Allah’tan korkmak, Allah’ın rahmetinden umudu kesmek anlamına gelmez. Aksine gerçek mümin hem Allah’ın azametinden korkar hem de rahmetine umut bağlar.
Korku ve umut, iman yolunun iki kanadı gibidir.
Sadece korku insanı karamsarlığa sürükleyebilir. Sadece umut ise gaflete sebep olabilir.
Mümin bu dengeyle yaşar:
Rabbimin rahmeti büyüktür; ama hesabı da gerçektir. O hâlde hem umutlu hem dikkatli olmalıyım.
Allah Korkusu İle İnsan Korkusu Arasında Ne Fark Vardır
İnsan korkusu bazen insanı küçültür, susturur, köleleştirir ve hakikatten uzaklaştırır.
Allah korkusu ise insanı yüceltir, temizler, cesaretlendirir ve sorumluluk sahibi yapar.
İnsanlardan aşırı korkan biri hakkı söyleyemeyebilir. Fakat Allah’tan gerçek anlamda korkan biri, insanlardan gelen baskının karşısında daha sağlam durabilir.
Çünkü bilir ki:
Asıl hesap insanlara değil, Allah’a verilecektir.
Bu yüzden Allah korkusu, mümini korkak değil; daha ahlaklı, daha adil ve daha cesur yapar.
Allah’ın Azametini Düşünmek Kalbi Nasıl Etkiler
Allah’ın azametini düşünmek kalbi uyandırır.
İnsan göklere, yeryüzüne, geceye, gündüze, doğuma, ölüme, rızka, suya, toprağa, yıldızlara, kendi bedenine ve kalbinin atışına baktığında Allah’ın kudretini görür.
Bu tefekkür kalbe derin bir saygı verir.
İnsan şöyle düşünür:
Ben başıboş değilim. Beni gören, bilen, yaşatan ve hesaba çekecek olan Rabbim var.
Bu düşünce, kalbi gafletten çıkarır.
Gerçek Mümin Neden Kalbinde Ürperti Taşır
Gerçek mümin Allah’ın huzurunda duracağını bilir.
Bu bilgi, onun kalbinde derin bir ürperti meydana getirir.
Bu ürperti korku filmi gibi bir korku değildir. Bu, sevdiği Rabbinin huzurunda mahcup olmaktan çekinen bir kulun edebidir.
Mümin günah işlerse rahatsız olur. Hata yaparsa tövbe eder. Kul hakkından korkar. Niyetini sorgular. İbadetinde samimi olmaya çalışır.
Çünkü kalbinde şu bilinç vardır:
Rabbim beni görüyor ve yaptıklarımı biliyor.
Gaflet Ehli İle Allah’tan Korkanlar Arasındaki Fark Nedir
Gaflet ehli, dünyayı kalıcı sanır. Mal ve evlatla güvende olduğunu düşünür. Mühlete aldanır. Ahireti erteler. Kendi hâlini sorgulamaz.
Allah’tan korkan mümin ise bollukta da darlıkta da uyanıktır.
Malı olsa kibirlenmez. Evladı olsa övünçle sapmaz. Başarı gelse şükreder. Günah işlese tövbe eder. Nimet görse hesabını düşünür.
Gaflet ehli nimete aldanır.
Mümin nimette Rabbini görür.
Allah Korkusu Günlük Hayata Nasıl Yansır
Allah korkusu sadece kalpte kalan soyut bir duygu değildir. Hayata yansımalıdır.
Allah’tan korkan insan;
yalan söylemekten sakınır,
kul hakkına girmekten çekinir,
haram kazançtan uzak durur,
emanete ihanet etmez,
gözünü ve dilini korur,
gücünü zulme çevirmemeye dikkat eder,
ibadetlerini hafife almaz,
insanlara haksızlık yapmaktan korkar.
Yani Allah korkusu, insanın ahlakını güzelleştiren bir iç denetimdir.
Allah’tan Korkan İnsan Neden Daha Merhametli Olur
Allah’tan gerçek anlamda korkan insan, başkalarına zulmetmekten çekinir.
Çünkü bilir ki Allah mazlumun ahını duyar. Kul hakkı Allah katında ağırdır. Güçlü olmak, haksızlık yapma izni değildir.
Bu bilinç insanı merhametli yapar.
Bir insan Allah’tan korkuyorsa, dilini insanları kırmak için kullanamaz. Malını insanları ezmek için kullanamaz. Makamını başkalarını küçük düşürmek için kullanamaz.
Çünkü bilir:
Bugün güçlü görünsem de yarın Allah’ın huzurunda hesap vereceğim.

Allah Korkusu İbadeti Nasıl Derinleştirir
Allah korkusu ibadeti şekilden ruha taşır.
Namaz sadece hareket olmaktan çıkar, huzura dönüşür. Dua sadece istek listesi olmaktan çıkar, sığınmaya dönüşür. Kur’an okumak sadece telaffuz değil, kalbin uyanışı hâline gelir.
Allah’ın azametinden korkan insan ibadette daha dikkatli olur.
Çünkü şunu bilir:
Ben sıradan bir iş yapmıyorum; Rabbimin huzurunda duruyorum.
Bu bilinç ibadete huşû, edep ve samimiyet kazandırır.

Allah’tan Korkmak Günah Karşısında Nasıl Korur
Günah çoğu zaman insan yalnız kaldığında, nefsi kabardığında veya kimse görmüyor sandığında daha cazip görünür.
Fakat Allah’tan korkan insan yalnız kaldığında da yalnız olmadığını bilir.
Kimse görmese de Allah görür. Kimse duymasa da Allah duyar. Kimse bilmese de Allah bilir.
Bu bilinç insanın içine güçlü bir koruma yerleştirir.
Takva, insanın kalbine yerleşmiş Allah gözetimi bilincidir.
Bu bilinç, mümini görünmeyen yerlerde bile haramdan korur.

Allah Korkusu İnsanı Kibirden Nasıl Kurtarır
Allah’ın azametini bilen insan kendini büyük göremez.
Çünkü insanın gücü sınırlıdır, ömrü kısadır, bilgisi azdır, bedeni zayıftır, nefesi emanet, malı geçici, makamı fanidir.
Allah ise sonsuz kudret sahibidir.
Bu hakikati anlayan insan kibirlenmekten utanır.
Şöyle düşünür:
Ben bir nefese muhtaçken nasıl büyüklük taslayabilirim
Allah korkusu, insanı haddini bilen bir kul hâline getirir.

Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler
Modern insan çoğu zaman kontrol hissiyle yaşar.
Teknolojiye, paraya, güce, kariyere, sigortaya, doktorlara, sisteme ve kendi planlarına çok güvenir. Bunlar hayatın içinde gerekli olabilir; fakat insan Allah’ın azametini unutursa kendini gereğinden fazla güçlü sanabilir.
Müminun Suresi 57. ayet modern insana şunu hatırlatır:
Ne kadar gelişirsen geliş, hâlâ Allah’ın kulusun. Ne kadar plan yaparsan yap, hayatın ve ölümün Allah’ın elindedir.
Bu bilinç modern kibre karşı büyük bir ilaçtır.

Allah Korkusu Aile Ve Toplum Hayatını Nasıl Güzelleştirir
Allah’tan korkan insan aile içinde daha dikkatli olur.
Eşine zulmetmez. Çocuğuna haksızlık etmez. Anne babasını ihmal etmez. Kardeşlerinin hakkını yemez. Komşusuna zarar vermez. İşinde hile yapmaz.
Toplumda Allah korkusu azaldığında güven zayıflar. Herkes sadece kanundan, kameradan veya cezadan korkarsa ahlak eksik kalır.
Fakat Allah korkusu kalplere yerleşirse insan görünmeyen yerde de doğru davranır.
Bu yüzden toplumun gerçek güvenliği sadece kurallarla değil, takvalı kalplerle güçlenir.

Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır
Rablerinin azametinden korkanlar, ahiret hesabını sürekli hatırlayan insanlardır.
Onlar bilir ki dünya geçici, ölüm gerçek, hesap kaçınılmazdır.
Bu bilinç onları daha dikkatli yaşamaya çağırır.
Ahireti hatırlayan insan şu soruyu sık sık kendine sorar:
Bugün yaptığım şey, yarın Allah’ın huzurunda beni mahcup eder mi
Bu soru, insanın hayatını derinden değiştirir.
Çünkü ahiret bilinci olmayan korku eksik kalır; Allah’ın huzurunda hesap verme bilinci ise kalbi diri tutar.

Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder
Müminun Suresi 57. ayet insana şu soruları sordurur:
Ben Allah’ın azametini gerçekten düşünüyor muyum
Rabbimin beni gördüğünü bilerek mi yaşıyorum
Günah karşısında kalbim ürperiyor mu
Kul hakkından yeterince korkuyor muyum
İbadetlerimde edep ve huşû var mı
Allah korkum beni daha merhametli, daha adil ve daha dürüst yapıyor mu
Yoksa Allah’ın rahmetini bahane ederek gaflete mi dalıyorum
Bu sorular insanın kalbini uyandırır ve takvayı güçlendirir.

Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder
Müminun Suresi 57. ayet, müminin karakterine Allah’ın azametini tanıma, takva, edep, tevazu, ahiret bilinci, günahlardan sakınma ve içten sorumluluk şuuru kazandırır.
Bu ayeti anlayan mümin, Allah’ı sadece zor zamanlarda hatırlamaz. Bollukta da O’nun azametini düşünür. Kalbini dünya rahatlığına teslim etmez. İbadetinde daha dikkatli, insanlarla ilişkisinde daha adil, nefsine karşı daha uyanık olur.
Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:
Rabbim büyüktür, ben kulum. O beni görüyor, biliyor ve bir gün huzuruna döndürecek. O hâlde hayatımı gafletle değil, takva ile yaşamalıyım.
Bu bilinç insanı derinleştirir, olgunlaştırır ve kulluk yolunda sağlamlaştırır.

Müminun Suresi 57. Ayetin Genel Mesajı Nedir
Müminun Suresi 57. ayet bize şunu öğretir:
Gerçek müminler, Rablerinin azametinden dolayı kalplerinde derin bir korku, saygı ve sorumluluk bilinci taşıyan insanlardır.
Bu korku insanı Allah’tan uzaklaştırmaz; Allah’a yaklaştırır. Günaha karşı korur, ibadeti derinleştirir, ahlakı güzelleştirir, kibri kırar ve ahiret bilincini diri tutar.
Mal ve evlatla aldanan gaflet ehlinin aksine, mümin Allah’ın büyüklüğü karşısında uyanık yaşar.
Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:
Ben Allah’ın azametini gerçekten kalbimde taşıyor muyum, yoksa O’nun beni gördüğünü unutarak mı yaşıyorum
Akıllı mümin, Allah’ın rahmetine umut bağlar; fakat O’nun huzurunda hesap vereceğini unutmaz.
Allah’ın azametinden korkan kalp, dünyaya teslim olmaz. O kalp bilir ki mal geçer, makam biter, insanlar dağılır, ömür tükenir; fakat Rabbin huzurunda verilecek hesap kalır. Müminin uyanıklığı da bu derin sorumluluk bilincinden doğar.
Ersan Karavelioğlu