📖 Müminun Suresi 55. Ayette Mal Ve Evlatla Yardım Edildiğini Sanmak Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,313
2,724,895
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 55. Ayette Mal Ve Evlatla Yardım Edildiğini Sanmak Ne Anlama Gelir ❓

Mal ve evlat, insan için büyük bir nimet olabilir; fakat kalp Allah’ı unutursa bu nimetler aldanışa dönüşür. Çünkü insan bazen kendisine verilen bolluğu Allah’ın rızası zanneder, hâlbuki her nimet aynı zamanda büyük bir imtihandır.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 55. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 55. ayetinde Allah, gaflet içinde yaşayan insanların yanlış bir zannına dikkat çeker.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Onlar sanıyorlar mı ki kendilerine verdiğimiz mal ve evlatla onlara iyilikte bulunmakta acele ediyoruz ❓

Bu ayet, insanın bolluk içindeyken kendini güvende sanma yanılgısını ortaya koyar.

Bazı insanlar malının artmasını, evlatlarının çoğalmasını, imkânlarının genişlemesini ve dünyada rahat etmesini Allah katında iyi durumda olduğunun kesin delili zanneder.

Oysa Kur’an bu yanılgıyı düzeltir:

Mal ve evlat tek başına Allah’ın rızasının işareti değildir; aynı zamanda ağır bir imtihandır.

2️⃣ Mal Ve Evlat Neden İnsanı Aldatabilir ❓

Mal ve evlat, insanın kalbine güven duygusu verebilir.

İnsan malı varsa güçlü olduğunu, evladı varsa desteklendiğini, çevresi varsa yalnız kalmayacağını, imkânı varsa hayatının garanti altında olduğunu düşünebilir.

Fakat bu güven Allah’a bağlı değilse tehlikelidir.

Çünkü mal da evlat da fanidir. İnsan onları kontrol ettiğini sanır ama aslında hepsi Allah’ın emanetidir.

Bu ayet insana şunu öğretir:

Nimetlere sahip olmak, nimetin sahibini unutturuyorsa o nimet artık imtihana dönüşmüştür.

3️⃣ “Onlara İyilikte Bulunmakta Acele Ediyoruz” Zannı Ne Demektir ❓

Bu ifade, insanların kendilerine verilen dünya nimetlerini yanlış yorumlamasını anlatır.

Onlar şöyle sanabilir:

Malım artıyor, demek ki Allah benden razı.
Evlatlarım var, demek ki ben üstünüm.
İşlerim yolunda gidiyor, demek ki doğru yoldayım.
Bana bir şey olmuyor, demek ki yaptıklarımda sorun yok.

Bu çok büyük bir yanılgıdır.

Çünkü dünya nimetleri her zaman ödül anlamına gelmez. Bazen nimet, insanın şükrünü, ahlakını, adaletini ve kulluğunu sınamak için verilir.

4️⃣ Mal Nimet Midir, İmtihan Mıdır ❓

Mal hem nimet hem imtihan olabilir.

Helal kazanılır, şükürle kullanılır, israf edilmez, kul hakkına girilmez, ihtiyaç sahipleri gözetilir ve Allah’ın rızasına uygun harcanırsa mal büyük bir nimettir.

Fakat mal insanı kibirlendirirse, harama sürüklerse, kalbi katılaştırırsa, fakiri küçümsetirse, ahireti unutturursa ve insanı Allah’tan uzaklaştırırsa tehlikeli bir imtihana dönüşür.

Bu yüzden mümin mal konusunda şöyle düşünmelidir:

Mal benim efendim değil, emanetimdir.

5️⃣ Evlat Nimet Midir, İmtihan Mıdır ❓

Evlat da büyük bir nimettir. Fakat aynı zamanda büyük bir sorumluluktur.

Evlat insana sevgi, sevinç, devamlılık hissi ve aile bereketi verir. Ama evlat sahibi olmak insanın Allah katındaki değerinin otomatik göstergesi değildir.

Evladın terbiyesi, helal rızıkla büyütülmesi, ahlakının korunması, Allah sevgisiyle yetiştirilmesi ve iyi bir insan olması için emek verilmesi gerekir.

Evlat nimetinin imtihan yönü şudur:

İnsan evladını Allah’ın emaneti mi görüyor, yoksa kendi gururunun ve dünyalık övüncünün parçası mı yapıyor ❓

6️⃣ Mal Ve Evlat Allah’ın Rızasının Kesin Delili Midir ❓

Hayır. Mal ve evlat Allah’ın rızasının kesin delili değildir.

Allah sevdiği kuluna da mal verebilir, sevmediği kişiye de dünya imkânı verebilir. Fakirlik de tek başına Allah’ın gazabının delili değildir. Zenginlik de tek başına Allah’ın sevgisinin delili değildir.

Asıl ölçü şudur:

İnsan nimeti nasıl kazanıyor, nasıl kullanıyor ve bu nimet onu Allah’a yaklaştırıyor mu uzaklaştırıyor mu ❓

Bu yüzden mümin dünyadaki bolluğa değil, bolluk karşısındaki hâline bakmalıdır.

7️⃣ Nimetin Gerçek Değeri Nasıl Anlaşılır ❓

Bir nimetin gerçek değeri, insanı Allah’a yaklaştırıp yaklaştırmadığıyla anlaşılır.

Mal şükre dönüşüyorsa berekettir.
Evlat dua ve sorumluluğa dönüşüyorsa berekettir.
Sağlık ibadete dönüşüyorsa berekettir.
İmkân hayra dönüşüyorsa berekettir.
Zaman salih amele dönüşüyorsa berekettir.

Ama nimet kibir, israf, gaflet ve nankörlük doğuruyorsa, dışarıdan güzel görünse bile içeride tehlike büyüyor olabilir.

Nimetin bereketi, çokluğunda değil, Allah’a götürmesindedir.

8️⃣ Gaflet İçindeki İnsan Nimetleri Nasıl Yanlış Okur ❓

Gaflet içindeki insan nimetleri Allah’a dönüş çağrısı olarak değil, kendi üstünlüğünün işareti olarak okur.

Malı artınca şükretmez, böbürlenir.
Evladı olunca emaneti düşünmez, övünür.
Başarı gelince Allah’ın lütfunu görmez, kendini yeterli sanır.
Genişlik görünce ahireti unutur.

Bu hâl, insanın nimeti yanlış okumasıdır.

Mümin ise nimet geldiğinde şöyle der:

Rabbim bana bunu verdi; acaba bu nimetle benden ne istiyor ❓

9️⃣ Dünya Bolluğu Neden Her Zaman Hayır Değildir ❓

Dünya bolluğu, insanı Allah’a yaklaştırıyorsa hayırdır. Fakat onu Allah’tan uzaklaştırıyorsa hayır gibi görünen bir aldanış olabilir.

Bazen insanın elindeki çokluk kalbini dağıtır. Daha çok kazanmak ister, daha çok sahip olmak ister, daha çok görünmek ister. Şükür azalır, hırs artar.

Bu yüzden bolluk her zaman huzur getirmez.

Bazı insan azla Allah’a yakın olur. Bazı insan çokla Allah’tan uzaklaşır.

Bu ayet bize şunu öğretir:

Mesele ne kadar sahip olduğun değil, sahip olduklarının seni nereye götürdüğüdür.

🔟 Allah’ın Vermesi Her Zaman Razı Olduğu Anlamına Gelir Mi ❓

Hayır. Allah’ın vermesi her zaman razı olduğu anlamına gelmez.

Allah verir; çünkü dünya imtihan yeridir. Verir; şükür mü edecek, nankörlük mü edecek ortaya çıksın diye. Verir; kulun içindeki hakikat açığa çıksın diye. Verir; insan emaneti nasıl taşıyacak görülsün diye.

Birine mal verilmesi onun kesin üstünlüğünü göstermez.

Birine evlat verilmesi onun kesin kurtuluşunu göstermez.

Asıl mesele şudur:

Verilen nimet karşısında kulun kalbi nasıl duruyor ❓

1️⃣1️⃣ İstidrac Nedir ❓

İstidrac, insanın yanlış yolda olduğu hâlde kendisine nimetlerin artırılması ve bu nimetler sebebiyle daha da gaflete düşmesidir.

Kişi kendisine verilen bolluğu hayır zanneder; fakat aslında bu bolluk onu daha fazla sorumluluk ve daha derin bir imtihan içine sokar.

İstidracın tehlikesi şudur:

İnsan düşüş yaşadığını fark etmez; çünkü dışarıdan yükseliyor gibi görünür.

Malı artar ama kalbi fakirleşir.
Çevresi çoğalır ama Allah’a yakınlığı azalır.
İmkânı genişler ama ahiret bilinci daralır.

Bu çok sarsıcı bir aldanıştır.

1️⃣2️⃣ Mal Ve Evlatla Övünmek Neden Tehlikelidir ❓

Mal ve evlatla övünmek, insanın emaneti sahiplik sanmasından kaynaklanır.

Oysa insan ne malın gerçek sahibidir ne evladın mutlak sahibi. Her şey Allah’ın verdiği emanettir.

Mal bir gün elden çıkabilir. Evlat insanın istediği gibi olmayabilir. Sağlık bozulabilir. Düzen değişebilir. Ölüm her şeyi geride bırakır.

Bu yüzden mümin övünmek yerine şükreder.

Şöyle düşünür:

Bana verilen her nimet, beni yüceltmek için değil, beni denemek için de verilmiş olabilir.

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Aile Hayatına Ne Söyler ❓

Bu ayet aile hayatına büyük bir sorumluluk yükler.

Evlat sahibi olmak sadece sevinç değil, eğitim, ahlak, merhamet, helal rızık, güzel örneklik ve dua sorumluluğudur.

Bir anne baba evladını sadece dünyaya hazırlarsa eksik bırakmış olur. Evladı okula, mesleğe, kazanca, statüye hazırlamak önemlidir; fakat onu ahirete hazırlamak daha derin bir sorumluluktur.

Mümin anne baba şöyle düşünmelidir:

Evladım bana ait bir övünç değil, Allah’ın emanetidir. Onu Allah’a kulluk bilinciyle yetiştirmeliyim.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet Zenginlik Ahlakına Ne Öğretir ❓

Zenginlik, insanın ahlakını ortaya çıkaran büyük bir imtihandır.

Mal çoğaldığında insanın kalbindeki merhamet de çoğalıyor mu, yoksa kibir mi artıyor ❓

Mümin zengin olursa daha çok şükretmeli, daha çok vermeli, daha çok dikkat etmeli, daha çok helal-haram hassasiyeti taşımalıdır.

Çünkü mal arttıkça hesap da büyür.

Zenginlik ahlakı şudur:

Malı Allah’ın verdiğini bilmek, onu Allah’ın razı olduğu şekilde kullanmak ve mal sebebiyle kimseyi küçümsememek.

1️⃣5️⃣ Bu Ayet Fakirlik Ve Zenginlik Hakkında Denge Öğretir Mi ❓

Evet. Bu ayet insana büyük bir denge öğretir.

Zengin olan kendini kesin olarak üstün görmemeli. Fakir olan da kendini Allah katında değersiz sanmamalıdır.

Allah katında asıl değer mal miktarıyla değil, iman, takva, sabır, şükür, salih amel ve kalp temizliğiyle ölçülür.

Bazen fakirlik sabır imtihanıdır. Bazen zenginlik şükür imtihanıdır.

Her iki hâlde de müminin görevi aynıdır:

Allah’a kulluğu kaybetmemek.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern insan başarıyı çoğu zaman mal, evlat, kariyer, görünürlük, çevre ve sosyal statüyle ölçer.

Birinin evi, arabası, işi, ailesi, takipçisi veya kazancı varsa onun başarılı olduğunu düşünür. Fakat Kur’an bu ölçüyü sorgulatır.

Müminun Suresi 55. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Dışarıdan güçlü görünmek, Allah katında doğru yolda olmak anlamına gelmez.

Gerçek başarı, nimetlerin insanı Allah’a yaklaştırmasıdır.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Mal ve evlat dünyada insana destek gibi görünebilir. Fakat ahirette insan Allah’ın huzuruna tek başına çıkacaktır.

Orada malın çokluğu değil, nasıl kazanıldığı ve nerede harcandığı sorulacaktır. Evlatla övünmek değil, emanete nasıl sahip çıkıldığı önem kazanacaktır.

Ahiret günü insanı sadece Allah’ın razı olduğu iman ve salih amel kurtarır.

Bu yüzden mümin şöyle düşünür:

Malım ve evladım bana dünyada sevinç olabilir; ama ahirette bana ancak Allah’ın rızasına uygun kullanılmışsa fayda verir.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 55. ayet, müminin karakterine nimet bilinci, şükür, tevazu, emanet anlayışı, ahiret sorumluluğu ve dünyaya aldanmama şuuru kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, malıyla kibirlenmez. Evladıyla övünüp başkalarını küçümsemez. Bolluğu Allah’ın kesin rızası sanmaz. Kendisine verilen her nimetin hesabı olduğunu bilir.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Bana verilenler benim üstünlüğümün değil, imtihanımın da işaretidir. O hâlde şükretmeli, dikkatli yaşamalı ve nimetleri Allah’ın rızasına uygun kullanmalıyım.

Bu bilinç insanı aldanıştan korur.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 55. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 55. ayet bize şunu öğretir:

İnsanlar kendilerine verilen mal ve evlatları, Allah’ın kendilerine hemen iyilik ve üstünlük verdiğinin kesin işareti sanmamalıdır.

Mal ve evlat büyük nimetlerdir; fakat aynı zamanda büyük imtihanlardır.

Bu nimetler insanı şükre, merhamete, infaka, sorumluluğa ve Allah’a yakınlığa götürüyorsa hayırdır. Ama kibir, gaflet, hırs, nankörlük ve dünyaya aldanma doğuruyorsa insan için tehlikeli olabilir.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben bana verilen malı ve evladı Allah’ın emaneti olarak mı görüyorum, yoksa onları kendi üstünlüğümün ve güvenliğimin sebebi mi sanıyorum ❓

Akıllı insan, nimetin çokluğuna aldanmaz; nimetin kendisini Allah’a yaklaştırıp yaklaştırmadığına bakar.

Mal ve evlat, Allah’a şükürle taşınırsa bereket; kibir ve gafletle taşınırsa imtihan olur. Mümin, kendisine verilenleri üstünlük sebebi değil, emanet ve sorumluluk olarak görür. Çünkü gerçek iyilik, çok şeye sahip olmak değil; sahip olduklarını Allah’ın rızasına uygun kullanabilmektir.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt