📖 Müminun Suresi 46. Ayette Firavun Ve İleri Gelenlerine Gönderilmek Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,306
2,724,891
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 46. Ayette Firavun Ve İleri Gelenlerine Gönderilmek Ne Anlama Gelir ❓

Hz. Musa ve Hz. Harun’un Firavun’a ve ileri gelenlerine gönderilmesi, hakikatin sadece halka değil, gücü elinde tutan zalim merkezlere de ulaştırıldığını gösterir. Çünkü Allah’ın çağrısı, sarayların kibri karşısında susmaz.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 46. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 46. ayetinde Hz. Musa ve Hz. Harun’un gönderildiği muhataplar açıkça belirtilir.

Ayetin anlamı özetle şöyledir:

“Firavun’a ve onun ileri gelenlerine gönderdik. Fakat onlar büyüklendiler ve üstünlük taslayan bir topluluk oldular.”

Bu ayet, peygamberlerin sadece sıradan insanlara değil, toplumun güç merkezlerine, yönetici sınıfına, baskıcı düzene ve kibirli elitlerine de gönderildiğini gösterir.

Hz. Musa ve Hz. Harun’un karşısında sadece bireysel inkâr değil; kurumsallaşmış kibir, siyasi güç, sosyal baskı ve zulüm düzeni vardı.

Bu yüzden ayet bize şunu öğretir:

Hakikat, gücün karşısında susmaz; Allah’ın elçileri zulmün merkezine de gönderilir.

2️⃣ Firavun Kimdir ❓

Firavun, Kur’an’da Hz. Musa’nın karşısındaki zalim yönetici olarak anlatılır.

O sadece bir hükümdar değil; kibir, zorbalık, ilahlık iddiası, insanları sınıflara ayırma, güç sarhoşluğu ve hakikate karşı direnmenin sembolüdür.

Firavun kendini üstün görmüş, halkı üzerinde baskı kurmuş, İsrailoğullarını ezmiş ve Allah’ın ayetleri karşısında kibirlenmiştir.

Kur’an’da Firavun karakteri bize şunu öğretir:

Güç, Allah’a teslim olmadığında insanı adalete değil zulme götürebilir.

3️⃣ Firavun’a Peygamber Gönderilmesi Ne Anlama Gelir ❓

Firavun’a peygamber gönderilmesi, Allah’ın en kibirli ve zalim güç sahiplerini bile uyarmadan bırakmadığını gösterir.

Bu çok büyük bir adalet ve rahmet dersidir.

Allah, Firavun gibi zalim birine bile hakikati ulaştırmış, ona dönüş kapısını açmış, onu tevhid ve teslimiyete çağırmıştır.

Bu bize şunu öğretir:

Allah’ın uyarısı sadece zayıflara değil, güçlü görünen zalimlere de ulaşır.

Hiç kimse makamı, serveti, ordusu veya sarayı sebebiyle Allah’ın çağrısının dışında değildir.

4️⃣ İleri Gelenler Kimlerdir ❓

Ayet, Firavun’un yanında onun ileri gelenlerinden de söz eder.

İleri gelenler; toplumda güç, makam, servet, nüfuz ve karar etkisine sahip olan kimselerdir. Bunlar Firavun’un düzenini ayakta tutan yönetici, danışman, askerî, ekonomik veya sosyal elitler olarak düşünülebilir.

Onların sorumluluğu büyüktür. Çünkü sadece kendileri sapmakla kalmaz, halkın yönlendirilmesinde de etkili olurlar.

Bu ayet bize şunu gösterir:

Zulüm düzenleri tek kişinin kibriyle değil, o kibri destekleyen çevrelerle de ayakta kalır.

5️⃣ Firavun Ve İleri Gelenleri Neden Birlikte Anılır ❓

Çünkü toplumdaki büyük bozulmalar çoğu zaman sadece liderden kaynaklanmaz.

Liderin etrafında onu destekleyen, yanlışını alkışlayan, zulmünü meşrulaştıran, menfaat için susan ve hakikati bastıran çevreler bulunabilir.

Firavun’un ileri gelenleri de onun düzeninin parçasıydı.

Bu bize şunu öğretir:

Zulme destek olmak da zulmün sorumluluğuna ortak olmaktır.

İnsan doğrudan zulmü yapmasa bile, zulmü alkışlıyor, savunuyor, normalleştiriyor veya ondan menfaat sağlıyorsa büyük bir tehlikededir.

6️⃣ “Büyüklendiler” Ne Anlama Gelir ❓

Ayet, onların tavrını şöyle anlatır:

“Büyüklendiler.”

Büyüklendiler demek, kendilerini hakikatin üstünde gördüler demektir. Allah’ın ayetleri karşısında tevazu göstermediler. Peygamberin çağrısını ciddiye almadılar. Kendi makamlarını, güçlerini ve düzenlerini üstün tuttular.

Kibirli insanın en büyük yanılgısı şudur:

Kendini büyük görürken, Allah karşısındaki küçüklüğünü unutur.

Firavun ve çevresi de bu yanılgıya düştü.

7️⃣ Kibir Hakikati Görmeye Engel Olur Mu ❓

Evet. Kibir, hakikatin önündeki en kalın perdelerden biridir.

Bir insan kendini çok üstün görürse, uyarıya kulak vermek ona ağır gelir. Hele uyarı kendisinin güç düzenini, yanlışlarını ve sorumluluğunu ortaya çıkarıyorsa daha da rahatsız olur.

Firavun ve ileri gelenleri, Hz. Musa ve Hz. Harun’un çağrısını dinlemek yerine büyüklendiler.

Bu bize şunu öğretir:

Hakikati kabul etmek için sadece akıl yetmez; kalpte tevazu da gerekir.

Tevazusu olmayan kalp, apaçık delili bile reddedebilir.

8️⃣ “Üstünlük Taslayan Bir Topluluk” Ne Demektir ❓

Ayet onların sadece bireysel olarak kibirlenmediğini, topluluk hâlinde üstünlük tasladıklarını bildirir.

Yani bu kibir, kişisel bir duygu olmaktan çıkmış; toplumun yönetici sınıfının ortak tavrı hâline gelmiştir.

Üstünlük taslamak; insanları küçük görmek, hakikati küçümsemek, gücü ilahlaştırmak, kendini sorgulanamaz saymak ve Allah’ın emrine boyun eğmemektir.

Bu tavır çok tehlikelidir.

Çünkü kibir toplumun üst katmanlarında yayılırsa, adalet bozulur, halk ezilir, hakikat susturulur ve zulüm normalleşir.

9️⃣ Firavun Düzeni Neden Tevhid Çağrısından Rahatsız Oldu ❓

Çünkü tevhid, Firavun düzeninin temelini sarsıyordu.

Firavun insanların üzerinde mutlak otorite kurmak istiyordu. Hz. Musa ise insanlara Allah’ın tek ilah olduğunu, gerçek hükmün Allah’a ait olduğunu ve hiçbir insanın ilahlık taslayamayacağını bildiriyordu.

Bu çağrı Firavun’un düzenine büyük bir meydan okumaydı.

Çünkü tevhid şunu söyler:

Hiçbir insan Allah’ın yerine geçemez. Hiçbir güç kendini mutlak göremez. Hiçbir zalim kulları kendine köle yapamaz.

🔟 Peygamberler Güç Sahiplerine Neden Gönderilir ❓

Peygamberler sadece bireysel ahlakı düzeltmek için değil, toplumdaki zulmü ve hakikatten sapmayı da düzeltmek için gönderilirler.

Güç sahipleri toplumların yönünü etkiler. Onların adaleti topluma huzur verir; zulmü ise geniş kitleleri ezer.

Bu yüzden Firavun ve ileri gelenlerine peygamber gönderilmesi çok anlamlıdır.

Allah’ın çağrısı şunu gösterir:

Makam sahibi olmak insanı hesaptan muaf yapmaz; aksine sorumluluğunu artırır.

1️⃣1️⃣ Makam Ve Güç İnsanı Nasıl İmtihan Eder ❓

Makam ve güç, insanın içindeki gerçek karakteri ortaya çıkarır.

Gücü olan insan adaletli de olabilir, zalim de. Merhametli de olabilir, kibirli de. Emaneti koruyabilir veya insanları ezebilir.

Firavun ve ileri gelenleri gücü emanet olarak görmediler. Onu üstünlük ve baskı aracı hâline getirdiler.

Bu bize şunu öğretir:

Güç Allah’a bağlılıkla terbiye edilmezse, insanın nefsindeki Firavunluğu büyütebilir.

1️⃣2️⃣ Bu Ayet Zulme Sessiz Kalanlara Da Uyarı Mıdır ❓

Evet. Firavun’un ileri gelenleri, zulüm düzeninin sadece seyircisi değildi; onun destekçileri ve parçalarıydı.

Bu ayet, sadece zalim liderleri değil, zalimliği besleyen çevreleri de uyarır.

Bir insan zulmü görüp susuyorsa, çıkarı için haksızlığı savunuyorsa, hakikati bildiği hâlde makam korkusuyla konuşmuyorsa, bu ayetten ders almalıdır.

Mümin şöyle düşünmelidir:

Ben hakikatin yanında mıyım, yoksa menfaatim için Firavun düzeninin yanında mı duruyorum ❓

1️⃣3️⃣ Bu Ayet Günümüz Liderlik Ahlakına Ne Söyler ❓

Bu ayet her dönemde yöneticilere, liderlere, patronlara, aile büyüklerine, kanaat önderlerine ve yetki sahibi herkese güçlü bir uyarıdır.

Yetki, insanı büyütmek için değil; emaneti taşımak içindir.

Bir insanın elinde güç varsa, daha çok tevazu göstermeli, daha çok adaletli olmalı, daha çok hesap bilinci taşımalıdır.

Çünkü güç sahibi insan sadece kendi hayatından değil, etkilediği insanların haklarından da sorumludur.

Bu ayet bize şunu öğretir:

Yetki kibir üretirse Firavunlaşma başlar; yetki emanet bilinciyle taşınırsa adalet doğar.

1️⃣4️⃣ Modern Dünyada Firavunî Tavırlar Var Mıdır ❓

Evet. Firavunî tavır sadece eski Mısır’da kalmış bir şey değildir.

Bugün de Firavunî tavırlar farklı biçimlerde görülebilir:

Gücü kutsamak.
Zayıfı ezmek.
Hakikati susturmak.
İnsanı araç hâline getirmek.
Kibri yönetim dili yapmak.
Allah’ın sınırlarını küçümsemek.
Mazlumun sesini değersiz görmek.
Kendi çıkarını mutlak hak saymak.

Bu yüzden Firavun kıssası her çağda canlıdır.

Mümin sadece dış dünyadaki Firavunları değil, kendi nefsindeki kibir eğilimlerini de fark etmelidir.

1️⃣5️⃣ Bu Ayet İnsanın İçindeki Firavunluğu Nasıl Gösterir ❓

Firavunluk sadece tahtta oturan bir zalimin hâli değildir. İnsanın içinde de küçük Firavunluklar olabilir.

Bir insan eleştiri kabul etmiyorsa, hata yaptığını kabul etmiyorsa, başkalarını küçümsüyorsa, gücüyle ezmeye çalışıyorsa, Allah’ın emrini kendi nefsine ağır buluyorsa, hakikate karşı büyüklük taslıyorsa bu ayetten ders almalıdır.

Mümin kendi kalbine şu soruyu sormalıdır:

Ben Allah’ın hakikati karşısında kul gibi mi duruyorum, yoksa nefsimin küçük saltanatını mı savunuyorum ❓

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Ahireti Nasıl Hatırlatır ❓

Firavun ve ileri gelenleri dünyada güçlüydü. Fakat güçleri onları Allah’ın hükmünden kurtarmadı.

Ahirette hiçbir makam, hiçbir servet, hiçbir saray, hiçbir ordu ve hiçbir statü insanı hesaptan kurtaramaz.

Aksine, sahip olunan güç hesap sorumluluğunu büyütür.

Bu yüzden ayet mümine şunu hatırlatır:

Dünyada üstünlük taslayanlar, ahirette Allah’ın huzurunda acziyetlerini göreceklerdir.

Asıl üstünlük makamda değil, takvadadır.

1️⃣7️⃣ Bu Ayet Müminin İç Muhasebesine Nasıl Yardım Eder ❓

Müminun Suresi 46. ayet insana çok ciddi sorular sordurur:

Ben gücümü emanet mi görüyorum, üstünlük sebebi mi ❓
Hakikat bana geldiğinde tevazu mu gösteriyorum, savunmaya mı geçiyorum ❓
Zulme destek oluyor muyum ❓
Menfaatim için yanlışın yanında susuyor muyum ❓
İçimdeki kibri fark ediyor muyum ❓
Allah’ın ayetleri karşısında kul olduğumu hatırlıyor muyum ❓

Bu sorular, insanın kalbini Firavunî eğilimlerden korur.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 46. ayet, müminin karakterine tevazu, adalet, hakikate teslimiyet, zulme karşı duruş ve güç karşısında ahlak bilinci kazandırır.

Bu ayeti anlayan mümin, makamla kibirlenmez. Yetkiyi emanet bilir. Güçlülerin yanında hakikati unutmaz. Zayıfları küçümsemez. Firavun ve çevresinin tavrından ibret alır.

Müminin kalbinde şu bilinç yerleşir:

Allah karşısında herkes kuldur. Güç beni büyütmemeli; sorumluluğumu artırmalıdır.

Bu bilinç insanı daha mütevazı, daha adil ve daha uyanık yapar.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 46. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 46. ayet bize şunu öğretir:

Hz. Musa ve Hz. Harun, Firavun’a ve onun ileri gelenlerine gönderilmiş; fakat onlar büyüklük taslamış ve kibirli bir topluluk olmuşlardır.

Bu ayet, hakikatin zulüm merkezlerine de ulaştırıldığını, güç sahiplerinin de Allah’ın çağrısından muaf olmadığını ve kibirli toplumların peygamberleri reddetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını gösterir.

Firavun ve ileri gelenleri bize şu büyük dersi verir:

Güç insanı kurtarmaz; tevazu, iman ve Allah’a teslimiyet kurtarır.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben Allah’ın hakikati karşısında kul gibi mi duruyorum, yoksa nefsimin, makamımın, gücümün ve kibrimin arkasına mı saklanıyorum ❓

Mümin, Firavun’un sarayına değil, Hz. Musa’nın Rabbine güvenen duruşuna bakmalıdır.

Firavun ve ileri gelenlerinin büyüklük taslaması, insanın gücü yanlış okuyunca nasıl körleştiğini gösterir. Mümin ise bilir ki Allah karşısında makamlar küçülür, saraylar susar, ordular dağılır ve geriye sadece kulun imanla mı kibirle mi yaşadığı kalır.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt