📖 Müminun Suresi 12. Ayette İnsanın Çamurdan Yaratılması Ne Anlama Gelir ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
50,272
2,724,874
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

📖 Müminun Suresi 12. Ayette İnsanın Çamurdan Yaratılması Ne Anlama Gelir ❓

İnsan çamurdan yaratıldığını unutursa kibre kapılır; Allah’ın ruh verdiği bir varlık olduğunu unutursa değerini kaybeder. Mümin, hem toprağını hem de Rabbine ait yönünü bilen insandır.
Ersan Karavelioğlu

1️⃣ Müminun Suresi 12. Ayet Ne Söyler ❓

Müminun Suresi’nin 12. ayetinde insanın yaratılış başlangıcına dikkat çekilir:

“Andolsun, biz insanı süzülmüş bir çamurdan yarattık.”

Bu ayet, insanın kökenini hatırlatır. İnsan ne kadar güçlenirse güçlensin, ne kadar bilgi sahibi olursa olsun, ne kadar makam ve servet elde ederse etsin, yaratılışının başlangıcında toprak, çamur ve Allah’ın yaratma kudreti vardır.

Bu ifade insana hem tevazu öğretir hem de varlığının rastgele olmadığını hatırlatır.

2️⃣ Çamurdan Yaratılmak Ne Demektir ❓

Çamurdan yaratılmak, insanın maddi yönünün toprağa bağlı olduğunu ifade eder.

İnsanın bedeni yeryüzündeki elementlerden, gıdalardan, sudan ve topraktan gelen maddelerle beslenir. İnsan doğar, büyür, yaşar ve sonunda bedeni tekrar toprağa döner.

Bu yüzden ayet insana şunu hatırlatır:

Ey insan, bedenin topraktan geldi. Kibrin yersizdir. Sana değer veren şey, toprağın kendisi değil; Allah’ın seni yaratması, sana can vermesi, akıl vermesi ve seni sorumlu kılmasıdır.

3️⃣ Süzülmüş Çamur İfadesi Ne Anlama Gelir ❓

Ayette geçen “süzülmüş çamur” ifadesi, sıradan bir çamurdan değil, seçilmiş, öz hâline getirilmiş, yaratılışa uygun kılınmış bir maddeden söz edildiğini düşündürür.

Bu ifade, insan bedeninin gelişigüzel değil, Allah’ın ilmi, ölçüsü ve kudretiyle yaratıldığını gösterir.

İnsan bedeni basit bir maddeye dayanır; fakat o bedenin düzeni, organları, hücreleri, ruhla birleşmesi ve hayat taşıması büyük bir ilahî sanatın işaretidir.

4️⃣ Bu Ayet İnsana Neden Tevazu Öğretir ❓

Çünkü insan çoğu zaman sahip olduklarıyla övünür.

Güzelliğiyle, gücüyle, aklıyla, parasıyla, makamıyla, bilgisiyle, ailesiyle veya itibarıyla kibirlenebilir. Fakat Müminun Suresi 12. ayet insana kökenini hatırlatır:

Sen çamurdan yaratıldın.

Bu hatırlatma insanı aşağılamak için değildir. İnsanı haddini bilen, kendini ilahlaştırmayan, başkalarını küçümsemeyen ve Allah karşısında kul olduğunu unutmayan bir bilince çağırmak içindir.

5️⃣ Çamurdan Yaratılan İnsan Nasıl Değerli Olur ❓

İnsanın değeri, sadece maddi kökeninden gelmez. Eğer insan yalnızca çamurdan ibaret olsaydı, diğer maddelerden farklı bir anlam taşımazdı.

Fakat Allah insana hayat vermiş, akıl vermiş, irade vermiş, vicdan vermiş, sorumluluk yüklemiş ve onu vahye muhatap kılmıştır.

Bu yüzden insanın değeri, çamurdan gelmesine rağmen Allah tarafından yaratılmış ve muhatap alınmış olmasındadır.

İnsan hem toprağa bağlıdır hem de Allah’a yönelme kabiliyetine sahiptir.

6️⃣ Bu Ayet Kibrin İlacıdır Denilebilir Mi ❓

Evet. Bu ayet kibrin en güçlü ilaçlarından biridir.

Kibirlenen insan kendini olduğundan büyük görür. Başkalarını küçük görür. Sahip olduklarını kendi mutlak başarısı zanneder. Gücünün kalıcı olduğunu düşünür.

Oysa çamurdan yaratıldığını hatırlayan insan şöyle düşünür:

Benim başlangıcım toprak, sonum toprak. Aradaki ömür ise Allah’ın bana verdiği bir emanettir.

Bu düşünce insanın kalbini yumuşatır, bakışını düzeltir ve onu daha mütevazı hâle getirir.

7️⃣ İnsan Neden Toprakla Bağını Unutur ❓

İnsan dünyaya fazla kapıldığında kökenini ve sonunu unutabilir.

Gençlik, sağlık, güzellik, servet, güç ve başarı insana kalıcıymış gibi görünebilir. İnsan kendini dünyanın merkezinde zannedebilir.

Fakat toprak insana sessizce hakikati anlatır:

Bedenin buradan geldi ve yine buraya dönecek.

Müminun Suresi 12. ayet, insanı bu gafletten uyandırır. Ona, kendisini Allah’tan bağımsız görmemesi gerektiğini hatırlatır.

8️⃣ Çamurdan Yaratılış İnsanın Acziyetini Gösterir Mi ❓

Evet. İnsan çok şey yapabilir ama kendi varlığının başlangıcını kendisi seçmemiştir.

Nerede doğacağını, hangi bedene sahip olacağını, hangi aileye geleceğini, ne zaman yaratılacağını ve ne kadar yaşayacağını insan belirlemez.

Bu acziyet, insanın Allah’a muhtaç olduğunu gösterir.

İnsan kendi başlangıcına hükmedemediği gibi, sonuna da hükmedemez. Bu yüzden insanın en doğru tavrı kibir değil, şükür, tevazu ve kulluk olmalıdır.

9️⃣ Bu Ayet Yaratılıştaki İlahi Sanatı Nasıl Gösterir ❓

Çamur tek başına bilinçli bir varlık değildir. Toprak düşünmez, duymaz, konuşmaz, sevmez, dua etmez, hesap vermez.

Fakat Allah, toprak kökenli maddeden gören, işiten, düşünen, seven, inanan, inkâr edebilen, seçim yapan ve sorumlu olan insanı yaratmıştır.

Bu, yaratılıştaki büyük sanatı gösterir.

Mümin bu ayeti okuduğunda sadece toprağı değil, toprağın içinden insanı çıkaran Allah’ın yaratma kudretini düşünür.

🔟 İnsan Hem Basit Hem Büyük Bir Varlık Mıdır ❓

Evet. İnsan bir yönüyle çamurdan yaratılmıştır; bu yönüyle basittir, fanidir, zayıftır.

Ama başka bir yönüyle Allah’ın vahyine muhatap kılınmış, akıl ve irade verilmiş, ahlaki sorumluluk yüklenmiş çok değerli bir varlıktır.

Bu iki yön birlikte anlaşılmalıdır.

Sadece çamur yönünü gören insan kendini değersiz sanabilir. Sadece yüce yönünü gören insan kibirlenebilir. Doğru denge şudur:

Ben topraktan geldim; ama Allah beni başıboş yaratmadı.

1️⃣1️⃣ Çamurdan Yaratılış İnsanın Ölümlü Olduğunu Hatırlatır Mı ❓

Evet. Toprak, insana ölümü hatırlatır.

İnsan dünyada ne kadar yaşarsa yaşasın, bedeni sonunda toprağa döner. Sarayda yaşayan da toprağa döner, kulübede yaşayan da. Zengin de toprağa döner, fakir de. Güçlü de toprağa döner, zayıf da.

Bu hakikat, dünya hayatının geçiciliğini gösterir.

Müminun Suresi 12. ayet insana şunu düşündürür:

Bedenim toprağa dönecekse, ruhum için ne hazırlıyorum ❓

1️⃣2️⃣ Bu Ayet İnsanın Hesap Vereceğini Hatırlatır Mı ❓

Evet. İnsan çamurdan yaratılmış ama sorumluluk sahibi bir varlık hâline getirilmiştir.

Bu yüzden insan sadece yaşayıp yok olacak bir canlı değildir. O, Allah’ın huzurunda hesap verecek bir kuldur.

Yaratılışını düşünen insan, hayatını da sorgular:

Beni kim yarattı ❓
Niçin yarattı ❓
Bana verilen ömrü nerede kullanıyorum ❓
Toprağa dönmeden önce Allah’a nasıl bir kalple döneceğim ❓

Bu sorular insanı gafletten çıkarır.

1️⃣3️⃣ Çamurdan Yaratılış İnsanın Eşitliğini Gösterir Mi ❓

Evet. İnsanların tamamı aynı yaratılış hakikatine bağlıdır.

Hiç kimse başka bir insandan yaratılış kökeni bakımından üstün değildir. Hepimizin bedeni toprakla bağlantılıdır. Hepimiz aciziz. Hepimiz ölümlüyüz. Hepimiz Allah’ın kullarıyız.

Bu yüzden ırk, soy, renk, zenginlik, makam ve güç üzerinden kibirlenmek büyük bir yanılgıdır.

İnsanları üstün kılan şey dış kabukları değil; imanları, takvaları, ahlakları ve Allah katındaki değerleridir.

1️⃣4️⃣ Bu Ayet İnsanın Doğayla Bağını Hatırlatır Mı ❓

Evet. İnsan topraktan yaratılmıştır ve yaşarken de toprağın verdiği nimetlerle ayakta durur.

Yediğimiz gıdalar, içtiğimiz su, soluduğumuz hava, bedenimizin ihtiyaçları yeryüzü düzeniyle bağlantılıdır.

Bu da insana çevreye karşı sorumluluk bilinci verir. Toprağı kirleten, suyu bozan, doğayı tahrip eden insan aslında kendi yaratılış düzenine de zarar verir.

Mümin, yeryüzünü sadece kullanılacak bir kaynak değil, Allah’ın emaneti olarak görmelidir.

1️⃣5️⃣ Çamurdan Yaratılış İnsanın Ruhunu Küçültür Mü ❓

Hayır. Aksine bu ayet insanın değerini daha derin şekilde anlamayı sağlar.

İnsan çamurdan yaratılmıştır; ama sadece çamur değildir. Onu değerli kılan, Allah’ın onu yaratması, ona hayat vermesi, onu akıl ve irade sahibi kılmasıdır.

Bu yüzden insan kendini ne ilahlaştırmalı ne de değersizleştirmelidir.

Doğru insan anlayışı şudur:

Ben acizim ama değersiz değilim. Ben toprağa bağlıyım ama başıboş değilim. Ben faniyim ama ebedî hayat için yaratıldım.

1️⃣6️⃣ Bu Ayet Modern İnsana Ne Söyler ❓

Modern insan teknolojiyle, bilimle, güçle ve üretimle büyük bir özgüven kazandı. Fakat bazen bu özgüven, insanın kendini yaratıcıdan bağımsız görmesine yol açabiliyor.

Müminun Suresi 12. ayet modern insana şunu hatırlatır:

Ne kadar ilerlersen ilerle, yaratılmış bir varlıksın. Başlangıcını sen kurmadın. Hayatını sen icat etmedin. Bedenini sen tasarlamadın. Ölümü sen durduramayacaksın.

Bu hakikat insanı bilime düşman yapmaz; tam tersine ilahi sanatı daha derin görmeye çağırır.

1️⃣7️⃣ Çamurdan Yaratılış Şükür Bilinci Verir Mi ❓

Evet. İnsan kendi yaratılışını düşündüğünde şükretmesi gerektiğini anlar.

Bir zamanlar yoktu. Sonra Allah onu var etti. Ona beden verdi, kalp verdi, akıl verdi, dil verdi, göz verdi, kulak verdi, rızık verdi, aile verdi, iman kapısını açtı.

Bütün bunlar insanın kendi kendine sahip olduğu şeyler değildir.

Bu yüzden yaratılışı tefekkür eden insanın kalbinden şu söz yükselir:

Rabbim, beni yoktan var ettin; beni sana nankör olanlardan değil, şükreden kullarından eyle.

1️⃣8️⃣ Bu Ayet Müminin Karakterini Nasıl İnşa Eder ❓

Müminun Suresi 12. ayet, müminin karakterine tevazu, şükür, sorumluluk ve ölüm bilinci kazandırır.

Bu ayeti gerçekten anlayan insan başkalarına tepeden bakamaz. Kibirle yürüyemez. Malına, bedenine ve makamına güvenerek Allah’ı unutamaz.

Aynı zamanda kendini değersiz de görmez. Çünkü bilir ki Allah onu yaratmış, ona değer vermiş ve onu imtihan için dünyaya göndermiştir.

Bu denge mümin karakterinin temelidir:

Ne kibir, ne aşağılık duygusu; sadece kulluk bilinci.

1️⃣9️⃣ Müminun Suresi 12. Ayetin Genel Mesajı Nedir ❓

Müminun Suresi 12. ayet bize şunu öğretir:

İnsan çamurdan yaratılmıştır; bu hakikat ona hem tevazu hem de Allah’ın yaratma kudretini hatırlatır.

İnsan toprağa bağlıdır ama sadece toprak değildir. Acizdir ama değersiz değildir. Ölümlüdür ama ebedî hayat için hazırlanır. Zayıftır ama Allah’ın lütfuyla büyük bir sorumluluk taşır.

Bu ayet mümine şu soruyu sordurur:

Ben çamurdan yaratıldığımı hatırlayarak tevazu içinde mi yaşıyorum, yoksa bana verilen nimetlerle kibirleniyor muyum ❓

İnsanın başlangıcını bilmesi, hayatını doğru anlamasına yardım eder. Çünkü kökenini unutan insan haddini de unutabilir. Allah’ın yaratma kudretini hatırlayan insan ise hem kendini hem Rabbini hem de ahiret yolculuğunu daha doğru kavrar.

Çamurdan yaratılan insan, Allah’a kullukla yücelir. Toprağını hatırlayan kibirden korunur; Rabbini hatırlayan ise değerini, yönünü ve ebedî yolculuğunu unutmaz.
Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt