Müddessir Suresi 6. Ayette “Yaptığın İyiliği Çok Görerek Başa Kakma” Emri Ne Anlama Gelir
“İyilik, karşılığında daha fazlasını almak için yapılan bir yatırım değildir. Gerçek iyilik; hesap tutmadan, üstünlük kurmadan ve insanın onurunu incitmeden yapılandır.”
Ersan Karavelioğlu
Müddessir Suresi’nin altıncı ayetinde şöyle buyrulur:
“Yaptığın iyiliği çok görerek başa kakma!”
Ayetin Arapçası:
وَلَا تَمْنُنْ تَسْتَكْثِرُ
Okunuşu:
“Ve lâ temnun تستكثر.”
Bu kısa ayet; iyiliğin hangi niyetle yapılması gerektiğini, verilen şeyin başa kakılmamasını ve insanın yaptığı hizmeti gözünde büyütmemesini öğreten güçlü bir ahlak ilkesidir.
Ayet, Hz. Muhammed’e peygamberlik görevini yerine getirirken yaptığı fedakârlıkları büyük görmemesini ve bunların karşılığında insanlardan daha fazlasını beklememesini bildirmektedir.
Ayetin Temel Anlamı Nedir
Ayetin temel anlamı, insanın yaptığı iyiliği gözünde büyütmemesi ve verdiği şeyin karşılığında daha fazlasını beklememesidir.
İnsan bazen küçük bir yardım yaptığında bile bunu sürekli hatırlatabilir.
Karşısındaki kişiye:
“Ben senin için şunları yaptım.”
diyerek onun üzerinde üstünlük kurmaya çalışabilir.
Ayet, iyiliğin bir baskı ve borçlandırma aracına dönüştürülmesini yasaklayan ahlaki bir ölçü sunar.
“Temnun” Kelimesi Ne Anlama Gelir
Ayette geçen “temnun” kelimesi; vermek, bağışta bulunmak, yapılan iyiliği sayıp dökmek ve başa kakmak gibi anlamlarla ilişkilidir.
Kelime, bağlama göre insanın verdiği şeyi sürekli gündeme getirmesini ifade edebilir.
Başa kakmak, kişinin yaptığı iyiliği karşısındaki insanı ezmek için kullanmasıdır.
Bu durumda yardım, merhamet olmaktan çıkar ve bir üstünlük gösterisine dönüşür.
“Testeksir” Kelimesi Ne Anlama Gelir
“Testeksir” kelimesi; çok görmek, çoğalmasını istemek veya verdiğinden daha fazlasını beklemek anlamlarına gelebilir.
Bu nedenle ayet:
“Verdiğini çok görme.”
veya:
“Daha fazlasını elde etmek amacıyla iyilik yapma.”
şeklinde yorumlanabilir.
Her iki anlam da iyiliğin samimiyetini korumaya yöneliktir.
İnsan yaptığı iyiliği büyük görmemeli ve onu daha büyük bir çıkar elde etmek için kullanmamalıdır.
Ayet Hz. Muhammed’e Ne Söylemektedir
Hz. Muhammed, insanları uyarmak, Rabbini yüceltmek ve onları kötülükten uzaklaştırmakla görevlendirilmiştir.
Bu görev sırasında büyük fedakârlıklarda bulunacak, toplumun tepkilerine katlanacak ve birçok zorluk yaşayacaktır.
Ayet ona:
“Yaptığın hizmeti çok görme, insanlara minnet yükleme ve görevin karşılığında dünyevi bir kazanç bekleme.”
mesajını verir.
Peygamberlik, kişisel çıkar elde etme aracı değildir.
İyiliği Başa Kakmak Ne Demektir
İyiliği başa kakmak, yapılan yardımı sürekli hatırlatarak karşıdaki kişiyi minnet altında bırakmaktır.
Örneğin bir insan:
“Ben olmasaydım bunu başaramazdın.”
“Sana yıllarca yardım ettim.”
“Benim sayemde bu duruma geldin.”
diyerek yardım ettiği kişiyi küçümseyebilir.
Bu davranış, yapılan iyiliğin manevi değerini azaltır ve yardım alan kişinin onurunu incitir.
Başa Kakmak Yardım Alan İnsanı Nasıl Etkiler
Yardım alan kişi zaten zor, muhtaç veya kırılgan bir durumda olabilir.
Yapılan iyiliğin sürekli yüzüne vurulması onda:
Utanç, değersizlik, ezilmişlik ve bağımlılık
duyguları oluşturabilir.
Gerçek yardım, insanı aşağılamaz.
Onun ayağa kalkmasına, gücünü yeniden kazanmasına ve onurunu korumasına destek olur.
Yardım edilen kişinin kalbini kırmak, verilen maddi yardımın faydasını gölgeleyebilir.
İyilik Neden Karşılıksız Yapılmalıdır
Karşılıksız iyilik, hiçbir sonuç doğurmayacağı anlamına gelmez.
İnsan yaptığı iyiliğin Allah katında ve insanların hayatında bir karşılığı olacağına inanabilir.
Ancak iyilik doğrudan:
Övgü, bağlılık, siyasi destek, itaat, para veya kişisel çıkar
elde etmek amacıyla yapılmamalıdır.
İyiliğin temelinde merhamet, vicdan ve doğru olanı yapma isteği bulunmalıdır.
Karşılık Beklemek Bütün İyilikleri Değersiz mi Kılar
Her karşılık beklentisi aynı değildir.
İnsan yaptığı işin ücretini isteyebilir, verdiği borcun geri ödenmesini bekleyebilir veya karşılıklı sorumlulukların yerine getirilmesini talep edebilir.
Bunlar açık bir anlaşmaya dayanıyorsa iyiliği başa kakmakla aynı değildir.
Ayetin eleştirdiği şey, görünüşte iyilik yapıp gizlice daha büyük bir menfaat beklemek veya yapılan yardımı karşıdaki kişiyi yönetmek için kullanmaktır.
Hediye Verirken Daha Fazlasını Beklemek Doğru mudur
Hediye, sevgi ve gönüllülük üzerine kurulmalıdır.
Bir kişi küçük bir hediye verip karşılığında daha pahalı bir hediye bekliyorsa yaptığı şey samimi bir ikramdan çok hesaplı bir alışverişe dönüşür.
Hediyeleşmede karşılık vermek güzel olabilir.
Fakat insan bunu zorunlu görmemeli ve karşısındaki kişiyi borçlu hissettirmemelidir.
Ayet, iyilik ve hediyenin ticari bir hesap gibi görülmemesini öğretir.
İyilik Yaparken Niyet Neden Önemlidir
Aynı davranış farklı niyetlerle yapılabilir.
Bir insan fakire yardım ederken onun ihtiyacını gidermeyi düşünebilir. Başka biri ise çevresinden övgü almak veya yardım ettiği kişiyi kendisine bağımlı kılmak isteyebilir.
Dışarıdan iki davranış aynı görünse de ahlaki değerleri aynı değildir.
Niyet, iyiliğin görünmeyen yönüdür.
İnsan yalnızca ne yaptığını değil, bunu neden yaptığını da sorgulamalıdır.

Gösteriş İçin Yapılan Yardım İyilik midir
Gösteriş için yapılan yardım, ihtiyaç sahibine maddi bir fayda sağlayabilir. Ancak yardım eden kişinin ahlaki niyetinde sorun bulunabilir.
İnsan yardımını sürekli sergiliyor, insanların acısını kendi imajını büyütmek için kullanıyor ve yardım edilen kişinin mahremiyetini ihlal ediyorsa iyiliğin ruhu zedelenir.
Gerçek iyilik:
Yardım eden kişiyi parlatmak yerine yardım edilen kişinin sorununu azaltmayı
amaçlar.

Gizli Yardım Neden Değerlidir
Gizli yardım, insanın gösterişten korunmasına ve yardım alan kişinin onurunun muhafaza edilmesine katkı sağlar.
Hiç kimsenin bilmediği bir iyilikte alkış, ün ve sosyal üstünlük elde etme ihtimali azalır.
Bu nedenle gizli yardım samimiyetin güçlü bir göstergesi olabilir.
Ancak bazı yardımların açıklanması başkalarını teşvik etmek için faydalı olabilir.
Buradaki temel ölçü, kişinin kendi adını mı yoksa iyiliği mi öne çıkardığıdır.

İnsan Yaptığı İyiliği Neden Büyük Görür
İnsan çoğu zaman kendi fedakârlığını ayrıntılarıyla bilir, fakat başkalarının kendisi için yaptıklarını kolayca unutabilir.
Kendi verdiği küçük bir şeyi büyük, aldığı büyük bir iyiliği ise sıradan görebilir.
Bu durum benmerkezci bakıştan kaynaklanır.
Ayet insana:
“Kendi yaptıklarını büyütme, sana yapılan iyilikleri de unutma.”
bilincini kazandırır.

Anne Ve Baba Yaptıklarını Çocuklarına Başa Kakabilir mi
Anne ve babalar çocukları için büyük fedakârlıklar yapabilir.
Fakat bu fedakârlıkların sürekli:
“Seni büyüttük, senin için hayatımızı verdik.”
şeklinde kullanılması çocuk üzerinde ağır bir psikolojik baskı oluşturabilir.
Çocuğun anne ve babasına saygı ve vefa göstermesi önemlidir.
Ancak ebeveynlik sorumlulukları, çocuğun hayatını bütünüyle kontrol etme hakkına dönüştürülmemelidir.
Sevgi, borçlandırma aracı değildir.

Eşler Birbirlerine Yaptıklarını Başa Kakmalı mıdır
Evlilikte eşler birbirleri için emek verir, fedakârlık yapar ve sorumluluk üstlenir.
Fakat her tartışmada geçmişte yapılan iyiliklerin sayılması ilişkiyi bir sevgi bağından çıkararak muhasebe defterine dönüştürebilir.
“Ben senin için bunları yaptım.”
sözü sürekli tekrarlandığında karşılıklı güven zarar görür.
Sağlıklı ilişkide emek görülür ve takdir edilir; fakat bir güç ve baskı aracı olarak kullanılmaz.

Yardım Edilen Kişiden Sadakat Beklemek Doğru mudur
Bir kişiye yardım etmek, onun düşüncelerini, kararlarını ve hayatını satın almak anlamına gelmez.
Yardım eden kişi daha sonra:
“Ben sana yardım ettim, artık benim istediğimi yapmalısın.”
diyorsa iyiliğini bir kontrol aracına dönüştürmüş olur.
İyilik insanı özgürleştirmelidir.
Onu yardım eden kişinin sürekli emrine giren bir bağımlıya dönüştürmemelidir.

Sosyal Medyada Yardım Paylaşmak Başa Kakmak Sayılır mı
Her yardım paylaşımı otomatik olarak başa kakmak değildir.
Paylaşımın amacı başkalarını iyiliğe teşvik etmek, şeffaflık sağlamak veya bir yardım kampanyasını büyütmek olabilir.
Ancak yardım alan kişilerin yüzlerini, yoksulluklarını ve mahremiyetlerini onların izni olmadan sergilemek ahlaki sorun oluşturabilir.
İnsan şu soruyu kendisine sormalıdır:
“Bu paylaşım ihtiyaç sahibine mi hizmet ediyor, yoksa benim iyi görünmeme mi?”

Ayetin En Derin Ahlaki Mesajı Nedir
Ayetin en derin mesajı, insanın iyiliği üzerinden kendisine bir büyüklük üretmemesidir.
İnsan yardım ettiğinde kendisini üstün, yardım alanı ise aşağıda görmemelidir.
Bugün yardım eden kişi yarın yardıma muhtaç olabilir.
Sahip olunan imkânlar kalıcı ve kişiye ait mutlak değerler değildir.
İyilik, üstün olanın aşağıdakine lütfu değil; insanın sahip olduğu imkânı başka bir insanla paylaşmasıdır.

Sonuç: İyilik Minnet Yüklemek İçin Yapılmaz
Müddessir Suresi’nin altıncı ayeti, iyiliğin samimiyetini koruyan temel bir ahlak ilkesi ortaya koyar.
İnsan yaptığı iyiliği çok görmemeli, karşısındaki kişiye sürekli hatırlatmamalı ve verdiğinden daha fazlasını elde etmek için yardım etmemelidir.
Ayet insana şu soruları yöneltir:
Yaptığım yardımı karşımdaki insanı yönetmek için kullanıyor muyum?
İyiliklerimin bilinmesini ve övülmesini mi istiyorum?
Verdiğim küçük bir şeyi gözümde büyütüyor muyum?
Karşılık alamadığımda yaptığım iyilikten pişman oluyor muyum?
Yardım ettiğim kişinin onurunu gerçekten koruyor muyum?
Gerçek iyilik, verildiği anda bitmez. Yardımdan sonra sergilenen tavır, yapılan iyiliğin değerini ya korur ya da zedeler.
İnsan eliyle verdiğini diliyle geri almamalıdır.
“İyilik yaptıktan sonra onu sürekli anlatmak, verdiğin şeyi sözlerinle geri almaktır. Gerçek iyilik insanı kendine borçlu bırakmaz; ona yeniden ayağa kalkabileceği bir alan açar.”
Ersan Karavelioğlu