Meâric Suresi 24 Ve 25. Ayetlerde Mallarında İsteyen Ve Yoksun Kalanlar İçin Belirli Bir Hak Bulunan İnsanlar Kimlerdir
Yoksulun Hakkını Gözetmek Neden Gönüllü Bir İyiliğin Ötesinde Sorumluluktur
“Gerçek cömertlik, insanın malından dilediği zaman bir şey vermesi değil; sahip olduğu nimette ihtiyaç sahibinin de hakkı bulunduğunu vicdanıyla kabul etmesidir.”
Ersan Karavelioğlu
Meâric Suresi 24. Ayet:
وَالَّذ۪ينَ ف۪ٓي اَمْوَالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌۙ
“Onlar, mallarında belirli bir hak bulunan kimselerdir.”
Meâric Suresi 25. Ayet:
لِلسَّٓائِلِ وَالْمَحْرُومِۖ
“Bu hak, isteyen ve yoksun bırakılmış kimseler içindir.”
Meâric Suresi 24 Ve 25. Ayetler Ne Anlatır
Önceki ayetlerde insanın sabırsız ve cimri yaratılış eğilimlerinden söz edilmiş, namazlarını sürekli kılanların bu zaaflarını terbiye ettikleri bildirilmişti.
Bu ayetlerde namaz sahiplerinin önemli bir özelliği daha açıklanır:
Onların mallarında ihtiyaç sahipleri için belirlenmiş bir hak vardır.
Bu insanlar yardım etmeyi geçici bir duygulanma veya karşılıksız bir lütuf olarak görmezler. Sahip oldukları servetin içinde yoksulun da hakkı bulunduğunu bilirler.
“Mallarında Bir Hak Vardır” Ne Anlama Gelir
Ayet:
“Mallarından bazen yardım ederler.”
demekle yetinmez. Mallarında ihtiyaç sahiplerine ait bir hak bulunduğunu bildirir.
Hak kelimesi, yardım alan insanın değersiz veya bütünüyle veren kişinin insafına bırakılmış biri olmadığını gösterir.
İmkân sahibi kişi verdiğinde yalnızca iyilik yapmış olmaz; aynı zamanda malına yüklenmiş bir sorumluluğu yerine getirir.
Bu anlayış, yardım ilişkisini üstünlükten çıkararak adalet ve kardeşlik temeline yerleştirir.
“Belirli Bir Hak” İfadesi Ne Anlama Gelir
Ayette geçen “hakkun ma‘lûm” ifadesi, bilinen, belirlenmiş ve ihmal edilmeyen bir pay anlamına gelir.
Bu hak öncelikle zekât yükümlülüğünü düşündürür. Zekât, belirli şartları taşıyan maldan belirlenmiş oranlarda ihtiyaç sahiplerine verilen farz bir mali ibadettir.
Bununla birlikte ayetin anlamı zekâtla sınırlı görülmeyebilir. Zekâtın dışında kalan sadaka, infak, akraba yardımı ve zor durumda bulunan insanların ihtiyaçlarını giderme sorumluluğu da bu ahlaki anlayışın içindedir.
Bu Ayet Zekâtı Mı Anlatır
Birçok müfessir ayetteki belirli hakkın zekâtı kapsadığını ifade etmiştir.
Zekâtın miktarı, şartları ve verileceği gruplar dinî hükümlerle belirlenmiştir. Bu bakımdan gerçekten bilinen bir hak niteliği taşır.
Ancak bazı âlimler, bu ayetlerin Mekke döneminde indiğini dikkate alarak burada zekâtın yanında kişinin düzenli olarak ayırdığı gönüllü yardımların da kastedilebileceğini belirtmiştir.
Her iki yaklaşımın ortak mesajı şudur:
Mümin, malını yalnızca kendi ihtiyaç ve zevkleri için kullanmaz; ihtiyaç sahipleri için düzenli bir pay ayırır.
Zekât İle Sadaka Arasında Nasıl Bir Fark Vardır
Zekât, şartlarını taşıyan Müslüman için farz olan ve miktarı belirli kurallara bağlı bulunan mali ibadettir.
Sadaka ise insanın gönüllü olarak yaptığı daha geniş kapsamlı yardımlardır.
Bir insan zekâtını vermekle temel yükümlülüğünü yerine getirir; fakat çevresindeki ağır ihtiyaçlar karşısında bütün sorumluluğunun sona erdiğini düşünmemelidir.
Açlık, hastalık, afet veya borç gibi olağanüstü durumlarda imkân sahiplerinin daha fazla yardımlaşması gerekebilir.
Malın Gerçek Sahibi Kimdir
Kur’an’a göre göklerin ve yerin gerçek mülkiyeti Allah’a aittir.
İnsan kazandığı mala belirli bir süre boyunca sahip olur ve onu kullanma yetkisi taşır. Ancak bu sahiplik mutlak ve sonsuz değildir.
İnsana sağlık, akıl, fırsat, yetenek ve çalışma imkânı veren Allah’tır.
Bu nedenle mal yalnızca başarı göstergesi değil, aynı zamanda bir emanettir.
Emanet bilinci taşıyan insan:
“Bu mal tamamen benim, dilediğimi yaparım.”
demek yerine:
“Bu nimeti hangi ölçülerle kullanmam gerekiyor?”
diye düşünür.
Yardım Alan Kişi Veren Kişiye Borçlu Mudur
Yardım alan insan teşekkür edebilir; fakat kendisini aşağılanmış veya insanlık onurunu kaybetmiş hissetmemelidir.
Çünkü ayet onun payını hak olarak isimlendirir.
Veren kişi de yardımını bir üstünlük gösterisine dönüştürmemelidir.
Başa kakmak, ihtiyaç sahibini utandırmak, yardımın fotoğrafını gösteriş amacıyla yaymak veya verilen küçük bir destek karşılığında sürekli minnet beklemek yardımın manevi değerini zedeleyebilir.
Gerçek yardım, insanın onurunu korur.
“Sâil” Kimdir
Sâil, ihtiyacını dile getirerek yardım isteyen kişi demektir.
Bu kişi yiyecek, giyecek, borç desteği, barınma veya başka bir temel ihtiyaç için başvurabilir.
Her isteyen kişinin durumu aynı olmayabilir. İmkân ölçüsünde araştırmak, aldatılmaktan korunmak ve yardımı gerçekten ihtiyaç sahibine ulaştırmak önemlidir.
Fakat kötüye kullanım ihtimali, bütün yardım isteyenlere karşı merhametsiz ve aşağılayıcı davranmayı haklı çıkarmaz.
Yardım İsteyene Nasıl Davranılmalıdır
İnsan her yardım talebini karşılayamayabilir. İmkânı bulunmayabilir veya talebin doğru olduğundan emin olmayabilir.
Fakat yardım edemese bile kırıcı, küçük düşürücü ve hakaret edici bir dil kullanmamalıdır.
Nazikçe açıklama yapmak, güvenilir bir kuruma yönlendirmek veya başka bir çözüm önermek de güzel bir davranıştır.
İhtiyaç içinde yardım istemek birçok insan için zaten ağırdır. Mümin, muhatabının onuruna yeni bir yara eklememelidir.
“Mahrum” Kimdir
Mahrum, çeşitli sebeplerle geçim imkânlarından yoksun kalmış; fakat ihtiyacını açıkça söylemeyen veya yardım istemeyen kişidir.
Çalışmak istediği hâlde iş bulamayan, geliri temel ihtiyaçlarına yetmeyen, hastalık sebebiyle kazanç sağlayamayan veya yaşadığı kaybı çevresine anlatmayan biri mahrum olabilir.
Mahrum kişi dilenmediği için dışarıdan ihtiyaçsız görünebilir.
Bu ayet, mümini yalnızca kendisine başvuranı değil, sessizce sıkıntı çekenleri de araştırıp fark etmeye çağırır.

Mahrum Kişiyi Fark Etmek Neden Zordur
Bazı insanlar onurlarını korumak için ihtiyaçlarını gizler.
Temiz giyinebilir, kimseye borcundan söz etmeyebilir ve açlığını belli etmemeye çalışabilir.
Yüzeysel bakan kişi onların iyi durumda olduğunu düşünebilir.
Mahrumu fark etmek için insanın çevresiyle gerçek bir ilişki kurması, komşularını tanıması ve insanların yalnızca görünüşlerine bakmaması gerekir.
Merhamet yalnızca çağrıyı duymak değil, sessiz acıyı da görebilmektir.

İsteyen İle Mahrumun Birlikte Anılmasının Hikmeti Nedir
Ayet, yoksulluğun tek bir görünüşü olmadığını öğretir.
Bazı ihtiyaç sahipleri açıkça yardım isterken bazıları sessiz kalır.
Yalnızca kapımıza gelenlere yardım edersek, istemeye çekinen veya bize ulaşamayan birçok insanı gözden kaçırabiliriz.
Bu nedenle sosyal sorumluluk pasif değil, araştırıcı bir merhamet gerektirir.
İnsan:
“Kimse benden istemedi.”
diyerek çevresindeki bütün yoksulluktan habersiz kalmamalıdır.

Yoksulun Hakkını Gözetmek Neden Gönüllü Bir İyilikten Fazlasıdır
Gönüllü iyilik, kişinin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu bir davranış gibi anlaşılabilir.
Ayet ise ihtiyaç sahibinin payını hak olarak tanımlar.
Bu ifade, toplumsal servetin yalnızca güçlü ve imkânlı kişiler arasında dolaşmaması gerektiğini gösterir.
İnsan kendi emeğiyle kazansa bile toplumun güvenliğinden, yollarından, müşterilerinden, çalışanlarından ve ortak imkânlarından yararlanır.
Bu nedenle servetin belirli bir bölümü toplumdaki ihtiyaç sahiplerine ulaşmalıdır.

Yoksulluk Yalnızca Yoksulun Kendi Hatası Mıdır
Her yoksulluk tembellikten kaynaklanmaz.
İşsizlik, hastalık, engellilik, savaş, afet, ekonomik kriz, aile yükümlülükleri ve adaletsiz çalışma şartları insanı yoksulluğa sürükleyebilir.
Elbette çalışabilecek durumda olan insanın çaba göstermesi gerekir. Fakat bütün yoksulları tembellikle suçlamak hem yanlış hem de merhametsiz bir genellemedir.
Mümin hüküm vermeden önce kişinin şartlarını anlamaya çalışmalıdır.

Yardım Yalnızca Para Vermek Midir
Maddi yardım önemlidir; fakat ihtiyaç sahiplerini desteklemenin tek yolu para vermek değildir.
İnsan:
Yemek ulaştırabilir, iş bulmaya yardımcı olabilir, mesleki eğitim sağlayabilir, sağlık giderlerine katkıda bulunabilir, borç yapılandırmasına destek olabilir veya çocukların eğitimini üstlenebilir.
Bazen doğru kişiyi doğru imkânla buluşturmak, geçici para yardımından daha kalıcı bir çözüm oluşturur.
En güzel destek, insanın bağımlılığını artırmadan kendi ayakları üzerinde durmasına yardımcı olandır.

Düzenli Yardım Neden Önemlidir
Ayetin “belirli bir hak” ifadesi, yardımın yalnızca duygusal anlara bırakılmaması gerektiğini düşündürür.
İnsan etkileyici bir görüntü gördüğünde yardım edip daha sonra bütün sorumluluğunu unutabilir.
Oysa ihtiyaçlar düzenli biçimde devam eder.
Kişi gelirine ve imkânına göre yardım için belirli bir pay ayırabilir. Böylece cömertlik geçici bir duygu olmaktan çıkar ve karaktere dönüşür.
Az fakat sürekli yapılan yardım, düzensiz ve gösterişli yardımlardan daha etkili olabilir.

Yardım Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir
Yardım helal maldan yapılmalı ve ihtiyaç sahibinin onuru korunmalıdır.
Gösterişten, başa kakmaktan ve kişiyi bağımlı hâle getirmekten kaçınılmalıdır.
Öncelik temel ihtiyaçlara, yakın akrabalara, komşulara ve gerçek mağduriyetlere verilebilir.
Yardımın güvenilir kişiler veya kuruluşlar aracılığıyla ulaştırılması da mümkündür.
Asıl amaç veren kişinin tanınması değil, ihtiyacın doğru ve adaletli biçimde giderilmesidir.

Bu Ayetler Namaz İle Paylaşma Arasında Nasıl Bir Bağ Kurar
Meâric Suresi önce namazlarını sürekli kılanlardan, hemen ardından mallarında ihtiyaç sahiplerine hak ayıranlardan söz eder.
Bu sıralama son derece anlamlıdır.
Namaz insanı Allah’a yaklaştırırken, infak ve paylaşma Allah’ın kullarına karşı sorumluluğunu yerine getirmesini sağlar.
Allah’ın huzurunda secde eden kişi, açın ve mahrumun hâline kayıtsız kalmamalıdır.
İbadet insanı toplumdan koparmaz; ona daha güçlü bir vicdan ve sorumluluk kazandırır.

Meâric Suresi 24 Ve 25. Ayetlerin En Büyük Mesajı Nedir
Bu ayetler gerçek namaz sahiplerinin mallarında isteyen ve yoksun kalan kişiler için belirlenmiş bir hak bulunduğunu bildirir.
Mümin, yardımını karşısındaki insana yaptığı bir lütuf olarak görmez. Sahip olduğu nimetin içinde ihtiyaç sahibinin de payı bulunduğunu kabul eder.
Yalnızca yardım isteyenleri değil, onurundan dolayı ihtiyacını gizleyen mahrumları da fark etmeye çalışır.
Ayetlerin en büyük mesajı şudur:
Mal yalnızca sahibinin kişisel rahatlığı için verilmiş bir servet değil, toplumsal sorumluluk taşıyan bir emanettir. Gerçek iman ve namaz; insanı cimrilikten kurtarmalı, düzenli paylaşmaya yöneltmeli ve yoksulun hakkını onurunu koruyarak teslim etmesini sağlamalıdır.
“Yoksula verilen şey, zenginin malından eksilen bir lütuf değil; sahibine ulaştırılan bir haktır. Paylaşan el yalnızca başkasının ihtiyacını değil, kendi kalbindeki cimriliği de giderir.”
Ersan Karavelioğlu