Limerence Nedir
Takıntılı Aşk, Romantik Saplantı, Belirsizlik Ve Duygusal Bağımlılık Nasıl Anlaşılır
“Kalp bazen sevdiğini sanır; oysa ruh, ulaşamadığı ihtimalin gölgesine bağlanmıştır.”
– Ersan Karavelioğlu
Limerence, kişinin birine karşı yoğun, takıntılı, zihni sürekli meşgul eden, karşılık alma umuduyla güçlenen ve belirsizlikle daha da büyüyen romantik-duygusal saplantı halidir. Türkçeye tam olarak tek kelimeyle çevrilmesi zor olsa da çoğu zaman takıntılı aşk, romantik saplantı, duygusal bağımlılık, karşılık arzusuyla büyüyen yoğun tutulma ya da aşk sanılan zihinsel esaret şeklinde açıklanabilir.
Limerence, sıradan hoşlanmadan daha yoğundur. Sağlıklı sevgiden daha huzursuzdur. Aşktan daha bağımlı, tutkudan daha zihinsel, platonik ilgiden daha saplantılıdır. Kişi sevdiği kişiyi yalnızca beğenmez; onun bir mesajını, bakışını, çevrim içi oluşunu, sessizliğini, küçük bir kelimesini bile büyük anlamlara dönüştürür.
Bu yüzden limerence, çoğu zaman insanın karşısındaki kişiye değil, o kişi üzerinden kurduğu ihtimale, beklenen karşılığa, zihinde büyütülen senaryoya ve duygusal açlığın bağlandığı hayale tutunmasıdır.
Limerence Nedir
Limerence, bir kişiye karşı yoğun romantik çekim duyarken, aynı zamanda onun tarafından sevilme, fark edilme, onaylanma ve karşılık görme ihtiyacının zihni neredeyse ele geçirmesidir.
Bu durumda kişi sürekli şunu düşünür:
Beni düşünüyor mu
Mesaj atacak mı
Benden hoşlanıyor mu
Neden soğuk davrandı
O bakışın anlamı neydi
Beni gerçekten istiyor mu
Bir gün benimle olur mu
Kişi karşısındaki insanı gerçek haliyle değil, çoğu zaman zihninde büyüttüğü haliyle sever. Bu yüzden limerence, bazen gerçek ilişki başlamadan bile çok güçlü hale gelebilir.
Limerence Aşk Mıdır
Limerence çoğu zaman aşk gibi hissedilir; hatta kişi hayatında hiç bu kadar yoğun bir şey yaşamadığını düşünebilir. Fakat limerence ile sağlıklı aşk aynı şey değildir.
Sağlıklı aşk daha çok güven, karşılıklılık, saygı, açıklık, denge ve gerçek temas ister. Limerence ise çoğu zaman belirsizlik, idealizasyon, içsel gerilim, ulaşamama, bekleme ve zihinsel takiple büyür.
Aşk, karşıdaki insanı gerçekliğiyle tanımaya yaklaşır.
Limerence, karşıdaki insanı zihinsel bir ideale dönüştürür.
Aşk, zamanla sakinleşip derinleşebilir.
Limerence, belirsizlikle alevlenip insanı tüketebilir.
Limerence Neden Bu Kadar Güçlü Hissedilir
Limerence güçlü hissedilir çünkü insanın içinde yalnızca romantik ilgi değil; aynı anda umut, korku, belirsizlik, onay ihtiyacı, özdeğer arayışı, bağlanma arzusu ve kaybetme endişesi çalışır.
Kişi karşılık aldığını düşündüğü an yükselir.
Soğukluk gördüğü an çöker.
Mesaj gelince canlanır.
Mesaj gelmeyince içi daralır.
Küçük bir işareti umut sanır.
Küçük bir uzaklığı terk edilme gibi hisseder.
Bu yüzden limerence yaşayan kişi, çoğu zaman karşıdaki insanın kendisinden çok, o kişinin vereceği cevaba bağımlı hale gelir.
Limerence Belirtileri Nelerdir
Limerence'in en belirgin özelliği, kişinin zihninin sürekli aynı kişiye dönmesidir. Bu düşünceler bazen istem dışı gelir ve kişi durdurmakta zorlanır.
Belirtiler şunlar olabilir:
Sürekli onu düşünmek
Mesaj beklemek
Sosyal medya kontrolü yapmak
Küçük davranışlara büyük anlamlar yüklemek
Karşılık alındığında aşırı yükselmek
İlgisizlikte yoğun çöküş yaşamak
Onu idealize etmek
Gerçek kusurları görmezden gelmek
Kendi hayatını onun tepkilerine göre ayarlamak
Onunla ilgili hayaller kurup gerçek gibi hissetmek
Limerence Ve Takıntı Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Limerence içinde takıntılı bir yapı vardır; fakat her takıntı limerence değildir. Limerence daha özel olarak romantik karşılık alma arzusuna bağlıdır.
Kişi karşısındaki insanı sadece düşünmez; onunla ilgili her işareti analiz eder. Mesajın saati, kullanılan kelime, emoji, bakış, sessizlik, çevrim içi olma, paylaşım yapma, başka biriyle konuşma gibi detaylar zihinsel inceleme konusu haline gelir.
Bu yüzden kişi çoğu zaman yorulur ama düşünmeyi bırakamaz. Çünkü zihni, belirsizliği çözmeye çalışır; kalbi ise umutla beklemeye devam eder.
Limerence Neden Belirsizlikle Büyür
Limerence'in en güçlü yakıtlarından biri belirsizliktir. Eğer karşıdaki kişi açık, net ve tutarlı davranırsa limerence çoğu zaman ya sağlıklı bir ilişkiye dönüşür ya da zamanla söner. Fakat kişi bazen yakın, bazen uzak, bazen sıcak, bazen soğuk davranıyorsa limerence daha da güçlenebilir.
Bu döngü şöyledir:
Biraz ilgi gelir.
Umut yükselir.
Sonra mesafe olur.
Kaygı artar.
Sonra tekrar küçük bir işaret gelir.
Kişi yeniden bağlanır.
Bu nedenle kararsız, tutarsız, kaçınan ya da duygusal olarak ulaşılmaz kişiler limerence'i daha güçlü tetikleyebilir.
Limerence Ve İdealizasyon Nedir
Limerence yaşayan kişi, karşısındaki insanı çoğu zaman olduğundan daha büyük, daha özel, daha anlamlı ve daha kaderî görür. Bu duruma idealizasyon denir.
Kişi şöyle hissedebilir:
O farklı.
Kimse onun gibi değil.
Beni ancak o tamamlar.
Onunla olursam hayatım değişir.
O beni görürse değerli olurum.
Bu perde çok büyüdüğünde kişi karşısındakinin gerçek karakterini, uyumsuzluklarını, sınırlarını ve olası zararlarını görmekte zorlanır.
Limerence Ve Duygusal Bağımlılık Arasındaki Fark Nedir
Limerence ile duygusal bağımlılık birbirine çok yakın olabilir. Fakat aralarında ince bir fark vardır.
Limerence, genellikle yoğun romantik çekim, karşılık beklentisi ve zihinsel saplantı ile başlar.
Duygusal bağımlılık, kişinin kendi içsel güvenini başka bir kişinin varlığına, ilgisine veya onayına aşırı bağlamasıdır.
Limerence zamanla duygusal bağımlılığa dönüşebilir. Kişi artık sadece o kişiyi sevmiyor gibi değil, onsuz kendini eksik, değersiz, boş veya anlamsız hissediyor gibi olabilir.
Limerence Ve Platonik Aşk Aynı Şey Midir
Her platonik aşk limerence değildir. Platonik aşk, karşılıksız ya da yaşanmamış bir romantik ilgi olabilir. Fakat kişi bu ilgiyi hayatının merkezine koymuyorsa, zihinsel saplantı yaşamıyorsa ve kendi yaşam dengesi bozulmuyorsa limerence düzeyinde olmayabilir.
Limerence'te ise platonik duygu çok yoğunlaşır. Kişi karşılık almasa bile umudu bırakmakta zorlanır. Hatta bazen karşıdaki kişinin küçük nezaketlerini bile “belki beni seviyor” şeklinde yorumlayabilir.

Limerence Beyinde Nasıl Bir Döngü Oluşturur
Limerence sırasında beyinde ödül, beklenti, dopamin, stres, dikkat ve bağlanma sistemleri yoğun biçimde devreye girebilir. Kişi karşılık aldığını düşündüğünde büyük bir iç yükseliş yaşar. Karşılık belirsizleştiğinde ise kaygı ve arayış artar.
Bu durum bazen ödül-ceza döngüsüne benzer:
İlgi gelir, kişi yükselir.
İlgi kesilir, kişi düşer.
Tekrar küçük umut gelir, kişi yeniden bağlanır.
Bu yüzden kişi mantıken “bu bana iyi gelmiyor” dese bile duygusal olarak uzaklaşmakta zorlanabilir.

Limerence Neden Bazı İnsanlarda Daha Kolay Oluşur
Bazı kişiler limerence'e daha yatkın olabilir. Bunun nedeni tek bir şey değildir. Bağlanma biçimi, çocukluk deneyimleri, özdeğer ihtiyacı, yalnızlık, geçmiş reddedilme deneyimleri, romantik fantezi gücü ve duygusal boşluklar bu yatkınlığı artırabilir.
Özellikle şu durumlarda limerence daha kolay gelişebilir:
Kişinin sevgiye aç hissetmesi
Onay ihtiyacının yüksek olması
Belirsiz ilişkileri çözmeye çalışma eğilimi
Kaygılı bağlanma biçimi
Ulaşılmaz kişilere çekilme
Kendi değerini başkasının ilgisiyle ölçme
Gerçek yakınlıktan çok hayal edilen yakınlığa bağlanma

Limerence Ve Kaygılı Bağlanma Nasıl İlişkilidir
Kaygılı bağlanma, kişinin ilişkilerde terk edilme, sevilmeme, yetmeme ve belirsizlik korkusunu yoğun yaşamasıdır. Bu bağlanma biçimine sahip kişiler, karşı tarafın küçük değişimlerini bile büyük tehdit gibi algılayabilir.
Limerence kaygılı bağlanmayla birleştiğinde kişi şunları yaşayabilir:
Sürekli güvence istemek
Sessizliği reddedilme sanmak
Mesaj gecikince paniklemek
Karşı tarafın ilgisini ölçmeye çalışmak
Kendi değerini onun davranışıyla belirlemek
Bu yüzden limerence'i anlamak için yalnızca “kimi seviyorum” sorusu değil, “ben ilişkilerde nasıl bağlanıyorum” sorusu da önemlidir.

Limerence Sağlıklı İlişkiye Dönüşebilir Mi
Bazen dönüşebilir, fakat bunun için belirsizliğin azalması, karşılıklılığın netleşmesi, idealizasyonun yerini gerçek tanımaya bırakması ve kişinin kendi duygusal merkezini geri kazanması gerekir.
Sağlıklı ilişkiye dönüşmesi için şu unsurlar gerekir:
Karşılıklı ilgi
Açık iletişim
Tutarlılık
Sınırlar
Gerçekçi tanıma
Duygusal denge
Kişinin kendi hayatını ihmal etmemesi

Limerence Ne Zaman Zararlı Hale Gelir
Limerence kişinin hayatını, işini, uykusunu, sosyal ilişkilerini, özsaygısını ve ruhsal dengesini bozuyorsa zararlı hale gelmiş olabilir.
Şu işaretler ciddiye alınmalıdır:
Günlük işlevlerin bozulması
Sürekli ağlama veya yoğun kaygı
Uyku ve iştah düzeninin bozulması
Takip etme davranışları
Karşı tarafın sınırlarını zorlamak
Kendi hayatından kopmak
Gerçekleri görmezden gelmek
Reddedilmeye rağmen umudu saplantıya çevirmek
Bu noktada kişi yalnızca duygusunu değil, davranışlarını da sorumlulukla yönetmelidir.

Limerence Nasıl Azaltılır
Limerence'i azaltmak için önce onu romantik bir kader gibi değil, anlaşılabilir bir duygusal döngü olarak görmek gerekir. Kişi kendini suçlamadan ama gerçeklerden de kaçmadan bakmalıdır.
Yardımcı olabilecek adımlar:
Belirsizliği besleyen davranışları azaltmak
Sosyal medya kontrolünü sınırlamak
Mesaj bekleme döngüsünü kırmak
Karşı tarafı ideal değil gerçek insan olarak görmek
Kendi hayat rutinlerine dönmek
Duyguyu yazıya dökmek
Yakın dostlarla gerçekçi konuşmak
Gerekirse profesyonel destek almak

Limerence Yaşayan Kişi Kendine Ne Sormalıdır
Limerence yaşayan kişi kendisini yargılamak yerine derin ve dürüst sorular sorabilir:
Ben bu kişiyi gerçekten tanıyor muyum, yoksa zihnimde mi büyüttüm
Bu duygu bana huzur mu veriyor, yoksa beni sürekli gerilimde mi tutuyor
Ben onu mu istiyorum, yoksa onun beni istemesiyle değerli hissetmeyi mi istiyorum
Bu ilişki gerçek mi, ihtimal mi, fantezi mi
Bu kişi benim hayatımı genişletiyor mu, daraltıyor mu
Ben kendi merkezimi neden bu kadar onun tepkilerine bağladım

Limerence Ve Özdeğer Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Limerence'in derininde çoğu zaman özdeğer meselesi vardır. Kişi karşıdaki insanın ilgisini, kendi değerinin kanıtı gibi hissetmeye başlayabilir.
Mesaj gelirse değerli hisseder.
Görülürse özel hisseder.
İstenirse tamamlanmış hisseder.
Reddedilirse değersizleşmiş gibi hisseder.
Oysa bir insanın değeri başka birinin ilgisiyle oluşmaz. İlgi güzel olabilir, sevgi besleyici olabilir; fakat özdeğer başkasının davranışına teslim edilirse kişi sürekli kırılgan hale gelir.

Limerence Bize Ne Öğretir
Limerence acı verici olabilir; fakat doğru okunursa insanın kendi iç dünyasını anlaması için güçlü bir ayna da olabilir. Çünkü limerence çoğu zaman yalnızca “o kişiye duyulan aşkı” değil, insanın kendi içindeki eksik kalmış ihtiyaçları, görülme arzusunu, bağlanma yaralarını ve duygusal açlıklarını görünür kılar.
Limerence bize şunu öğretebilir:
Sevgi ile saplantı aynı şey değildir.
Belirsizlik aşkı büyütüyor gibi görünse de çoğu zaman bağımlılığı büyütür.
Bir insanı idealize etmek, onu gerçekten tanımak değildir.
Karşılık beklemek doğal olabilir; fakat hayatı karşılık ihtimaline bağlamak yıpratıcıdır.
Gerçek sevgi insanı küçültmez, merkezinden koparmaz, sürekli kaygıda bırakmaz.

Son Söz
Aşk Sanılan Saplantının Ardındaki Görülme Açlığı
Limerence, insanın birine duyduğu yoğun çekimin, karşılık alma arzusuyla birleşip zihinsel ve duygusal bir saplantıya dönüşmesidir. Bu duygu çoğu zaman aşk gibi başlar; fakat insanı huzura değil, bekleyişe; gerçek temasa değil, ihtimale; sevgiye değil, belirsizliğin bağımlılık yapan ritmine sürükleyebilir.
Limerence yaşayan insan kötü, zayıf ya da akılsız değildir. O çoğu zaman yalnızca çok güçlü bir duygusal döngünün içine girmiştir. Kalbi bir kişiye yönelmiş gibi görünür; fakat aslında ruhu belki de görülmeye, sevilmeye, seçilmeye, değerli hissedilmeye ve içindeki boşluğu anlamlı bir bağla doldurmaya çalışıyordur.
Bu yüzden limerence'ten çıkmanın yolu duyguyu aşağılamak değildir. Yol, duygunun altındaki ihtiyacı görmektir. İnsan kendine şunu sorabildiğinde dönüşüm başlar:
Ben gerçekten onu mu seviyorum, yoksa onun beni sevmesiyle kendimi tamamlanmış mı hissetmek istiyorum
“Birini sevmek, onunla var olmak ister; limerence ise çoğu zaman onun ihtimaliyle kendini tüketir.”
– Ersan Karavelioğlu