🕊️ Kur'an'a Göre İnsan Neden Unutur, Gaflete Düşer Ve Hakikatten Uzaklaşır ❓ Kalp, Nefis, Dünya Sevgisi Ve Tevbe Açısından Gaflet Nasıl Anlaşılır ❓

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 1 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    1

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
49,909
2,724,729
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🕊️ Kur'an'a Göre İnsan Neden Unutur, Gaflete Düşer Ve Hakikatten Uzaklaşır ❓ Kalp, Nefis, Dünya Sevgisi Ve Tevbe Açısından Gaflet Nasıl Anlaşılır ❓

“İnsan bazen hakikati bilmediği için değil, bildiği hakikati unutmak işine geldiği için gaflete düşer.”

Kur'an'a göre insan sadece bilgi eksikliği yüzünden yanılmaz. İnsan bazen bildiği halde unutur, gördüğü halde görmezden gelir, duyduğu halde kalbine indirmez. İşte bu hâle gaflet denir. Gaflet, insanın Allah'ı, ölümü, hesabı, ahireti, vicdanı ve sorumluluğu hayatının dışına itmesidir.

İnsan gaflete düştüğünde dünya ona büyük görünür, ahiret uzak görünür, günah hafif görünür, ölüm başkasına aitmiş gibi görünür. Oysa Kur'an insanı sürekli uyandırır: Nereden geldin, niçin yaşıyorsun, kime döneceksin ve yaptıklarının hesabını nasıl vereceksin ❓

1️⃣ Gaflet Nedir ❓ İnsan Hakikati Nasıl Unutur ❓

Gaflet, insanın hakikatten tamamen habersiz olması değildir; çoğu zaman hakikati bildiği halde onu hayatının merkezinden çıkarmasıdır. İnsan Allah'ı bilir ama O'nu hesaba katmadan yaşayabilir. Ölümü bilir ama hiç ölmeyecekmiş gibi davranabilir. Ahireti bilir ama bütün hesabını dünyaya göre yapabilir.

Bu yüzden gaflet sadece zihinsel unutkanlık değildir. Gaflet, kalbin yönünü kaybetmesidir.

İnsan gafletteyken hayat devam ediyor sanır; ama ruhu ağır ağır uykuya dalar. Dışarıdan hareketli görünür, içeriden hakikate karşı uyuşur.

2️⃣ Kur'an İnsana Neden Sürekli Hatırlatır ❓

Kur'an'ın en güçlü yönlerinden biri insana sürekli hatırlatmasıdır. Çünkü insan unutmaya meyillidir. Nimet görür unutur, sıkıntı geçince unutur, gençliğe güvenir unutur, sağlığı kalıcı sanır unutur.

Kur'an insanı tekrar tekrar Allah'a, yaratılışa, ölüme, dirilişe, hesaba ve ahlaki sorumluluğa çağırır. Çünkü insanın en büyük problemi bazen bilmemek değil, bildiğini diri tutamamaktır.

Hatırlamak, imanın kalpte canlı kalmasıdır. Unutmak ise insanın kendini başıboş zannetmeye başlamasıdır.

3️⃣ İnsan Allah'ı Unutunca Kendini De Unutur Mu ❓

Kur'an'ın derin mesajlarından biri şudur: İnsan Allah'ı unuttuğunda aslında kendini de unutur. Çünkü Allah'ı unutan insan, niçin yaratıldığını, neye karşı sorumlu olduğunu ve nereye gittiğini de unutmaya başlar.

Kendini sadece beden, arzu, başarı, para, görüntü ve güçten ibaret sanır. Kalbinin, vicdanının, ruhunun ve ahiret yolculuğunun farkını kaybeder.

Allah'ı unutan insan bazen dünyada çok meşgul görünür; fakat aslında kendi hakikatinden uzaklaşmıştır. Çünkü insanın kendini doğru tanıması, Rabbini tanımasıyla derinleşir.

4️⃣ Kalp Gaflete Nasıl Düşer ❓

Kalp bir anda kararmayabilir. Bazen küçük ihmal, küçük günah, küçük umursamazlık, küçük kibir ve küçük nankörlükler zamanla kalbin hassasiyetini azaltır.

İnsan önce bir yanlışı rahatsız olarak yapar. Sonra alışır. Sonra savunur. Sonra normal görür. En sonunda da kendisini uyaranları rahatsız edici bulmaya başlar.

İşte kalbin gafleti böyle oluşur. Hakikate karşı duyarlılık azalır. Vicdanın sesi zayıflar. Günahın ağırlığı hafifler. İbadetin anlamı azalır. Dünya kalbin merkezine yerleşir.

5️⃣ Nefis İnsanı Gaflete Nasıl Sürükler ❓

Nefis, insana her zaman açıkça kötülük emretmez. Bazen kötülüğü süsler, bahaneyi çoğaltır, hesabı erteler ve insanı rahatlatan cümlelerle kandırır.

“Daha gencim.”
“Sonra tövbe ederim.”
“Herkes böyle yapıyor.”
“Benim kalbim temiz.”
“Bu kadar da abartmaya gerek yok.”

Bu cümleler bazen insanın kendini kandırma yollarıdır. Nefis, insanı hakikatten koparmak için çoğu zaman büyük isyanlarla değil, küçük ertelemelerle çalışır.

6️⃣ Dünya Sevgisi Gafletin En Büyük Sebeplerinden Biri Midir ❓

Dünya sevgisi, insanı tamamen dünyadan el etek çekmeye çağırmak değildir. Kur'an dünyayı nimet, imtihan ve emanet alanı olarak gösterir. Fakat dünya kalbin tek amacı hâline gelirse gaflet başlar.

İnsan malı, makamı, zevki, şöhreti, güzelliği, gücü ve konforu nihai hedef yaparsa ahiret bilinci zayıflar. Dünya büyüdükçe ölüm küçülür gibi görünür. Zevk büyüdükçe hesap uzaklaşır gibi hissedilir.

Oysa dünya geçicidir. İnsan dünyayı kullanmalı, ama dünyanın kullandığı bir varlığa dönüşmemelidir.

7️⃣ Gaflet İnsanın Ölümü Unutmasıyla Nasıl Derinleşir ❓

Ölüm, insanın en kesin hakikatlerinden biridir; fakat insan çoğu zaman ölümü başkasına ait bir olay gibi düşünür. Cenazeye gider, üzülür, döner ve kısa süre sonra yine hiç ölmeyecekmiş gibi yaşar.

Gaflet burada derinleşir. İnsan ölümün kendisine de geleceğini bilse bile bunu kalbine indirmez. Planlarını yapar, hırslarını büyütür, kırgınlıklarını çoğaltır, ama dönüş gününü hesaba katmaz.

Ölümü doğru hatırlamak insanı hayattan koparmaz; aksine hayatı daha ciddi, daha merhametli ve daha sorumlu yaşamaya çağırır.

8️⃣ İnsan Neden Günahı Küçük Görmeye Başlar ❓

Günahın tehlikesi sadece yapılan yanlışta değil, insanın onu küçük görmeye başlamasındadır. Çünkü insan bir yanlışı küçük görürse ondan tövbe etme ihtiyacı da azalır.

“Bir şey olmaz.”
“Bu kadardan ne çıkar.”
“Herkes yapıyor.”
“Allah affeder.”

Allah'ın affına güvenmek güzeldir; fakat bu güven günahı hafife alma bahanesine dönüşürse tehlikelidir. Çünkü samimi kul, Allah'ın rahmetinden umut kesmez ama Allah'ın hesabını da hafife almaz.

9️⃣ Gaflet İnsanın Vicdanını Nasıl Susturur ❓

Vicdan, insanın içindeki uyarıcı sestir. Fakat insan bu sesi sürekli bastırırsa zamanla vicdanın etkisi azalır. İnsan ilk başta rahatsız olduğu şeyleri zamanla normal görmeye başlayabilir.

Birini kırar, sonra kendini haklı çıkarır. Bir hakkı yer, sonra bahane bulur. Bir günah işler, sonra “zaten herkes böyle” der. Böylece vicdan susturulur.

Ama vicdanın susması insanı masum yapmaz. Sadece insanın iç alarmı zayıflamış olur. Bu yüzden kalbi diri tutmak, vicdanın sesini dinlemekle mümkündür.

🔟 İbadetler Gafleti Nasıl Dağıtır ❓

İbadetler insanı Allah'a bağlayan hatırlama kapılarıdır. Namaz insanı gün içinde tekrar tekrar Rabbine döndürür. Oruç nefse sınır öğretir. Zekât malın sahibinin insan olmadığını hatırlatır. Dua kulun aczini ve Allah'a muhtaçlığını gösterir.

İbadet, sadece şekil olarak yapılırsa etkisi zayıflayabilir. Fakat kalple yapıldığında gafleti dağıtır. İnsan ibadetle şunu hatırlar:

Ben başıboş değilim. Ben kulum. Ben görülen, bilinen ve hesaba çekilecek bir varlığım.

1️⃣1️⃣ Kur'an Okumak Gaflete Karşı Neden Bir Uyanıştır ❓

Kur'an okumak, insanın kalbine hakikati tekrar tekrar hatırlatmaktır. Çünkü insan dünyaya karıştıkça kalbi dağılır. Kur'an ise bu dağınıklığı toplar.

Kur'an insanı bazen rahmetle yumuşatır, bazen ahiretle uyarır, bazen kıssalarla düşündürür, bazen nimetlerle şükre çağırır, bazen de insanın içindeki kibri kırar.

Kur'an sadece bilgi kitabı değil, uyanış kitabıdır. İnsan Kur'an'ı gerçekten dinlediğinde hayatındaki sahte büyüklükler küçülür, asıl hakikatler büyür.

1️⃣2️⃣ Gaflet Sadece Günahkâr İnsanların Meselesi Midir ❓

Hayır. Gaflet herkes için bir tehlikedir. İnsan ibadet ederken de gaflete düşebilir, ilim konuşurken de, iyilik yaparken de, dini cümleler kurarken de.

Çünkü gaflet sadece günah işlemek değildir. Gaflet bazen ibadetin ruhunu kaybetmek, dini alışkanlığa dönüştürmek, insanlara tepeden bakmak, kendi kusurlarını görmemek ve kalbin derinliğini ihmal etmektir.

Bu yüzden insan kendini güvende görmemelidir. En büyük gafletlerden biri de “ben gaflette değilim” zannetmektir.

1️⃣3️⃣ Kibir Gafleti Nasıl Besler ❓

Kibir, insanın hakikati görmesini engelleyen en kalın perdelerden biridir. Kibirli insan nasihat dinlemek istemez, hata kabul etmek istemez, kendini sorgulamak istemez.

Kibir insana şunu söyletir:

“Ben zaten biliyorum.”
“Ben yanlış yapmam.”
“Ben onlardan daha iyiyim.”
“Bana kimse öğüt veremez.”

Bu hâl insanı Allah'a karşı da insanlara karşı da kapalı hâle getirir. Oysa tevazu, gaflete karşı güçlü bir ilaçtır. Çünkü tevazu sahibi insan öğrenmeye, dönmeye ve kendini düzeltmeye açıktır.

1️⃣4️⃣ Nimetler Gaflete Sebep Olabilir Mi ❓

Evet, nimetler şükre dönüşmezse gaflete dönüşebilir. Sağlık, para, güzellik, güç, aile, başarı ve rahatlık insanı Allah'a yaklaştırabileceği gibi, insanı unutuşa da sürükleyebilir.

Nimetin tehlikesi kendisinde değil, insanın onu kendinden bilmesindedir. İnsan “ben kazandım, ben yaptım, ben hak ettim” dedikçe şükür azalır, kibir artar.

Oysa nimet emanet bilinciyle görülürse kalbi yumuşatır. İnsan nimet karşısında şunu söylemelidir:

Bu bana ait mutlak bir hak değil; Allah'ın lütfu ve imtihanıdır.

1️⃣5️⃣ Sıkıntılar İnsanı Gafletten Uyandırır Mı ❓

Bazen evet. İnsan rahatlıkta unuttuğu hakikati sıkıntıda hatırlar. Hastalık, kayıp, çaresizlik, kırılma, yalnızlık veya korku insanın kalbindeki perdeyi kaldırabilir.

Fakat her sıkıntı otomatik olarak uyanış getirmez. Bazı insanlar sıkıntıyla daha çok isyan eder, bazıları ise sıkıntıyla daha çok Allah'a yönelir. Burada önemli olan insanın olayı nasıl okuduğudur.

Sıkıntı, kalbi Allah'a döndürüyorsa rahmet kapısı olabilir. İnsanı daha merhametli, daha sabırlı, daha dürüst ve daha uyanık yapıyorsa gaflete karşı bir ikaz olur.

1️⃣6️⃣ Tevbe Gafletten Çıkışın Kapısı Mıdır ❓

Tevbe, insanın gafletten uyanıp Allah'a yönelmesidir. Tevbe sadece dil ile “affet” demek değildir. Tevbe, insanın yanlışını fark etmesi, pişman olması, yönünü değiştirmesi ve aynı karanlığa dönmemeye çalışmasıdır.

Tevbe eden insan geçmişini inkâr etmez; onun ağırlığını görür. Ama Allah'ın rahmetinden de ümidini kesmez.

Çünkü Kur'an'ın insanı umutsuzluğa değil, dönüşe çağıran bir dili vardır. İnsan ne kadar uzaklaşmış olursa olsun, samimi dönüş kapısı açıktır.

1️⃣7️⃣ Zikir Kalbi Nasıl Diri Tutar ❓

Zikir, Allah'ı hatırlamaktır. Bu sadece dil ile yapılan tekrar değil; kalbin Allah bilinciyle uyanık kalmasıdır. İnsan zikrettiğinde kendini dünyanın gürültüsünden çıkarır ve asıl hakikate döner.

Zikir kalbe yön verir. Korkuyu dengeler, hırsı yumuşatır, kibri kırar, yalnızlığı hafifletir, gafleti dağıtır.

Allah'ı hatırlayan insan, hayatın içindeki olaylara daha farklı bakar. Nimet görürse şükreder, hata yaparsa tövbe eder, sıkıntı yaşarsa sabreder, karar verirken hesabı düşünür.

1️⃣8️⃣ İnsan Gafletten Çıkmak İçin Kendine Hangi Soruları Sormalı ❓

İnsanın gafletten uyanması bazen samimi birkaç soruyla başlar:

Ben neyin peşinden gidiyorum ❓
Hayatımda Allah'ın rızası gerçekten nerede duruyor ❓
Ölüm bana bugün gelse neyi eksik bırakmış olurum ❓
Kalbimi en çok ne meşgul ediyor ❓
Dünya için gösterdiğim çabayı ahiret için de gösteriyor muyum ❓
Kırdığım, hakkını yediğim, ihmal ettiğim biri var mı ❓
Tevbeyi neden erteliyorum ❓

Bu sorular insanı hemen kusursuz yapmaz; ama kalbin kapısını yeniden açar.

1️⃣9️⃣ Kur'an'a Göre Gafletten Uyanan İnsan Nasıl Değişir ❓

Gafletten uyanan insanın bakışı değişir. Dünya yine vardır ama kalbin tek amacı olmaktan çıkar. Ölüm korkutucu bir yok oluş değil, ciddi bir hazırlık çağrısı hâline gelir. İbadet yük değil, dönüş kapısı olur. Günah sıradan değil, kalbi yaralayan bir tehlike olarak görülür.

Böyle insan daha dikkatli konuşur, daha az kırar, daha çok düşünür, daha samimi tövbe eder, daha çok şükreder. Çünkü artık hayatın sadece görünen tarafını değil, arkasındaki hesabı da fark eder.

Gafletten uyanmak, insanın yeniden kendine gelmesidir. En büyük uyanış ise insanın şunu samimiyetle fark etmesidir:

Ben Allah'tan geldim, Allah'ın huzurunda yaşıyorum ve sonunda yine Allah'a döneceğim.

“Gaflet insanın gözünü dünyaya açıp kalbini hakikate kapatmasıdır; tevbe ise kalbin yeniden Allah'a doğru uyanmasıdır.”
Ersan Karavelioğlu

Kapanış olarak: Kur'an'a göre insanın en büyük tehlikelerinden biri hakikati tamamen inkâr etmesi kadar, hakikati bildiği halde unutmasıdır. Gaflet kalbi ağırlaştırır, nefsi güçlendirir, dünyayı büyütür ve ahireti uzaklaştırır. Fakat insan için dönüş kapısı her zaman açıktır. Zikir, Kur'an, ibadet, tefekkür, ölüm bilinci ve samimi tevbe; insanı gaflet uykusundan uyandıran rahmet kapılarıdır.

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt