🌿 İnsan Neden En Çok Sevdiği Kişiye Karşı Savunmaya Geçer ❓ Kalbin Korkusu, Yakınlık Ve Güven Arayışı

Paylaşımı Faydalı Buldunuz mu❓

• Evet

Oy: 2 100.0%
  • Hayır

Oy: 0 0.0%

• Kullanılan toplam oy
    2

ErSan.Net

ErSan KaRaVeLioĞLu
Yönetici
❤️ AskPartisi.Com ❤️
Moderator
MT
21 Haz 2019
48,856
2,711,407
113
43
Ceyhan/Adana

İtibar Puanı:

🌿 İnsan Neden En Çok Sevdiği Kişiye Karşı Savunmaya Geçer ❓ Kalbin Korkusu, Yakınlık Ve Güven Arayışı​

“İnsan bazen en çok sevdiğine uzak durur; çünkü kalbinin en açık yerinden yine aynı acıyla vurulmaktan korkar.”
— Ersan Karavelioğlu

İnsan en çok sevdiği kişiye karşı savunmaya geçebilir, çünkü sevgi kalbi yalnızca mutlu etmez; aynı zamanda insanın en hassas, en kırılgan ve en korunmasız taraflarını da görünür hale getirir. Bir insan birini ne kadar çok severse, o kişiden gelecek söz, sessizlik, mesafe, ilgisizlik veya yanlış anlaşılma da kalbinde o kadar derin bir iz bırakabilir.

Bu yüzden sevgi arttıkça bazen güven değil, korku da artar. İnsan sevdiği kişiye yaklaşmak ister; ama aynı anda incinmekten korkar. Kalbi bağ kurmak ister; fakat geçmiş yaraları ona “dikkat et, yine kırılabilirsin” diye fısıldar. İşte bu iç çatışma, sevilen kişiye karşı savunma davranışları olarak ortaya çıkabilir.

1️⃣ Savunmaya Geçmek Ne Demektir ❓

Savunmaya geçmek, insanın kendini duygusal olarak tehlikede hissettiğinde kalbini korumak için geliştirdiği içsel ve davranışsal tepkilerdir. Bu tepki bazen sert konuşmak, bazen susmak, bazen uzaklaşmak, bazen alay etmek, bazen de duyguları saklamak şeklinde görülebilir.

Savunma Davranışıİçindeki Gizli Duygu
SusmakKırıldığını belli etmekten korkmak
SertleşmekAslında incinmiş olmak
UzaklaşmakDaha fazla bağlanmaktan korkmak
Alay EtmekCiddiyetin ağırlığını saklamak
Umursamaz GörünmekÇok umursadığını belli etmemeye çalışmak
Kontrol EtmekKaybetme korkusunu yönetmeye çalışmak

Savunmaya geçen insan çoğu zaman kötü niyetli değildir. Bazen yalnızca kalbinin en hassas yerini korumaya çalışan biridir.

2️⃣ İnsan Neden En Çok Sevdiği Kişiden Daha Fazla Etkilenir ❓

İnsan en çok sevdiği kişiden daha fazla etkilenir; çünkü sevdiği kişiye kalbinde özel bir yer verir. O kişinin sözü sıradan bir söz değildir. Bakışı sıradan bir bakış değildir. Mesafesi sıradan bir mesafe değildir. Sevilen kişinin küçük bir davranışı bile kalpte büyük yankı uyandırabilir.

🤍 Çünkü sevilen kişi kalbe yakındır.
Yakın olanın dokunuşu da acısı da daha derin hissedilir.

🌙 Çünkü insan sevdiği kişide güven arar.
Güven beklediği yerden belirsizlik gelirse kalp daha çok sarsılır.

🕯️ Çünkü sevgi insanı açık hale getirir.
Açık olan kalp daha kolay incinir.

🌿 Çünkü sevilen kişinin onayı daha değerli gelir.
Onun kırıcı sözü, başkasının sözünden daha derin yaralayabilir.

Bu nedenle insan bazen sevdiğine karşı daha hassas, daha alıngan, daha dikkatli ve daha savunmacı olabilir.

3️⃣ Sevgi Neden Savunmayı Artırabilir ❓

Sevgi normalde insanı yumuşatır; fakat geçmişinde kırılmış güvenler varsa, sevgi aynı zamanda savunmayı da artırabilir. Çünkü sevmek, kaybetme ihtimalini de beraberinde getirir. İnsan ne kadar çok bağlanırsa, kaybetme korkusu da o kadar büyüyebilir.

Sevginin DerinleşmesiSavunmanın Artma Sebebi
Bağ güçlenirKaybetme korkusu artabilir
Duygular derinleşirİncinme ihtimali daha ağır hissedilir
Yakınlık artarKusurların görünmesi korkutabilir
Güven ihtiyacı büyürBelirsizlik daha yorucu hale gelir
Beklenti yükselirHayal kırıklığı daha acı olabilir

İnsan sevdiği kişiye karşı savunmaya geçtiğinde aslında çoğu zaman şunu söylemektedir: Sen bana çok yaklaştın; bu yüzden beni incitme ihtimalin de çok büyüdü.

4️⃣ Geçmiş Yaralar Savunmayı Nasıl Tetikler ❓

Geçmişte terk edilmiş, aldatılmış, küçümsenmiş, ihmal edilmiş veya duyguları değersizleştirilmiş insan, yeni bir sevgide de eski acının tekrarını bekleyebilir. Karşısındaki kişi farklı olsa bile kalbi aynı tehlikenin yeniden geleceğini sanabilir.

Geçmiş yaralar şu şekilde savunmaya dönüşebilir:

Geçmiş YaraBugünkü Savunma
Terk edilmekYakınlaşmadan önce uzaklaşmak
AldatılmakSürekli şüphe duymak
EleştirilmekEn küçük uyarıda sertleşmek
İhmal edilmekİlgi eksikliğini hemen sevgisizlik sanmak
Duyguların küçümsenmesiHislerini saklamak
Tutarsız sevgi görmekHer değişimde kaygılanmak

Kalp geçmişte nerede kırıldıysa, bugün oraya benzeyen her olayda alarm verebilir. Bu alarm bazen bugünkü gerçeğe değil, geçmişteki acıya tepki verir.

5️⃣ Yakınlık Neden Bazen Tehdit Gibi Hissedilir ❓

Yakınlık güzel olduğu kadar korkutucu da olabilir. Çünkü yakınlık, insanın sakladığı tarafların görülmesi demektir. Duygular, ihtiyaçlar, korkular, eksiklikler ve yaralar yakın ilişkilerde daha açık hale gelir.

Yakınlık şu korkuları uyandırabilir:

🧱 Ya beni gerçek halimle sevmezse ❓
🌧️ Ya zayıf tarafımı görüp giderse ❓
🌫️ Ya çok bağlanırsam ve kaybedersem ❓
💔 Ya kalbimi açtıktan sonra incinirsem ❓
🕯️ Ya ona ihtiyaç duyduğumu fark ederse ❓

Bu korkular yüzünden insan, sevdiği kişiye yaklaşırken aynı anda geri çekilebilir. Kalp “yaklaş” der; savunma sistemi “dur, tehlikeli olabilir” der.

Bu iç çatışma sevgi eksikliği değil, güven ihtiyacının henüz tam yerleşmemiş olmasıdır.

6️⃣ İnsan Neden Sevdiği Kişiye Sert Davranabilir ❓

İnsan bazen en çok sevdiği kişiye sert davranabilir; çünkü en büyük duygusal etkilenmeyi ondan yaşar. Sertlik çoğu zaman kalbin gerçek hali değil, incinmişliğin zırhıdır.

Sert davranışın altında şu duygular olabilir:

Görünen SertlikAltındaki Duygu
ÖfkeKırgınlık
Soğuklukİncinme
EleştiriAnlaşılma isteği
UzaklıkKaybetme korkusu
İnatDeğer görmek arzusu
SessizlikDuyguyu ifade edememe

Bir insan sevdiğine sert davranıyorsa, bu davranış elbette doğru değildir; fakat çoğu zaman altında duyulmamış bir acı, söylenmemiş bir ihtiyaç veya anlaşılmamış bir korku vardır.

Olgunlaşma, bu sertliğin ardındaki duyguyu fark edip onu daha sağlıklı ifade etmeyi öğrenmektir.

7️⃣ Savunma İle Kırgınlık Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır ❓

Savunma çoğu zaman kırgınlığın zırh giymiş halidir. İnsan kırıldığında bunu açıkça söyleyemiyorsa, kırgınlık başka biçimlerde dışarı çıkabilir.

Kırgınlık şu savunmalara dönüşebilir:

🌫️ Susup içine çekilmek
🧱 Soğuk ve mesafeli davranmak
🌀 Küçük konularda aşırı tepki vermek
🕯️ “Bir şey yok” deyip kalben uzaklaşmak
🌧️ Karşı tarafı test etmek
💔 Duygusal olarak kapanmak

Kırgınlık açıkça ifade edilmediğinde ilişki içinde görünmez bir duvar oluşturur. İnsan “ben iyiyim” der ama kalbi uzaklaşır. Bu yüzden sevilen kişiye karşı savunmayı azaltmanın yolu, kırgınlığı saldırmadan ve suçlamadan ifade etmeyi öğrenmektir.

8️⃣ İnsan Neden Sevdiği Kişiyi Test Eder ❓

Bazı insanlar sevdiği kişiyi bilinçli veya bilinçsiz şekilde test eder. Bunun nedeni çoğu zaman sevginin gerçek olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Fakat bu testler ilişkiyi yorabilir.

Test davranışları şöyle olabilir:

Test Davranışıİçindeki Korku
UzaklaşmakPeşimden gelecek mi ❓
Soğuk davranmakBeni hâlâ önemseyecek mi ❓
Sürekli soru sormakGerçekten seviyor mu ❓
Kıskandırmaya çalışmakKaybetmekten korkacak mı ❓
Küçük olayları büyütmekBenim için emek verecek mi ❓

Bu testlerin altında genellikle şu cümle vardır: Beni gerçekten seviyorsan kalırsın.

Fakat sevgi sürekli sınanırsa yıpranır. Güven, test ederek değil; açık iletişim, tutarlılık ve zamanla daha sağlıklı kurulabilir.

9️⃣ Güven Eksikliği Savunmayı Nasıl Büyütür ❓

Güven eksikliği savunmayı büyütür; çünkü insan güvenmediği yerde kalbini açık tutamaz. Güven yoksa kişi her sözü, her gecikmeyi, her sessizliği ve her davranışı tehdit gibi yorumlayabilir.

Güven eksikliğinde şu düşünceler doğabilir:

🌫️ Benden uzaklaşıyor mu ❓
💔 Artık eskisi gibi sevmiyor mu ❓
🧱 Bir şey saklıyor mu ❓
🌀 Ben fazla mı değer verdim ❓
🌧️ Yine aynı şey mi olacak ❓

Bu sorular arttıkça insan savunmaya geçer. Bazen konuşmaz, bazen suçlar, bazen kontrol etmeye çalışır, bazen de tamamen içine kapanır.

Güven inşa edildiğinde ise savunma azalır. Çünkü kalp artık her davranışı tehlike olarak okumaz.

1️⃣0️⃣ Sevilen Kişiye Karşı Savunma İlişkiye Zarar Verir Mi ❓

Evet, sürekli savunmada kalmak ilişkiye zarar verebilir. Çünkü savunma, duyguların açıkça ifade edilmesini engeller. İnsan gerçek ihtiyacını söylemek yerine tepki verir. Bu da karşı tarafın ne olduğunu anlamasını zorlaştırır.

Savunmanın İlişkiye EtkisiSonucu
Açık iletişimi azaltırYanlış anlaşılmalar çoğalır
Yakınlığı zayıflatırDuygusal mesafe oluşur
Güveni sarsarKarşı taraf kendini reddedilmiş hissedebilir
Kırgınlığı büyütürÇözülmeyen sorunlar birikir
Sevgiyi yorabilirSürekli savunma ilişkiyi tüketebilir

Savunma kısa vadede insanı koruyor gibi görünür; fakat uzun vadede sevginin akışını kesebilir. Bu yüzden insan kendini korumaya çalışırken ilişkiyi yaralamamaya dikkat etmelidir.

1️⃣1️⃣ İnsan Savunmaya Geçtiğini Nasıl Fark Eder ❓

İnsan savunmaya geçtiğini fark etmek için önce kendi tepkilerini gözlemlemelidir. Çünkü savunma bazen otomatik gelişir; kişi sonradan “ben neden böyle tepki verdim” diye düşünebilir.

Savunmaya geçtiğini gösteren işaretler:

🧱 Hemen kendini açıklama ihtiyacı duymak
🌫️ Duyguyu söylemek yerine suçlamaya başlamak
💔 Kırıldığını kabul etmek yerine sertleşmek
🌀 Küçük bir meseleyi büyük bir tehdide dönüştürmek
🤐 Konuşmak yerine tamamen kapanmak
🌧️ Sevdiği kişiyi cezalandırmak için mesafe koymak

Kendine şu soru sorulabilir:

Ben şu an gerçekten bu olaya mı tepki veriyorum, yoksa eski bir yaram mı tetiklendi ❓

Bu soru, savunmanın arkasındaki gerçek duyguyu bulmak için çok değerlidir.

1️⃣2️⃣ Savunmanın Arkasındaki Gerçek İhtiyaç Nedir ❓

Savunmanın arkasında çoğu zaman bir ihtiyaç vardır. İnsan savunmaya geçtiğinde aslında şunu istiyor olabilir: Beni anla, beni duy, beni terk etme, beni küçümseme, beni güvende hissettir.

SavunmaArkasındaki İhtiyaç
Sert konuşmakCiddiye alınmak
SusmakGüvenli şekilde dinlenmek
UzaklaşmakZarar görmemek
Kontrol etmekBelirsizlikten kurtulmak
AlınganlıkDeğerli hissetmek
KıskançlıkKaybetmeyeceğinden emin olmak

Savunmayı yalnızca davranış olarak görürsek ilişki çatışmaya dönüşür. Fakat arkasındaki ihtiyacı görürsek onarım kapısı açılır.

Bu yüzden insanın kendine sorması gereken en önemli soru şudur: Ben şu an neye ihtiyaç duyuyorum ama bunu savunmayla ifade ediyorum ❓

1️⃣3️⃣ Sevdiğimiz Kişiye Karşı Daha Açık Olmak Nasıl Mümkün Olur ❓

Sevdiğimiz kişiye karşı daha açık olmak, bir anda bütün duvarları yıkmak demek değildir. Açıklık, güvenli ve ölçülü şekilde duyguyu ifade etmeyi öğrenmektir.

Bunun için şu adımlar önemlidir:

🌿 Duyguyu suçlamadan söylemek
“Sen böylesin” yerine “Ben böyle hissettim” diyebilmek.

🕯️ İhtiyacı açık ifade etmek
“Beni anlamıyorsun” yerine “Şu konuda beni dinlemene ihtiyacım var” demek.

🤍 Savunmaya geçtiğini kabul etmek
“Şu an biraz kapandım, çünkü kırıldım” diyebilmek.

🌙 Geçmiş yaraları bugünkü kişiye yüklememek
Karşıdaki insanın gerçekten ne yaptığını, geçmişin neyi tetiklediğini ayırmak.

🕊️ Küçük adımlarla güvenmek
Bir anda tam açılmak zorunda olmadan, duyguyu parça parça paylaşmak.

Açıklık, kalbin çıplak bırakılması değil; kalbin doğru kişiye, doğru dille, doğru sınırlarla ifade edilmesidir.

1️⃣4️⃣ Karşı Taraf Savunmaya Geçtiğinde Nasıl Yaklaşılmalıdır ❓

Sevdiğimiz kişi savunmaya geçtiğinde hemen aynı sertlikle karşılık vermek ilişkiyi daha da zorlaştırabilir. Elbette incitici davranışlar normalleştirilmemelidir; fakat savunmanın altında bir korku veya kırgınlık olup olmadığı da görülmelidir.

Yaklaşım şu şekilde olabilir:

Sağlıklı YaklaşımEtkisi
Sakin kalmakÇatışmanın büyümesini azaltır
Duyguyu sormakSavunmanın altındaki ihtiyacı görünür kılar
Suçlamadan konuşmakKarşı tarafın daha az kapanmasını sağlar
Sınır koymakSaygısız davranışı normalleştirmez
Güven vermekTerk edilme ve anlaşılmama korkusunu azaltır

Örnek bir cümle şöyle olabilir:

“Şu an bana sert geliyorsun ama altında kırgınlık olabilir. Seni anlamak isterim; fakat birbirimizi incitmeden konuşalım.”

Bu cümle hem merhametli hem de sınırlıdır. Çünkü sevgi, incitici davranışa sınırsız tahammül etmek değildir.

1️⃣5️⃣ Savunmayı Azaltmak İçin Güven Nasıl Kurulur ❓

Savunmayı azaltmanın en güçlü yolu güven inşa etmektir. Güven ise tek bir büyük sözle değil, küçük ama sürekli davranışlarla kurulur.

Güven kurmak için:

🕯️ Söz ve davranış uyumlu olmalıdır.
Söylenen sevgi davranışla desteklenmelidir.

🌿 Tutarlılık gösterilmelidir.
Bir gün yakın, bir gün cezalandırıcı uzaklık ilişkiyi yorar.

🤍 Duygular küçümsenmemelidir.
“Abartıyorsun” yerine “Seni anlamaya çalışıyorum” denebilmelidir.

🕊️ Özür gerçek olmalıdır.
Hata olduğunda savunma değil, sorumluluk alınmalıdır.

🌙 Sınırlar korunmalıdır.
Güven, karşılıklı saygı olmadan büyümez.

Güven DavranışıKalpteki Etkisi
TutarlılıkKaygıyı azaltır
DürüstlükŞüpheyi azaltır
SabırKalbin açılmasına izin verir
MerhametKırgınlığı yumuşatır
Saygıİlişkiyi güvenli hale getirir

Güven oluştuğunda savunma kendiliğinden azalır. Çünkü kalp artık sürekli savaş alarmında kalmaz.

1️⃣6️⃣ Savunmayı Bırakmak Kendini Korumamak Mıdır ❓

Hayır, savunmayı bırakmak kendini korumamak değildir. Burada önemli olan fark şudur: Sağlıklı sınır korur; savunma bazen ilişkiyi yaralar.

Sağlıklı KorunmaYaralayıcı Savunma
Duyguyu açık ifade ederDuyguyu saldırıya dönüştürür
Sınır koyarDuvar örer
Saygı isterSuçlama ve ceza üretir
Kendini önemserKarşı tarafı tamamen dışlar
İletişime alan bırakırİletişimi kapatır

Savunmayı bırakmak, herkesin kalbine girmesine izin vermek değildir. Savunmayı bırakmak, doğru kişiye karşı duvar yerine sınır kullanmayı öğrenmektir.

🌿 Duvar insanı sevgiden koparır; sınır ise sevgiyi daha sağlıklı yaşatır.

1️⃣7️⃣ Manevi Açıdan Kalbin Savunması Nasıl Anlaşılır ❓

Manevi açıdan kalbin savunması, insanın kırılganlığını koruma çabasıdır. Fakat kalp sürekli korkuyla yaşarsa, sevginin rahmet tarafını da kaçırabilir. İnsanın kalbi Allah'ın emanetidir; bu yüzden hem korunmalı hem de taşlaşmasına izin verilmemelidir.

Manevi açıdan şu denge önemlidir:

🤲 Kalbi herkese açmamak hikmettir.
Her insan kalbin derinliklerine alınmamalıdır.

🕯️ Kalbi tamamen kapatmak yorgunluktur.
Hiç kimseye güvenememek ruhu yalnızlaştırır.

🌿 Sevmek emanettir.
Sevilen kişinin kalbi de incitilmemelidir.

🕊️ Affetmek ile aynı yerde kalmak aynı şey değildir.
İnsan affedebilir ama sınır da koyabilir.

🌙 Tevekkül kalbi dengeler.
İnsan sever, emek verir, dikkat eder; fakat kalbin nihai huzurunu Allah'a yaslar.

Kalbin savunması dua ile yumuşar, farkındalıkla anlaşılır, güvenle azalır ve sevgiyle olgunlaşır.

1️⃣8️⃣ İnsan Sevdiğine Karşı Savunmayı Nasıl Şifaya Dönüştürür ❓

Savunmayı şifaya dönüştürmek, tepkinin arkasındaki duyguyu fark etmekle başlar. İnsan “ben neden böyle davrandım” diye içten bir soru sorduğunda, savunma artık bilinçsiz bir tepki olmaktan çıkar.

Şifa için şu yol izlenebilir:

Aşamaİçsel Cümle
Fark EtmekŞu an savunmaya geçtim.
Duyguyu BulmakAslında kırıldım, korktum veya değersiz hissettim.
Geçmişi AyırmakBu tepki tamamen bugüne mi ait, yoksa eski bir yaradan mı geliyor ❓
İhtiyacı SöylemekBana güven, açıklık veya anlayış lazım.
Sınırı KorumakKendimi ifade ederken incitmeden konuşabilirim.
Onarım KurmakTepki yerine bağlantı seçebilirim.

İnsan savunmayı fark ettiğinde kendini suçlamak yerine kendini anlamaya çalışmalıdır. Çünkü anlaşılmayan savunma tekrar eder; anlaşılan savunma ise zamanla şifaya dönüşür.

1️⃣9️⃣ Son Söz ❓ Sevdiğimiz Kişiye Karşı Savunmamız Bazen En Derin Yarayı Saklar​

İnsan en çok sevdiği kişiye karşı savunmaya geçer; çünkü o kişi kalbe en yakın yerde durur. Yakın olanın sevgisi de yarası da daha derin hissedilir. Bu yüzden kalp, sevdiği kişiden gelecek küçük bir mesafeyi bile büyük bir kayıp gibi algılayabilir. Bir söz, bir bakış, bir gecikme, bir sessizlik eski yaraları uyandırabilir.

Savunmaya geçen kalp çoğu zaman sevgisiz değildir. Aksine, fazla seven ama incinmekten korkan bir kalptir. Uzaklaşırken bile yakınlık ister. Susarken bile anlaşılmak ister. Sertleşirken bile aslında kırıldığını söylemeye çalışır. Fakat duygusunu doğrudan anlatamadığı için kendini savunma zırhının arkasına saklar.

Gerçek olgunluk, bu zırhı zorla parçalamak değil; onun neden var olduğunu anlamaktır. İnsan kendine dürüstçe baktığında, savunmasının altında çoğu zaman kırgınlık, değersizlik, terk edilme korkusu, güven ihtiyacı veya geçmişten gelen bir yara bulur. İşte şifa da tam burada başlar.

Sevgi, savunmanın tamamen yok olması demek değildir. Sevgi, insanın doğru kişiye karşı savunma yerine açıklığı, saldırı yerine ifadeyi, duvar yerine sınırı, korku yerine güveni öğrenmesidir. Çünkü kalp en çok incindiği yerden değil; en çok anlaşıldığı yerden iyileşmeye başlar.

“Sevdiğine karşı savunmaya geçen kalbi hemen suçlama; belki de o kalp, en çok güvenmek istediği yerde yeniden kırılmaktan korkuyordur.”
— Ersan Karavelioğlu

M͜͡T͜͡

Geri
Üst Alt