İnsan Neden En Çok Sevdiği Kişiye Karşı Savunmaya Geçer
Kalbin Korkusu, Yakınlık Ve Güven Arayışı
“İnsan bazen en çok sevdiğine uzak durur; çünkü kalbinin en açık yerinden yine aynı acıyla vurulmaktan korkar.”
— Ersan Karavelioğlu
İnsan en çok sevdiği kişiye karşı savunmaya geçebilir, çünkü sevgi kalbi yalnızca mutlu etmez; aynı zamanda insanın en hassas, en kırılgan ve en korunmasız taraflarını da görünür hale getirir. Bir insan birini ne kadar çok severse, o kişiden gelecek söz, sessizlik, mesafe, ilgisizlik veya yanlış anlaşılma da kalbinde o kadar derin bir iz bırakabilir.
Bu yüzden sevgi arttıkça bazen güven değil, korku da artar. İnsan sevdiği kişiye yaklaşmak ister; ama aynı anda incinmekten korkar. Kalbi bağ kurmak ister; fakat geçmiş yaraları ona “dikkat et, yine kırılabilirsin” diye fısıldar. İşte bu iç çatışma, sevilen kişiye karşı savunma davranışları olarak ortaya çıkabilir.
Savunmaya Geçmek Ne Demektir
Savunmaya geçmek, insanın kendini duygusal olarak tehlikede hissettiğinde kalbini korumak için geliştirdiği içsel ve davranışsal tepkilerdir. Bu tepki bazen sert konuşmak, bazen susmak, bazen uzaklaşmak, bazen alay etmek, bazen de duyguları saklamak şeklinde görülebilir.
| Savunma Davranışı | İçindeki Gizli Duygu |
|---|---|
| Susmak | Kırıldığını belli etmekten korkmak |
| Sertleşmek | Aslında incinmiş olmak |
| Uzaklaşmak | Daha fazla bağlanmaktan korkmak |
| Alay Etmek | Ciddiyetin ağırlığını saklamak |
| Umursamaz Görünmek | Çok umursadığını belli etmemeye çalışmak |
| Kontrol Etmek | Kaybetme korkusunu yönetmeye çalışmak |
Savunmaya geçen insan çoğu zaman kötü niyetli değildir. Bazen yalnızca kalbinin en hassas yerini korumaya çalışan biridir.
İnsan Neden En Çok Sevdiği Kişiden Daha Fazla Etkilenir
İnsan en çok sevdiği kişiden daha fazla etkilenir; çünkü sevdiği kişiye kalbinde özel bir yer verir. O kişinin sözü sıradan bir söz değildir. Bakışı sıradan bir bakış değildir. Mesafesi sıradan bir mesafe değildir. Sevilen kişinin küçük bir davranışı bile kalpte büyük yankı uyandırabilir.
Yakın olanın dokunuşu da acısı da daha derin hissedilir.
Güven beklediği yerden belirsizlik gelirse kalp daha çok sarsılır.
Açık olan kalp daha kolay incinir.
Onun kırıcı sözü, başkasının sözünden daha derin yaralayabilir.
Bu nedenle insan bazen sevdiğine karşı daha hassas, daha alıngan, daha dikkatli ve daha savunmacı olabilir.
Sevgi Neden Savunmayı Artırabilir
Sevgi normalde insanı yumuşatır; fakat geçmişinde kırılmış güvenler varsa, sevgi aynı zamanda savunmayı da artırabilir. Çünkü sevmek, kaybetme ihtimalini de beraberinde getirir. İnsan ne kadar çok bağlanırsa, kaybetme korkusu da o kadar büyüyebilir.
| Sevginin Derinleşmesi | Savunmanın Artma Sebebi |
|---|---|
| Bağ güçlenir | Kaybetme korkusu artabilir |
| Duygular derinleşir | İncinme ihtimali daha ağır hissedilir |
| Yakınlık artar | Kusurların görünmesi korkutabilir |
| Güven ihtiyacı büyür | Belirsizlik daha yorucu hale gelir |
| Beklenti yükselir | Hayal kırıklığı daha acı olabilir |
İnsan sevdiği kişiye karşı savunmaya geçtiğinde aslında çoğu zaman şunu söylemektedir: Sen bana çok yaklaştın; bu yüzden beni incitme ihtimalin de çok büyüdü.
Geçmiş Yaralar Savunmayı Nasıl Tetikler
Geçmişte terk edilmiş, aldatılmış, küçümsenmiş, ihmal edilmiş veya duyguları değersizleştirilmiş insan, yeni bir sevgide de eski acının tekrarını bekleyebilir. Karşısındaki kişi farklı olsa bile kalbi aynı tehlikenin yeniden geleceğini sanabilir.
Geçmiş yaralar şu şekilde savunmaya dönüşebilir:
| Geçmiş Yara | Bugünkü Savunma |
|---|---|
| Terk edilmek | Yakınlaşmadan önce uzaklaşmak |
| Aldatılmak | Sürekli şüphe duymak |
| Eleştirilmek | En küçük uyarıda sertleşmek |
| İhmal edilmek | İlgi eksikliğini hemen sevgisizlik sanmak |
| Duyguların küçümsenmesi | Hislerini saklamak |
| Tutarsız sevgi görmek | Her değişimde kaygılanmak |
Kalp geçmişte nerede kırıldıysa, bugün oraya benzeyen her olayda alarm verebilir. Bu alarm bazen bugünkü gerçeğe değil, geçmişteki acıya tepki verir.
Yakınlık Neden Bazen Tehdit Gibi Hissedilir
Yakınlık güzel olduğu kadar korkutucu da olabilir. Çünkü yakınlık, insanın sakladığı tarafların görülmesi demektir. Duygular, ihtiyaçlar, korkular, eksiklikler ve yaralar yakın ilişkilerde daha açık hale gelir.
Yakınlık şu korkuları uyandırabilir:
Bu korkular yüzünden insan, sevdiği kişiye yaklaşırken aynı anda geri çekilebilir. Kalp “yaklaş” der; savunma sistemi “dur, tehlikeli olabilir” der.
Bu iç çatışma sevgi eksikliği değil, güven ihtiyacının henüz tam yerleşmemiş olmasıdır.
İnsan Neden Sevdiği Kişiye Sert Davranabilir
İnsan bazen en çok sevdiği kişiye sert davranabilir; çünkü en büyük duygusal etkilenmeyi ondan yaşar. Sertlik çoğu zaman kalbin gerçek hali değil, incinmişliğin zırhıdır.
Sert davranışın altında şu duygular olabilir:
| Görünen Sertlik | Altındaki Duygu |
|---|---|
| Öfke | Kırgınlık |
| Soğukluk | İncinme |
| Eleştiri | Anlaşılma isteği |
| Uzaklık | Kaybetme korkusu |
| İnat | Değer görmek arzusu |
| Sessizlik | Duyguyu ifade edememe |
Bir insan sevdiğine sert davranıyorsa, bu davranış elbette doğru değildir; fakat çoğu zaman altında duyulmamış bir acı, söylenmemiş bir ihtiyaç veya anlaşılmamış bir korku vardır.
Olgunlaşma, bu sertliğin ardındaki duyguyu fark edip onu daha sağlıklı ifade etmeyi öğrenmektir.
Savunma İle Kırgınlık Arasında Nasıl Bir Bağ Vardır
Savunma çoğu zaman kırgınlığın zırh giymiş halidir. İnsan kırıldığında bunu açıkça söyleyemiyorsa, kırgınlık başka biçimlerde dışarı çıkabilir.
Kırgınlık şu savunmalara dönüşebilir:
Kırgınlık açıkça ifade edilmediğinde ilişki içinde görünmez bir duvar oluşturur. İnsan “ben iyiyim” der ama kalbi uzaklaşır. Bu yüzden sevilen kişiye karşı savunmayı azaltmanın yolu, kırgınlığı saldırmadan ve suçlamadan ifade etmeyi öğrenmektir.
İnsan Neden Sevdiği Kişiyi Test Eder
Bazı insanlar sevdiği kişiyi bilinçli veya bilinçsiz şekilde test eder. Bunun nedeni çoğu zaman sevginin gerçek olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Fakat bu testler ilişkiyi yorabilir.
Test davranışları şöyle olabilir:
| Test Davranışı | İçindeki Korku |
|---|---|
| Uzaklaşmak | Peşimden gelecek mi |
| Soğuk davranmak | Beni hâlâ önemseyecek mi |
| Sürekli soru sormak | Gerçekten seviyor mu |
| Kıskandırmaya çalışmak | Kaybetmekten korkacak mı |
| Küçük olayları büyütmek | Benim için emek verecek mi |
Bu testlerin altında genellikle şu cümle vardır: Beni gerçekten seviyorsan kalırsın.
Fakat sevgi sürekli sınanırsa yıpranır. Güven, test ederek değil; açık iletişim, tutarlılık ve zamanla daha sağlıklı kurulabilir.
Güven Eksikliği Savunmayı Nasıl Büyütür
Güven eksikliği savunmayı büyütür; çünkü insan güvenmediği yerde kalbini açık tutamaz. Güven yoksa kişi her sözü, her gecikmeyi, her sessizliği ve her davranışı tehdit gibi yorumlayabilir.
Güven eksikliğinde şu düşünceler doğabilir:
Bu sorular arttıkça insan savunmaya geçer. Bazen konuşmaz, bazen suçlar, bazen kontrol etmeye çalışır, bazen de tamamen içine kapanır.
Güven inşa edildiğinde ise savunma azalır. Çünkü kalp artık her davranışı tehlike olarak okumaz.

Sevilen Kişiye Karşı Savunma İlişkiye Zarar Verir Mi
Evet, sürekli savunmada kalmak ilişkiye zarar verebilir. Çünkü savunma, duyguların açıkça ifade edilmesini engeller. İnsan gerçek ihtiyacını söylemek yerine tepki verir. Bu da karşı tarafın ne olduğunu anlamasını zorlaştırır.
| Savunmanın İlişkiye Etkisi | Sonucu |
|---|---|
| Açık iletişimi azaltır | Yanlış anlaşılmalar çoğalır |
| Yakınlığı zayıflatır | Duygusal mesafe oluşur |
| Güveni sarsar | Karşı taraf kendini reddedilmiş hissedebilir |
| Kırgınlığı büyütür | Çözülmeyen sorunlar birikir |
| Sevgiyi yorabilir | Sürekli savunma ilişkiyi tüketebilir |
Savunma kısa vadede insanı koruyor gibi görünür; fakat uzun vadede sevginin akışını kesebilir. Bu yüzden insan kendini korumaya çalışırken ilişkiyi yaralamamaya dikkat etmelidir.

İnsan Savunmaya Geçtiğini Nasıl Fark Eder
İnsan savunmaya geçtiğini fark etmek için önce kendi tepkilerini gözlemlemelidir. Çünkü savunma bazen otomatik gelişir; kişi sonradan “ben neden böyle tepki verdim” diye düşünebilir.
Savunmaya geçtiğini gösteren işaretler:
Kendine şu soru sorulabilir:
Ben şu an gerçekten bu olaya mı tepki veriyorum, yoksa eski bir yaram mı tetiklendi
Bu soru, savunmanın arkasındaki gerçek duyguyu bulmak için çok değerlidir.

Savunmanın Arkasındaki Gerçek İhtiyaç Nedir
Savunmanın arkasında çoğu zaman bir ihtiyaç vardır. İnsan savunmaya geçtiğinde aslında şunu istiyor olabilir: Beni anla, beni duy, beni terk etme, beni küçümseme, beni güvende hissettir.
| Savunma | Arkasındaki İhtiyaç |
|---|---|
| Sert konuşmak | Ciddiye alınmak |
| Susmak | Güvenli şekilde dinlenmek |
| Uzaklaşmak | Zarar görmemek |
| Kontrol etmek | Belirsizlikten kurtulmak |
| Alınganlık | Değerli hissetmek |
| Kıskançlık | Kaybetmeyeceğinden emin olmak |
Savunmayı yalnızca davranış olarak görürsek ilişki çatışmaya dönüşür. Fakat arkasındaki ihtiyacı görürsek onarım kapısı açılır.
Bu yüzden insanın kendine sorması gereken en önemli soru şudur: Ben şu an neye ihtiyaç duyuyorum ama bunu savunmayla ifade ediyorum

Sevdiğimiz Kişiye Karşı Daha Açık Olmak Nasıl Mümkün Olur
Sevdiğimiz kişiye karşı daha açık olmak, bir anda bütün duvarları yıkmak demek değildir. Açıklık, güvenli ve ölçülü şekilde duyguyu ifade etmeyi öğrenmektir.
Bunun için şu adımlar önemlidir:
“Sen böylesin” yerine “Ben böyle hissettim” diyebilmek.
“Beni anlamıyorsun” yerine “Şu konuda beni dinlemene ihtiyacım var” demek.
“Şu an biraz kapandım, çünkü kırıldım” diyebilmek.
Karşıdaki insanın gerçekten ne yaptığını, geçmişin neyi tetiklediğini ayırmak.
Bir anda tam açılmak zorunda olmadan, duyguyu parça parça paylaşmak.
Açıklık, kalbin çıplak bırakılması değil; kalbin doğru kişiye, doğru dille, doğru sınırlarla ifade edilmesidir.

Karşı Taraf Savunmaya Geçtiğinde Nasıl Yaklaşılmalıdır
Sevdiğimiz kişi savunmaya geçtiğinde hemen aynı sertlikle karşılık vermek ilişkiyi daha da zorlaştırabilir. Elbette incitici davranışlar normalleştirilmemelidir; fakat savunmanın altında bir korku veya kırgınlık olup olmadığı da görülmelidir.
Yaklaşım şu şekilde olabilir:
| Sağlıklı Yaklaşım | Etkisi |
|---|---|
| Sakin kalmak | Çatışmanın büyümesini azaltır |
| Duyguyu sormak | Savunmanın altındaki ihtiyacı görünür kılar |
| Suçlamadan konuşmak | Karşı tarafın daha az kapanmasını sağlar |
| Sınır koymak | Saygısız davranışı normalleştirmez |
| Güven vermek | Terk edilme ve anlaşılmama korkusunu azaltır |
Örnek bir cümle şöyle olabilir:
“Şu an bana sert geliyorsun ama altında kırgınlık olabilir. Seni anlamak isterim; fakat birbirimizi incitmeden konuşalım.”
Bu cümle hem merhametli hem de sınırlıdır. Çünkü sevgi, incitici davranışa sınırsız tahammül etmek değildir.

Savunmayı Azaltmak İçin Güven Nasıl Kurulur
Savunmayı azaltmanın en güçlü yolu güven inşa etmektir. Güven ise tek bir büyük sözle değil, küçük ama sürekli davranışlarla kurulur.
Güven kurmak için:
Söylenen sevgi davranışla desteklenmelidir.
Bir gün yakın, bir gün cezalandırıcı uzaklık ilişkiyi yorar.
“Abartıyorsun” yerine “Seni anlamaya çalışıyorum” denebilmelidir.
Hata olduğunda savunma değil, sorumluluk alınmalıdır.
Güven, karşılıklı saygı olmadan büyümez.
| Güven Davranışı | Kalpteki Etkisi |
|---|---|
| Tutarlılık | Kaygıyı azaltır |
| Dürüstlük | Şüpheyi azaltır |
| Sabır | Kalbin açılmasına izin verir |
| Merhamet | Kırgınlığı yumuşatır |
| Saygı | İlişkiyi güvenli hale getirir |
Güven oluştuğunda savunma kendiliğinden azalır. Çünkü kalp artık sürekli savaş alarmında kalmaz.

Savunmayı Bırakmak Kendini Korumamak Mıdır
Hayır, savunmayı bırakmak kendini korumamak değildir. Burada önemli olan fark şudur: Sağlıklı sınır korur; savunma bazen ilişkiyi yaralar.
| Sağlıklı Korunma | Yaralayıcı Savunma |
|---|---|
| Duyguyu açık ifade eder | Duyguyu saldırıya dönüştürür |
| Sınır koyar | Duvar örer |
| Saygı ister | Suçlama ve ceza üretir |
| Kendini önemser | Karşı tarafı tamamen dışlar |
| İletişime alan bırakır | İletişimi kapatır |
Savunmayı bırakmak, herkesin kalbine girmesine izin vermek değildir. Savunmayı bırakmak, doğru kişiye karşı duvar yerine sınır kullanmayı öğrenmektir.

Manevi Açıdan Kalbin Savunması Nasıl Anlaşılır
Manevi açıdan kalbin savunması, insanın kırılganlığını koruma çabasıdır. Fakat kalp sürekli korkuyla yaşarsa, sevginin rahmet tarafını da kaçırabilir. İnsanın kalbi Allah'ın emanetidir; bu yüzden hem korunmalı hem de taşlaşmasına izin verilmemelidir.
Manevi açıdan şu denge önemlidir:
Her insan kalbin derinliklerine alınmamalıdır.
Hiç kimseye güvenememek ruhu yalnızlaştırır.
Sevilen kişinin kalbi de incitilmemelidir.
İnsan affedebilir ama sınır da koyabilir.
İnsan sever, emek verir, dikkat eder; fakat kalbin nihai huzurunu Allah'a yaslar.
Kalbin savunması dua ile yumuşar, farkındalıkla anlaşılır, güvenle azalır ve sevgiyle olgunlaşır.

İnsan Sevdiğine Karşı Savunmayı Nasıl Şifaya Dönüştürür
Savunmayı şifaya dönüştürmek, tepkinin arkasındaki duyguyu fark etmekle başlar. İnsan “ben neden böyle davrandım” diye içten bir soru sorduğunda, savunma artık bilinçsiz bir tepki olmaktan çıkar.
Şifa için şu yol izlenebilir:
| Aşama | İçsel Cümle |
|---|---|
| Fark Etmek | Şu an savunmaya geçtim. |
| Duyguyu Bulmak | Aslında kırıldım, korktum veya değersiz hissettim. |
| Geçmişi Ayırmak | Bu tepki tamamen bugüne mi ait, yoksa eski bir yaradan mı geliyor |
| İhtiyacı Söylemek | Bana güven, açıklık veya anlayış lazım. |
| Sınırı Korumak | Kendimi ifade ederken incitmeden konuşabilirim. |
| Onarım Kurmak | Tepki yerine bağlantı seçebilirim. |
İnsan savunmayı fark ettiğinde kendini suçlamak yerine kendini anlamaya çalışmalıdır. Çünkü anlaşılmayan savunma tekrar eder; anlaşılan savunma ise zamanla şifaya dönüşür.

Son Söz
Sevdiğimiz Kişiye Karşı Savunmamız Bazen En Derin Yarayı Saklar
İnsan en çok sevdiği kişiye karşı savunmaya geçer; çünkü o kişi kalbe en yakın yerde durur. Yakın olanın sevgisi de yarası da daha derin hissedilir. Bu yüzden kalp, sevdiği kişiden gelecek küçük bir mesafeyi bile büyük bir kayıp gibi algılayabilir. Bir söz, bir bakış, bir gecikme, bir sessizlik eski yaraları uyandırabilir.
Savunmaya geçen kalp çoğu zaman sevgisiz değildir. Aksine, fazla seven ama incinmekten korkan bir kalptir. Uzaklaşırken bile yakınlık ister. Susarken bile anlaşılmak ister. Sertleşirken bile aslında kırıldığını söylemeye çalışır. Fakat duygusunu doğrudan anlatamadığı için kendini savunma zırhının arkasına saklar.
Gerçek olgunluk, bu zırhı zorla parçalamak değil; onun neden var olduğunu anlamaktır. İnsan kendine dürüstçe baktığında, savunmasının altında çoğu zaman kırgınlık, değersizlik, terk edilme korkusu, güven ihtiyacı veya geçmişten gelen bir yara bulur. İşte şifa da tam burada başlar.
Sevgi, savunmanın tamamen yok olması demek değildir. Sevgi, insanın doğru kişiye karşı savunma yerine açıklığı, saldırı yerine ifadeyi, duvar yerine sınırı, korku yerine güveni öğrenmesidir. Çünkü kalp en çok incindiği yerden değil; en çok anlaşıldığı yerden iyileşmeye başlar.
“Sevdiğine karşı savunmaya geçen kalbi hemen suçlama; belki de o kalp, en çok güvenmek istediği yerde yeniden kırılmaktan korkuyordur.”
— Ersan Karavelioğlu